Ramadán (Ramazan) 2017 – Amikor leszáll az est..

A Ramadán (törökül Ramazan) az év legkülönlegesebb hónapja. És ebből is az egyik legizgalmasabb rész az, amikor lemegy a nap, elkezdődik az este, és megtörik a böjt.

Az este kezdetét hatalmas várakozás előzi meg. És ezúttal tényleg!

A legtöbb munkahelyen már kora délután, 5 óra fele, szélnek eresztik a közönséget: mindenkit kizavarnak, legyen az dolgozó, takarító, vagy ügyfél. Viszont a vacsora csak kb 4 óra múlva kezdődik. Mit lehet kezdeni ezzel a rengeteg idővel?

Jó, persze vacsorát lehet főzni. De az is ritkán tart ilyen sokáig.

Nem kell viszont aggódniuk az Isztambulban élőknek. A világ egyik legnagyobb városa igazán gondoskodik a lakosok szórakoztatásától. Képzeljük el pl. hogy a város teljes dolgozó közössége egyszerre hazaindul. Jóval több, mint 10.000.000 ember….. ….

…. még több pont ….

Na, az igazán jó móka…!

….. sok sok pont …

… egyébként nem…

De legalább olyan 2-3 órát el lehet vele szórakozni…. És akkor már majdnem ott vagyunk a vacsoránál.

És ahogy közeledik a vacsora ideje, mintha egyre többen és többen lennének. És a dudából is egyre többet és többet hallani.

Aztán hirtelen felcsendül az ezán!

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/102587632″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

És ebben a pillanatban megváltozik a világ!

Az autók, buszok, kamionok mind eltűnnek. Mintha sohase lettek volna. Az utak, melyek roskadásik tele voltak (a háromsávos úton 8 sávban álltak a kocsik), hirtelen üresek lettek. Hova lett az a sok kocsi, ami eddig nem tudott elmenni sehova se?

Mindezzel teljesen ellentétesek az éttermek.

Itt már jó előre terített asztal várja az érkezőket. Így aki az utolsó pillanatban érkezik, ő már az előtt elkezdhet enni-inni, hogy leülne.

Az emberek pedig van, hogy már órákkal korábban megérkeznek, leülnek, és várnak. Ott van előttük az étel, és a víz, de türelmesen várnak. Majd pedig, ahogy kezd szürkülni, és már csak néhány perc van hátra, akkor kinyitják a vizet.

Az utolsó percekben pedig teljes a csönd. Mindenki az ezán megszólalását várja. Amit egy Allah kabut etsin (Isten fogadja el – mármint az áldozatot, a böjtöt) rövid mondat követ, majd pedig kezdődhet a vacsora. Ezzel pedig mindenki megélénkül. Hamarosan pedig szóhoz is jutnak. Szóból pedig nincs hiány, jut mindenkinek bőségesen!

Terített asztal
Terített asztal várja a böjtőlőket

Mindez a bevásárló központokban még inkább érdekes! Itt a ezán előtti időszakban egyre csökken a mozgó emberek száma. Ellentétben az utcákkal, mindenki időben elfoglalta a helyét. Az utolsó percekben pedig még a zenét is lekapcsolják mindenhol. Ott van ezernél is több (vagy akár több ezer) ember, akik a fülüket hegyezik, hátha meghallják a kinti müezint. Van, aki a telefonján, óráján nézi az utolsó másodperceket. Majd pedig futótűzként terjed a hír, hogy lehet vacsorázni.

Egyszerűbb asztal
Egyszerűbb asztal

Lévén, hogy nyár van, és még az éjszaka közepén sem akaródzik a hőmérséklet 28 fok alá menni, az igazi élet a parkokban, és az utcákon van.

A parkok is jó előre megteltek. Főleg az olyan népszerűek, mint a Kék Mecset vagy az Eyüp Mecset környéke. Itt már egy órával a naplemente előtt sem lehet látni egyetlen fűszálat sem.

Ellentétben az éttermekkel, itt mindenki maga hozza az ennivalót. Gyakran az egymás mellett ülök mindjárt meg is osztják egymással a vacsorát. De ha valaki otthon felejtette volna, vagy éhes maradt, akkor a közelben biztos talál valami finomat.

Hagyományosan ezeken a helyen különleges ramadáni programok is zajlanak. Köztük a Karagöz.

Ideiglenes döner konyha a Ramadán estén.
Ideiglenes döner konyha a Ramadán estén.

Máshol pedig az utcákon szokott hatalmas közös vacsora zajlani. 1-1 utcán valamelyik este teljesen lezárnak. Majd először megpakolják asztalokkal, majd pedig az asztalokat pakolják meg. Ezt a lezárást jó előre meghirdetik, így a környékbeliek is be tudnak szállni. Gyakran mindkét oldalon: ételt is hoznak, és vacsorát is fogyasztanak.

Jellemzően az ilyen helyeken hajnalig tartó utcabáll lesz. Majd pedig mindenki visszaül, és megreggelizik.

Ramadán utcai vacsora
Ramadán utcai vacsora

Egyik-másik helyen pedig valamilyen extra utcai vacsorát is kitalálnak. Pl. leghosszabb asztal, legtöbb ember, stb… 2013-ban pedig egy magán kezdeményezés az İstiklâl Caddesi-n volt egy hosszú-hosszú vacsoraasztal. Pontosabban terítő. A 2 km hosszú út feléig falatozhattak a böjtölők.

És hogyan néz ez ki a valóságban? Az alábbi videón láthatjuk!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Ramadán (Ramazan) 2017 - Amikor leszáll az est.., 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .