Ramadán (Ramazan) 2017: Start holnap!

Kívülről sokszor látják úgy, mintha ez a Ramadán (törökül Ramazan), a böjt, valami nagyon rossz dolog lenne.

Holott a törökök már úgy várják, mint a gyerekek a Karácsonyt.

A TV-ben mutattak is egy öreg nénikét (őzike nélkül), aki örömében ugrált, hogy végre itt a kedvenc ünnepe, a Ramadán. Végre egész nap azt csinálhat, amit a legjobban szeret: főzni! Ő reggeltől egészen estik folyamatosan főzni fog 30 napon keresztül.

Holott a Ramadán ideje alatt főzni egyáltalán nem könnyű! Nem elég, hogy kint meleg van (mégis csak június lesz nemsokára, bármennyire nem úgy tűnik), de az ételek elkészítése sem nevezhető egy hűvös folyamatnak. No és amikor elkezdenek a sülő illatok a házban terjengeni, elég csak ránézni az órára hogy tudjuk, még egy fél nap van vissza vacsoráig….

De hogy a főzés igazán kihívás legyen, azt is tudnunk kell, hogy az ételt nem lehet megkóstolni!! Úgyhogy vagy nagyon profik vagyunk, és minden sikerül, vagy zsákbamacskát kap a családunk este. Az utóbbi esetben nem árt, ha a pizzafutár telefonszáma is kéznél van…

Tehát érkezik a Ramadán (Ramazan). És mint minden évben, az idei Ramadánnak is van egy különlegessége: Ez lesz a leghosszabb! Június 26-án összesen 17 órát és 25 percet kell majd várni a reggeli és a vacsora között. Ilyen hosszú ideig nincs evés, nincs víz. És nincs házas élet se (háznélküli se). Ki-ki döntse el maga, melyiket a legnehezebb betartani…

E mellett nincs dohányzás sem, egyes közösségekben pedig még a zene hallgatása, az ének és a tánc is tilos. Szerintem a Facebook böngészését is nyugodtan fel lehetne venni a tiltólistára… Na az lenne aztán a kihívás!!

Viszont a leghosszabb böjt az utolsó napra esik. Vagyis addigra már bőségesen belejövünk a nélkülözésbe. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Ramadán szépen lassan kikúszott a nyárból. Most már olyan döglesztő meleg sincs (de ezt még meglátjuk), és a böjt ideijei is egyre rövidülnek. Mígnem majd több év múlva eljutunk oda, hogy az egész télen lesz. Az meg már igazán könnyűnek ígérkezik.

Az, hogy roppant korán kell kelni, más dolgokat is magán vonz. Az első napon hajnali 3:36-ig be kell fejezni mindenféle evést és ivást. Meg az egyéb élvezetes dolgokat. No meg a fogmosást is, hiszen az csalás, hogy a foghézagok között elrejtünk egy dinnyét, hogy azt majd délben megeszegessük…

Ehhez viszont, ha nem akarunk rohanni, akkor legalább 1 órával korábban fel kell kelni. De még jobb, ha inkább másfél, két órával korábban. Azaz olyan hajnali 2 környékén már érdemes leülni az asztalhoz.

Hajnali 2-kor….. Próbáltál már hajlani 2-kor enni? Nem arra gondolok, amikor az ember egy kicsit nassolna, és éjjel kicsit pakolászik a hűtőben. Itt annyi kalóriát kell magunkba pakolni, amennyi kitart estig… Kb. este 9-ig.

Igen, ott a másik oldal is, az este 9. Ilyenkor fogunk vacsorázni. Az első napokban bizonyára túlságosan sokat is. De később, ahogy a szervezet belejön a nélkülözésbe, már normális mennyiséget eszünk. De akár hogy is, az eltart egy kis ideig… 2 órát legalább… Utána pedig török szokás szerint még csipegetünk egy kicsit, jön egy tea, egy kis süti, egy kis kávé, na még 20 csésze tea, no egy börek, de van ám gyümölcs is. Aztán olyan éjfélre eljutunk arra a pontra, hogy most már tényleg elég lesz… De igazándiból nem! Még eszünk egy kicsi magokat, iszunk némi teát, stb…

És amikor már a normális ember (még isztambuli mérték szerint is) végre menne aludni, akkor az ágy helyett a konyhába megyünk. Mert ideje reggelizni! Ha kihagyjuk, holnap nagy bajban leszünk… No de ki tud enni ilyenkor? Éppen most fejeztük be a vacsorát….

Mivel a vacsora és a reggeli összeér és ehhez társul az igazán kellemes nyári éjszaka is, amolyan egy hónapra szóló bulizásra lehet számítani. Hiszen kinek lenne kedve csak azért hazamenni, hogy utána otthon is mindjárt egyen? Inkább maradnak az emberek az utcán, sorra járják a cukrászdákat, és még van zene és tánc is. Persze a tánc nem olyan komoly, mert hát teli hassal….

Jah, és az egész Ramadán időszak alatt tilos az alkohol. De igazándiból nem is szükséges. Elég jó a hangulat annélkül is.

Tehát alig pár óra maradt hátra, hogy elkezdődjön az év ünnepe, az év böjtje, és egyben az év bulija is!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Ramadán (Ramazan) 2017: Start holnap!, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

7 Replies to “Ramadán (Ramazan) 2017: Start holnap!

 1. Kedves Pisti!

  Egy kérésem lenne, leírnád nekem törökül, hogy tudnám Ramadán alkalmából köszönteni a török barátaimat?

  Van egy kérdêsem is hozzád, a családodban ti, hogy oldjátok meg az ünnepet? Pontosabban te, hogy veszel részt benne.

  Üdv: Márti

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .