Ramadán (Ramazan) 2017 – Dobosok

Éjszaka nem tudsz aludni? Szeretnéd, ha másokkal is így lenne? Vagy csak a szomszéd túl hagosan nézi éjjel a tv-t és jól jönne egy kis visszavágó? Akkor legyél te is Ramadán-dobos!

A dobos
A dobos

A Ramadáni (törökül Ramazan) böjt éjjel kb. fél 4-kor kezdődik. Ez az a pont, ameddig be kell fejezni a reggelit. És ha másnap nem akarunk éhesek és szomjasak lenni, akkor még bőven ez idő előtt fel kell kelni.

Ez valamikor olyan éjjel 2 körül van. Ilyenkor pedig igencsak húzza az embert az ágy.

De szerencsére vannak lelkes és önfeláldozó emberek, akik egész éjjel az utcákat járják egy hatalmas dobbal. És mindezt nemcsak mutatóba, hanem komoly szándékukban áll minél nagyobb hangzavart kelteni.

Márpedig amikor az ember rutinból ugrik az ablakhoz a papuccsal, akkor bizony felébred. Tehát a módszer működik. Az alábbi videón látszik, hogy is történik mindez a valóságban.

Persze itt most kicsit visszafogták magukat a kamera kedvéért. Ha csak ennyire simogatná, még a macskák sem ébrednének fel. Valójában az éjszaka közepén a csendes utcákban már rendesen verik a dobot.

Ez a szokás leginkább kisebb helyeken működik jól, ahol 1-2 ember be tudja járni az egész közösséget. Isztambul viszont hatalmas! Nagyok a távolságok, és sok az utca. Így itt megjelentek a motorizált dobos egységek is.

A ramadáni dobosok nem amatőrök társasága. Hanem ők hivatásosak. Erre a 30 napra az önkormányzat béreli fel őket. De bármi máskor is szívesen állnak a rendelkezésre. Mindegyiknek a dobján találunk egy telefonszámot. Ezt érdemes felírni. Ha pl. fizetés emelést szeretnénk kérni a főnökünktől, akkor hívjuk azt a számot bátran! Nagyon meggyőzőek tudnak lenni.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Ramadán (Ramazan) 2017 - Dobosok, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

6 Replies to “Ramadán (Ramazan) 2017 – Dobosok

 1. Kedves István! Évek óta olvasom a blogod (hozzá is szóltam már, de valószínűleg senki nem emlékszik rá 😀 nagyon sok mindent tudtam meg belőle, már 4-szer voltam Törökországban, és teljesen más szemmel nézem őket Neked köszönhetően. A kérdésem most nem a Ramazannal kapcsolatos. Lehet, hogy butaságnak tűnik ezt megkérdezni, de nagyon szeretnék bemenni egy mecsetbe, viszont nem merek. Azt természetesen tudom, hogy hogyan kell öltözni, de mit kell odabent csinálni, vagy hogyan kell viselkedni? A katolikus templomokban jönnek-mennek a turisták, de ki mer csak úgy egy mecsetbe bemenni? Én biztos nem. Nő vagyok. Hogyan menjek be egy mecsetbe és mit csináljak ott?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Kedves Szerdika!

   Örülök, hogy hosszú évek óta a blog olvasója vagy! 🙂

   Nem kell félni a mecsetektől, sőt, erősen ajánlott, hogy ezeket az építészeti csodákat belülről is megnézzük! Ott igazán lenyűgöző, hogy milyen hatalmas teret tudtak létrehozni, és még sorolhatnám, mi minden érdekesség található odabent. Nincs két egyforma mecset, ahogy két templom sem. Bár szerintem a mecseteknek jobban van sajátosságuk, mint a templomoknak. De ezt talán ezért érzem így, mert a feleségem építész… 🙂

   Mielőtt bemegyünk egy mecsetbe, le kell venni a cipőnket. Erre mindig van egy kis hely a bejáratnál, és polcok is, ahol a cipőt lehet hagyni. Vagy ha van nálunk zacskó, akkor abba érdemes betenni, és magunkkal vinni. Hátha másik kijáraton jövünk ki. Ebből adódóan ajánlott zoknit is húzni aznap.

   A testet részben el kell takarni: hosszú nadrág (szoknya), hosszú felső, és a nőknek a hajukat is be kell takarni.

   Ezek után odabent szabadon mozoghatunk. Mégis ajánlott, hogy a kupola középvonalánál előbbre ne menjünk. Azt a részt hagyjuk meg a hívőknek, innen is láthatunk mindent.
   Érdemes nagyjából erre a részre, a kupola alá leülni egy kis időre. Vagy ha van oszlop, akkor annak a tövébe, hogy ne legyünk útba (nem mintha egyébként útban lennénk, de inkább húzódjunk félre).
   Innen lehet nézelődni és pihenni. Nagyon kellemes felfrissülési hely a nyári hőségben, a téli fagyban, vagy az esős időszakban.

   Vannak részek, ahova csak a nők mehetnek be. Ez nem jelenti azt, hogy csak ott tartózkodhatnak. Viszont érdemes ezt kihasználni, mert sok esetben az emelet a női részleg, ahonnan mégiscsak jobb a kilátás.

   Nyugodtan lehet fényképezni. Ezt csak a legritkább esetben tiltják meg (akkor is inkább pénzt kérnek érte). Imádkozó embert fotózni nem illik.

   Bár semmilyen szabály nem tiltja, hogy imaidőben nem muszlimként is bent tartózkodjunk, ezt az utóbbi időben ilyenkor kihajtják a hitetleneket a mecsetekből. Talán megunták a sok vakuúzos turistát. Így inkább ne imaidőben menjünk a dzsámikba.
   Mindegyikben ki vannak írva az időpontok. Ezek a következőek: napkelte, dél, délután, napnyugta, este. Szerintem a legnyugisabb időpont a délelőtt. Ilyenkor érdemes menni. Az esti ima után pedig be szokták zárni a kapukat reggelig.

   Egyébként olyan nagyon nem lehet elrontani. Legrosszabb esetben figyelmeztetnek, vagy megkérnek a távozásra.

   Sok sikert a dzsámi-látogatáshoz!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Egy kicsit ellentmondok. Szerintem imaidőben is érdemes legalább egyszer-kétszer bemenni, mert érdekes a nyugati ember számára a szertartás, és például a jó akusztika is. Illedelmesen viselkedve, egy kicsit félrehúzódva nekem nem szóltak a videózásért, és a vaku nélküli fényképezésért sem. Inkább barátságosságot, mint ellenségességet tapasztaltam nagy (kivétel talán csak a Kék Mecset), és kisebb mecsetekben is.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Amikor én 2005-ben a fél történelmi városrész összes mecsetét végigjártam, akkor még nem volt probléma, hogyha ez éppen imaidőben történt. Olyan is volt, amikor direkt kérték, hogy ne menjek el, várjam meg az imát.
     Az utóbbi időben több helyen is találkozzam azzal, hogy imaidő előtt távozásra kérik a turistákat. Imaidőben pedig be sem engedik.
     Ez talán megint voltozott azzal, hogy nagyon kevés a turista.

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Köszönöm szépen a válaszaitokat, nagyon sokat segített! Ha tényleg bárki bemehet egy dzsámiba a fenti szabályok betartásával, akkor azt hiszem, idén végre bemerészkedek, már nagyon várom. Köszönöm még egyszer!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .