Atatürk geometria könyve

Ma, amikor mintha a világ azon versenyezne, ki tud viccesebb képet vagy videót feltenni az országa miniszterelnökéről, akkor nehéz elhinni, hogy alig 100 éve egy ex-elnök matematikai és történelmi könyveket ír.

Atatürk és a matematika - Forrás: Sevimli Matematik
Atatürk és a matematika – Forrás: Sevimli Matematik

Mustafa Kemal* Atatürk az utolsó éveiben visszavonult a politikai csatatérről, hogy inkább az országa tudományos felzárkózásban segítsen. Az Oszmán Birodalom (és ami maradt belőle) ugyanis nagyon el volt maradva.

De nemcsak hogy néhány száz év késésben volt, hanem a török nemzeti érzés, a nacionalizmus is szinte teljesen hiányzott. A népmeséket és a népdalokat szinte a feledés mocsarából kellett visszacibálni. Nem volt olyan, hogy igazi török nyelv. Nem is beszélve az írásról, ami egy arab-török-oszmán kuszaság volt. A Török Köztársaság kikiáltása után hatalmas feladat várt nyelvészekre, történészekre és folkloristákra (nekik kiemelkedő magyarok is segítettek, köztük Kúnos Ignác). És persze a tudományágak tanáraira is.

Itt egy érdekes problémákba futottak bele, ami arra sarkalta Atatürköt, hogy a témába jobban bele kell mélyedni, és végül erről még könyvet is írt.

Nem arról van szó, hogy a Pitagorasz-tétel új bizonyítását fedezte fel, sem pedig a Pi-t számolta ki 15 millió helyiértékig. Ennél sokkal egyszerűbb, mindennaposabb, de mégis égetőbb problémáról volt szó: a matematikai elnevezésről.

Nem véletlen, hogy a háromszöget háromszögnek hívjuk. Hiszen mit is jelent ez? Egy olyan síkidomot, aminek 3 szöge van. A síkidom is jelent valamit: a síkban (2 dimenzióban) egy elem. És így tovább. Bárkinek mondjuk azt, hogy háromszög, azonnal tudja, miről is van szó. Még akkor is, ha nem a matek volt az illető kedvenc tantárgya.

Ezzel ellentétben ha a görög trigon elnevezést használnánk, már igencsak sokan lennének bajban. Vajon ki tudja elsőre, hogy a dodecagon mit jelent? Ő a tizenkétszög

Nos, a köztársaság előtti Oszmán Birodalomban is hasonló volt a helyzet. Nem elég, hogy a lakosság igencsak elenyésző része tudott írni-olvasni, de aztán a matematikai kifejezésekben végkép elvesztek.

Holott a dzsámik építéséhez elengedhetetlen a magasfokú matematika ismerete. Mind a kupolás építkezésnél, mind a Mekka-felé tájolásnál. És még sok másik helyen is. Ez is nagyban közrejátszott, hogy míg a sötét középkorban azon versenyeztek, ki bírja tovább fürdés nélkül, addig az Iszlám világban rengeteget fejlődött a matematika.

Atatürk ennek felismerése okán fogott bele a töröknyelvű geometria megalapozásába.

Az oszmán időszakban pl. az egyenlő oldalú háromszöget úgy hívták, hogy müselles-i mütesâviyü’l-adlâ’. Mindez leírva még kacifántosabban nézett ki. Egyszerűbb volt lerajzolni.

Jelentése persze ennek is az, hogy egyenlő oldalú három szögű síkidom. Csak olyan szavakból, amelyek nem jönnek szemben velünk mindennap az utcán. Meg esetleg a sorrend sem ugyan ez…. Meg esetleg tényleg nem ezt jelenti… Hanem valami olyasmit, hogy a macska hátán keresztben áll a csíkozás napkelte felé befordítva… Nem tudom… a Google fordító minden esetre kiakadt tőle…

Valami ilyesmit azért találtam: A nyújtások (értsd: oldalak) egymással egyenlőek a müsellesben. Az utóbbi szintén nem török szó. Olyasmit jelent, hogy egy három izéből álló bigyó – ameddig sikerült visszavezetnem. Vagyis ez maga a háromszög.

Ezt a bonyolult formát ma inkább úgy mondják, hogy eşkenar üçgen. Ő lebontva így néz ki:

  • – páros, egyenlő – a házastársat is gyakran így hívják: párom. Vegyük észre a szó fontos jelentését: EGYENLŐ!!
  • Kenar – keret, szél, oldal.
  • Üç – három
  • Gen – oldal

Igen-igen. A török nem háromszöget mond, hanem háromoldalt. Végül is, egy síkidomnak annyi oldala van, ahány szöge. Talán még az oldalakat könnyebb is megszámolni, mint a szögeket…

Akárhogy is nézzük, ez most már 100%-ban török szavakból álló kifejezés. És minden része teljesen érthető. Bármelyik török is mondjuk ezt, biztosan nem fog réti bálnát rajzolni. Hanem háromszöget. Olyasmit, aminek lehetőleg egyforma hosszúak az oldalai. Ahogy sikerül…

Maga Atatürk ezt a bonyolult kifejezést a következőképpen fogalmazta meg immár köztársasági török nyelven:

“Üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir ve eşkenar üçgen, açıları birbirine eşit üçgen demektir.”

Ami a következőt jelenti:

A háromszög belső szögeinek összege 180 fok, az egyenlő oldalú háromszögnek pedig minden oldala egymással egyforma. – ezt jelenti.

És mindez még csak a háromszög volt, azt is éppencsak érintettük. Rengeteg további szó és kifejezés volt, amit szintén törökösíteni kellett. A teljes könyv végül 48 oldalt tett ki.

Ebben persze nemcsak szótár szerűen felsorolva vannak a szavak. Ez végül egy iskolai tankönyv lett, amiben a geometria le van rajzolva, el van magyarázva.

Atatürk - Geometri - Háromszögek - Forrás: MSXLabs forum
Atatürk – Geometri – Háromszögek – Forrás: MSXLabs forum

Atatürk könyve PDF formában innen letölthető (Eredeti lelőhely itt). De ha szerencsénk van, valamelyik antikváriumban eredetiben is beszerezhetjük. Ezen az oldalon van (volt?) 1 darab 500 TL-ért.

Atatürk - Geometri - Forrás: Nadir Kitap
Atatürk – Geometri – Forrás: Nadir Kitap

* Atatürknek 3 neve van: Mustafa, Kemal és Atatürk. A Mustafa a születési neve. Míg az Atatürk-öt a nép adta neki a köztársaság megszilárdítása után. Ennek jelentése pedig a Törökök Atyja.

A középső neve, a Kemal, pedig azt jelenti, hogy roppant okos. Ezt pedig a nagyon szigorú matematika tanára adta neki a kiemelkedő teljesítményeiért.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Atatürk geometria könyve, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .