A piros ötszáz árnyalata

A török zászló vörös.

A törökök szeretik a zászlójukat. Amely legnagyobb részt piros (vörös). Lásd előző pontot!

A törökök szeretik kifejezni azt, hogy ők szeretik a zászlójukat. Meg amúgy is szeretik megmutatni, hogy ők szeretnek törökök lenni. Törökös török. (ennyi török szó után tutira az első helyre fog a Google kidobni…!).

Így aztán ami török, az egyben vörös is.

A vörös egy érdekes szín: feltűnő. A veszélyre figyelmeztet.

Ennek persze evolúciós okai vannak. A legtöbbször ami vörös, az veszélyes. Ilyen a tűz vagy a vér. Biológiailag igazolva is van, hogy az ember szívverése felgyorsul, ha valami vöröset néz.

Az oroszlán persze sunyi, mert ő nem vörös. Csak barátságosan fekszik a napon, és tátogatja a szárnyát. Aztán hopp, és már be is kapott valakit…

E mellett a pirosnak van egy másik tulajdonsága is: jelzi, hogy az alma, cseresznye, eper, stb… megérett.

Valószínűleg ennek is evolúciós okai vannak. Valójában nem a gyümölcs piros. Sőt, valójában olyan nincs is, hogy piros, hanem csak a fény egy bizonyos rezgését látjuk vörösnek. Az agyunk úgy fejlődött ki, hogy ezt a fény fajtát (hullámhosszat) megkülönböztesse a többitől.

Rengeteg szín van, amit zöldnek látunk. A természetben a legtöbb színt zöldnek látjuk. Míg pirosból nagyon keveset. És a piros esetén már nagyon kis változásokat felfedezünk. Ellentétben a zölddel.

Ennek köszönhetően pedig nem kell felmászni a fára megnézni, hogy megnézzük, megérett-e már az alma. Ezt a földről szemlélve is megállapíthatjuk. És ugye aki nem látta a pirosat pirosnak, az kénytelen volt minden nap felmászni, és kockáztatni a leesést….

Ez most így nagyon le van egyszerűsítve, de remélem azért érthető. Egyszer kifejtettem bővebben. Lett vagy 20 oldal. Sajnos az idők folyamán elveszett…

Tehát a piros (alias vörös, ami csak a magyar nyelvben van külön) elég jó arra, hogy feltűnjön. És hogy tűzbe hozza az embereket. Ezért nagyon is alkalmas zászlónak, meg forradalmároknak. Meg partnert kereső nőknek.

No és persze köze van a vérhez, ami szintén jó okot ad arra, hogy zászlón szerepeljen.

A történet szerint a török zászló azért vörös, mert egy csata alatt annyi vér folyt, hogy mindent belepett. A szultán pedig ebben meglátta, amint a Hold és egy csillag tükröződik. Nosza, gondolta őfényessége, hogy ez milyen jól néz így ki. Meg amúgy is a Hold az Iszlám jelképe. Miért ne lehetne ez a török zászló? (További érdekességek a török zászlóról itt)

A török zászló születése
A török zászló születése

Meg kell hagyni, tényleg jól néz ki zászlón. Nagyon jó a vörös színválasztás. És mindez főleg akkor nagyon látványos, amikor valamelyik ünnepnapon a toronyházakra függesztik ki. Teljesen meg lehet érteni a törököket, hogy szeretik a zászlójukat.

Ünnepnap Isztambulban
Ünnepnap Isztambulban

Ennek az egyetlen hátulütője, hogy a törökök ha lehet, mindent piros színnel akarnak jelölni. Így a cégüket is. Egy török céget leginkább onnan lehet felismerni, hogy piros a fő színe, a logója, stb…

De hát a piros egy érzékeny szín. Kicsit sárgásabb, akkor már narancs lesz…kicsit kékesebb, akkor meg lila… kicsit sötétebb, akkor bordó… kicsit fehérebb, akkor meg rózsaszín… Nos… hacsak nem Hello Kitty-s, vagy női fehérnemű-boltot akarunk nyitni, akkor a rózsaszín nem az ideális cégszín. Bár a fehérneműs is inkább sikeresebb, ha vörös, mert úgy kacérabb.

A narancssárga és a többi pirostól eltérő árnyalat meg már nem törökös. De a sima pirosak közül sem mindegyik néz ki jól. Mondjuk még mindig jobb a helyzet, mint mondjuk a barna esetében… De így végül elég kevés színre korlátozódik a választék. Pedig ezen rengeteg cég osztozik. Főleg azon az alap piroson, amit a Windows nyújt alapban.

Mindez akkor lesz nagyon izgalmas, amikor egy céget keresünk. Aminek persze természetesen piros a színe. Gondolnánk, hogy könnyű lesz megtalálni, hiszen a piros feltűnő.

De nem akkor, amikor az utcában minden más cégnek piros színű a cégtáblája, logója, kirakata, stb…

Ennek a párja a zöld. A zöld az Iszlám színe. Ez megint egy jó ok, hogy rengeteg cégnek zöld legyen a logója.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
A piros ötszáz árnyalata, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

2 Replies to “A piros ötszáz árnyalata

  1. Ne állj meg félúton. Nem csak a vörös szín nem létezik, hanem maga az anyag sem. Hiszen képtelenség megállapítani, hogy az elektron anyagból van-e, vagy egyszerűen csak rezgés. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .