1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 6CD (Letelepedős vonal, orvos)

1853. novembere van. És mélyen benne vagy a Krími háborúban.

Ez persze teljesen érthető, hiszen orvos vagy. Katona orvos. És még a szultán hivatásos orvosa is.

Nem mellékesen itt a fronton, ahol golyók is szoktak repkedni, igencsak szükség van egy olyan képzett emberre, mint amilyen te vagy.

Tehát minden okod megvan, hogy itt legyél. Hiszen orvos vagy.

De van még egy okod! Az, hogy magyar vagy!

A Krími háború még a nyáron robbant ki. De míg a csapatok összeszedték magukat, addigra megjött az ősz.

A háború több fronton folyik: Kelet-Törökországban, a Duna mentén, a Krími-félszigeten, és mindenhol, ami csak kapcsolódik a Fekete-tengerhez.

A fő csata a Krimi félszigeten zajlik. Az összes többi helyszín csak amolyan szórakozóhely, ahol a felek megpróbálják addig elütni az időt, amíg kiderül, ki nyer a félszigeten.

Egyik oldalt az oroszok vannak. Velük szemben a törökök. Őket segítik a franciák és az angolok. No meg a magyarok is, mert a Szabadságharc után rengeteg edzett magyar katona érkezett a szultán udvarába.

Ráadásul a háború úgy kezdődött, hogy az oroszok elfoglalták Moldovát, és a Havasalföldet. Mindez a Habsburg Birodalom határa mellett található. Így elég jók az esélyek, hogy az osztrákokat is sikerül valahogy bekeverni a konfliktusba. Lehetőleg az oroszok mellett. Ha ez sikerül, akkor elkezdődhet a második Szabadságharc, ahol a magyarokat a törökök, franciák és angolok is segítenék. Miközben az oroszokat egyébként is lefoglalja Krím felszabadítása.

Ennyi azért már csak elegendő lesz Magyarország felszabadítására!

Te is éppen ebben reménykedsz, ezért is vagy a Duna-menti csapatban. Ahogyan nagyon sok más magyar is. A fél isztambuli Magyar Egylet itt található (a másik felét osztrák nyomásra a szultán nem engedte, így ők Kelet-Törökországban harcolnak). De érkeztek külföldről is. Még Angliából is!

Minden úgy néz ki, hogy a felsorakoztak a magyarok a Szabadságharc újraindításában. Ehhez már csak egy szikra kell, hogy a Habsburgok is harcra szálljanak. De az osztrákok nagyon eltökélték magukat a semlegesség mellet. Így egyenlőre nem szálltak be a háborúba. Egyenlőre… remélitek… Mert azért az osztrákok is készülődnek! Mostanra már több, mint 200.000 fős hadsereget csoportosítottak össze Erdélyben.

Reményetek van bőségesen. Csak az érdekébe nem tudtok tenni sokat. Főleg te nem. Hiszen orvos vagy. És rengeteg a munkád egy olyan csatában, ahol mind a törökök, mind az oroszok úgy küldik az embereiket a tűzbe, mintha csak leárazva kapták volna őket a bazárban.

Annyi embert kellett már összevarrnod, hogy lassan nem is orvosnak, hanem varrónőnek érzed magadat… És a háború még csak most kezdődött.

Itt a Duna-menti csapat vezére egy Ömer Pasa, aki szintén magyar. De ő még a Szabadságharc előtt török katona, és az ő hűségéhez nem fér kétség. De még mennyire nem! Pedig a magyar huszárok mennyi mindent megpróbáltak, hogy rávegyék az osztrák hadak megtámadására… Némelyik próbálkozót a végén neked kellett összevarrnod. És még ők jártak jól!

Egyébként érdekes ez az Ömer Pasa. Még érdekesebb, hogy a személyes orvosa is magyar. Az egyik régi ismerősöd, akivel még együtt harcoltál a Szabadságharcban. Majd ő is állást kapott Isztambul Beyoğlu kerületében. A francia negyedben főorvost.

Őt Mustárdy Jánosnak hívják. És valójában francia születésű. Ő még Napóleon seregében volt katonaorvos. Csak amikor a francia hadsereg Magyarországon járt, akkor János kicsit elbambult, mert meglátott egy magyart lányt. A hadsereg pedig tovább vonult, ő meg ott maradt. És ha már így alakult, akkor össze is házasodott.

A komoly ütközetek az első időszakban lezajlanak. Majd egy állóháború alakul ki, ahol a seregek egymással farkas szemet néznek (oldalról meg az osztrákok figyelnek meredten). A következő hónapokban csak kisebb, látszólagos csaták, zajlanak. Amolyan próbálkozások. Ami ezek közül balul sikerül, az általában a te műtőasztalodon köt ki. De ezek mellett rengeteg szabadidőd van.

Ezért úgy döntesz, hogy kollégád, Gaál Gusztáv ötletét próbálod megvalósítani. Ő most Kelet-Törökországban van, így csak az emlékező tehetségedre hagyatkozhatsz. Ő még azt tervezte, hogy ír egy könyvet, miként lehet a sima katonákat legalább az alapfokú elsősegélynyújtásra kiképezni. Amolyan orvosi segítőknek.

Ők lennének azok, akik mindjárt a csata után (vagy akár közben is), felkeresik a sebesülteket, és ha lehet, már ott helyben stabilizálják őket.

Nagyon reméled, hogy Gaál kollégád rendben átvészeli a háborút, mert egy ilyen útmutató rendkívül hasznos lenne, és számtalan életet mentene meg.

Vele sokszor beszéltél erről a témáról, így van némi ötleted, miként is fogj hozzá. A szabadidőben tehát megpróbálsz magadnak segéderőt képezni.

16 főt választasz ki, akiket elkezdesz tanítani. Szerencsére az elméleti részeket mindjárt a gyakorlatban is ki lehet próbálni. A tanítványaidat minden összecsapásban beveted. És büszkén látod, hogy mennyire sikeresek, és számos ember köszönheti az életét neki.

Így telik el több hónap. A ti seregetek közben lassan megkezdi az előrenyomulást, mire végül az oroszok kijelentik, hogy megunták az egészet, hazamennek. Ezen ti eléggé meglepődtök, de hát ha mennek, hagy menjenek. Legalább ezen a fronton véget ért a háború.

Csakhogy az osztrákokkal nem sikerült összeveszni. Sok magyar érzi úgy, hogy ha most nem tesznek valamit, elveszik a nagy lehetőség. És már-már lázadásra készülnek, amikor Ömer Pasa összehívja őket.

Elmondja nekik, hogy semmi szín alatt nem engedheti meg, hogy az osztrákokat is berángassák a háborúba. De viszont Kelet-Törökországban van egy vár, amit úgy hívnak, hogy Kars. Ez tele van magyarokkal. Csak sajnos az oroszok teljesen körbevették őket. Így ha valamit tenni akarnak az itteni magyar huszárok, akkor kövessék őt, és szabadítsák fel a várost!

Eszedbe jut, hogy valószínűleg Gaál Gusztáv kollégád is ott van. Szeretnél te is jelentkezni a mentő csapatba, de tudod, hogy csak lassítanád. Itt most legjobban a gyorsaságra van szükség, nem pedig orvosra.

Úgy látszik, hogy Ömer Pasa szónoklata megtette a hatását. Már másnap elindul egy nagy csapat magyarral.

Te pedig a hadsereg maradék részével a Krím-félszigetre hajózol.

Itt már javában áll a bál. Leginkább csak áll. Az angolok, franciák és törökök körbevették a fővárost, Szevasztopolt, és most várnak. Ahogy az oroszok is. Mindenki arra vár, hogy a másik unja meg hamarabb…

A harcok ezen szakaszában a kitartáson és az utánpótláson múlik minden. Az elsőben te is aktívan tudsz segíteni. Leginkább a beteg emberek gyógyításában.

A három szuperhatalom rengeteg embert halmozott fel ide, így minden segítő kéznek nagyon örülnek. Az angolok és a franciák pedig különösen érdeklődnek a kezed alatt kiképzett segéderőnek.

A következő hónapokban itt tevékenykedsz. A minimális szabadidődben a segédek képzését folytatod, és közben néha-néha aggódva gondolsz Gaál Gusztáv-ra. Vajon Ömer Pasa időben odaért?

Tovább telnek a hónapok, majd egyik nap egy igencsak elrongyolódott csapat érkezik. Mégpedig Ömer Pasa vezetésével. Telis-tele magyarokkal!

Megtudjátok, hogy erőltetett menetben gyalogoltak a tengerparttól Kars városa felé. Félúton futottak bele egy másik csapat magyarba, ami pont a vár felől érkezett. Tőlük tudják, hogy a város elesett, de nekik még sikerült időben kiszökniük.

Ezek után együtt jöttek vissza, de akkora sár volt mindenfele, hogy azt hitték, belefulladnak. Így jó sokára érkeztek meg a Krími-félszigetre.

Legnagyobb örömödre Gaál Gusztávot is megtalálod az újonnan érkezett csapatban. Így a további napokat együtt töltitek, miközben a segédorvossá kiképzett katonákról beszéltek. Őket figyelitek, és képzitek tovább. Közösen rengeteg tapasztalatot gyűjtötök, ami hasznos lesz majd a könyv elkészítésénél.

A Krími-félszigeten sok időt már nem fogtok tölteni. Az oroszok fokozatosan sínylődnek az utánpótlás hiányában. Végül feladják a várat.

Ti pedig visszatérhettek Isztambulba, ahol szultáni kitüntetés vár rátok!

(Folytatás a 7CD vonalon)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .