1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 8CE (Letelepedős vonal, mérnők)

Dúl a Szabadságharc. A magyarok, olaszok és a franciák sorra nyerik a csatákat, miközben az osztrákok lassan-lassan kénytelenek visszavonulni.

Mindez Itáliában történik. Te meg Isztambulban vagy. Magyarország pedig… még mindig csendes.

Bár jó ötletnek tűnik, hogy te is csatalakoz a magyarokhoz, és segíts az olaszoknak elnyerni a függetlenséget. De nem hagyhatod el a szultánt, mert számít rád.

Éppen egy ilyen három az egyben projekten dolgozol: titkos alagút + híd a Boszporusz fele + meg a harmadik, amit már elfelejtettél. De egész biztosan roppant fontos volt…

Egy vasúti hídról van szó, ami összekötné Európát Ázsiával. De még fontosabb legyen, hogy a katonákat gyorsan lehessen mozgatni. Mert lassan olyan ez az egész Oszmán Birodalom, mint valami fogócska játék. Valamelyik távoli tartományban felkelés tör ki. De mire a katonák odaérnek, addigra az ország másik fele is fellázad, kihasználva, hogy éppen senki nem ér rá velük foglalkozni. Éppen ezért a szultán nagyon örülne, ha a hadsereget gyorsabban be lehetne vetni. Mert már nagyon fáj a fele a sok lázongástól. Bár jobban fél attól, hogy egyszer csak már nem fog a feje fájni, mert nem lesz meg…

Persze te is tudod, meg őfényessége is, hogy valószínűleg nem lesz elég pénz arra, hogy egy ekkora tervet megvalósítsatok. Még emlékszel rá, hogy Buda és Pest összekötésére épült Lánchíd is mekkora munkába és összegekbe került. Pedig azt csak a Duna fölé kellett építeni.

Ennek ellenére mindent megteszel, hogy egy olyan tervet készítsél, ami meg is valósítható. A szultán pedig minden alkalmat megragad, hogy ebbe a terve minél többet belepiszkáljon.

Arról már sikerült lebeszélned, hogy elefántok tartsák a hátukon. De a minaretekhez mindenképpen ragaszkodik.

Viszont a szultán annyiban azért komolyan gondolja, hogy minden segítséget megad neked. Külföldről hívat olyanokat, akik felmérik a Boszporusz mélységet, és a környezetét. És más külföldi (főleg porosz) mérnökökkel további nagyszabású terveket készítetek. Mert ugye itt nemcsak a híd a lényeg. Hanem hogy legyen egy olyan vasúthálózat, ami az egész birodalmat behálózza. Mondjuk Isztambulból elmenjen Bagdadig…

Tehát van feladatod bőven, nem unatkozol. Ha mégis előfordulna, akkor pedig a pasáknak és a magyaroknak tervezel házakat és palotákat (titkos alagutakkal). Szintén a Boszporusz partjára. Ha már egyszer úgyis ott dolgozol.

Sőt! Egy magyar doktornak még kórház komplexumot is építettél. Ő viszont nem kért titkos alagutat. Sőt! Nagyon is furcsán nézett rád, amikor ezt felvetetted.

Mindeközben a Magyar Egylet már csak a múlté. Az orosz-török háború után, de még inkább az olasz Függetlenségi Háború után a magyarok nagyon nagy részt elhagyták Törökországot. Csak az elvetemültek maradtak.

Persze most is gyakran összegyűltök, de változatos helyszíneken. És inkább csak italozás, beszélgetés van. Nincs már zene, tánc. De van helyette nő!

Már elég régóta itt vagytok, így egyik-másik magyar sikeresen megházasodott (olyan is van, aki azóta már sikeresen el is vált!). És hát te is, mint a birodalom egyik kiemelt építésze, kapsz ajánlatot bőségesen. Igaz, nem vagy muszlim, de keresztények is bőségesen élnek Isztambulban.

Igen, te tényleg beilleszkedtél a török fővárosba.

Így igencsak készületlenül ér a hír évek múlva, hogy az osztrákok és a magyarok kibékültek egymással. Megtörtént a Kiegyezés! Haza lehet menni!!

Haza…

(Befejezés és Kiegyezés: 9A vonalon)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .