Ramadán (Ramazan) 2017 – Utolsó nap

Szombaton lesz a Ramadán (törökül Ramazan) 30. napja. Ez lesz az utolsó, amivel véget ér a böjt.

Szombaton pontban 20:48-kor lesz a Ramadán utolsó vacsorája. Mondhatnánk azt is, hogy lesz egy kis buli. De igazándiból nagy buli lesz majd. A Ramadánt mindig követi 3 nap szünet, amit úgy hívnak, hogy Cukor Ünnep. Mert hogy végre lehet édességet enni akár napközben is. 🙂

Valójában nem azért Cukor Ünnep. Hanem, mert a Ramadánnak vége, és ezt ünneplik. Mégpedig úgy, hogy a gyerekek ajándékot kapnak, legtöbbször cukorkát.

Az ünneplés sem azért van, mert hogy végre vége a böjtnek, és nem kell tovább koplalni. Hanem inkább egy „Hurrá megcsináltuk!” érzése van. És nem mellékesen ez egy vallási ünnep, ami a Korán megérkezéséről szól. A hívők ezt is ünneplik.

Igazándiból, ahogy minden török ünnep, ez is a családról szól. Vagyis a 3 nap végeérhetetlen rokoni látogatásokból áll. Ezt mindenki maga döntse el, hogy jó dolog, vagy rossz dolog….

No de a Cukor Ünnepről majd holnap beszélünk bővebben. Most egyenlőre maraduk a Ramadánnál.

Aminek éppen az utolsó napja következik.

30 napon keresztül böjtöltünk. Ami azt jelenti, hogy 30 napon keresztül napközben nem ettünk és nem ittunk. Ami több, mint 17 óra volt. Néha tűző napon (klímás irodában), néha pedig esőben. Néha pedig hegyet mászva, mert az élet azért nem állhatott meg.

30 napon keresztül vártuk a naplementét, hogy végre vacsorázhassunk, és végre ihassunk vizet. És 30 napon keresztül reggeliztünk a hajnalok hajnala előtt, teli hassal. Na, az tényleg nem volt könnyű…

E mellé járt még bónusznak, hogy hajnali 3 előtt nem feküdtünk le aludni. Miközben másnap reggel ugyan úgy fel kellett kelni, hiszen mi dolgozni, a gyerekek meg az iskolába mentek. Jó esetben aludtunk 4 órát is…

De mindeközben valami olyan hangulat volt, mintha valami elnyúlt, 30-napos buliba lennénk. Minden este szórakozás volt.

30 nap hosszú idő. A Ramadán egyik fontos tanítása pedig pontosan ez. A 30 nap nem olyan, mint az egyhetes iskolatábor, amit majd csak túlélünk valahogy. Ha kell, kenyérrel és cipőtalppal. Meg majd fürdünk, ha hazaértünk. stb… 30 nap alatt meg kellett változni.

Ennyi idő alatt megtanultunk egy sokkal takarékosabb életformát. Amikor nem eszünk megállás nélkül. Amikor nincs nasi napközben. Amikor nem lehet kiugrani munka közben egyet fagyizni. Amikor koncentrálni kell munka közben, különben az ember automatikusan elkezd recepteket olvasni (de a legjobb az volt, amikor véletlenül rátaláltam a Hogyan készül a ropi c. videóra).

Ezzel együtt megtanulunk olyan dolgokat is értékelni, mint a víz. A 30 napos kiképzés után sokkal jobban odafigyelünk, nehogy egy csepp is kárba vesszen…

Hogyan tovább?

Nemsokára véget ér a Ramadán. De nem múlik el nyomok nélkül. Az elkövetkező hetekben hiába lehet majd napközben is enni, egészen biztosan sokkal ritkábban fogjuk tenni, mint a böjt előtt. És sokkal jobban meggondoljuk, hogy a vizet is mire használjuk.

Tehát szombat éjjel vége lesz a böjtnek. Úgy tűnik, mintha ezzel mindenki fellélegezne. Holott nagyon sok embertől hallani, amint azt mondják. „Jaj de kár, hogy vége lett!”

Sebaj, jövőre megint lesz! Várhatóan 2018. május 16 – június 14 között lesz. A Cukor Ünnep pedig 2018. június 15-17.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Ramadán (Ramazan) 2017 - Utolsó nap, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

One Reply to “Ramadán (Ramazan) 2017 – Utolsó nap”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .