1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 8A (Összevont katonai vonal)

Itt vagy újra Isztambulban. És a világ bizony nagyot változott az idő alatt, míg ti ott Bagdadban… hmm.. hát érdekes dolgokat csináltatok…

Ez utóbbi miatt vagytok most itt, a szultán előtt. Az új szultán előtt! Mert ő is változott… Az előző egy fejjel alacsonyabb lett, és így már nem mutatott jól a trónon. Így inkább lecserélték.

Bár úgy mondják, valójában megmérgezték. Mégpedig egy magyar! És ti is magyarok vagytok… És hát amit ott Bagdadban csináltatok… Nem csoda, ha a szultán kissé furán néz a honfitársaidra mostanában…

Történt pedig, hogy miután a sorozatos lázadásokat levertétek (melyben azért sok-sok bátor magyar katona halt meg), végül sikerült a helyiekkel kibékülni.

Mit kibékülni! Összehaverkodni! Aztán onnantól kezdve már nem volt megállás! Legutóbb már ott tartottatok, hogy hivatalos nyelvnek bevezetitek a magyart. Mert addigra a fél város már magyarul beszélt. De legalábbis magyarul káromkodott…

És éjjel-nappal ment a bulizás! Mindeközben még azt is sikerült az arabokkal megbeszélni, hogyha otthon kitörne a második Szabadságharc, akkor ők is jönnek segíteni. Teveháton, puskákkal. Meg amit még találnak.

Persze ebben senki se hitt, legfőképpen az arabok. De azért el lehetett játszani a gondolattal.

Bár az is kérdéses volt, hogyan jutnátok el velük Magyarországig… valószínűbb lett volna, hogy útközben inkább elfoglalják Isztambult, és majd azt mondják, “Bocsi, azt hittük, hogy ez már Bécs“.

Ez is az egyik oka, amiért most a szultán előtt vagytok. Csak azért nem fejeztet le titeket most azonnal, mert az elmúlt években megdupláztátok az adókból származó bevételt.

De azon kívül, hogy megtarthatjátok az életeteket, őfényesség egy új feladatot is ad nektek: a Balkánon lázadás van. És azt már egyszer olyan jól megoldottátok. Azt a korábbi akciót kellene megismételni.

Így elindultok észak fele, Magyarország határához.

Útközben Ömer Pasa elmondja azoknak, akik legutóbb máshol szolgáltak, hogy az a taktika, hogy elisszátok a bort a helyiek elől. Így azok azonnal kapitulálnak.

Másrészt viszont megjegyzi, hogy ravasz ez az új szultán. Mert Itáliában hatalmas háború van. Az olaszok a franciák segítségével harcolnak a Habsburgok ellen már évek óta. És nagyon komoly sikereket érnek el. Ők pont olyasmi függetlenségi háborút folytatnak, mint amilyen a ti Szabadságharcotok volt. Csak míg ott az egyik nagyhatalom (az oroszok) az osztrákokat segítették, most egy másik (a franciák) éppen az osztrákok ellen harcolnak.

De hogy még érdekesebb legyen, az olaszokat a magyarok is segítik. Kossuth még egy Magyar Légiót is felállított abból a rengeteg emberből, amelyik az osztrák seregből dezertált.

Így pedig az, hogy ti itt vagytok a határon, egyben azt is jelenti, hogy készenlétnek küldött ide a szultán. Amennyiben az olaszok sikerrel járnak, és Kossuth is mozgósítja a magyarokat, akkor ti délről a segítségére tudtok sietni. Ezzel pedig beindulhatnak a második a Szabadságharc.

Persze a törökök hivatalosan nem segítenének, de azzal, hogy a szultán ide küldött titeket, láthatóan támogat titeket.

Bár az is lehet, hogy csak alig várja, hogy egy sikeres Szabadságharc után a magyarok végre elhagyják Törökországot… nagyon is valószínű.

Mindezt a sejtést csak megerősíti az, hogy a Balkánon nyoma sincs a felkelésnek. Még erősen él mindenkiben az emlékezett, miként ürítették ki Ömer Pasa katonái a boros pincéket. Azóta sem sikerült őket rendesen feltölteni.

Azért viszont, hogy ne legyen feltűnő, hogy magyar sereg tartózkodik a Habsburg Birodalom határán, folyamatosan mozgásban maradtok. Egyik balkáni tartományról a másikra vándoroltok. És közben figyelitek a híreket, hogy vajon hogy halad Kossuth.

Elég nagyszabású a terv. És úgy tűnik, hogy nagyon is működik, mert az olaszok egyre nagyobb és nagyobb területeket szabadítanak fel. De közben mégsem fognak a franciáktól függni.

A hadsereg pedig tele van magyarokkal. Egyik helyen Türr István vezeti a sereget.

De valahol valami porszem továbbra is ott van a gépezetben. Ti több évet is a Balkánon töltötök, de sehogy sem akar a felkelés közeledni. Semmi jel nem mutat arra, hogy Magyarországon is kitörne a Szabadságharc. Valami nincsen ott rendben…

Már a görög részekre is átmentetek (ott tényleg volt felkelés, a leverésért kaptatok is kitüntetést, előléptetést), de továbbra sincs semmi. Olaszországban sikerrel zajlik a függetlenségi háború, Magyarország meg… alszik talán?

Közben a görögök elégedetlenkedése tovább nő. Most már a görög szigeteken kell rendet tennetek, így Krétára vezérelnek titeket. Így pedig távolabb kerültök egy esetleges Szabadságharctól.. már ha lesz még olyan..

Bár ez is furcsa, hogy itt segítetek megakadályozni egy nép függetlenségét, miközben arra vártok, hogy hazamenjetek és a saját országotokat felszabadítsátok.

Talán a társaidban is hasonló gondolatok voltak, ezért nem is sikerült teljesen a krétai hadművelet. A szultán vissza is rendelt titeket Isztambulba.

Így újra őfényessége előtt álltok, ahol is bejelentik, hogy Ömer Pasa ettől fogva a hadügyminiszter. Ez látszólag nagy megtiszteltetés. De közben mindenki tudja, hogy ezzel valójában nyugdíjba küldik. Közületek valaki lehet a következő, aki a törökországi magyar sereget vezetheti. Talán pont te leszel az?

Csakhogy míg Isztambulban tartózkodtok, megtudjátok, miért is voltak a magyarok olyan passzívak az elmúlt években. Odahaza rengeteg, de rengeteg dolog megváltozott. Úgy tűnik, hogy az osztrák-magyar ellentét teljesen megszűnt. Új szelek fújnak. Benne van a levegőben, hogy valami hatalmas változás van készülőben. Élén Deákkal olyasmi történik, ami talán a megbékélés felé hajt.

(Befejező rész: 9A – Kiegyezés)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .