1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 7CD (Letelepedős vonal, orvos)

Véget ért a háború. És ahogy ilyenkor lenni szokott….

… véget ért a háború. Na.

Az orosz-török háború nagy reménye volt a magyaroknak. Az egyik front a Duna partján zajlott több, mint 1 éven keresztül. Ott harcoltak az oroszok az egyesített török-francia-angol és magyar erőkkel. Mindez a Habsburg Monarchia határai mellett. Minden jel arra utalt, hogy egy kis ügyeskedéssel az osztrákokat is bele lehet vonni. Ha pedig ez megtörténne, akkor nemcsak a magyarok indulhatnának országuk felszabadítására, de a velük tartanának az franciák és az angolok is.

A magyarok éppen ebben reménykedtek. És éppen ezért gyűltek újra össze. A Szabadságharc után mindenki szétszóródott a nagyvilágban. De ez a háború most újra összehozta őket.

De sajnos a reményekkel ellentétben mégsem sikerült az osztrákokat is a háborúba sodorni. Így amikor véget értek a harcok, a magyarok tovább álltak. Úgy hírlik, hogy Kossuth komolyan készül valamivel Itáliában. A mostani nem az ő műve volt.

És nemcsak azok távoztak, akik az új Szabadságharc reményében érkeztek, hanem azok is, akik eddig itt várakoztak Isztambulban.

Rajtuk kívül sok más magyar is tovább állt. Mivel mindenki újra összegyűlt Törökországban, az emberek azt is megosztották egymást között, hogy kinek hogy megy a sorsa. Az isztambuli magyarok joggal érezhették azt, hogy mindenki jobban járt, mint ők. Angliában és Amerikában több lehetőség van, mint az elmaradt Oszmán Birodalomban.

De persze azt is hozzá kell tenni, hogy itt viszont mindenki a szultán vendége. És őfényessége mindenkinek ad annyi jövedelmet, amivel el tud éldegélni. Így pedig igazán kényelmes itt. Csak éppen roppant unalmas is.

A külföldi híreket hallva sok magyar döntött úgy, hogy neki elege lett Törökországból, és inkább máshol próbál szerencsét.

Neked, és a többi magyar orvosnak viszont nem kell a szerencsét próbálgatnotok, mert ti igazán jól jártatok.

Már a háború előtt is nagyon hálás volt a szultán nektek, és mindenben támogatott titeket. Még magas rangú pozíciót is kaptatok tőle a különböző kórházakban.

De a fronton bebizonyítottátok, hogy ténylegesen mennyit is értek. Hamar híre ment, hogy a magyar orvosok ott is tudnak gyógyítani, ahol a törökök inkább amputálnak (ha másképpen nem megy, akkor a fejét amputálják). Már-már földöntúli képességeket képzelnek rólatok.

A háború előtt inkább úgy néztek rátok a betegek, mintha maga a sátán jelent volna meg. Főleg a kanalas orvosságoktól rettegtek. És még az se volt mindegy, hogy milyen anyagból készült az a bizonyos kanál! A rézkanál láttán mindenki sikoltva menekült.

Bezzeg, ha a doktor egy fűrésszel várta a beteget!.. Az teljesen rendeben volt.

Mostanra mindez teljesen megváltozott! A kanalás orvosság olyan népszerű lett, hogy több italozó helyen is kanálban mérnek valami bizonytalan eredetű alkoholos szirupot.

A sztetoszkóp is olyan dolog volt, amit ha megláttak a nyakadban, akkor legjobb esettben is csak furcsán néztek rád, elhúzódtak tőled, stb…
A háború óta viszont többen is inkább kíváncsiak, érdeklődőek. Van, aki megkérdezi, mi is az, hogy működik. Van, aki ki is akarja próbálni. És olyannal is találkoztál, akit pont ez indított el az orvosi pályán.

Mindeközben a kórházban is mindenki szemében sokat nőttél, és most már másképpen kezelnek. Újabb és újabb előléptetéseket kapsz, előadásokra hívnak. Mindenki a barátot, a tanítványod akar lenni.

Így végül a kórházon belül indítottál egy tanfolyamot. Már erre is alaposan megválogatod az embereket, mert hamar kiderül, hogy valami csak addig jó móka, amíg nem kell elkezdeni tanulni, gondolkozni, pláne gyakorlaton részt venni. Olyankor a legtöbbjüknek hirtelen valami halaszthatatlan feladata van: műteni kell, valamelyik pasa megbetegedett, vagy csak pestis járvány tört ki valamelyik török faluban.

Akik mégis túlélik a tanfolyamot, azok közül választasz magadnak segédet. Innentől 1 évig ő lesz a kiválasztott, aki egyszerre fogja a kórház tiszteletét és irigylését élvezni.

Az 1 év gyakornokiság után őt a birodalom összes kórháza nagy örömmel várja.

Tehát minden szempontból nagyon jól mennek a dolgok. Semmi értelme nem lenne mindezt feladnod, és mondjuk Angliában újra kezdened.

Nem mellékesen, mint orvos, hivatásból is jó érzéssel tölt el, hogy ennek az elmaradott országnak a lakóinak segítesz.

Bezzeg nincs mindenki így ezzel!

Hírét vetted, hogy az egyik kollégádat, egy magyar orvost megkörnyékeztek, hogy mérgezze meg a szultánt! Mert orvosként könnyebben a közelébe juthat. A háború alatt nyert bizalomból adódóan pedig bármit oda lehet adni neki. Csak annyit kell mondania, hogy orvosság.

Sajnos a művelet sikeres volt. De az új szultán köszönet helyett inkább az orvos fejét vétette. Valószínűleg ezek után nem bízott benne… Érthető is. Ki tudja, mikor fog megint fejfájás-csillapító helyett ismét mérget adni?

És sajnos ez a bizalmatlanság a te betegeidre is átterjedt. Hosszú időnek kellett eltelnie, mire újra teljesen megbíztak benned is.

Így telnek a napjaid, heteid, és éveid. Alapjában elégedett vagy a sorssal. És amikor meghallod, hogy Itáliában felkelés tört ki, ami valószínűleg Kossuth műve, és a magyarok most oda gyülekeznek, akkor csak legyintesz az egészre. Rád itt van szükség. A betegeid számítanak rád.

(Folytatás a 8CD vonalon)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

One Reply to “1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 7CD (Letelepedős vonal, orvos)”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .