Avrasya alagút: átmentünk rajta!

Igen! Megcsináltuk!

Átmentünk Ázsiából Európába… a tenger alatt… kocsival!

Underkontinentális autókázás: Európa és Ázsia között félúton, a tenger mélyén.
Underkontinentális autókázás: Európa és Ázsia között félúton, a tenger mélyén.

Az alagutat még 2016. decemberében adták át, és ezzel ő lett a harmadik* autós átjáró a két kontinens között. Egyenlőre még kevesen használják, kevesen ismerik. Érdekes módon nem volt akkora visszhangja, mint a Marmaray-nek. Nem mellékesen, míg az európai oldalon már a világ végén is ki van táblázva az Avrasya alagút, addig az ázsiai oldalon keresni kell, hogy megtaláljuk. Pedig ebbe az irányba is éppen olyan fontos lenne.

Ezen kívül a navigációs térképek nagy részéről is még hiányzik (de a lassan egy éve átadott Harmadik Boszporusz híd is).

Persze annak is megvan az előnye, ha valami nem ismert, mert így garantáltan nincsen dugók…

Egy olyan helyen voltunk éppen, mikor választhattunk a tenger felett egy hídon, vagy a tenger alatt egy alagúton menjünk át Európába. A Waze program az alagutat javasolta. Szerinte az 2 perccel rövidebb. Ez azért nem hangzik jól, mert a hídon az út is hosszabb, és a dugók is rendszeresen nagyobbak. Így a 2 perc előny nem sok. Főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy jóval drágább is az út.

Egyébként vicces dolog ez a Waze itt, Isztambulban. Simán bedob egy 30 km-el hosszabb utat, csak mert az 1 perccel rövidebb…

Nosza el is indultunk. Mindjárt az elején a Waze bezavart egy egyirányú utcába, szemből persze (a törökök már csak ilyen viccesek, hiszen a Waze a navigáció Facebook-ja. Azaz a sofőrök rajzolják a térképet). Ez még nem lett volna baj, ha az út nem 4 sávos… Így egy másik utat kellett választani, amivel mindjárt ugrott is a 2 perc előny. A Waze javasolta is, hogy inkább menjünk a hídon.

De mi eltökéltük magunkat az alagút mellett. Így némi kóválygással rá is álltunk az odavezető gyorsforgalmi útra. Szerencse, hogy tudtam, hol kell keresni, mert különben nem biztos, hogy csak úgy megtaláljuk.

A videó már onnantól látható, hogy mindjárt beérünk az alagútba.

[iframe width=”500″ height=”281″ src=”https://www.youtube.com/embed/waJKMGJ0g2Y”]

Abból a szempontból nem egy látványos, hogy mégiscsak a tenger alatti kőzetben (iszapban?), egy alagútban megyünk perceken keresztül. Se halakat, se elsüllyedt hajókat nem látunk útközben. Szemben mondjuk azzal, ha a hídon megyünk. Jó, ott sincsenek halak sem elsüllyedt hajók. De azért van kilátás.

Ezen próbáltak a tervezők úgy változtatni, hogy szakaszonként kék fénnyel világították meg a plafont. Így tényleg olyan érzés volt, mintha a tenger alatt mennénk. Ilyen látható pl. a 2: 30-tól. Ez szerintem is roppant hangulatosra sikerült.

Egyetlen bökkenő, hogy az összes török ismerősöm eleve nem akar bemenni egy olyan alagútba, ami a tenger alatt megy (ők a Marmaray-t sem használták soha). Nekik pont az hiányzik, hogy a fejük felett imitálva legyen a víz…

A kék fény mellett érdemes az alagút alakját is megfigyelni. Ezek változnak, attól függően, hogy milyen mélységben halad, milyen technológiát használtak. Összesen ötféle alagút van.

A fő alagút egy cső, amelyiken egymás felett halad a jövő és a menő forgalom. Tehát nincs 2 cső, hanem csak 1. Mi elvileg az alsóban megyünk, ez sok helyen ki is következtetthető. És elvileg itt kellene lennie egy emléktáblának is, az alagút legmélyebb pontján. De sajnos ezt nem sikerült megtalálnunk… Lehet, hogy a videón mégis rajta van. Figyeljétek meg jól!

1:20-nál megyünk be az alagútba, az ázsiai oldalon. És 6:30-nál jövünk ki a fényre ismét, immár Európában. Utána minden megy tovább a megszokottak szerint: dudálás, előzés, stb…

Külön érdekesség volt, hogy az autó navigációja össze van kötve a kerékkel. Így a tenger alatt is pontosan tudtuk, hol is járunk éppen.

* Hivatalosan a negyedik. De valójában a Harmadik Boszporusz híd még nem igazán tartozik a városhoz. Jelenleg leginkább a teher forgalom van odaterelve, de  még ezt sem sikerült teljesen megoldani. Ugyanis az útdíj többe kerül, mint az a büntetés, ha a teherautó az Első vagy a Második Boszporusz hídon megy, ahonnan ki van tiltva.

Nem mellékesen pedig időben is sokkal több. 100 km-t kell rajta menni, és nincsenek még lehajtók. A körgyűrűre csak a város szélén lehet rámenni. Így a Harmadik híd használatához először ki kell menni a városba, végigmenni a 100 km-es autópályán, amivel a város másik végére jutunk, és onnan kell visszavergődni a dugókon keresztül. Ez így nem igazán alkalmas arra, hogy az isztambuliak napi szinten használják.

De viszont az átmenő forgalmat tényleg elviszi a várostól.

Mindez valószínűleg majd változik, ha elkészül a Harmadik repülőtér…

12 Replies to “Avrasya alagút: átmentünk rajta!

  1. A miénkben levő működik az alagútban is. És ez roppant hasznos, mert az utóbbi években 4 km-esnél is hosszabb alagutakat építettek. A kijáratok már nem látszódnak a navigációs térképen, ahhoz túl messze vannak. Ráadásul az alagutaknak igazándiból nincs helyük, csak benyomorgatták valahova. Minden kijárat úgy végződik, hogy 90 fok balra, 90 jobbra. Mindezt úgy, hogy éppen most jöttél ki a sötét alagútból a tűző napra.
   Ilyenkor jó, ha valaki odaszól, hogy menjél jobbra, vagy balra.

  1. 50 km/h-s korlátozás van, és nagyon szigorúan mérik is (bár a büntetés mértéke nagyon alacsony). Az ilyen alagutakat a törökök nagyon komolyan veszik. Ha 50 km/h a megengedett, senki sem mer 40-nél gyorsabban menni…

   Ami miatt inkább veszélyesnek lehetne nevezni, hogy ilyen távon azért már elég unalmas. Bár itt legalább van némi változatosság a lámpákkal.
   Viszont éppen a hidak azok, ahol gyakran történik baleset (általában csak kisebbek), mert a sofőr inkább a kilátásban gyönyörködik.
   Az új hídon pedig már az első napon volt egy halálos áldozat, mert megálltak selfie-t készíteni.
   Ez egyébként fura, hogy Törökországban nem építenek kilátókat az ilyen helyekre.

   1. No igen, egyedül csak így, ilyen alacsony sebességgel tudom megérteni az ennyire keskeny úttestet!
    ***
    Mert a 3. hídon ki lehet szállni, meg lehet állni, esetleg járdáján gyalogolni? Szemben az elsővel, ahol csak átvágtatni van lehetőség!?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük