Az isztambuli Hippodrom, és ami mögötte van.

Isztambulban a Hippodromot (lóverseny pályát) még valamikor akkor építették, amikor még Bizánc csak egy aprócska város volt.

Később, amikor 324-ben Nagy Konstantin úgy döntött, hogy Rómát megunva a Boszporusz partjára teszi a birodalom központját, akkor a város mindjárt nagyobb lett. Nagy városhoz pedig nagy hippodrom jár. A számítások szerint 450 m hosszú, és 130 m széles épületben akár 100.000 ember is elfért. Amikor pedig véget ért a verseny, akkor ez a sok ember mind felkelt.

Jobb esetben csak simán felkelt, és hazament (kocsmázott előtte, stb..). De 532-ben úgy igazán felkeltek az emberek. Lett is belőle nagy balhé!

De a hippodromot mégsem ekkor szedték darabjaira. Azt majd csak a keresztesek teszik 1204-ben.

A <a href=Hippodrom a bizánci időkben. - Forrás: byzantium1200.com" width="499" height="325" />
A Hippodrom a bizánci időkben. – Forrás: byzantium1200.com

Mivel a törököket nem érdekelte a lovas verseny, Isztambul elfoglalása után az oszmánok nem törődtek a Hippodrommal. Szépen-lassan elkopott. Ma már csak a helye látható, és az oszlopok.

Hippodrom ma" src="http://farm9.staticflickr.com/8068/8283272815_36d6e25538.jpg" alt="A Hippodrom ma" width="375" height="500" />
A Hippodrom ma

Mármint így áll a történet.

A <a href=Hippodrom a keresztes után, de még az oszmánok előtt - Forrás: armstrongeconomics.com" width="601" height="386" />
A Hippodrom a keresztes után, de még az oszmánok előtt – Forrás: armstrongeconomics.com

Csakhogy mint ezen a képen is látható, ahogyan a Byzantium1200.com oldalán lévő 3D modelleknél is, a Hippodrom egyáltalán nem egy sima, vízszintes területen állt. Hanem az egyik vége úgymond lelógott a dombról. És ez a része ma is megtekinthető.

Ehhez csak annyit kell tenni, hogy tovább megyünk az oszlopoknál. Még tovább… na még egy kicsit tovább. A tér végén lévő iskolába azért ne menjünk be! Helyette inkább forduljunk balra, és kövessük az utat. Mégpedig azt, ami jobbra és lefele megy. Így hamarosan a Hippodrom mögé kerülhetünk. És itt még ma is látható az egykori épület fala, tartó szerkezete.

A Hippodrom
A Hippodrom

Hát igen… a tetején van egy iskola is. De ez is csak azt mutatja, hogy a bizánciak (alias rómaiak) még komolyan gondolták az építkezéseket.

A Hippodrom
A Hippodrom

Igaz, aki az iskolát tervezte, ő is úgy gondoltam, hogy belead mindent. És ki is használ mindent. Minden négyzetcentimétert. Így lett az, hogy végül az iskola még kicsit túl is lóg a peremen. Végül is mi baj lehet belőle? Csak a páncélszekrényt ne a sarokba tolják be!

A Hippodrom
A Hippodrom

Tehát mindenképpen érdemes idáig elsétálni, mert érdekes látvány. A Hippodrom is, nemcsak a kilógó iskola.

Hippodrom
Hippodrom

És ha már itt vagyunk, akkor érdemes még 3 sarkot menni (200 m), és már ott is van a Kis AyaSofya (Küçük AyaSofya).

Kis AyaSofya (Küçük AyaSofya)
Kis AyaSofya (Küçük AyaSofya)

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Az isztambuli Hippodrom, és ami mögötte van., 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Evernote.doClip({title: 'Az isztambuli Hippodrom, és ami mögötte van.',url: 'http://isztambul.info/blog/2017/08/26/az-isztambuli-hippodrom-es-ami-mogotte-van/',contentID: 'post-11177',suggestTags: 'építészet,turista',providerName: 'Isztambul kalandok',styling: 'text' });return false" class="evernoteSiteMemoryLink">
 

One Reply to “Az isztambuli Hippodrom, és ami mögötte van.”

  1. Na, erről a félkör stadion falmaradványról sosem tudtam!
    Pedig voltam a Küçük Aya Sofyánál, de nyilván nem tudtam, hogy mit kell keresnem!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .