1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 8EA (Hazamenő-maradó vonal)

Nos, az olaszok megcsinálták. Vagy Kossuth megcsinálta. Vagy a franciák megcsinálták. Vagy… ki tudja ki… de a lényeg, hogy Itáliában felkelés van! A Habsburgok ellen!

Ellenben viszont a magyar Szabadságharccal, az olaszok nincsenek egyedül. Segítik őket a franciák. Bár, hogy ezt miért teszik, rejtély számodra….

És segítik őket a magyarok!

De nemcsak azok, akik még 49-ben emigráltak!.. Hanem rengetegen magyar megy hozzájuk az osztrák hadseregből is. Még az ilyen távoli helyekről is, mint Hochtunswaldengrüssenburg, tömegesen dezertálnak a magyarok, hogy az olasz testvéreknek segítsenek. Alig egy maréknyian maradtatok.

Igazándiból senki sem állítana meg, ha te is velük tartanál. Még Herr Wind sem, mert a Béla véletlenségből őt is magával vitte, amikor sietve távozott. Másvalaki meg a kandallót pakolta el.. Bár, hogy minek, azt valószínűleg ő sem tudja…

Nem az tart vissza, hogy hűséges lennél az osztrák császárhoz… Nem-nem…Áh! Dehogy! Ennyire nem sikerült az évek alatt megtörni tégedet. Egyszerűen csak szeretnéd, ha ennek az egésznek végre vége lenne, és te hazamehetnél. Ezt már akkor eldöntötted, amikor még ki sem hűltek a Szabadságharc lángjai, és te még csak a török határnál volták. Akkor visszatértél abban a reményben, hogy hamarosan hazamehetsz.

Azóta évek teltek el, és nemhogy nem kerültél közelebb az otthonodhoz, hanem csak távolabb jutottál.

Ha most elmész Itáliába (ahol reményeid szerint csak jobb a klíma, mint itt, Hochtunswaldengrüssenburg-ban), akkor egész biztosan nem juthatsz haza egy jó darabig. Talán soha többé…

Ahhoz először az olaszoknak nyerniük kell. Talán ez sikerül. De azzal még mindig nem szabadul fel Magyarország. Te viszont addigra már kétszeres lázadó leszel.

Így bár nagyon szurkolsz a társaidnak, hogy sikerrel járjanak, de mégis a maradás mellett döntesz.

Tellnek-múlnak a napok. Most, hogy se Herr Wind, se a magyar katonák nincsenek itt egy-két kivétellel, eléggé nyugis lett az élet. Mivel a harcok az osztrákok ellen irányulnak, biztos vagy benne, hogy nem a te világvégi laktanyáddal fognak foglalkozni. Így arra készülsz, hogy legalább hónapokig senki se fog erre járni…

Éppen ezért nagyon meglepődsz, amikor 2 hét múlva beállít az a csapat, amelyik elindult az olaszok segítségére. Az elmondásuk szerint piszkosan eltévedtek. Mert bár évek óta vannak Hochtunswaldengrüssenburg-ban, de igazándiból senki se tudja, hogy hol is van ez pontosan. Vagyis merre kellene elindulni Itália felé. Ezért visszajöttek, mert úgy emlékeznek, hogy a tiszti étkezőben a falon mintha lett volna egy térkép…

Tényleg van ott egy. Bár legalább 200 éves. Ettől még használható, mert a hegyek csak nem mentek odébb az elmúlt időszakban. Nagyobb baj, hogy miként viszik majd magukkal?

Elég eltökélt a magyar csapat ahhoz, hogy egy ilyen problémán kiakadjon. Hamar kibontják a falat, majd feldarabolják kisebb kockákra. Majd ezeket szétosztják egymás között, és újra eltűnnek az erdőben.

Ezúttal viszont már nem térnek vissza többet…

Te pedig a megmaradt néhány emberrel együtt hosszú távra rendezkedtek be. Ehhez az is hozzátartozik, hogy pl. a környéken vadásztok, mert ugye élelem sincs, utánpótlás sincs. Most szó szerint el vagytok vágva a világtól… És csak tippelni tudtok, mi történhet odakint

Egyáltalán hol van az az odakint? Lehet, hogy csak 20 km-e… De mivel a magyarok elvitték az utolsó térképet is, így tényleg semmi esélyetek megtudni, merre van a legközelebbi város, amit már civilizációnak lehetne nevezni…

Telnek-múlnak a hetek, és ti egyre többet járjátok a környéken. Így megismerkedtetek a közeli faluval is, Hochtunswaldengrüssenburg-val. Ők pont ugyan úgy el vannak vágva a világtól, ahogy most ti is. Megtudjátok tőlük, hogy legalább 700 éve nem járt idegen a faluban. Persze látták a laktanyát, de nem akartak beleavatkozni. Így lényegében ti vagytok az első vendégek évszázadok óta.

Persze mindezt nem volt egyszerű megértetni, hiszen az elszigetelés miatt olyan tájszólással rendelkeztek, aminek saját tudata van, és magától visszabeszélt…

Időközben kiderült, hogy heten maradtatok az erődben. És miután egyikőtök kijelentette, hogy az ő neven márpedig az ő neve Péntek lesz, mindannyian választottak egy nevet a hét napjaiból.

Sajnos a legjobbat elvitte a Péntek. De a Vasárnapért még lehetett egy jót verekedni. A Hétfőt pedig megkapta valaki…a legkisebb na… Tied lett a Csütörtök.

Összegezve: nagyon nem történik semmi. 2 évnek kell eltelnie, mire érkezik egy osztrák sereg, hogy megnézze, mit történt veletek…

Ők is először csak érdeklődnek, hogy mégis mi van itt, mi történt, és legfőképpen mi maradt meg. Hát nem sok… 7 ember. No jó, akkor elvisznek titeket a legközelebbi városba, hogy rendeződjenek ezek a katonai kérdések.

Itt több héten keresztül kérdeznek ki titeket, hogy mégis mik történtek az elmúlt időszakban. De ti bőszen bizonygatjátok, hogy az ég világon semmire sem emlékeztek. Arra se, hogy kerültetek oda, de még arra se, hogy hol születettek.

Így pedig jobb híján beosztanak titeket egy csapatba, ami Poroszország fele indul. Mert ott állítólag háború van. Bár mire odaérnétek véget is ér. Így irány vissza, Bécs-Újhelyre.

Mire viszont odaértek (mert egy ifjú tiszt vezetett titeket és állandóan eltévedt), addigra érdekes hír vár titeket az osztrák erődben: Magyarország és Ausztria kibékült! Immár új neve is van: Osztrák-Magyar Monarchia!

Ez pedig azt is jelenti, hogy nagyon-nagyon sok minden megváltozott. Köztük az is, hogy most már haza lehet menni.

Persze csak ha akarsz. Mert ezzel együtt elismerték az elmúlt évtizedekben tett eredményeidet is. Hirtelen az adminisztrációból előkerült minden, amiket eddig tettél, és különös dicsértet is kapsz, amiért kitartottál az osztrák hadsereg mellett. Így mindjárt magas rangra emelkedhetsz, hogy onnan egy nagyon jó katonai pálya várjon rád.

De mint mondták, akár haza is lehet menni.

(Kiegyezés és Befejezés: 9A vonalon)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

One Reply to “1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 8EA (Hazamenő-maradó vonal)”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .