Ramadán (Ramazan) 2017 – Buli egész este

Tombol a nyár, tombol a Ramadán (törökül: Ramazan). És tombolnak éjjel az emberek az utcán.

A nyári Ramadán egyik különlegessége, hogy nagyon későn van a vacsora. Majdnem este 9 van, mire el lehet kezdeni falatozni.

Legalább 10-ig, de még inkább 11-ig elhúzódik az evés. És akkor még csak jóllaktunk. Az élvezet csak ezután következik, ahogyan a törökök szeretik. Jöhetnek a sütemények, édességek, gyümölcsök. No és persze a sok-sok-sok tea. Úgyhogy bőven lesz éjfél is, mire az ember úgy érzi, hogy ideje lesz felállni az asztaltól.

Csakhogy! Miután egész nap nem ettünk, így feltöltődve igazán jól érezzük magunkat. Tele vagyunk energiával. Miközben odakint tombol a nyár. Éjjel is 22 fok van Isztambulban. Sokkal jobb idő, mint napközben… És persze most korlátlanul lehet enni és inni.

Mindeközben ott a hajnal, ami megállíthatatlanul közeledik…

Kb. negyed 3-ig érdemes a reggelit befejezni, hogy még maradjon idő a 2-3 liter víz megivására és a fogmosásra is. Ha pedig törökösen szeretnénk ünnepelve étkezni (vagy étkezve ünnepelni), akkor bizony legalább 2 órát érdemes rászánni. Vagyis ha teljes időben töltjük a vacsorát és a reggelit, akkor olyan 5 perc szünet marad a kettő között… Nem túl sok.

Ennyi nem elegendő, hogy hazamenjünk, és jól kialudjuk magunkat.

Éppen ezért sokan inkább 3 részre szedik az egész táplálkozási hadműveletet: van egy közepes hosszúságú vacsora, és egy közepes hosszúságú reggeli. A kettő között pedig egy utcai bulizással összekötött nassolás.

Mivel ilyenkor az emberek tele vannak energiával, nagyon sok helyen komoly utcabálok alakulnak ki. Az emberek kimennek a szabadba, mert ott jobb levegő van, és még táncolni is jobba lehet. Nem is beszélve a máglyáról, amit tényleg jobb az utcán elkészíteni, mint a nappaliban (bár erre is volt már példa).

Ehhez hasonlóan a foci is olyasmi, amit nem célszerű a lakásban tenni…

Tehát jó a levegő, és az időjárás is. Általában 22 fok körüli a hőmérséklet Isztambulban. És ugye hamarosan kezdődik a reggeli… Ki akar ilyenkor hazamenni aludni? Ugye jobb helyette az utcabál!?

De persze nem mindenki annyira aktív, hogy az asztaltól felállva mindjárt a tűzönátugrással próbálkozzon. Sokan inkább csak szolidan élvezik a késő éjszakai hangulatot. Szerencsére tudják ezt a kávéházak tulajdonosai is, így bőségesen lehet válogatni olyan helyek között, ahova még éjfél után is be lehet ülni.

Mindez így néz ki Beşiktaş-ban, ahol az éjszaka közepén megyünk ki friss pidét vásárolni. Mert még a pék is egész éjjel nyitva van!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Ramadán (Ramazan) 2017 - Buli egész este, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .