1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 7E (Hazamenő vonal)

Véget ért az orosz-török háború. Mindenki boldog, mert valahol mindenki nyert vele valamit. Még az oroszok is, mert legalább az összes török hajót elsüllyesztették, így egyeduralkodók lettek a Fekete-tengeren.

És az osztrákok is nyertek, bár nem vettek részt a háborúban. Az oroszok most egy darabig távol tartják magukat a határaiktól.

Csak azok nyertek semmit, akit a harcok során lelőttek, feldaraboltak, tengerbe dobtak, vagy csak egyszerűen megfagytak valahol.

És ti sem nyertetek semmit. Ezt a nagy adag gyaloglást, amit a semmiért tettétek meg, nem lehet kimenőnek, vagy sétának nevezni. Elmentettek egészen Erdélyig, hogy az oroszokat ijesztgessétek. Majd miután nem történt semmi (bár állítólag az oroszok tényleg megijedtek, de ezt ugye senki sem hiszi el), elindultatok vissza.

És most, hogy nem kellett már sietni, Herr Wind merő véletlenségből hosszú-hosszú járatlan utakat választott. A Dunán pl. háromszor keltetek át. Mindháromszor úszva… És persze minden alkalommal néhány társadat elragadta a folyó…

Több, mint fél év is eltelt – vagy ki tudja már, ki számolja már – , mire visszaértek a kedvenc táborhelyetekre, Wiedergrünenhofferoberschwarzwaldbachdorf közelébe. Itt viszont Herr Wind egy különleges beszédet tart.

Elmondja, hogy a háború alatt megváltozott a viszony őfelsége a császár, és a mihaszna magyarok között. Ezentúl a császár barátságosabban tekint a hálátlan magyar népre. Persze eddig is barátjának tartotta őket, de mint említettük, ők ilyen hálátlan fajták. Ráadásul műveletlenek is, így nem értik, hogy őfelsége csak jót akar nekik. De eztán még inkább jót akar nekik. Így pl, akik eddig galád módon külföldön bujkáltak, azok hazamehetnek. Akik viszont már korábban belátták a tévedésüket és megtértek és így az osztrák sereget szolgálják, ők is hazamehetnek.

Amennyiben legalább 1 csillagot sikerült összeszedniük. Na de hát milyen kár, hogy az itteni banda annyira semmirekellő, hogy senkinek sincs egyetlen csillagja sem. Így pedig jobb lesz, ha gyakorolnak még, legyen valami eredménye annak, hogy itt töltik az idejüket.

De!

Ha már a császár olyan békülős kedvében van, akkor Herr Wind is engedhet egy kicsit. Ezentúl a tábor új helye a Hochtunswaldengrüssenburg. Rövidebb név, melegebb éghajlat. De ha itt bárki is szökéssel, lázadással vagy csak tüsszentéssel próbálkozik, az egész banda megy vissza Wiedergrünenhofferoberschwarzwaldbachdorf-ba havat lapátolni.

No jó! Ha nem kell óránként négyszer megfagyni, az is valami. És tényleg nem is az!

Egészen addig, míg el nem kezd esni az eső…

És ki nem derül, hogy még Wiedergrünenhofferoberschwarzwaldbachdorf-ban a hóval, addig Hochtunswaldengrüssenburg-ban a sárrak kell küzdeni..

És valahogy mindig akkor kell az ágyúkkal gyakorlatozni, amikor nyakig agyagos lesz mindenki.

No de akármennyire is nehéz a kiképzés, az elkövetkező hónapok mégiscsak enyhébben telnek, mint a korábbiak.

Csak hát továbbra sincs semmi remény arra, hogy hazamenjél… Nem egyszer gondolsz arra, hogy talán mégiscsak azok jártak jobban, akik Törökországban maradtak…

Ahogy múlik az idő, és talán már 1-2 év is eltelt, további jelei is látszanak az enyhülésnek. Új magyarok is érkeznek, de ezúttal mások mennek tovább is. Most már nem egyirányú az út a helyőrségbe. Az osztrákok elkezdték kevergetni a magyarokat.

Így pedig hírekhez juttok!

Amikor valamelyik ágyút próbáljátok a sárból kihúzni, akkor lehet 1-2 szót is váltani. Lehet titkokról is beszélni.

Ezeken a megbeszéléseken tudod meg, hogy odakint bizony nagy dolgok készülnek! Kossuth akcióban! Az olaszok hamarosan lázadnak. Őket III. Napóleon fogja vezetni. Megszállják Ausztriát! Magyarország pedig felszabadul!!

Már szerveződik a Magyar Légió is. Ez az emigráns magyarokból áll. De sokkal többen lesznek benne. Mert amikor pedig megjön a jel, akkor az osztrák hadseregben szolgáló magyarok is mind-mind dezertálnak, és átállnak az olaszokhoz.

Így pedig a Habsburgok duplán kapnak övön aluli ütést. Egyrészt rengeteg ember otthagyja a hadsereget. Másrészt ők is az ellenfél seregét fogják gyarapítani.

Nem hiszel a fülednek! Biztos valamit félreértettél… Biztos valahol rosszul raktad össze a kirakót. Hiszen mindezt 1-1 elejtett mondatból silabizáltad ki.

De mégis! Más emberektől, más forrásokból is ugyan ezeket a híreket kapod. Kossuth tényleg készül valamire. Valami nagyszabásúra. Az biztos, hogy nem unatkozott az elmúlt években…

Ezek után már igazgatottabban várod mindig a holnapot. Hátha pont akkor érkezik a hír! Akkor érkezik a jel!

De egyúttal bizonytalan is van. Hiszen ha megint megszöksz és átállsz a lázadók oldalára, akkor onnan már nincs visszaút. Az osztrákok nem fognak olyasvalakinek kegyelmezni, aki kétszer is elárulta őket. Így ha ez a második Szabadságharc is elbukik, biztosan soha többet nem látod Magyarországot.

No nem mintha most lenne reményed újra látni…

Ha viszont elmész, és segítesz Kossuthnak, akkor talán mégiscsak sikerül Magyarországot felszabadítani… Ezúttal ott lesznek az olaszok is. Meg a franciák is. És nem lesznek oroszok, hiszen ők éppen most vesztettek el egy komoly háborút. Ezúttal sikerülni kell!

Ha viszont mégsem, akkor nincs többé visszaút!

Az elkövetkező időszakra úgy emlékszek később vissza, mint az őrület korszaka. Alig tudsz éjjelente aludni. Sőt! Ha a mindennapi gyakorlatozások nem merítenének ki, akkor egyáltalán nem tudnál aludni. Egyre csak a jelet várod. Semmi másra nem tudsz gondolni.

Mégis, talán egy egész évnek kellett eltelnie, mire tényleg megérkezett a hír: fellázadtak az olaszok! III. Napóleon pedig útban van, hogy segítsen nekik.

Ami eddig álom volt, az valóság. És most gyorsan kell dönteni, hogyan tovább.

  • Maradsz mégis a seregben. Nem kockáztatsz egy második árulást. Nem hiszed, hogy Kossuth terve valaha is valóra válhat. De ha tényleg csatára kerül a sor, akkor a magyarok ellen kell majd harcolnod. Herr Wind erről gondoskodni fog. Viszont ezzel biztosíthatod a hűségedet a császár felé, és akkor talán haza mehetsz.
    (Folytatás a 8EA vonalon)
  • Az első alkalommal megszöksz a többi magyarral együtt. Beállsz a Magyar Légióba, és segíted az olaszokat. Majd pedig ők segítenek neked, és így megvalósul Kossuth terve, Magyarország szabad lesz. De ha nem, akkor többé nem látod a hazádat.
    (Folytatás a 8EB vonalon)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

One Reply to “1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 7E (Hazamenő vonal)”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .