Isztambul a levegőből – munkára fogva

A levegőből fényképezni nemcsak nagy élmény, de roppant hasznos sok területen.

Ilyen a mi munkánk is, ahol régi épületeket újítunk fel.

A legtöbb munkánk Isztambul belvárosában van, ahol szűkek az utcák, magasak az épületeket. És mindegyik műemlék. Ami azt jelenti, hogy a legkisebb változtatáshoz is ki kell kérni az önkormányzatok engedélyét. Legyen szó akár az ablaküveg vastagságának a megváltozásához.

De nemcsak engedély kell, hanem le kell mérni, és kell rajzolni a épületet, mielőtt hozzányúlnánk. Minden egyes ablakot, minden kőmintát, de még minden repedést is. Nem is ez a nehéz, hanem amikor a 6. emeletet rajzoljuk, arról nehéz fényképet készíteni. Holott ő szokott a leginkább díszes lenni.

<a href=Beyoğlu kerületben egy régi ház" width="400" height="600" srcset="http://isztambul.info/blog/wp-content/uploads/2016/05/DSC_0669-400x600.jpg 400w, http://isztambul.info/blog/wp-content/uploads/2016/05/DSC_0669-768x1152.jpg 768w, http://isztambul.info/blog/wp-content/uploads/2016/05/DSC_0669-683x1024.jpg 683w" sizes="(max-width: 400px) 100vw, 400px" />
Beyoğlu kerületben egy régi ház az utcáról fényképezve

Erre jó pl. a drón, mert azzal be lehet állni az emelet elé, és pontosan szemből le lehet fényképezni.

A legfelső emelet szemből fényképezve
A legfelső emelet szemből fényképezve

Sőt! Többször segített olyankor, amikor pl. a hátsó részre lettünk volna kíváncsiak, ahova egyébként nem tudtunk bemenni. Ilyenkor megint csak a drónt küldtük, hogy más irányokból is készítsen fényképet.

A másik gyakori segítség pedig, amikor a tetőt kell lerajzolni, megvizsgálni. Akár a felújítás miatt, akár csak azért, hogy milyen állapotban van, hol a luk.

Ilyen részletességre a Google Térkép nem alkalmas. Ami ráadásul az utóbb időben kevésbé ad részletes képet, mint régebben. E mellett a felvétel idejét sem lehet mindig kideríteni. Meg egyébként is. Egy ilyen pacával nem sok mindent lehet kezdeni:

Google műholdfelvétel
Google műholdfelvétel

Ezzel szemben lesz nekünk egy ilyen felvételünk:

Izmir Ayşe Mayda ház
Izmir Ayşe Mayda ház

Persze ha közelebb megyünk a házhoz, akkor pontosan láthatjuk az összes cserepet is. De ez a kép látványosabb, azért tettem ezt. 🙂

Ugyan ez a felülnézet szintén hasznos, amikor azt akarjuk látni (pontosabban az ügyfél/önkormányzat akarja látni), hogy halad a földmunka egy építkezésnél.

Tudom, ez azért kívülállóknak nem annyira izgalmas, mint amikor mondjuk az AyaSofya-t fényképezzük. Sőt!. Ebbe még mi is bele tudunk unni. De hát ugye a munka.

Viszont még nagyon a technika elején vagyunk. Ez még mindig csak egy repülő fényképezőgép. Idővel – nagyon rövid idővel – mindez sokkal érdekesebb is lehet.

A tűzoltók már használnak olyan drónt, amit hőkamerával szereltek fel. Így ők azt láthatják, hogy hol és merre terjed a tűz az épület belsejében.

Ehhez hasonlóan várhatóan lesznek majd olyan drónok is, amelyek a föld alá látnak majd be. Ultra hangokkal, röntgen sugarakkal, stb… Egy ilyen szerkezet majd valószínűleg drón csoportokból fognak állni.

Márpedig Isztambulban igencsak jó tudni, mi is van a lábunk alatt, mielőtt megveszünk egy házat. Az egy dolog, hogy egy-egy régi ház, török fürdő, templom bukkan elő a sekélyesből, amelyek 2-3 évre leállítják az építkezést. De vannak még ennél is furcsább dolgok.

Nálunk az egyik alkalommal, amikor kezdtek feljönni a felszínre a dolgok, akkor kértünk ultrahangos vizsgálatot. Akkor került ki, hogy az a kő, aminek a sarka kilátszik, az valószínűleg egy bizánci palota maradványa. De az biztos, hogy egy 18 m-es oszlop sarka. És nincs egyedül, vannak ott többen is. Így vagy lemond az ügyfél a pincéről, vagy ki kell ásni az egész palotát…

Az ilyen romok kiásásánál is nagy hasznát vesszük a drónnak. Mert végre a levegőből is tudunk fényképezni, ahonnan rendesen látszódik minden. Ezeken a képeken sokkal könnyebb mérni is, mint korábban, amikor még a földről fotóztunk.

No de, hogy legyen valami tényleg érdekes, és izgalmas, itt van még egy tulajdonsága a drónoknak. Mégpedig, hogy a GPS és a programozás révén meg lehet kérni a drónt, hogy minden alkalommal (mondjuk hetente 1x) ugyan arról a helyről készítsen egy fényképet. Vagy videót. Ez pedig nagyon látványosan fogja mutatni, hogyan is emelkedik ki egy ház a semmiből (pontosabban egy sárral teli gödörből).

Drone timeline
Drone timeline

Ezen a képen nemcsak azt láthatjuk, miként épül fel egy ház. Hanem bepillantást nyújt a belső szerkezetébe is. Mindamellett az évszakok változását is figyelemmel kísérhetjük a sarokba levő fa lombozatán.

Ez még csak egy próba kép. Az utolsó két fázis még hiányzik: amikor a ház kész, és amikor már belakták.

Minderről videó is van, több irányból. Abból pedig egy látványos videó fog készülni remélhetőleg. Ehhez az is kell, hogy végre találjak egy olyan oldalt, ahol a filmhez háttérzenét tudnék választani.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Isztambul a levegőből - munkára fogva, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .