1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 5CE (Letelepedős vonal, mérnők)

Már 4 hónap is eltelt, mióta hivatalosan is az Oszmán Birodalom mérnöke lettél. Ez idő alatt rengeteg dolgod akadt, amelyeket szerencsére a szultán bőségesen honorál.

Más dolog viszont, hogy az eddigi feladataid…hát…fogalmazzunk úgy, hogy igencsak magasztosak voltak.

Miután a szultán felvett, és elhelyeztek a palota mérnöki szektorában (mert ilyen is van ám, bár kinézetre inkább úgy néz ki, mint ahol a tinilányok gyakorolnák a póni-táncot), hamarosan előkerültek a tervek. Mármint azok a tervek, amelyeket meg kellett tervezni.

Őfényessége, saját elmondása alapján, igencsak modern gondolkodású, és ezt nem rest megmutatni az nagyra törő ötleteiben sem. Mindjárt itt van az egyik: egy titkos alagút Isztambul és Moszkva között (mindenki ezekkel a titkos alagutakkal jön). De ah ez esetleg túlságosan sokba kerülne a kincstárnak, akkor elegendő lenne egy híd a Krím-félszigetre.

Te elég hamar belejöttél abba, hogy ne kezdj el vitatkozni a terv lehetetlen méretén. Végül is, teljesen mindegy, mivel foglalod el az idődet. Főleg, hogy mindezt jól megfizetik. Akkor meg már miért is ne lehetne titkos alagutakat tervezni.

A móka kedvéért az első alagutat, amit terveztél, György-átjárónak nevezted el. Már 3 hónap telt el, mióta a tervet leadtad, de még mindig nem tudta senki kimondani a nevét. Így egyenlőre a nemhivatalos elnevezése Gjumgjömbögjöm..

Amikor viszont nem ezzel vagy elfoglalva, akkor az új szultáni palota, a Dolmabahçe építésében segédkezel.

Őt még a Szabadság harc előtt, 1843-ban kezdték építeni. És ha így haladnak, akkor péntekre lesznek készen. Valamikor 4623. táján… De mióta te is besegítesz a koordinálásba (meg néha a tégla dobálásba), azóta jó eséllyel néhány évszázaddal hamarabb fogják befejezni. Sőt! Talán még Őfényessége is megélheti a beköltözés napját. Ő jelenleg 27 éves, és már 11 évet sikerült a trónon túlélnie. Ha normálisan számolunk, akkor ő még fiatalnak számít. De az oszmán szultánok ritkán élték meg a nagyapa kort…

Ahhoz, hogy ő az új palotába betehesse a lábát, nem kell sok minden. Csak egy kis kend és fegyelem a munkások között. Miközben a kreativitást erősen le kell törni.

Tegnap is az egyik felső büszkén nekiállt, hogy rózsaszín pöttyösre pingálja a bejárati kapukat. És hiába mutattad, hogy a tervekre oda van írva: hófehér, ő nagy hanggal elmagyarázta, hogy ő nem tud olvasni. Így olyanra festi, amilyenre csak akarja. Egyébként is a rózsaszín sokkal jobban fog kinézni, mert ugyebár itt hárem is lesz, tele hölgyekkel. Ők meg megőrülnek a rózsaszínért… Szóval higgyék csak el a mérnők urak, hogy ő jobban tudja…

Ezen a ponton kicsit elvesztetted a fejedet. És bár 30 másodpercig próbálkoztál azokkal a török kulcsszavakkal, amiket az építkezés első heteiben tanultál, de utána inkább az egyszerűbb megoldást választottad: behajítottad a Boszporuszba. Majd utána dobtad a rózsaszín festékes készletet is (a halászok hetekig nem értették, miért rózsaszín pöttyös az összes hal, amit kifogtak). Ezek után elégedetten, és jól hallhatóan megjegyezted, hogy milyen jó ötlet is a Boszporusz parton dolgozni.

Természetesen a tevékenységedet mindenki nyomon követte. Miután pedig látták, amint a kollégájuk először repül, utána pedig úszik, gyors iramban eltüntették a festékeiket. Úgy hírlik, hogy még aznap délután nagy akció volt a bazárban, ahol 80.000 vödör rózsaszín festék került eladásra. A következő időszakban pedig több pasának a Boszporusz-parti háza is rózsaszín lett. Bár ennek ők kevésbé örültek. De ha egyszer ez volt olcsó….

Összességében ez a két fő tevékenység (a Dolmabahçe Palota, és a szultán világmegváltó-összekötő tervei) foglalják ki a napjaidat. Ezek nem is telnek rosszul. Bár minden egyes alkalommal, amikor új csoportot bíznak meg veled (akár a tervezésnél, akár a kivitelezésnél), akkor meg kell küzdeni azzal, hogy elfogadjanak. És ez nem mindig könnyű. És az se megoldás, hogy minden alkalommal valakit bedobsz a Boszporuszba. Annál is inkább, mert az nincs mindig kéznél.

A Dolmabahçe Palotánál kicsit könnyebb a helyzeted, mert ott azért hamar híre ment, mit tettél az egyik kollégával. De azért így is vannak olyan dolgok, amikkel nem sikerül egyetértésbe jutni a munkásokkal. Ilyesmikben, mint a párhuzamos, merőleges, egyenes, vízszintes, függőleges, stb…

De azért elmondhatjuk, hogy nem jártál rosszul azzal, hogy Törökországba kerültél. Sőt! Jobb pozícióban vagy, mint amire Magyarországon számíthattál.

Így telnek-múlnak a napjaid, hónapjaid. A Karácsony kicsit megvisel, mert egyedül vagy. És ekkor jut először eszedbe, hogy a többi magyarra is gondolj. Vajon mi történt velük? Ők vajon találtak munkát?

A palota személyzete ellát téged mindennel, amire csak szükséged van. Tényleg mindennel. Még titkos borospince is van! Még valami görög hentestől szalonnát is tudnak neked hozni! Így egyenlőre nem nagyon mozdultál ki az épületkomplexumból. Csak a sarki kávézóig sétáltál el néha-néha, hogy valami változás legyen. Kivéve persze, amikor a Dolmabahçe-n dolgoztál.

Most viszont elkezded a várost járni. Abban a reményben, hogy hátha összefutsz valamelyik magyarral.

Mindez nem rossz. Szépen-lassan megkedveled Isztambult.

Egyik alkalommal, amikor kora este Beyoğlu kerületben sétálsz, akkor az egyik ablakból az összetéveszthetetlen magyar kiabálásra leszel figyelmes. Ezek közül is amit leginkább sikerül kivenned, a Görgei neve. De néha előkerül még Kossuth is, meg Széchényi is. Sőt! Az előbb volt egy Petőfi is! Mindezek közben egy cipő is kirepül az ablakon.

Megvárod, amíg a párja is követi (hiszen a cipők nem járnak egyedül), majd belépsz az épületbe.

Legnagyobb örömödre megtaláltad a Magyar Egyletet, ahol a magyarok gyűlnek össze – jobb híján egy kis verekedésre. Mikor rákérdezel a bunyó konkrét okára, mindenki csak legyint, hogy ez a szokásos bemelegítő. Van két csoport. Az egyik szerint Görgei áruló volt, a másik szerint nem. És ők minden alkalommal mindjárt egymásnak esnek. Ez mostanra már annyira a tradíció része lett, hogy nincs is szükség hivatalos megnyitóra…

De egyébként nemcsak mulatozás és verekedés szokott zajlani. Az Egyletnek két komoly feladata is van. Az egyik, hogy segítse azokat a magyarokat, akiknek nem sikerül Isztambulban boldogulniuk. Te viszont azon szerencsések közé tartozol, akiknek van munkája. Sőt! Te messze a legszerencsésebb vagy. Szultáni mérnökként több a fizetésed, mint a fél Magyar Egyletnek együttesen. El is határoztad, hogy havonta egy jelentős összeggel támogatod az Egyletet, és a benne lévő magyarokat.

Mindemellett pedig még van egy titkos célja is az Egyletnek. Mégpedig a Szabadságharc újraindítása.

Időközben sikerült Kossuthtal felvenni a kapcsolatot, aki már régen elhagyta Törökországot. Jelenleg Amerikába tart, miután hosszabb időre megállt Angliában. Ott pedig egy igencsak összetett, egész Európát felrázó tervet kovácsolt a emigráns magyarokkal együtt:

  • Az egész egy itáliai lázadással indulna. Ez a felkelés bizonyára átterjed Spanyolországra, majd Franciaországra. Ez pedig bizonyára elvonná a Habsburgok figyelmét.
  • Ez alatt a törökországi magyarok (ezek vagytok ti) délről betörnének az országba.
  • Az otthoniak már várnának titeket.
  • Ehhez Erdélyen keresztül elég sok mindent be kell csempészni. Pl. fegyvert.
  • Ebben az ottani sócsempészek fognak segíteni, akik már évszázadok óta ezt csinálják.
  • Tehát több magyar ügyködik már a helyszínen, hogy előkészítse a terepet.
  • Mindeközben tárgyalnak a szétesett Németország egyes tartományaival is, hogy esetleg ők is beavatkozzanak.
  • Az oroszok ezúttal nem tudnak majd segíteni, mert őket meg a svédek kötnék le.
  • De nem lenne rossz, ha a törökök is bekapcsolódnának az oroszok ellen, természetesen.
  • Nem mellékesen az osztrák sereg tele van magyar katonákkal. Amint kitört az itáliai felkelés, ezek a katonák átállnának a lázadók oldalára.

Jól látszik, hogy mindenki kapott feladatott. Míg Kossuth pénzt szerez Amerikából, addig mindenki más is tud készülni. Rátok hárul, hogy Magyarországra fegyvereket, és más eszközöket juttassatok be. Bár egyenlőre fegyver nincs, más eszközök azért bőségesen vannak.

Te, mivel a szultán közelében dolgozol, nem kockáztathatod, hogy nyíltan összetűzésbe kerülj akár az osztrák, akár a török hadsereggel. Bár valószínűleg őfényességét nem zavarná ha az osztrákokat bosszantod. Mindamellett nem engedheted meg magadnak, hogy több hétre eltűnjél. Mert mi van, ha ő intelligenciája éppen egy titkos alagutat szeretne a Holdra? Ki fog neki akkor segíteni?

De viszont anyagiakkal és eszközökkel bőségesen tudod támogatni az előkészületeket. Hiszen a palotában minden a rendelkezésedre áll. Ha pedig mondjuk építőanyagra lenne szükség, akkor az is van bőven. Senkinek sem tűnne fel, ha nem 800 gerenda tűnne el az építkezésről, hanem 850… Szóval nem fog hiányozni… Ahogyan az az épület sem, amit ezekből a téglákból akartak volna felépíteni. Remélhetőleg nem a mellékhelyiség lesz az…

Mindkét bejelentésednek nagyon örülnek a szervezők. És már a következő héten meg is kezdődnek az előkészületek. Elsősorban szekérrel és lovakkal tudod támogatni a magyar csempészcsoportot. No meg egy kis borral. Mert ugye hideg van odakint az erdőben. De csak egy kicsi borról lehet szó, hiszen nem akarod, hogy a végén eltévedjenek.

Ezzel pedig te is bekerültél Kossuth csapatába, akik a Szabadságharc folytatásában tevékenykedik. Ráadásul jó nagy löketet is adtál az itteni szervezkedésnek. Nem mellékesen a lelkesedés is jelentősen megnőtt. Mindenki örül, hogy végre csinálhat valamit, azon kívül, hogy a Görgei-anti-Görgei veszekedést figyeli.

A következő hónapokban folyamatosan járnak a szekerek a határra. És ez úgy tűnik, mindenkit megnyugtat. De egy idő múlva eljuttok arra a kínos pontra, amikor már konkrétan a fegyvereket kellene szállítani. Azok viszont még nem állnak a rendelkezésetekre.

Kossuth csak kevés sikert ér el Amerikában. Ígéretből bőséges mennyiséget sikerült begyűjtenie. De mindenki arra vár, hogy megkezdődjön a Szabadságharc. Az viszont nehezen fog menni, ha nincsenek meg hozzá a szükséges fegyverek. Ahhoz pedig leginkább pénz kell. A helyett viszont csak ígéretek vannak… Így egyenlőre ezen a ponton megakadtatok.

Csak sajnos ahogy a szállítmányok csökkentek, a morál és a lelkesedés és úgy csökkent. Az emberek egyre inkább türelmetlenek. A Görgei-anti-Görgei csapatok is egyre gyakrabban esnek egymásnak, de másoknak sem kell különösebb indok, hogy pofozkodni kezdjen..

És nemcsak a Magyar Egyletben feszült a hangulat. Hírét veszitek, hogy odahaza is elszakadt a cérna. Erdélyben lázadás tört ki. De mivel sem az előkészületek, sem a külföldi támogatás nem állt készen, így ezt a Habsburgok hamar leverték. Viszont ezek után az osztrákok sokkal óvatosabbak lettek. A török-magyar határt annyira megerősítették, hogy az erdélyi sócsempészek nem tudnak tovább tevékenykedni. Sőt! Nekik is el kellett bújniuk. Miközben pedig rengeteg embert letartóztatnak, vagy csak megfigyelnek.

Minden jel arra utal, hogy a terv magyar része teljesen összeomlott. De még menthető, ha sikerült az olaszországi felkelés. Ebben viszont ti egyáltalán nem tudtok részt venni… Ha legalább tudnátok fegyvert küldeni… De a szultán hadserege is olyan elavult, hogy még ijesztgetésnek sem jó.. Így részetekről marad a várakozás.

Tellnek-múlnak a napok, majd a hetek, de még a hónapok is. A végén már a Karácsony is eljött. Csak néha-néha kaptok hírmorzsákat, hogy Kossuth azért még nem adta fel. Lesz itt Szabadságharc bőségesen! De erre egyre többen csak legyintenek, hogy persze-persze. Ők egyre inkább az alkoholba, vagy különféle drogokba menekülnek. Teljes a reménytelenség…

Mígnem egyik alkalommal egy különleges hírt kaptok: Törökország hadat üzent Oroszországnak. Nem éppen az, mint ami Kossuth tervében volt, de hát mégiscsak… az oroszok is segítettek a Szabadságharc leverésében. Egy jó alapos fenékberúgás azért kijár nekik is.

A hirtelen jött lehetőség mindenkit felélénkít. Még a Görgei-anti-Görgei csoportok is beszüntetik egymást ütlegelését. Hamarosan az egész épület visszhangzik a Kossuth Lajos azt üzente dal éneklésétől.

Ez számodra új helyzetet teremt. Mint a szultán mérnökére, biztosan számítanak rád a fronton is.

(Folytatás a 6CE vonalon)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

One Reply to “1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 5CE (Letelepedős vonal, mérnők)”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .