Tea és fénymásolás

Tea és fénymásolás!

Ez a hirdetés látható Isztambul egyik utcasarkán. Ez az a hirdetés, amivel jó eséllyel be lehet csábítani bárkit az utcáról.

No meg ha akciós a kebab!

Tea és fénymásolás. Ez két olyan dolog, ami leginkább szükséges a mindennapi működéshez Isztambulban.

Bármennyire is elterjedt a digitalizáció, a fénymásológépek csak nem akarnak kihalni. Sőt! Mintha inkább erősödnének. Ráadásul egy papírból készült papírnak rengeteg előnye van azzal szemben, mintha csak bitekből állna:

  • Könnyen el lehet hagyni.
  • Lehet írni/rajzolni a hátuljára
  • Lehet belőle repülőt hajtogatni
  • Lehet rá krumplit pucolni
  • Be lehet vele fűteni
  • És a legfontosabb: ha minden adminisztrációs dolog papíron van, és azt hegyekbe rakjuk, akkor úgy látszik, mint aki hű-de-dolgozik. Ellentétben, ha az egész csak egy sima flash-disken lenne… hát az olyan mütyür….

Úgyhogy a papír nem halt meg. Csak a fa, amiből készült. A hivatalok pedig továbbra is meg vannak őrülve a papírért. És ezzel együtt a fénymásolatokért.

Ennek köszönhetően pedig Isztambul tele van olyan helyekkel, ahol lehet fénymásolni. Meg nyomtatni. No és ha már úgyis ott járunk, akkor lehet még teázni is. Csak persze ne öntsük bele az egészet a fénymásolóba.

Mindennek ellenére a törökök nem kedvelik a papírmunkát. Attól még, hogy a kitöltendő űrlap 20 oldalas, senki se gondolja azt, hogy akkor azt mind ki is kell tölteni. Sőt! Úgy tűnik, hogy minél több a kérdés, annál kevesebbre szükséges válaszolni. 10 oldal felett már bőven elegendő, ha csak a nevünket írjunk be a lapra.

Talán éppen ezért, hogy ne terheljék az embereket felesleges kérdésekkel (nekünk a suliban minden évben nyilatkoznunk kellett, az anyukánk leánykori neve nem változott), terjedt el, hogy mindenhez fényképet kell csatolni. De tényleg mindenhez. Vagy helyette egy fénymásolatot a személyiről. Az pedig amúgy is tartalmazza az összes olyan adatot, amivel be lehet valakit azonosítani (végül is ott a személyi szám, az pedig már elég, hogy a rendőrség megtalálja a személyt is).

És ezzel megint visszajutottunk oda, hogy fénymásolás, fénymásolás, fénymásolás.

Az érdekesség az, hogy minden hivatalnak a kapujában (vagy a mellette levő házban) működik fénymásolás. Ők már teljesen ráálltak arra, hogy milyen papírokról milyen másolat szükséges. Így ha valahova ügyet intézni megyünk, akkor a legtöbbször nem kell a másolatokkal vacakolni. Ezeket néha a kapuban már előre kiírják. Más esetekben pedig az ügyintéző küld el másolni minket.

Azzal, hogy mi elmegyünk másolgatni (és esetenként teázni) még nem áll az ügyünk parkolópályára. Pláne nem kell újra időpontot kérni X nappal későbbre. Minden pontosan ugyan úgy zajlik, mintha eleve a fénymásolatokkal együtt érkeztünk volna. Ha megtörtént a másolat, mindjárt soron kívül mehetünk az ügyintézőhöz. Aki meg valószínűleg örül, hogy nem liheg senki az ablaka előtt, míg ő a papírokat töltögeti.

Akárhogy is nézzük, a fénymásolás tényleg a mindennapok fontos része a törököknél. Éppen úgy, mint a tea. Így végül semmi meglepő nincs abban, hogyha valaki ezt a kettőt összeköti.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/10 (1 vote cast)
Tea és fénymásolás, 4.0 out of 10 based on 1 rating
 

One Reply to “Tea és fénymásolás”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .