1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 8CF (Letelepedős vonal, tolmács)

Itáliában dúl a háború, és az olaszok a magyarokkal és a franciákkal vált válnak vetve harcolnak az osztrákok ellen.

De hogy még érdekesebb legyen, az osztrák sereg tele van magyarokkal. Pontosabban volt. Mert a nagyon nagy részük rögtön a háború elején dezertált és átállt az olaszok mellé.

Te mindezt jó távolról személed, hiszen a szultán tolmácsa és diplomatája vagy. Az olyan ember pedig nem engedheti meg magának, hogy csak úgy elmenjen harcolni…

Viszont mindenről első kézből értesült. Hiszen mégiscsak a szultán diplomatája és tolmácsa vagy. Így pontosan tudod követni az eseményeket.

Nos… azok elég érdekesen alakulnak…

A terv ugyanis az volt (mikor is… egy évtizede? Vagy kettő?..), hogy Kossuth segít az olaszoknak kirobbantani a felkelést. Amikor pedig ez megtörténik, akkor a magyarok is segítenek nekik. Így pedig elvonják az osztrákok figyelmét. Ez idő alatt egy másik irányból, pl. Erdély felől pedig fel lehetne Magyarországot szabadítani.

Igaz a tervben olyanok is voltak, hogy a franciák is fellázadnak. E helyett ők az olaszokat segítik. Mondjuk ez így még jobb. A németek is megtámadták volna az osztrákokat, de ők meg egymással vannak elfoglalva, és senki se látja át, mi is történik ott valójában. De még a svédeket is akcióba indította volna Kossuth, ők meg az oroszokat támadták volna meg. E helyett az oroszokat jóformán mindenki megtámadta, így ők most inkább nem avatkoznak bele semmibe.

De a legmegdöbbentőbb az, hogy jól alakultak a dolgok. Az egyesült sereg úgy megverte az osztrákokat, hogy azok hazáig futottak…. volna. De helyettük inkább a franciák mentek haza. És ezen mindenki döbbenten állt. Főleg az osztrákok. De a magyarok is, olaszok is. És ezzel véget is ért a háború.

Csakhogy az olaszok nem adták fel, és egy év múlva folytatták a felszabadító háborújukat. De ezúttal nem akarták, hogy bármi külső nagyhatalom beleszóljon, így mindjárt a Csizma végén, déli részén kezdtek harcolni.

A magyarok meg úgy voltak vele, hogy végül is nekik mindegy, kit kaszabolnak le, így folytatták a túrájukat az olaszokkal.

Tehát a társaid nem unatkoznak. Bőven velük zajlik a történelem.

Mondjuk te sem unatkozol. Bár az elmúlt időszakban lényegesen lecsökkentek az utazással járó diplomáciai feladataid. Az új szultán merőben másképpen áll a dolgokhoz, így mostanában egyre gyakoribbak a fontos külföldi vendégek. Így a legtöbb időt velük töltöd.

Olyan delegáció is van, ami több hónapig, akár egy évig is Isztambulban marad. Az ő esetükben viszont már nem lehetsz velük állandóak. Melléjük te rendelsz ki egy-egy embert, vagy akár egy egész csapatot.

Igen. Rengeteg emberrel találkozol. Fontos emberekkel. Miközben rengeteg embernek te adsz utasításokat.

Ahogy múlnak a hónapok, lassan az egész Csizma felszabadul, és egy egységes Olaszországba rendeződik. Ilyenkor jönne az, hogy Hajrá, hajrá, menjünk tovább!. De valahogy ez elmarad. Nem indul háború Magyarország felszabadítására…már megint.

Helyette a németek kezdenek érdekes műveletekbe, ismételten csak az osztrákok ellen. És itt ugyancsak sok egykori szabadságharcos magyar katona található.

Ahogyan az Atlanti Óceán túloldalán is, Amerikában. Ott pedig egy véres polgárháború dúl éveken keresztül.

Te csak a fejedet kapkodod, meg fogod, hogy mennyi-mennyi esemény történik. És mindegyikhez mintha éppen csak egy kicsi lökésre lett volna szükség ahhoz, hogy a harcok Magyarországra is áttolódjanak. de ez valahogy mindig elmaradt.

Sok év telt el, amikor még csak egyszerű katona voltál. Most viszont a szultán diplomatájaként sokkal jobban átlátod a nagypolitikai rendszereket. És te is látod, hogy valójában senki se akarja a magyar szabadságot. Ráadásul Európa keleti végén élsz, ahol sokkal jobban érezni a szlávok véleményét. Egyre inkább úgy érzed, hogy ha sikerülne is a magyarokat felszabadítani, az nem tartana túl sokáig. Valószínűleg az oroszok már az elején bekebelezné a friss országot. De ha ők nem is, a szlávok igencsak szeretnének egy olyan országot, amiben ők uralkodnának, nem pedig a magyarok.

Így bármennyire pezsgett a véred, és a harcok csábítottak téged, utólag azért örültél, hogy a szultán palotájában maradtál. Igazándiból nem is tudnád, mit kezdenél, ha valami csoda folytán hazatérhetnél Magyarországra… Ott vajon mit csinálnál?

Pedig nemsokára mégis eljött az a nap, amikor meg kell hozni ezt a döntést is.

(Kiegyezés és befejezés: 9A vonalon)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .