1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 5E (Hazamenő vonal)

Ma különleges nap van itt, Wiedergrünenhofferoberschwarzwaldbachdorfban, alias a világ végén.

No nem azért, mert a hőmérséklet átlépte volna a bűvös -20 fokot, és ezzel beköszöntött volna a nyár… Sőt! Inkább az ellenkezője történt. Ez az év leghidegebb napja!

Hanem azért, mert ma Karácsony van! 1852. december 25-e.

Ez egy olyan nap, amikor Herr Wind kiküld 4 önkéntest a hóviharba (te, meg te, meg te, és te), hogy szerezzen egy karácsonyfának valót. Mivel viszont az elmúlt évtizedekben mindig az év leghidegebb napján küldik ki az embereket fát vágni, ezért az 5 perces körzetben elérhető fák már régen elfogytak. De a 10-35 perces körzetben levők is. A 45 perces körzetben lévők pedig a hadgyakorlat áldozatai lettek.

Így amennyiben az önkéntesek nem akarnak inkább jégből karácsonyfát faragni, akkor legalább 1 órát kell a hóviharban gyalogolniuk, mire eljutnak az első fáig. Azt ki kell vágni, és ugyan ezen az úton vissza is kell jönni. Immár a fát is cipelni kell. És a megfagyott bajtársakat.

Nem mellékesen pedig hóvihar van, amikor a látási távolság 4 cm alá csökken. Kifelé menet még mindegy, merre megy az ember, mert előbb-utóbb fát fog találni (vagy szakadékot). De visszafele már nem árt, ha az erődöt is sikerül megtalálni. Az ünnepre való tekintettel az önkéntesek ilyenkor piros szalagot húznak maguk után, abban a reményben, hogy ez majd segíti őket a visszatérésben…

Jól tudod, hogy megy ez, mert tavaly te is az önkéntesek közé kerültél. Mégpedig a 3. tartalék csapatba. Ami azt jelentette, hogy az első csapat, és az utánaküldött két tartalék is elveszett valahol a hóviharban. Ha lenne itt olvadás, akkor tavasszal bizonyára megtaláltátok volna őket. De hát itt örökké tél van.

Miután a te csapatod sikeresen begyűjtötte a Karácsonyfát (azaz túléltétek a küldetést), a többi magyar katona felállította, és feldíszítette. Ti addig megpróbáltatok mind a négyen a kandallóba beférni.

Ezek után következett az éneklés, mivel ajándékosztásról és süteményekről szó sem lehetett. Tánc is lehetett volna, csak hát kivel…. felröppent a gondolat, hogy építetek egy hóembert, de Herr Wind humorérzéke éppen annyira fagyos, mint a kinti időjárás.

Ugyan úgy az az ötlet is felröppent, hogy ha már éneklés van, akkor a Menyből az angyal c. dalt is elénekelitek, ráadásul magyarul. De ezt meg azért vetettétek el, mert amolyan szél fúj odakint, jobb lesz annak az angyalnak, ha nem itt repked. Így viszont maradt a német O, Tannenbaum éneklése. Mégpedig kereken 200 alkalommal. Mivel az osztrák tisztek más dalt nem ismertek…

Mindezek alapján van némi tipped, hogy mire is lehet az idén számítani majd akkor, ha visszatér a fenyőfagyűjtő csapat. És nagyon reméled, hogy visszatér. Azért, mert tavaly te is részt vettél a küldetésben, még nem jelenti azt, hogy idén felmentést kapsz. Ráadásul ahogy telnek a napok, úgy fogynak a magyar katonák, szépen lassan. És így egyre nagyobb az esélye, hogy te is bekerülsz valamelyik csapatba.

Az első négy óra (mert ez a legkevesebb, amennyi idő a feladatot el lehet végezni) így maximális idegállapotban telik. Nemcsak a te részedről, hanem mindenki máséról is. Nem egy ember már tövig lerágta a körmét. Van, aki már a sapkáját is megette. Ez utóbbi öreg hiba volt, mert nem fog újat kapni. Sapka nélkül pedig nem ajánlatos ebben az időben kimenni…

Miután eltelt a 240. perc is, a várakozás még inkább idegtépő lesz. A hivatalos Karácsonyfabegyűjtő Program szerint (mert ilyen is van ám!) ilyenkor 2 órát kell még várni, mielőtt az első tartalék csapat útnak indulna. Ennyi az az időtartalom, amikor már biztos, hogy az előző csapat odaveszett. Nehogy az legyen, hogy elindul a második csapat is, miközben az első csak késik, elakadt a hóban. Aztán meg a végén 2 fát fognak kivágni! Ilyen pazarlás a fák esetében nem megengedhetőek. Csak a magyar katonákat lehet vég nélkül elvesztegetni.

