Fej nélküli integető

Helló!

Én itt integetek neked lelkesen, hogy térjél be az én kis benzinkutamba. Igaz, kissé megviseltek az évek, a fejemet is elhagytam más valahol, de azért továbbra is lelkesen integetek neked. Szóval léci, léci-léci gyere be a benzinkutamba!

A törököknél régóta szokás, hogy az utcán gyanútlanul sétáló embereket beterelik egy boltba (pláne szőnyeg boltba), ahol aztán addig győzködik, amíg végre eladnak neki valamit. Valami olyat, amire egyébként nemcsak neki, de még a szomszédjának sincs szüksége. De legalább majd még a dédunokák is azt fogják rakosgatni (Ezt a Pista bácsi hozta Isztambulból! Még a 21. század elejéről való! Nem, én se tudom mire jó. Nem, nincs benne Bluetooth…).

És e mellett persze dög nehéz, és így átszabja a gyanútlan turista aznapi programját. Rosszabb esetben egy egész héten azon fog vacakolni, hogyan tudja mindezt hazavinni…

Abban az időben, amikor még mindenki úgy hitte, hogy a turisták sose fognak elfogyni, akkor a menőbb boltok külön embert alkalmaztak arra, hogy betereljék a népet az utcáról. Ők ebben igazán profik voltak, hiszen ebből kellett megélniük. Nem voltak restek még az utcát is lezárni, majd az egyetlen kijáratot és továbbvezető utat is bolton keresztül vezetni.

De nemcsak a kis üzletek használtak ilyen terelő embereket, hanem benzinkutak is. Meg más útszéli szolgáltatók is. Sőt! A Dardanelláknál nagyon oda kell figyelni a komphajóknál. Ott is találunk terelő emberkéket, akik nagyon lelkesen segítenek nekünk megtalálni az ideális hajót. Csak hát nem feltétlenül nekünk lesz az ideális… Simán beterelnek minket egy olyan hajóba, ami teljesen másfele megy, mint mi akartuk. Hiába kérdezgetjük, hogy ez az A városba megy, ugyan olyan lelkesen bólogatnak, mint amilyen lelkesen terelgetnek. Aztán majd csak amikor a hajó megérkezik, akkor derül ki, hogy az bizony nem az A város. De még csak nem is a B, C, vagy esetleg az Ly… hanem valamelyik, amelyik a W után következik…

Ez az időszak viszont elmúlt. Talán már teljesen ki is halt.

De ez még nem jelenti azt, hogy fellélegezhetünk! Hiszen ott vannak a robotemberek! (na ugye, hogy elveszik a munkát??). Igaz, nem olyan találékonyak (valójában semennyire sem találékonyak), és nem is olyan hatékonyak. De bizonyosan kevesebb pénzt kérnek. És ritkábban is fürdenek!

Őket úgy lehet felismerni, hogy teljesen élethűen néznek ki. A nagy különbség, hogy sosem tartanak tea-szünetet. A robot-baba ugyan úgy fel van öltöztetve, mint egy igazi ember. Munkaruha, láthatósági öltöny (néha még direkt a rendőrség ruháját adják rá a robotra). Kezében pedig egy zászló, amivel integet.

Mégpedig elég meggyőzően. Nem egyszer látni, hogy az autósok tényleg lassítanak, és megállnak. Mert azt hiszik, hogy útépítés vagy forgalmi ellenőrzés van.

Úgyhogy egy ilyen robot jó. Olcsó. És még talán hatékony is.

De a legbiztosabb, hogy a ki/bekapcsoláson és az elemcserén kívül már karbantartást nem igazán igényel.

Mai posztunk hőse Ali, a robot. Legalább 3 éve áll ugyan ott, és integet napkeltétől napnyugtáig. A gazdái pedig… nos… hát végül is vigyáznak rá: Alinak van láthatósági mellénye, meg jó kis bakancsa is. És tettek elé egy bóját is, hogy a kőszállító dömper mégse Alit üsse el elsőnek. Ráadásul van egy gazdája is, aki reggel bekapcsolja, este meg ki. És akkor Ali így áll kint egész nap, és integet.

Azért azt valljuk be, hogy ez nem egy olyan munka, amihez sok ész, vagy különleges koponya kellene. Végül is csak a zászlót kell jobbra-balra cibálni. És hát Ali is úgy járt, mint sok nagyvezír az oszmán időkben: idő előtt elvesztette a fejét. És ennek ellenére folytatja tovább a munkáját. Minden nap! Reggeltől estig. Hétvégén is.

És az, hogy legalább egy éve hiányzik a feje, az ég világon senkit nem zavar. Sőt! Mintha ezáltal többen (és erőteljesebben) fékeznének, amikor meglátják.

Fejnélküli integető
Fejnélküli integető

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .