Arnavutköy kocsikázás 2

Arnavutköy ismét.

Arnavutköy (magyarul Albánfalva) egy hangulatos faházakkal teli kisváros a Boszporusz partján. Igaz, közben teljesen körbevette a modern Isztambul. De azért még meg tudta őrizni a hangulatos kisvárosi atmoszférát.

Hozzá hasonlóan találunk még néhány kisvárost a Boszporusz partján. Mint pl. Kuzguncuk. Mindegyiknél jellemző, hogy egy szűk völgyben van, így valamennyire megúszta a város támadását. A központjukban még ma is állnak a régi (és hangulatos) faházak. És itt kellemesen (és hangulatosan) lehet sétálni, fagyizni, teázni, no meg kebabot enni.

Nem is olyan régen (alig 6 hónapja…mi ez Anatólia 12.000 éves történelméhez?) készült egy videó, ahol a hegy irányából érkezünk kocsival Arnavutköy-be. Csakhogy akkor hiba csúszott a programba. Mert a hangulatos útvonal előtt egy behajtani tilos táblát találtunk. És mivel adásban voltunk, ezért inkább nem próbálkoztunk a behajtással. Meg azért se, mert tilos volt.

A videó azért így sem lett rossz. Akkor a vízmosás jobb oldalában autókáztunk.

Most viszont a táblát jobban megnézve, kiderült, hogy az nem a hangulatos útra szólt. Hanem a völgy közepén felfele jövő főútra. Így fogtuk magunkat, és ezúttal behajtottunk. Mármint nem a főútra, hanem a hangulatos hegyoldali kisútra. Ezúttal az arnavutköy-i völgy bal oldalán kocsikáztunk. Hangulatos házakkal, szőlővel, stb…

Ez egy olyan hely, mintha tényleg valami hegyi kisvárosban lennénk. Miközben valójában egy 15+ milliós világváros közepén vagyunk.

No, akkor lássuk a videót!

Ahonnan indulunk, ahol a felvétel kezdődik, azt nevezhetjük Arnavutköy kapujának is. Ez a domb teteje, innen megyünk lefele. Egy teljesen átlagos isztambuli környék. Igaz, a jobb helyek közül. Itt roppant magasak a lakások árai.

Szerencsére a Google kiszedte a YouTube azon szolgáltatását, hogy a rezgő videót kiegyenesítse. Így ajánlott, hogy mindenki tartson magánál zacskót..

0:40-nél egy taxi simán elénk jön. Végül is, nem betonkeverővel megyünk a lejtőn lefele… Abban az esetben valószínűleg nem lett volna ilyen bátor..

0:53-nál halhatjuk* is a navigációnál, hogy balra érdemes menni. Ezúttal tényleg arra is megyünk. No nem mintha a navigáció ne zavarna be minket hébe-hóba fordítva az egyirányú utcába… De ezúttal tényleg szabályosan megyünk majd.

1:11-nél el is jutunk a völgy végére. Itt van az, hogy vagy a völgy bal oldalán megyünk, ahogy mi is tesszük mindjárt. Vagy a jobb oldalán, ahogy tettük a múltkor. Vagy megyünk egyenesen, be a völgybe. De akkor szembe kell menni a buszokkal. És az tud fájni..

És itt egy Beşiktaş zászló is, mert az idén ők nyerték a bajnokságot. Igaz, eléggé felcsavarodott a kötélre..

1:20. Tehát mentünk balra.

1:27. Itt már látszik, hogy egy meredek völgy oldalán haladunk. Jobbra egy jó kis szakadék. Balra pedig a hegyoldalra felragasztott házak. Természetesen hangulatosak.

Természetesen az út is hangulatos. Hangulatos kövekkel van lerakva, amitől olyan jól remeg a kamera.

1:47. A navigáció azt mondj hogy „Tarts jobbra!” Na de mégis….hova??

1:52. Itt láthatjuk, hol is van az a jobbra… Na de mégis.. Ez meg milyen út?

2:00. No ez igen! Ez tényleg egy érdekes út. És a jó hír, hogy nem most jön a kukás autó! Nemsokára megtudjuk, hogy megint jobbra kell menni.

2:20. Elengedjük a gyalogost.. De mégse. Meg kellett tanulnom, hogy a gyalogosok ahhoz vannak szokva, hogy őket nem elengedik, hanem esetleg megkergetik. Ha az ember szépen, bizton távolságban megáll, és átengedi őket, attól nagyon össze tudnak zavarodni. Amiből akár baleset is lehet. De tényleg!

2:30. Továbbra is jobbra. Nem érdekes, hogy még mindig lehet jobbra menni?

2:35. Az őslakosok milliméterre pontosan tudják, hol is lehet parkolni. Ezeken a helyeken már régen kiszedték az útszéli köveket.

3:10. Utolsó forduló. Ezzel pedig leértünk Arnavutköy központjába. Itt éppen aszfalt-balett zajlik. De azt már nem vettem fel, miként próbálják az áruszállító teherautókat leparkolni a főútra, miközben megy a forgalom. Meg jön a kukás autó. Jó 20 perces műsor, mire kocsival átjutunk rajta.

* A világot körbejárta az a szenzációs hír, hogy a Waze navigátor programban kicserélhetjük a hangot. Akár a sajátunkra. akár a barátnőnkére, főnökünkére, gyerekünkére, kedvenc színészünkére, politikusunkéra, stb…

Ez persze jó. Csak miért csináltak ekkora hírverést? Egyszerűen csak az mp3 fájlokat kellett kicserélni. Ez nem tartott tovább 2 percnél. Mp3-at előállítani ma már nem nagy kaland. A hangot meg akár mobil telefonnal is fel lehet venni (mindjárt mp3-ba). Szóval tényleg nagyon-nagyon könnyű. Szemben mondjuk a Navigon vagy a TomTom hangjaival.

Mi ennél sokkal vadabb dolgokat is csináltunk.. főleg a DOS idejében.. Prince of Persia 1-re emlékszik valaki? Pályaszerkesztőt (díjnyertes!) kér valaki? 🙂

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Arnavutköy kocsikázás 2, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .