Hogyan találunk éttermet Isztambulban?

Isztambulban egy dolog biztos (számtalan más mellett): az ember nem marad éhen.

Mondjuk ehhez azért pénz is kell, hiszen Isztambul Törökország legdrágább városa

Isztambulban nem az a kérdés, hogy hol lehet enni.

Egyszer lekértem a navigációs programot, hogy mutassa meg az 500 m-en belüli éttermeket. Jó 20 perc számolás után a térkép összes pontja megtelt vele. Ha pedig most lemennék a kikötőbe, akkor legalább 30 étterem előtt mennék el. Pedig az út kevesebb, mint 10 perc.

Oké, ehhez az is kell, hogy olyan környéken legyünk. A turisták általában olyan helyeken is szoktak járni. No meg ahol turista van, ott a törökök találnak valamit, amit el lehet nekik adni, köztük az ételt is.

Néhány hely van, ami nem túl frekventált, és ott bizony tényleg meg kell küzdeni, hogy találjunk valami ehetőt. De ha már ilyen helyen vagyunk, akkor már azon is érdemes aggódni, hogyan jutunk haza… mert akkor már bizony tényleg igencsak messzire eljutottunk.

Minden más helyen, ahol úgymond zajlik az élet, ott biztosan találunk étkező helyet. És a miatt sem kell aggódni, hogy esetleg elszállnak az árak. Mert ahol dolgozók vannak, ott a közelben lesz valami olcsó étterem, kifőzde, stb…

Ezek a kifőzdék a törökök kedvence. Ha a szállásunk közelében találunk egy ilyet, akkor azzal meg is oldódnak az étkezési gondjaink. A kifőzdék olcsóak, és a mennyiséggel sem szoktak gondok lenni. Mivel pedig ide a környék dolgozói szoktak járni, az étel is jó, és változatos.

E mellett a kifőzdékben találjuk meg az igazi török ételt. Ez az, amit a törökök valójában otthon esznek. Az olyan világszerte ismert ételek, mint a pide, kebab és döner, azokat nem lehet otthon elkészíteni, és a kifőzdékben is ritkán lehet találkozni. Inkább olyanokat láthatunk, amelyek kevésbé ismertek. De persze nagyon finomak.

De ha úgy érezzük, hogy az éppen aznapi étel túl idegen, akkor a kifőzdékben biztosan megtaláljuk a joker-ételt, a köfte-t. Magyar nevén a fasírtot.

Rossz kifőzdét találni nem egyszerű. Az itteni vendégek visszatérőek, így ha rosszul főznek, akkor hamar vevő nélkül maradnak.

A következő kategória a döner. Görög nevén a gyros. Ennek az ételnek a készítése bár roppant egyszerű, nem lehet kis mennyiségben. Így olyan helyeken szokták sütni, ahol sok ember megfordul. Roppant kedvelt étel, és könnyű is megtalálni. A forgó húst általában a kapuban sütik. Így jó reklám, meg a szakács is levegőhöz jut az egyébként igencsak meleg étel mellett.

A dönert többféleképpen szolgálják fel, de a lényeg mindig a hús marad. Erre kell figyelni, amikor dönerest választunk. Persze legegyszerűbb módszer, ha az előtte álló sort nézzük. Beşiktaş kerületben van egy döneres, ami 12 óra előtt elkezd egy hatalmas hústornyot szeletelni. Mindez 2-3 óra alatt el is fogy, és minden nap hatalmas sor áll az üzlet előtt. És csinálja mindezt úgy, hogy a közelben még legalább 60 másik döneres van..

Mega döner
Mega döner

Tehát a legfontosabb a hús. Az igazi döner birkából készül. De ma ilyet csak nagyon elvétve találunk. A leggyakoribb, és a legkedveltebb az, ami marhából (dana) készül. Mellette gyakori még a csirke (tavuk). Ezt mindenki maga döntse el, hogy ő melyiket szereti jobban. A marha húsok sötétebbek, és vékonyabbak. Míg a csirke világosabb, és vastagabb.

Az étterem kiválasztásánál arra érdemes figyelni, hogy a hús mennyire van átsütve. Mennyire vékonyan vágják, és milyen nagy darabokat. Általában a nagyobb darabok jelentik a minőségibb húsokat. Ettől persze nem biztos, hogy az a finomabb. Az odaégett kosz és zsír néha nagyon finommá teszi az ételt.

E mellett a már említett tömeget is érdemes figyelni. Ahol több ember van, az általában jobb hely. Ha másért nem is, mert nem lesz ideje a húsnak megromlani. De szokták még azt is mondani, hogy ahol nincs macska a közelben ott, ne vegyünk dönert.

Fontos azt is tudni, hogy a döner-t csak nagy mennyiségben lehet sütni. Így nem elérhető egész nap. Általában csak ebédidőben kapható. A bulizós helyeken viszont még késő délután, este is találhatunk friss dönert.

Következő kategória a hal. Ha tengeri dolgokat akarunk enni, akkor direkt tengeri étterembe kell menni. Nagyon ritka az, ahol vegyes ételeket árulnak. A halas helyek csak halat szoktak árulni*.

A hallal kapcsolatban tudni kell, hogy a vízben él, tehát inkább a tenger közelében találunk majd halas éttermet. És a hal drága, és nagyon szezontól függ. Legtöbb helyen egyáltalán nincs kiírva az ár az étlapra, mert az ár a szerint változik, hogy éppen aznap mit és mennyit találtak.

Ha halat akarunk enni, jó ha van valaki a velünk, aki tud törökül, és ismeri a halfajtákat.

* Ha a csoportból valaki nem szereti a halat, akkor választhatja a joker-ételt, a köftét. Ilyen mindig van. De ha nem lenne, a szomszédból szereznek egyet.

Pidés éttermek. A pide (alias török pizza, még ha nem is az) a fekete-tengeri emberek kedvenc étele. Talán mert tele van kalóriával, és akkor jól tudnak evezni a viharban. Vagy mert az extra kilók fenntartják az embert a vízen miután elsüllyedt a hajó… Ha jó pidéset szeretnénk találni, akkor a Karadeniz feliratú éttermek lehetnek jók. Itt is igaz, hogy azok az éttermek jók, amelyek csak egyféle ételt készítenek. Ha valaki csak pidéből meg tud élni, akkor az biztosan jó lehet.

E mellett a sülő kenyér illata már messziről érezhető.

Rumli és a pide

A turistákkal dúsan benőtt helyeken (és csak ott) találkozhatunk a Török éttermekkel. Szokták még anatóliainak, meg otantik-nak is hívni őket. Az árak általában a duplája, mint egy átlagos étteremben. Cserébe igazi különlegességeket is találhatunk. Sajnos nem egyértelmű, hogy a Török étterem valóban jó is lesz, és valóban különleges ételeket nyújt. De ha szerencsénk van, akkor tényleg valami nagyon egzotikus anatóliai ételt ehetünk.

Kisköcsögben főzött étel (Avanos-Kapadokya)
Kisköcsögben főzött étel (Avanos-Kapadokya)

 

Árakról: Egy ember kb. 20-25 líráért tud megebédelni egy közepes eleganciával rendelkező helyen. A kifőzdék ennél olcsóbbak. Más helyek drágábbak. A halas éttermekben érdemes azzal számolni, hogy egy nagyobb és drágább halat eszünk többen. Ilyenkor lehet, hogy olcsóbbak.

Ha viszont nem akarunk pénzt és időt áldozni az ebédre, akkor keressünk egy péket, simitest, pogácsást, vagy egy cukrászdát. Itt olcsón számtalan finomságot tudunk venni.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Hogyan találunk éttermet Isztambulban?, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .