Kalandok Isztambulban és Törökországban.

Új metró épül Isztambulban. És ahogy az ilyenkor lenni szokott, előbb-utóbb valami a felszínre bukkan…

Míg a világban sok helyen előfordul, hogy a pincében egy biliárd asztal áll, addig Isztambulban ha lemegyünk az alagsorba, akkor ott valami régészeti leletet találunk. Mondjuk egy templomromot.

De ha esetleg nem lenne éppen ilyen, akkor bőven elég egy kicsit ásni a kertbe vagy felszedni a padlót, hogy valami régi dolog előkerüljön. Így pedig nem meglepő, hogy amikor a metró épül, és szó szerint olyan mélységekben járnak, ahol még a madár sem jár, akkor valamit biztosan találnak. Amikor pl. a Marmaray épült, a következő dolgok kerültek elő:

 

 • több, mint 40.000 lelet (ezek azok, amik nem agyagedények, alias kisköcsögök),
 • több, mint 1.000.000 cserépedény (ők a kisköcsögök)
 • 36 hajóroncs (30 vitorlás, 6 gálya, és 0 kisköcsög)
 • csontváz, aki valószínűleg a térség első kebabárusa volt
 • templomrom (ez sem kisköcsög)
 • lábnyom, valószínűleg azon sorban állóké, akik kebabot szerettek volna venni.
 • és a legfrissebb hírek szerint egy egész falu is előkerült. Minden jel szerint a térség legrégebbi települése

 

Így igazándiból az nem volt kérdés, hogy ezúttal találnak-e valamit. Inkább az, hogy mikor és mit?

Sokat nem is kellett várni. Amint eljutottak a komoly 40 cm-es mélységbe, máris előkerült az első kődarab. Majd nem sokkal később már egy egész házat sikerült a föl elől kicibálni. Nem sokára pedig az is kiderült, hogy a lelet a kb. i.e. 6500-3000 közötti korszakból való.

<a href=Isztambul Beşiktaş kerületében a metróépítés közben talált épület (utána/előtte). Forrás: arkitera.com" width="500" height="281" />

Isztambul Beşiktaş kerületében a metróépítés közben talált épület (utána/előtte). Forrás: arkitera.com

Ez egy különleges korszak, amiről eddig keveset lehetett tudni. De a metróépítéseknek hála, egyre több minden kerül elő. Ugyan ebbe az időzónába sikerült belefúrni a Marmaray építése alatt, és találtak értékes leleteket mind Üsküdar, mint Yenikapı kerületben. Ezúttal pedig Beşiktaş-ban is.

Mindez azt mutatja, hogy a Boszporusz partja már 8000 évvel ezelőtt is lakott volt. És talán a mai népszerű csomópontok már a neolitikus korban fontos helyszínnek számítottak.

Az ezúttal talált kerek épületek pedig nagyon hasonlítanak Isztambul, és Törökország más területén talált kerek épületekkel. De egyenlőre erről az időszakról nagyon keveset lehet tudni. Éppen ezért lesznek a most (és a korábban a Marmaray építésénél) talált leletek nagyon értékesek. Ezek sokat fognak segíteni, hogy az ie. 6500-3000 közötti időszakot jobban megismerjük.

Beşiktaş kerületében a metróépítés közben talált épület (utána/előtte). Forrás: arkeolojikhaber.com" src="http://www.arkeolojikhaber.com/resim/images/2017/34/8719.jpg" alt="Isztambul Beşiktaş kerületében a metróépítés közben talált épület (utána/előtte). Forrás: arkeolojikhaber.com" width="500" height="333" />

Isztambul Beşiktaş kerületében a metróépítés közben talált épület (utána/előtte). Forrás: arkeolojikhaber.com

Mindeközben az interneten megbízható források tudni vélik, hogy nemcsak épülettel együtt egy emberi csontvázat is találtak. Ráadásul minden jel arra utal, hogy az illető foci szurkoló volt (ezt bizonyítja a körülötte található 200 kg megkövesedett szotyola-héj.). A kezében található fekete-fehér textil foszlányokból pedig arra következtetnek, hogy emberünk a Beşiktaş csapatnak a szurkolója volt.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Megtalálták a legkorábbi Beşiktaş szurkolót, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Beşiktaş szurkolót',url: 'http://isztambul.info/blog/2017/08/24/megtalaltak-a-legkorabbi-besiktas-szurkolot/',contentID: 'post-11546',suggestTags: 'foci,történelem',providerName: 'Isztambul kalandok',styling: 'text' });return false" class="evernoteSiteMemoryLink">
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


151
Egyedi
Látoagtó
Powered By Google Analytics
A pontos idő Törökországban
Isztambulról röviden
"Viccesnek szántam, de közben halál komoly :)" Dalma
Támogasd a blogot!
Kategóriák
Porosabb bejegyzések
Legbaróbb beszólások
  Learn Turkish
  elli
  “50”
  Kalandtérkép
  Isztambul időjárása
  Isztambuli szelek