Sajnos az első csapatnak nem volt szerencséje…. így Herr Wind újabb önkénteseket gyűjt. Ő persze ezt viccesen csinálja, behunyja a szemét, és úgy mutat rá a négy emberre. Mert nem akar részrehajló lenni. Csak a szembehunyás előtt egy kupacba tereli a magyarokat, hogy biztosan közülük válasszon.

Gyorsan meg is történik a kiválasztás. Ezt most szerencsésen megúsztad. De még hosszú a nap! Ha ez a csapat is elbukik, akkor ismét lesz 4 kiválasztott, és ismét, és ismét, ameddig csak nem lesz fa. Vagy el nem fogynak a magyarok… De bármennyire is megcsappant a létszámotok az elmúlt időszakban, annyian még maradtatok, hogy holnap is ki lehet majd valakit küldeni a hóba…

A következő percek, ha lehet így mondani, még idegesebbé tesz mindenkit. Mivel eddigre a körme mindenkinek elfogyott, van olyan, aki a lépcsőkorláttal próbálkozik, azt rágja.

De ezúttal a második csapat szerencsés. Elég hamar visszatér. Elmondásuk szerint megtalálták az első csapat fáját nem messze az erődtől. De a csapat tagoknak nyoma veszett…

Normál esetben medvére gondolnátok, de ebben a hidegben teljesen kizárt, hogy bármi állat is odakint mozogjon. Meg nem is akartok ilyesmiről beszélni, mert pont az hiányzik, hogy Herr Wind kiküldjön egy csapatot, hogy szerezze meg a medve bundáját…amolyan karácsonyi ajándéknak.

Míg a Karácsonyfagyűjtő csapat a kandallóban melegszik, nekiálltok a fa feldíszítésének. Már amennyire ezt díszítésnek lehet nevezni.. Hiszen mi olyasmi található egy világ végi erődben, amit fel lehet akasztani egy fenyőfára anélkül, hogy az felborulnak? Ágyúgolyót biztosan nem… Maradnak a puskához tartozó szegecsek és tisztító szerszámok. A fa tetejére pedig egy osztrák katonai sisakot tesztek.

Az eredmény úgy néz ki, mint egy osztrák katona, ami éppen most jön ki a kocsmából… de lehetne rosszabb is…nem, nem lehetne rosszabb…

Végül csak elérkezik az este. És ti már nagyban hangolódtok az O Tannenbaum eléneklésére. És ahogy minden évben, idén is kitaláltok hozzá egy magyar nyelvű átköltést. Szerencsére a tisztek közül senki se tud magyarul, így ezt csak ti értitek. Legalább legyen egy kis mulatság nektek is. Ez a ti ellenállásátok. Itt a világ végén, Wiedergrünenhofferoberschwarzwaldbachdorfban…

Még csak negyvenedszerre éneklitek el az O Tannenbaum-ot (ebből 8 alkalommal az átköltött változatot, melyben szélfújta kecskék szerepelnek), amikor Herr Wind azt mondja, hogy különleges karácsonyi ajándék érkezett. Mégpedig a magyar katonák számára!

Ennek hallatán mindenki hirtelen elcsendesedik. Azt már megtanultátok, hogyha ajándékról van szó, akkor semmi jóra nem érdemes számítani. Így most is a lehető legrosszabbra készültök fel. De ami történik, arra még álmotokban sem gondoltatok:

Herr Wind kéri az erőd kapujának a kinyitását, ami után kintről 79 hóember lép be az épületbe. Miután leolvadt róluk az álcázóruha, kiderül, hogy 79 magyar katona került hozzátok. Ettől mindenki nagyon izgatott lesz. De tudjátok, hogy most nem tudtok az újonnan jövőkkel beszélni. Egyébként is nagyon ki vannak merülve. Tudjátok ti ezt nagyon jól..

Egy ekkora erődben nincs annyi hely, hogy ennyi katonát el lehessen szeparálni. De nincs is rá szükség. Herr Wind pontosan tudta, hogy az újonnan érkezők csupa rossz híreket hoztak, mely csak tovább rontja a morált. Így esze ágában sincs elkülöníteni őket tőletek. Így ti már a második nap reggelén az otthoni helyzetről kérdezősködtök.

Ők Erdélyből érkeztek, és az induláskor még 120 katona volt a menetben. De ide már csak 79-en érkeztek. Pedig Erdélyben is kemények a telek!

Elmondták, hogy megpróbálták újra felfűteni a Szabadságharcot. Bár a határok le voltak zárva, az erdélyi sócsempészeken keresztül szivárgott az információ külföldről. Innen tudták meg azt is, hogy az emigráns magyarok és Kossuth nem adták fel a harcot. Sőt! Egy visszavágásra készülnek. Ez pedig lázban tartja az otthoni magyarokat.

De még mennyire! A nyílt ellenállás veszélyes, de nagyon sokan – még a nemesek és a politikusok is –  passzív ellenállásba kezdtek. Van, ahol az emberek nem dolgoznak 1-1 napot. Vagy a kész terméket véletlenül beleejtik a Dunába. És ehhez hasonlók.

És eközben komoly szervezkedések is folynak. Mind a határon belül, mind kívül. De erről keveset lehet tudni. Mert ha valakit elkapnak az osztrákok, akkor ne derüljön ki a teljes terv. Így mindenki csak annyit tud, hogy valami nagyszabású dolog készül. Főleg a határ túloldalán.

Ők, mivel Erdélyből jöttek, így az ottani készülődésről tudnak. Az ő csapatuk kapott néhány fegyvert, és más olyan eszközt, ami egy felkeléshez szükséges lehet. És az elején minden jól is ment!

De aztán történt valami, és először a fegyverszállítmányok maradtak el. Majd a többi is. Kérdezték a sócsempészeket, hogy mi történt. De ők se tudtak sokkal többet. Állítólag elfogyott a pénz, és Kossuth kiment Amerikába, hogy ott szerezzen támogatást. De nem tudni, ennek mi lett az eredménye..

Erdélyben egyre nőtt a feszültség. Sokak szerint Kossuth terve kudarcba fulladt. Mások meg azt mondták, hogy elég fegyver érkezett már. Végül az lett az eredmény, hogy egy csapat megtámadta a helyi osztrák erősséget, és elfoglalta. Ez a csapat van most itt, Wiedergrünenhofferoberschwarzwaldbachdorfban. Hiába is csatlakoztak többen, a fegyverekből nem volt elég. Ásóval, kapával plán nagy haranggal meg nem lehet az osztrákok ellen harcolni.

Így alig 1 hét alatt leverték a felkelést. A vezetőket pedig kivégezték. De a legrosszabb az, hogy ezzel bizonyára az osztrákok megsejtették, hogy valami készült. És valószínűleg megerősítették a határokat. Talán még a titkos rendőrség is nagyobb akcióba fogott.

Ezek után pedig nem tudni, mi lesz Kossuth tervével… Se pénz, se fegyver… az osztrákok pedig most már résen lesznek… a felkelők pedig itt vannak a világ-végi erődben…sok reményetek nincs.. Szép kis karácsonyotok van…

Herr Wind volt annyira jószívű, hogy egy teljes hétig senkit nem küldött ki a hóba. De miután az új év elkezdődött, minden visszatért a megszokott kerékvágásba.

Kb. ugyan annyi újonc van, mint öreg (jeges)medve. Az új beosztásotok szerint mindenki kapott egy-egy újonnan érkezőt. A feladat pedig továbbra is a szokásos: meg kell állítani az ellenséges fenyőfákat, le kell vakarni a jeget a kapuról, stb..stb… Azt nem tudja senki, hogy ezt mégis, meddig kell még folytatni… Hány év szükséges még ahhoz, hogy az ember hazamehessen?

Valószínűleg a nyugdíjig kell maradni. Egyik társatok sikeresen megélte a leszereléshez szükséges öregkort. Őt az egyik csapattal hazaküldték Magyarországra. Nem tudni, mi lett vele… A legalacsonyabb fokozattal küldték útnak, így valószínűleg nem fok könnyen megélni a juttatásokból. Pedig a Szabadságharc előtt ő egy közepesen magas rangú tiszt volt. Most pedig egy többszörösen megtört ember… Vajon ez vár mindannyiitokra?

Telnek-múlnak a napok, hetek és a hónapok is. Már rég letettek arról, hogy számoljátok.. mert minek is.. A nyárból is csak annyit vesztek észre, hogy gyakrabban találkoztok medvével. Pedig az ember azt hinné, hogy ezek a bundás lények megtanultál már, hogy nem érdemes az erőd környékén kóborolni, hacsak nem papucs, falvédő, vagy kesztyű formában képzelik el a jövőjüket…

Valószínűleg már az ősz végén járhattatok, amikor arra lesztek figyelmesek, hogy a tisztek között valami megváltozott. Mindegyik izgatott, és sokkal többet beszélnek egymással, mint korábban. Herr Wind is pár napja beszüntette a gyakorlatokat. Mintha tanácskoznának….

Az erőd kicsi. Sokáig nem maradhat titokban semmi. Rövid idő alatt kiderítitek, hogy odakint komoly események zajlanak: a törökök és az oroszok háborúba kezdtek egymással.

Persze ez nem újdonság. Ennyit még ti is tudtok, hogy ők ketten mindig egymást nyúzzák. De most a franciák és az angolok is beszálltak. Úgy tűnik, a török oldalon. Pedig ilyenre nem volt még példa! Ami azt jelenti, hogy esetleg mások is csatába vonulnak majd.

Vajon mit lép erre az osztrák császár? Ezt nem tudja senki. Valószínűleg az itteni tiszteket is ez izgatja legjobban. Mi lesz akkor, ha az osztrákok is belépnek a háborúba? És kinek az oldalán? Vajon Kossuth mit fog akkor tenni?

(Folytatás a 6E vonalon)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

One Reply to “1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 5E (Hazamenő vonal)”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .