1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 7CE (Letelepedős vonal, mérnők)

Véget ért az orosz-török háború. Mindenki visszatért Isztambulba.

De persze ez nem igaz. Nem mindenki tért vissza, vagy nem mindenki Isztambulba ment vissza.

A háború összehozta azokat a magyarokat, akik még a Szabadságharc után emigráltak, majd az évek során szétszóródtak a nagyvilágban. Mindenki abban a reményben indult a csatába, hogy az orosz-török eseményekbe sikerül az osztrákokat is belerángatni. Akkor pedig a magyarok a törökökkel, franciákkal és angolokkal együtt indulhatnának meg Magyarország felszabadítására.

De ez végül elmaradt. A nagyhatalmak közül egyik sem (főleg a Habsburgok) akart háborút az osztrákok ellen. E miatt viszont a magyarok kiábrándultak lettek.

Csakhogy most már nem voltak egyedül, pláne nem voltak elszigetelve! Azáltal, hogy a világ összes pontjáról gyülekeztek, híreket is cseréltek. Így lassan mindenkiben körvonalazódni kezdett, hogy Kossuthnak igazándiból egy másik terve van. E szerint egy felkelés kezdődnek Itáliában, ami átterjedhet a franciákra is. De az osztrákokat mindenképpen lefoglalná. Ekkor indulnának meg a magyarok.

Tehát lesz háború, csak nem a törököknél, hanem az olaszoknál. Ezen felbuzdulva a legtöbben Itáliába mentek, hogy mégiscsak ott várakozzanak, de az elmaradott Oszmán Birodalomban.

Mások, akik csak békében akartak élni, és letelepedni, hírét vették a többi magyartól, hogy Angliában és Amerikában sokkal könnyebb az élet, mint Törökországban. Pontosabban ott legalább van élet. Sőt! Úgy hírlik, hogy ott mindenki gazdag, arany kanállal eszik a húslevest, stb…

Így azok is elhagyták Isztambult, akik már nagyon nem tudtak magukkal mit kezdeni.

Te viszont azon szerencsések közé tartozol, akiknek minden okuk megvan a maradáshoz. Azáltal, hogy a szultán mérnökeként vettél részt a háborúban, minden török elismerését kivívtad.

Ott pontosan látták, hogy miként dolgozol, és milyen eredményekkel. Ahogyan azt is látták, hogy az általad tervezett hidat az oroszok hiábavalóan próbálták megsemmisíteni, ahhoz túlságosan jól lett megépítve.

Így amióta véget ért a háború, se szeri se száma a megrendeléseknek. A pasák mind-mind azt szeretnék, ha te terveznéd meg az ő Boszporusz-parti villájukat. És persze a szultán is teljesen belelkesedett, ő is egyre csak újabb és újabb megbízásokkal lát el. Olyan sok munkád van, hogy egyedül nem is győződ.

Próbálkoztál azzal, hogy segédet veszel fel magad mellé, vagy akár még mérnöki irodát is nyitsz. Csak éppen nem találsz olyan embert, aki két párhuzamos vonalat tudna rajzolni. Így továbbra is csak egyedül tudsz dolgozni. Kénytelen voltál egy határt húzni. És fontossági sorrendet is kellett készítened.

Első természetesen mindig őfényessége, akinek akár az éjszaka közepén is támadhat ötlete. Általában titkos alagutat szeretne építtetni. Bár a háború óta a hidaknak is a megszállottja lett. Végül is azzal szerezted meg a hírnevedet. Természetesen ebben is éppen olyan kreatív, mint a titkos alagutakban. És nem rest, hogy a kettőt összekösse. Pl. Olyan titkos híd a Fekete-tengeren át, ami csak félig híd (titkos), félig viszont alagút (szintén titkos). Amíg a török oldalon halad, addig legyen híd, hogy a nép lássa, és büszke legyen az okos szultánjukra. Míg az orosz oldalon már legyen alagút, hogy az oroszok viszont ne lássák.

Nem egyszer hallottad sóhajtozni, hogy bárcsak már a háborúban lett volna ilyen titkos alagút-hidat Isztambul és a Krím-félsziget között. Akkor nem kellett volna a legénységet hajóval szállítgatni. Mert így bizony sok hajó, és sok bátor török katona veszett oda a tengeri csatákban.

Ha viszont őfényessége éppen ötlethiányban szenved, vagy elszólítják őt a birodalmi ügyek (ne adj isten valamelyik felesége, amelyiknek megígért valamit), akkor a nagyvezírt éri az a megtiszteltetés, hogy kívánhat valamit. Persze csak mérnöki témában.

De neki is van vagy 6 felesége, meg a szeretet szultánját sem ajánlatos elhanyagolnia, ha nem akarja, hogy a feje a palota kapujára legyen kitűzve (bár kétségeken kívül onnan remek a kilátás). Így ő se tud mindig kreatív lenni. Ebben az esetben akkor téged felkereshet az az illető, aki a hierarchiában alatta áll. És így megy ez szépen tovább, és tovább. Mígnem eljutsz odáig, hogy végre megfoltozhatod a házad tetejét.

Persze idáig sose jutsz el…

Így telnek-múlnak a heteid, hónapjaid és lassan az éveid is. És a tekintélyed egyre csak növekszik. Igen, te sikeres tudtál lenni Isztambulban. Minden jól megy.

Egészen addig, míg a szultánt valaki meg nem mérgezte. Ráadásul a pletykák szerint egy magyar orvos volt az elkövető! Mivel pedig te a szultán (immár ex-) hivatalos építésze vagy, és még magyar is, kétszeresen is izgulhatsz a jövőd miatt! Vajon mit fog az új uralkodó tenni?

Hetek telnek el, míg lezajlik a trónváltás, miközben minden előjelek nélkül hirtelen tűnnek el fontos személyek. Ennek persze a legnagyobb nyertese a bazári zsákvarró. No meg a halak a Boszporuszban…

De végül beáll az új stabil állapot. A jó hír, hogy te még mindig életben vagy! Ezt azért nem mindenki mondhatja el, aki a palotában dolgozik. A rossz hír, hogy sok ügyfeled is már a Boszporusz alján csücsül. De még a palotai állásodat is elvesztetted. Az új szultán elsőnek az ő ismerőseire bízza a feladatokat.

No de sebaj, mert így is bőségesen maradt ügyfeled. Legalább most már velük is tudsz rendesen foglalkozni.

A következő hónapokban leginkább a Boszporusz partjára tervezel villákat és palotákat. Egy-két magyarnak is, aki a háború alatt markotányosként gazdagodott meg. Mindeközben át-átpillantasz a túloldalra, ahol a szultán palotája készül. Vagyis inkább készülgetne… de ez az új birodalmi építész bizonyára sok mindenben jó, de hogy ő se látott még egyenes vonalat, az biztos.

Nem is kell már sokat várnod, amikor az új szultán egyik embere felkeres téged. Elmagyarázza, hogy az új birodalmi építőt súlyos fejfájás gyötörte, ezért a legegyszerűbb módon segítettek neki. Azóta nem fáj a feje. De még lehajolnia sem kell, ha esetleg egy alacsonyabb mennyezetű helyiségbe lépne be. Nem mintha ezek után tudna még lépni… De ha mégis, akkor nem fogja a fejét beütni. Az biztos!

Így már másnap visszakapod a régi pozíciódat. És bár örülsz ennek (mégiscsak szultáni építész), most már mindig emlékezni fogsz, miként járt az elődöt. Nem lenne jó, ha te is hibáznál…

Telnek-múlnak a hónapok, és rá kell jönnöd, hogy bár a mostani szultán sokkal modernebb gondolódású, mint az elődje,de bizonyos dolgokban nagyon is hasonlít rá. Ezek a bizonyos dolgok meg leginkább nálad kötnek ki.

Történt pedig az egyik éjjel (mert az ilyen dolgok mindig csak éjjel történnek), hogy őfényességének az az ötlete támadt, hogy építsetek titkos alagutat a Boszporusz alatt. De ez most komolyabb terv, mint a többi. Ezt tényleg meg is kellene csinálni. Mégpedig a vonat mehetne benne.

Oké, hát akkor nekiálltál, és megtervezted. E mellé pedig egy költségszámítási tervet is csatoltál. Majd mindezt megmutattad a szultánnak. Rámutattál, hogyha ezt tényleg meg akarja valósítani, akkor ahhoz el kellene adni Afrikát. Az egészet. Csakhogy az meg még nincs meghódítva. Tehát először az egészet el kellene foglalni, utána eladni, és akkor máris lehetne alagutat építeni. Titkosat!

Na jó, egyezik bele a szultán. Akkor legyen csak egy híd. De ez akkor olyan legyen, hogy a rajta haladó vonatot azért ne lehessen elfoglalni. Ki tudja, milyen ötlettel állna elő a lázadó csőcselék. Szóval legyen híd, rajta pedig egy titkos alagút a vonatnak.

Hmm… ebben azért van valami… Rendben van, készítesz egy ilyen tervet is. De azért figyelmezteted őfényességét, hogy azért ez sem lesz túl olcsó.  Még akkor se, ha lemondtok az arany minaretekről. Mind a 16-ról.

Rendben, ebben meg is állapodtok.

Kikapcsolásként elmész a Magyar Egyeltbe, hátha a változatosság kedvéért végre van egy kis bunyó. Bár a háború után olyan sokan elhagyták Isztambult, hogy már verekedés is csak akkor van, ha átmentek az osztrák követségre.

Alighogy belépsz az ajtón, azt veszed észre, hogy nagyon vidám az a néhány ember, és nagyon ünnepelnek.

– Fellázadtak az olaszok! Ott is kitört a forradalom! Kossuth most tényleg megcsinálta!

(Folytatás a 8CE vonalon)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

One Reply to “1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 7CE (Letelepedős vonal, mérnők)”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .