Ramadán (Ramazan) 2017 – Turisták

Itt van a nyár, és a hőség mellett tombol a Ramadán (törökül: Ramazan) is. A nagy kérdés minden évben, hogy mi van ilyenkor a turizmussal?

A Ramadán egyik fő szabálya, hogy az élet meg tovább. Mindenki ugyan úgy dolgozik, mint az év többi napjai. Mégiscsak egy 30 napos ünnepről van szó. Elég komoly gondokat okozna, ha ezt az időt otthon töltenénk.

Így alapvetően nincs különbség, ha a Ramadán időszakában utazunk Törökországba. Az üzletek ugyan úgy nyitva vannak, a tenger ugyan úgy meleg/hideg és az eső is ugyan úgy esik.

Igaz, a busz már nem úgy jár, mint szokott. A megszokottnál kissé gyakrabban nyomkodják a dudát. Nem is beszélve a taxisokról… de azért alapvetően nincs különbség.

A lényeges eltérés leginkább az éttermek esetében érezhetünk. Mivel napközben nagyon sokan böjtölnek, így egyes éttermek a Ramadán teljes időszaka alatt zárva lehetnek. Míg mások csak napközben nem nyitnak ki. De ők este egészen biztosan bepótolják a kiesett időszakot.

Tehát napközben biztosan fogunk találni működő éttermet. És nyugodtan be is ülhetünk oda. Lehet, hogy a személyzet tartja a böjtöt, de ők ehhez már hozza vannak szokva. Egyáltalán ne zavartassuk magunkat.

Sokkal izgalmasabb viszont az az időszak, amikor már kezd sötétedni, és leszáll az este. A napnyugta előtti fél óra nagyon különleges. Ilyenkor mindenki rohan, hogy a böjtöt már otthon törje meg. De ha ez nem megy, akkor legalább valami étterembe eljusson (Isztambulban szerencsére ilyen van bőségesen!).

Ebből már láthatjuk, hogyha turistaként valahova be akarunk férni vacsorára, akkor a következők valamelyikét érdemes tenni:

  • Együnk jóval korábban, mint a naplemente (Isztambulban kb. 9 óra), és fejezzük is be addig.
  • Együnk jóval később, mint a naplemente (Isztambulban ez olyan 11 óra lehet). De persze ilyenkor rizikós, hogy marad-e elég étel addigra.
  • Foglaljunk asztalt. De még akkor is érdemes legalább fél órával előbb odamenni, mert könnyen másnak adhatják az asztalunkat.

Ezen kívül figyeljünk oda, hogy olyan helyen, ahol sok ember van, ott ne együnk és ne igyunk napközben. Valószínűleg persze nem fognak feldarabolni minket, hogy aztán ott helyben megsüssenek és megegyenek, de jobb nem ingerelni az éhes embert.

Ebben az időszakban az emberek a szokásosnál is könnyebben lesznek idegesek, agresszívak. Főleg ahogy közeledik az este, és szeretnének végre hazamenni vagy legalább asztalhoz ülni. Ilyenkor előfordulhat, hogy a taxis nem arra a helyre visz el, ahova kérjük. Sőt! Sehova se visz el, hanem kirak a legközelebbi járdaszegélyen. Ugyan az előfordulhat a busszal is.

Sőt! Villamosvezetőt is láttam, aki megpróbálkozott ezzel. De végül beérte azzal, hogy az esti ezánkor otthagyta a villamost az út közepén, majd berohant a legközelebbi büfébe.

Ezekből láthatjuk, hogy az este előtti 1, majd az azt követő első 2 óra nem a megszokott mederben szokott folyni. Ilyenkor leginkább a kalandvágyóknak érdemes útra kelniük. De ők viszont egyedi élményben részesülhetnek..

És ilyenkor előfordulhat, hogy az üzletek is zárva vannak. Vagy csak otthagyták magukra abba a reményben, hogy ilyenkor a rosszfiúk is vacsoráznak…

De ezt a néhány apróságot leszámítva minden ugyan úgy zajlik, mint azokon a napokon, amikor nincs böjt.

Viszont, amikor véget ér majd a Ramadán, akkor kezdődik a Cukor Ünnep (2017. júli. 24-26). Ez az, amikor a törökök a rokonokat látogatják, vagy csak kipihenik az elmúlt hetek fáradalmait. Az első napokban alig 1-1 üzlet van nyitva ilyenkor. De még fontosabb, hogy Isztambul kiürül, hiszen a nagy többség vidéken van a nagyszülőknél.

Csak ez azt jelenti, hogy kb. 11 millió ember egyszerre akarja elhagyni a várost, és ugyanúgy egyszerre fog visszaérkezni. És ezt csak egyetlen egy autópályán, és 2 reptéren keresztül lehet megtenni. Nos, olyankor tényleg rettenetesen nagy dugók tudnak kialakulni…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Ramadán (Ramazan) 2017 - Turisták, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

One Reply to “Ramadán (Ramazan) 2017 – Turisták”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .