Ramadán (Ramazan) 2017 – Akciók

Törökországban a marketingeseknek rengeteg dolguk van. Hiszen az év 365 (+akció) napjára valamilyen kedvezményt kell kitalálniuk.

Ha új év közeleg, akkor újévi akció van. Ha nyár van, akkor nyári akció. Ha tél, akkor téli akció. Ha kisütött a nap, akkor napsütéses akció (pl. napszemüvegre). Ha esik az eső, akkor eső akció (pl. esernyőre). De még arra is van akció, hogy felkelt a nap.

Most viszont Ramadán van. 30 nap Ramadán akció!

Plusz a Ramadán előtti napokban elő-akció.

Meg a Ramadán után is, hogy eladjuk azt a sok kacatot, amit nem sikerült az előző 30 napra.

Mivel a Ramadán leginkább az ételről meg annak hiányáról szól, a legtöbb akciónak is ez áll a központjában.

Így ilyenekkel találkozhatunk, hogy mondjuk veszünk 5 kg rizst, és kapunk ajándékba 1 kg-t. Vagy 5 kg-t. Vagy 20 kg-t. Esetleg a 3 literes olaj mellé ugyan ezt: 2 l ajándékba, 5 liter ajándékba, 10 liter ajándékba. Aztán győzzük hazacipelni!

Egy alkalommal, éppen jól meg voltam pakolva. Azon gondolkodtam, hogyan viszem haza azt a sok kacatot, mikor az eladó jelezte, hogy kaptam ajándékba 10 l tejet. De választhatok helyette 2 db. 5 l-es mosószert is.
Jó móka volt mindezt hazagörgetni…

Az élelmiszerek területén Ramadán alatt az összes fajta akcióba belefuthatunk. A törökök kedvencei azok, amikor olyan ajándékot kapunk, ami kapcsolódik valahogy az alap termékhez. Pl. veszünk 1 kg teát, akkor kapunk mellé egy teafőzőt. Vagy egy készlet csészét. Vagy egy doboz cukrot.

Néha viszont olyan terméket mellékelnek, aminek semmi köze az alap termék mellé. Pl. a 10 kg tea a mellé egy kenyérpirítót kapunk.

A Ramadán ideje alatt nemcsak az élelmiszerek akciósak, hanem további konyhai eszközök is. Hiszen még mindig a vacsora van a központban. Ilyenkor lehet venni akciós 280 darabos evőkészletet. Vagy 60 darabos fazék családot. Amihez jó esetben megint kapunk ajándékba valamit. Mondjuk 5 kg margarint. Vagy rizst. Vagy egy kenyérpirítót.

Egyszer viszont a főzésnek is vége szakad. Ahogyan a vacsorának is. Nem marad más akkor, mint a takarítás (meg a vendégek hazazavarása, amihez jól jön az ajándék fakanál, amit az 5 kg tészta mellé adtak).

Szerencsére nincs hiány akciós mosóporokban sem. Egyik évben, ha 20 kg mosóport vettünk, kaptunk ajándékba egy mosógépet. Mondjuk aki 20 kg mosóport tervez megvenni, az valószínűleg nem egy kis zacskóban tervezte az egészet hazavinni. De azért akkor is… egy mosógép… Valakit ki kell rakni a kocsiból, hogy beférjen…

Még mindig az ünnepi hangulatnál maradva természetesen a telefontársaságok is különleges ünnepi csomagokat ajánlanak. Így aztán mindenki annyit beszél, amennyit csak akar. Vagy internetezik. Mert ugye meg kell osztani az ismerősökkel, hogy éppen vacsorázunk…

A bankok is ünnepi hangulatban vannak. Bőségesen osztogatják az ünnepi hiteleket.. Melyeket aztán a végén ugyan úgy vissza kell fizetni, mint a sima nem ünnepi hiteleket. Csak most, csak önnek egy igazán izgalmas hitel!

Természetesen nem maradhatnak ki az utazási irodák sem. Főleg ebben az évben! A Ramadán végén kezdődik a Cukor Ünnep, ami elsősorban a rokonok látogatását jelenti. Reggeltől estig rokon, rokon, rokon, és rokon. De vannak ilyen emberek, akik úgy gondolják, hogy elég volt a rokonokból már tavaly is, és inkább gyorsan elmenekülnek valahova. Az idei Cukor Ünnep pedig kedden kezdődik. Ehhez könnyű hozzákapcsolni a hétvégét, és máris kapunk egy jó hosszú szünetet, amihez csak 1 szabadnapot kell kivenni. Nem rossz.

Így egyre több és több helyen jelennek meg az olyan utazási ajánlatok, hogy hova is lehet elmenekülni a Cukor Ünnepben. A törökök pedig szeretik a dolgokat az utolsó utáni pillanatban elrendezni. Így bár már csak 1 nap van az ajánlott indulási időpontig, még bőven találni üres helyeket. Ennek oka az idei év. Máskor a Cukor Ünnep a legjobban telített időszak, és sok hotel már fél évvel korábban.

Egyes irodák viszont azt mondják, hogyha már úgyis menni akarunk, akkor inkább Mekkába menjünk. Ott különleges játék van, ahol egyenesen a szent helyre lehet utat nyerni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Ramadán (Ramazan) 2017 - Akciók, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
 

2 Replies to “Ramadán (Ramazan) 2017 – Akciók

 1. Törökországban ezek szerint nincsenek ilyen „bridge day”-ek, hogy ha az állami ünnep keddre vagy csütörtökre esik, akkor a hétfő vagy péntek is automatikusan szabadnap, amit utána le kell dolgozni?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Nincs ilyen. Sőt! Igazándiból Törökországban egyáltalán nincsenek ünnepek és szabadnapok. Hacsak nem állami helyen dolgozik valaki, akkor még az állami ünnepek sem számítanak szabadnak. Csak a vallási ünnepek.
   Sok helyen a versenyszférában még a hétvégéken is dolgoznak. Főleg szombaton

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .