1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 7A (Összevont katonai vonal)

1857. decembere van. Nemsokára Karácsony. Ezt mi sem jelzi jobban, minthogy erősen lehűlt a levegő.

Már csak +40 fok van. Árnyékban.

A helyszín nem Isztambul, hanem az Oszmán Birodalom másik vége, Bagdad.

Jutalomból van itt a többi megmaradt magyar katonával és Ömer Pasával együtt, akik egy évvel korábban hősiesen helyt álltak a Krími háborúban. És a hely tényleg nem rossz! Csak éppen még messzebb kerültél Magyarországtól.

Míg tombolt a háború, addig a magyarokban erősen élt a remény, hogy valami mégiscsak lesz. Mögöttük az egységes török-francia-angol hadsereg, szemben pedig az oroszok, míg a sarokban az osztrákok figyeltek. Minden túl könnyűnek látszok. Így mindenki bizakodott.

De aztán a politika és a nagyhatalmak másképpen döntöttek. Nem tudod, Kossuth mennyit próbált tenni a háttérben, távol mindentől. És nem tudod, mennyi esélye is lehetett volna bármit is tenni. Végül a várva várt második Szabadságharc nem történt meg. Ez igencsak elkedvetlenítette a magyarokat, akik igencsak nagyot csalódtak. Nem mellékesen te is.

A seregben rengeteg olyan magyar volt, aki nem Törökországban töltötte az emigrációs időket. Ők sok érdekes dolgokról meséltek a helyi magyaroknak. Ilyenek pl, hogy Angliában mennyivel több a lehetőség, mint Isztambulban. Erre főképpen azok voltak fogékonyak, akik továbbra sem találtak munkát. De néhány angliai, akinek vállalkozása vagy gyára van odakint, azt is javasolta, hogy egyenesen hozzá menjenek dolgozni. Így a háború végével nagyon sok magyar távozott Angliába, Amerikába vagy Franciaországba..

E mellett annak is híre kelt, hogy az orosz-török háború egyáltalán nem szerepelt Kossuth tervében. Ő teljesen mást forgat a fejében. A Szabadságharc 2.0 nem lett lefújva, hanem még mindig tartanak az előkészületek. Ez majd Itáliából fog elindulni. Ez nagyon sok embernek reményt adott, akik a háború után szintén távoztak Törökországból. Volt, aki Angliába ment, hogy csatlakozzon Kossuthhoz. Másik direkt az Olasz csizmára mentek, hogy készen álljanak.

És sajnos olyanok is voltak, akik a csatatéren estek el, és így már soha nem térnek haza…

Összességében nagyon kevesen maradtatok.

A nagyok közül Guyon Richárd is meghalt. De ő nem csatában, hanem valószínűleg ételmérgezésben. Kmety pedig itt maradt a háború után is. Most ő is itt van Bagdadban.

Jah igen, Bagdad… a jutalom…

A szultán nagyon büszke volt a magyar katonákra. Különösképpen azokra, akik a kelet-törökországi Kars várát védték. Így mindenkit bőségesen ellátott kitüntetésekkel és rangokkal. Az egész csapat vezetőjét pedig, Ömer Pasát, kinevezte Bagdad kormányzójának. Vagyis ő lett ott a kiskirály. Ti pedig a katonái. Amolyan második Magyarország lett ebből a távoli tartományból.

És ha így haladtok, akkor nemsokára a helyi arabok megtanulnak magyarul is. Hiszen közkedvelt vendégei vagytok a kávéházaknak.

A mellett, hogy a szabadidőtök nagy részét a kávéházakban töltitek, a hely egészen kellemes. Sőt! Azt mindjárt nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy fázni egészen biztosan nem fáztok.

Ömer Pasa lévén úgymond a király jóbarátai vagytok. De még ha nem lenne így, akkor is magas rangú oszmán katonaként mindenhol tisztelnek titeket a városban.

Jó persze vannak olyan környékek és időszakok, ahol ez pont fordítva van. Van olyan, aki nagyon szívesen leütne azért, hogy leszedjen róla 1-2 csillagot. Vagy azért, hogy eladja, és vegyen belőle kenyeret. Vagy mert éppen olyanja van, hogy nem szereti az oszmán uralmat.

Ez utóbbit nagyon is meg tudod érteni, hiszen te is ebbe a csoportba tartoztál odahaza. Persze amikor éppen téged készülnek fejbe vágni, akkor kevésbé vagy együttérző… Az a baj van, hogy nem tudod megmagyarázni, te is hasonló cipőben jársz… ők csak a katonai ruhádat látják.

Bagdad nagyon messze van Isztambultól*. Nagyon-nagyon. Ideáig eljutni egyáltalán nem egyszerű… Az angolok is inkább hajóval megkerülik az egész Afrikát, csak ne kelljen végiggyalogolni Anatólián, majd pedig a sivatagon. Az Oszmán Birodalom viszont nem áll jól hajókból. Főleg a nemrégiben lezajlott Krími háborúban csökkent le a létszámuk nagyon erősen. Az összes olyan hajót, ami fából volt (márpedig a legtöbb ilyen volt), felgyújtották az oroszok.

Így igazándiból tényleg a világ végén vagytok. Semmit se tudtok arról, mi is történhet Isztambulban. Bár ott általában nem is történik semmi. Hacsak valaki nem áll túl közel a szultánhoz, mert akkor vele tényleg 1001 dolog megeshet. Ilyenek mint:

 • Zsákban ébredés a Boszporusz fenekén
 • Szekrényben ébredés, megközözve
 • Szekrényben ébredés, de jó mélyen elásva
 • Fej nélküli ébredés
 • Az a bizonyos szétszórt érzés… mint amikor az emberből valaki kirakót akar csinálni
 • Ébredés egy hajó alján, ami megy valamerre…vagy süllyed valamerre…bár ilyenkor az út mindig lefele visz.
 • Szúró érzés a nyak tájékán
 • Szúró érzés a hát tájékán
 • Arra ébredni, hogy az ember lát. Majd rájönni, hogy viszont nem hal…és amikor ezt szóvá akarja tenni, akkor rájön, hogy valaki a nyelvét is hazavitte…
 • Arra ébredni, hogy versbe lett foglalva…egy sírkőbe.
 • Négy fal között ébredni. Egyik 5 cm-re elől, másik 5 cm-re hátul, és kettő pedig jobbra-balra, szintén 5 cm-re.
 • Találni egy rácsot, és rájönni, hogy az ember a rossz oldalán van.
 • Találós kérdést játszani, hogy mi van az ételben, amiért ilyen furcsa az íze…
 • Véletlenül abból a pohárból inni, amit Musztafának szántak, aki összerúgta a port a szultánnal.
 • És még sok-sok vidám történet…

Olyannyira messze vagytok mindentől, hogy amikor 2 év múlva kitör az Olasz Függetlenségi Háború (ebben a magyarok is aktívan részt vettek), ti erről nem is értesültök. Bár valószínűleg arról se kapnátok hírt, ha az oroszok elfoglalnák Isztambult.

De mindez nem jelenti azt, hogy egész nap csak a kávéházban kell ülnötök. A szultán nem jutalom nyaralásra küldött titeket. Itt azért bármennyire is laza minden, komoly feladatok is várnak rátok. Pontosan azért, mert Isztambultól ilyen távol minden ennyire laza.

Ezt a helyiek is tudják. Így amikor csak lehet, megpróbálnak fellázadni. Tudja ezt Ömer Pasa is, aki egy békés kormányzásra törekszik. De az ő neki Isztambul fele kell elszámolnia. Nem lehet túlságosan puha. Sőt! Mintha a helyiek akkor becsülnék meg jobban, ha inkább keményen odacsap a lázongóknak.

Csak sajnos ezek a csaták messze nem olyanok, mint amiket eddig megszoktál.. Hol van az az időszak, amikor az osztrákok olyan szépen felálltak csatarendbe, hogy kényelmesen közéjük lehetett ágyúzni! Mármint lehetett volna, ha nem lett volna mindig hiánya vagy puskaporból, vagy ágyúgolyóból, vagy valami másból.

Ezzel szemben az arabok békésen ülnek az utcai árnyékokban, és kávéznak. Majd egyszercsak feláll mind, és elkezdenek lövöldözni. Nem ritkán egymásra. Aztán amikor az ember végre összeszedi magát és a sereget, addigra visszaülnek kávézni, mintha mi sem történt volna… És ha kérdezik őket, akkor nem csináltak semmit, talán a szomszéd…az úgyis mindig olyan furcsán néz…igen..attól kitelik, hogy kecske helyett az anyját áldozza fel mindegyik ünnepnapon.

Ráadásul ha kiderül, hogy valamelyik nagyobb bajkeverő, akkor meg őt sehogy sem lehet megtalálni. Mert az úriember úgy hívják, hogy Ali. És mindenki mást is ebben a városban. Beleértve téged is, meg a úgy a magyar katonák 90%-át.

Ez a sok átláthatatlan összecsapás miatt viszont nagyon sok jó bajtársadat veszted el az évek alatt.

Így pedig minden reggel, amikor kimész az utcára, erős a késztetés, hogy előbb inkább kilőjél. Valószínűleg senki se tartaná furcsának.

Mégis, van egy mámorító érzés abban, hogy minden nap, mindenhova puskával jársz. És szinte minden nap valami összecsapásban veszel részt. Valahol ez nyújt tekintélyt.

Bár az is lehet, hogy csak kezdesz megőrülni… talán jó lenne legalább Isztambulba visszajutni. De erre majd csak 1861-ben kerül sor.

(Folytatás a 8A vonalon)

* Bagdad szerepe a századforduló közeledtével kezdett felértékelődni. Ekkoriban az Oszmán Birodalom nagyon gyenge volt, így nagyon olcsó is. A nyersanyagok kitermelésében több európai ország is versengett. De a rettentően elavult közlekedés mindezt nehezítette. A nagy fordulat akkor következett be, amikor a németeknek is lettek kolóniáik Afrikában és a Távol-Keleten. Ezek eléréséhez a Perzsa-öböl látszott megfelelő központnak. Őt pedig már vonattal össze lehetett kötni Berlinnel. Így nemcsak, hogy Afrikát lehetett kikerülni, de a tengeren uralkodó briteket is.

Az építkezések 1888-ban kezdődtek meg Isztambulból. A terepviszonyok miatt viszont nagyon lassan haladtak, de más problémák is folyamatosan felléptek. 1915-re már csak 480 km-e voltak Bagdadtól, de eddigre már tombolt az I. Világháború, és a várost az angolok foglalták el. Így az építkezés majd csak 1930-ban folytatódott, és 1940-re fejeződött be.

Ez a vasút, és a hozzá hasonló építkezések erősen közel hozták a törököket és a németeket, és így a későbbi Világháborúban is szövetségesek lettek.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

2 Replies to “1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 7A (Összevont katonai vonal)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .