1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 6E (Hazamenő vonal)

Kitört a háború az oroszok és a törökök között. És ez minden, amit tudtok róla.

De ennyi is bőven elég… meg vagytok győződve róla, hogy Kossuthnak is köze van a dologhoz. Márpedig, ha így van, akkor az számotokra azt jelenti, hogy lépést sem fogtok mozdulni. Az egész túl rizikós, az osztrákok nem fogják engedni. Ti itt maradtok Wiedergrünenhofferoberschwarzwaldbachdorf-ban.

Ezek után tényleg meglepődtök, amikor egyik este Herr Wind bejelenti, hogy mindenki csomagoljon, másnap elindultok Bécsbe.

Annyi előnye azért van egy ilyen világ végi erődnek, hogy az összepakolás nem tart sokáig. Mindent, amit nem húzol fel, vagy nem eszel meg, azt már régen elhasználtátok az épület fűtésére. Nem is értetted az elején, hogy miért van minden vasból, kőből vagy más nem éghető anyagból…

Másnap, amikor Herr Wind előtt felsorakoztatok a csomagjaitokkal, akkor furcsállva nézi, milyen üres mindannyitok hátizsákja. De mivel nem engedheti meg, hogy egy katona elpuhuljon, ezért kizavar titeket az udvarra, hogy pakoljátok tele ágyúgolyókkal. Azok legalább még jól jöhetnek a csatában.

Így indult el, lefele a völgybe, jól megpakolva. Természetesen tombol a hóvihar, de ilyen apróságokra már fel se figyeltek.

Amikor végre leértek a faluba, akkor nagyon megörültök, hogy több év után újra a civilizációban lehettek. Még úgy is, hogy valójában csak 4 házról van szó. A hosszú idő után, amit az erődben és a hóviharban töltöttek, minden változás megváltásként ért titeket. Lehetne itt akár egy halom megvadult krokodil is, még annak is örülnétek.

Nem is beszélve a színekről! Igaz, hogy a falu ebből a szempontból sem túl izgalmas, mert összesen csak 4 színt sikerült összeszámolni, de ez is sokkal több annál a szürke-fehér kombinációnál, amiben jó ideje részetek volt.

Bár már ti is kezdtetek olyanok lenni, mint az eszkimók: 40 különböző szavatok van a hóra. És kb. 200 a Herr Wind-re.

És a szürkének is 50 árnyalatát tudjátok megkülönböztetni.

Tehát ez a falu minden szempontból hatalmas változást jelent nektek. De egyúttal arra is rávilágít, hogy milyen szegényes körülmények között töltöttétek az elmúlt éveket…

Innen már gyorsabban halatok tovább. Igaz, még mindig csak egy ösvényen haladtok a legközelebbi városka felé, de legalább nem a hólapáttal kell magatoknak utat vágni.

Ahogy telnek-múlnak a napok, lassan kiértek a hegyek közül. És így az állandó havat felváltja az állandó zöld. Majd pedig beérkeztek egy nagyvárosba. Ezen a helyen már vasút is van, ami elvihet titeket Bécsbe, onnan pedig Budapestre.

Persze az tiszteknek meg az úri embereknek való. Nem pedig az olyan lázadókból faragott közlegényeknek, mint amilyenek ti vagytok. Csakhogy túl messzire kell menni. Ha az egész utat végiggyalogoljátok, véget ér a háború, mire megérkeztek. Így Herr Wind sok morgás közepette bepakol titeket egy vagonba. Pont befértek!

Vagyis hát nem egészen.. De az osztrákok addig tuszkolnak titeket, amíg rátok lehet csukni az ajtót. Így a kényelemről nem igazán lehet beszélni. De ti ezt már úgyis megszoktátok abban az elfeledett hegyi erődben. Ti már annak is örültök, hogy nem fáztok állandóan…

Az út hosszú, és semmi kellemes nincs benne. Leszámítva azt, hogy se hóviharral, se medvével nem találkoztok útközben. Ez pedig már sokkal jobb, mint amikben részetek volt. Ráadásul Herr Wind sem tud zaklatni titeket, mert nem fér be a vagonba.

A vonat sokszor megáll. És mozdonyt is többször cserélnek, meg bizonyára a ti vagonotokat is ide-oda kapcsolgatják. Valószínűleg ez osztrákok nem akarnak kockáztatni semmit, így az ajtókat egyszer sem nyitják ki útközben. Nincs átszállás sem másik vagonba.

Végül megérkeztek Budapestre, ahonnan viszont már tényleg gyalog kell tovább mennetek. Felismeritek, hogy az utatok valószínűleg Erdélybe vezet. De itt már nem egyedül mentek. A Habsburg Birodalom más katonái is veletek tart. Rengetegen vagytok.

Hosszú és kemény a gyaloglás. Ráadásul lassan beköszönt a tél is. Ti viszont most kezditek igazán érezni, hogy az elmúlt éveknek voltak pozitív eredményei is: Míg a többi katona az első hópelyhek leesése előtt is didereg, addig ez nektek meg se kottyan. Sőt! Olyan is van, aki még a kabátját is leveszi. Ezt persze a kívülállók borzongva figyelik.

Bár nagyon sokan vagytok, a hosszú út alatt sem sikerül senkivel sem beszédbe elegyni. Úgy kezelnek titeket, mint a foglyokat, jól elkülönítettek titeket mindenkitől. Így továbbra sem sikerül megtudni semmit, mi is történt az elmúlt években.

Azt viszont látjátok, hogy hozzátok hasonló elkülönített csapatból több is van. Valószínűleg ők is az emigráns magyarok. Persze az osztrákok a lehető legtávolabb tartanak tőlük.

Végül megérkeztek Erdélybe, ahol már egy hatalmas sereg várakozik. Jól láthatóan hosszú ideje. Ti is ennek a részei lesztek.

Herr Wind elmondja, hogy csatára nem kell számítani, most az ijesztgetés a cél. Úgyhogy ne is számítsatok arra, hogy fegyvert kaptok. Sőt! Még a köveket is elpakolják a ti területekről.

De ahogy telnek-múlnak a hetek és a hónapok, teljesen mégsem tudnak elszigetelni titeket. Ahhoz az kellene, hogy átvigyenek egy másik völgybe. De úgy meg nem lenne elég elrettentő a hadsereg.

Egy olasszal sikerül kapcsolatba lépnetek, és összebarátkoznotok. Magyarországi hírekkel ő sem tud szolgálni, főleg, hogy a hadseregben szolgáló magyarok mind hozzátok hasonló állapotok között töltötték az elmúlt éveket. Így hiába is tudná a közvetítő szerepét betölteni, hasznos információkkal nem tud szolgálni.

Viszont legalább a hadi állapotról sok mindent megtudtok.

  • Jelenleg a törökök és az oroszok háborúznak egymással.
  • Az ok, hogy a franciák követelik, hogy a jeruzsálemi keresztényeknek ők legyenek a lelkipásztorai. Pedig ők keleti keresztények, akik így Moszkva alá tartoznak.
  • Valójában Jeruzsálem az Oszmán Birodalomhoz tartozik. Ezért amikor az oroszok elutasították a francia kérést, a törökök lendültek támadásba. Őket pedig az angolok támogatják. Meg a franciák, ha már ennyi országot sikerült egymásnak ugratni.
  • Valójában a harcot az oroszok kezdték azzal, hogy elfoglalták Havasalföldet és Moldovát.
  • Az osztrákok (ezekhez tartoztok ti) pedig azért vannak itt, hogy nehogy az oroszok kedvet kapjanak, és Erdélyt is elfoglalják.
  • Vagy esetleg a törökök.

Minden világos… mindenki bőszen bólogat…. leginkább azért, hogy a többiek ne higgyék azt, hogy ő nem értett az egészből semmit.

De hogy minden még érdekesebb legyen, a török sereg tele van emigráns magyarokkal. És ők nincsenek is messze. Mindjárt ott táboroznak a Duna túloldalán.

Erre mindenki roppant izgatott lesz. Valaki gyorsan rá is kérdez az olasznál, hogy hallott-e Kossuthról, és vajon ez az egész ő műve-e.

Nocsak, Kossuthról tényleg hallott, és még mást is! Halkan megsúgja nektek, hogy az olasz csizmán készül egy felkelés. Ha ez beindul, akkor a Habsburg Birodalom hadseregében szolgáló magyarok és olaszok is beállnak a lázadásba. Ez pedig eltereli a figyelmet Magyarországról is. Egyiket kívülről a franciák, másikat meg a törökök segítenék.

Vagy valami hasonló a terv… csak nehogy az osztrákok megtudják, mert akkor lőttek az egésznek.

Ti bájosan mosolyogtok. El nem tudjátok képzelni, mit is tudnátok segíteni, hiszen annyira nincs semmitek… és továbbra is a ranglétra legalsó fokán vagytok.

Viszont ahogy ezen egyre többször beszélgettek titokban esténként, egy terv kezd körvonalazódni bennetek.

Mivel a törökök közel vannak, és tele van a hadsereg magyarokkal, nem lenne rossz ötlet csatlakozni hozzájuk. Úgy mégiscsak jobban fogtok tudni segíteni egy elkövetkező felkelésben.

Ráadásul ebben a táborban is rengeteg magyar van. Talán több is, mint a török oldalon. Csak meg kellene szökni.

Ezzel el is indul a tervezés. De az osztrákok nagyon rajtatok tartják a szemüket. Van egy-két bátrabb és ügyesebb ember, aki megpróbálkozik a meneküléssel. De egyikük sem jut túl messzire. Az osztrákok pedig keményen megtorolnak minden kísérletet.

De nem adjátok fel. Folyamatosan tervezgettek. Mást egyébként sem tudtok csinálni…

Csakhogy amikor már úgy tűnne, hogy valami összeállt, az osztrákok bejelentik, hogy az oroszok visszavonultak. És így a törökök is elvonultak a közelben. Újra nyugalom van a határ túloldalán. Így nincs szükség a megfélemlítő seregre sem. Mindenki visszavonul az állomáshelyére. Ez nálatok Wiedergrünenhofferoberschwarzwaldbachdorf-t jelenti. És ezúttal nincs vonat…

(Folytatás a 7E vonalon)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

One Reply to “1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 6E (Hazamenő vonal)”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .