Bankok, kártyák

Volt egy magyar bankszámlám. Még a kiköltözés előtt nyitottam, kifejezetten azért, hogy néhány magyar dolgot erről fizessek. E-könyveket, Garfield előfizetést, stb..

Ilyen jó kis modern bank volt. Ha pénzt akartam rakni a számlámra, akkor bementem a legközelebbi fiókba (ez a legközelebbi olyasmi, amiért már a törökök is elismerően csettintettek volna. Pedig ha ők valamire azt mondják, hogy közel van, akkor az legalább egynapi járóföldet jelent.). Persze ha éppen nyitva volt, mert ezek a dolgok reggel, este és hétvégén zárva vannak.

Ott kértem egy A4-es lapot a biztonsági őrtől, amire utána kézzel (utoljára 1999-ben írtam kézzel hosszabb levelet, de már akkor is rondán írtam…hát még most!) nagyjából a következőket írtam:

Kedves Bankigazgató!

Van nálam némi pénz. Kereken xxxx. forint, nulla fillér.
Amennyiben az ideje engedi, szeretném ezt a hatalmas összeget a ZZZZ ZZZZ azonosítóval ellátott számlára helyezni.

Természetesen a fáradozásért és azon nemes cél érdekében, hogy a pénzem Önnél lehet, minden költséget állok.

Soxeretettel
Tóth István

Majd ezzel beálltam a sorba.

Végül is ennyi kényelmetlenség még belefért cserébe azért, hogy hiánytalanul meglegyen az összes Garfield újságom. Meg ezt elég volt évente-kétévente egyszer megtennem.

De ezen kívül is minden alkalommal, amikor Magyarországon jártam, valami okkal be kellett mennem. Valamit aláírni, valamit jóváhagyni, valamibe beleegyezni. És erre jól el is mindig egy fél napom. És közben nem is nyertem az egésszel semmit. Még puszit sem kaptam azért, hogy a szabadságomból, egy ekkora szeletet rájuk áldozok.

Holott Isztambulban 3 bankban van számlám. Összesen 5 alkalommal voltam bankban az elmúlt 9 évben. Ebből is 3 alkalmat meg lehetett volna úszni, de akkor még kezdő voltam.

Így, amikor legutóbb otthon jártam, rááldoztam még egy maréknyi időt, és bezárattam a magyar számlámat. Természetesen, ahogy ilyenkor szokás, megkérdezték, hogy milyen okból hagyom ott őket. És közben megpróbáltak úgy tenni, mintha tényleg érdekelné is őket. Egy rövid ideig gondolkoztam, hogy melyik lenne a jobb: az elkövetkező 4 órában felsorolom nekik azt a 100 évnyi különbséget, amivel Isztambulhoz képest hátrányban vannak. Vagy egyszerűen csak megadom nekik a blogom címét.

Isztambul - İşbank komplexum
Isztambul – İşbank komplexum

Isztambul 3.5 kontinens (Európa, Ázsia, Afrika és Kis-Ázsia) és ezen kultúrák találkozási pontján fekszik. Egyúttal fontos szárazföldi és vízi átjáró ezen kontinensek között. Éppen ezért a kereskedelem nagyon régóta virágzik itt. Legalább 10.000 éve.

A török gazdaság ma is itt zajlik, hiába lett Ankara a főváros. Itt van a légi is a tengeri kikötő, és itt találhatóak a bankok központja is.

2015-ben összeszámolták, és kereken 100 darab bevásárló központot találtak Isztambulban. Ezek azok, amelyeknek a neve is bevásárló központ (törökül AVM – Alışveriş Merkezi).

Karácsony a Cevahir AVM-ben
Karácsony a Cevahir AVM-ben

Ez az, ahol egy fedett helyen sok-sok üzletet találunk, és ahol a köztes tér szépen le van kövezve. No és persze nem maradhat el az étkező helyek sem.

De hiszen ilyen hely sokkal több is van! Az 500 évnél is idősebb Fedett Bazárra is igazak ezek a tulajdonságok. Vannak üzletek, szépen lekövezett térközök, és természetesen enni is lehet.

Az isztambuli fedett bazár (szombaton)
Az isztambuli fedett bazár (szombaton)

És ugyan ilyen a Fűszer Bazár is. És még sok-sok (ki tudja hány) másik bazár is. Őket egyébként İş han-nak hívják. Sokszor kívülről nem is látszanak. Úgy néz ki, mintha az ember bemenne egy kis boltba. Majd belül derül ki, hogy közben pedig egy 6-8 emeletes szak-bazár található.

Számítógépbazár
Számítógépbazár

És még ott vannak az egész városrészeket elfoglaló tematikus vásárnegyedek. Mint pl. a Modoko, ami egy több utcából álló bútorbazár.

Az İSTOÇ üzleti negyed a levegőből
Az İSTOÇ üzleti negyed a levegőből

Isztambulban akármerre is járunk, azt láthatjuk, hogy ez egy igazi kereskedelmi központ. És ehhez idomultak a bankok is. Akik mindent megtesznek, hogy az ügyfél még véletlenül se tegye be a lábát a bankfiókba. De mégis erre kerülne a sor, akkor a bank telefonos applikációján megnézhetjük, hogy a környéken található fiókok közül melyik mennyire van tele (és mely szolgáltatások), és mindjárt időpontot is kérhetünk. Így pedig nem kell pamutgombolyagot és kötetűt vinnünk magunkkal, hogy azzal üssük el az időt.

A legtöbb banki szolgáltatást az ATM-eken el lehet intézni. Ráadásul Isztambulban elég könnyű ATM-et találni. Tőlem 5 perces körzetben 12 darab van (mindez egy banké), és e miatt ritka az, hogy sorba is kell állnom.

Az ATM használatához nem is szükséges kártya, mert más módszerekkel is azonosíthatjuk magunkat (személyi szám, jelszó, telefon, stb..). De azért kicsit egyszerűbb, ha mégis ott a kártyánk.

Az ATM-nek csak egyik funkciója az, hogy pénzt adjon. A pénz mehet befele is. Befizethetünk a saját számlánk valamelyikére (és ez 0 másodperc múlva már a számlánkon is van), vagy valaki máséra. Ahogyan a csekkeket is, vagy a közüzemi számlákat is onnan törleszthetjük. Erre egy külön szenzor van a gépen. A pénzt oda-vissza küldözgethetjük, leköthetjük, feltörhetjük, stb… Egyes ATM-ek aranyat is elfogadnak, és hallani olyanról is, ami pénzt is tud váltani. Összességében elég sok lehetőség van a gombok nyomkodására.

ATM-ek a kikötőben
ATM-ek a kikötőben

Természetesen nemcsak az ATM-eknél lehet a pénzzel játszani. Sőt! Az igazi aréna az internetes oldalon található, ahol aztán tényleg ezernyi dolgot tehetünk. A különféle lekötések, hitelek, pénzváltások és kisebb tőzsdézések mellett számla és kártyatevékenységekben is bővelkednek. Erről igazándiból nincs is mit írni, mert itt tényleg mindent (na jó, majdnem mindent) el lehet intézni. Csak ugye direkt pénzt nem fogunk tudni az internetről letölteni. (Pedig milyen móka lenne, ha a számlámról kinyomtatnék néhány száz eurót…)

Abból a szempontból nincs igazán jelentősége, hogy a török bankok maximálisan támogatják az elektronikus pénz használatát. De erről majd egy kicsit később.

A bankok azt is támogatják, hogy a minél többet használjuk az online programjaikat. Belépéskor lehet pl. iphone-t nyerni. Elektronikus boltot is találhatunk, ahol a különféle gyűjtött pontjainkat használhatjuk el. Stb…

De az igazi kalandok a telefonos applikációban van.

Ott csak az első lépés az, hogy térképen láthatjuk a legközelebbi ATM-eket és bankfiókokat (és azok telítettségét, ahogy ezt korábban már írtuk). A telefonnal lehet fizetni is, lehet készpénzt is felvenni. A telefonnal lehet a hajón utazni, stb..stb…

Vagy lehet pénzt küldeni egyik telefonról a másikra úgy, hogy a két készüléket összeérintjük (ilyenkor egyik ügyfél számlájáról a másikra kerül az összeg).

Tényleg rengeteg lehetőség van, és naponta jelenek meg új funkciók. Itt elég nagy a verseny a bankok között.

És természetesen minden művelet azonnal lezajlik. Ha pénzt küldünk, azonnal meg is érkezik. Nem kell rá napokat várni.

Mindezt azért is fontos, hogy a különféle bankok különféle akciós heteket tartanak (és mindig van valamilyen akció valahol). Pl. ha egy adott bank kártyáját használjuk, akkor cipő, mosógép, számítógép 30-50%-al kerül kevesebbe. Az egyéb akciókon felül. Mert természetesen az akciók összevonhatóak. Egyszerre használhatjuk a szezonvégi kedvezményt, a banki akcióval, a pontgyűjtő kártyával, a mobil szolgáltatótól kapott kreditekkel.

Ehhez az kell, hogy ahol a vásárlás zajlik, mint pl. a bevásárló központokban, legyen egy ATM központ. Itt a különböző bankok automatái találhatóak szépen, egy kupacban. A banki akció használata előtt az emberek összeszedegetik a pénzüket a többi számláról (a pénzfelvétel természetesen ingyenes): Majd beteszik arra a számlára, amelyikről éppen költekezni akarnak. És utána mennek vissza a boltba, hogy éljenek az akciókkal.

A vásárlás végeztével lehet menni a következő üzletbe, majd újra az ATM központba, hogy a pénzt ezúttal egy másik bank számlájára csoportosítsák át.

ATM központ
ATM központ

A különféle banki akciókról a telefonos program is értesít minket. Már akkor is, ha egy ilyen üzlet közelében vagyunk. Vagy akkor, ha a kedvenc bolthálóztaunkban új akció vette kezdetét (térkép és navigáció a legközelebbi bolthoz).

Kártyaolvasó készülék hadtest
Kártyaolvasó készülék hadtest

Az igazi kaland viszont mégiscsak magában a kártyában van. A kredit kártyával ugyanis egy taksit nevű szolgáltatást használhatunk. Ennek jelentése: részletfizetés.

Ez megint olyasmi, amit a bank ad. És általában elég kevés feltételt szab hozzá. Teljesen mindegy, hogy az adott üzletben, hálózatban traktort, mosógépet, számítógépet, vagy csak egy csomag zoknit veszünk. Ha az ő kártyáját, és az ő kártyaleolvasóját használjuk, akkor részesülünk a részletfizetés lehetőségében.

Ha kredit kártyával fizetünk, akkor mindig igénybe vehetjük a taksit-ot. De amikor akció van (márpedig akció mindig van), akkor 0%-os hitellel. Azaz a traktort, mosógépet, számítógépet vagy a csomag zoknit nem most, és nem egyben fogjuk fizetni. Hanem részletben, 3, 6, 9, 12, 24, x hónapon keresztül. Mindezt úgy, hogy egyáltalán nem kerül többe, mintha egyben fizetnénk. De olyan akciók is vannak, hogy a részleteket nem is a következő hónapba, hanem majd csak a következő évben kezdjük el fizetni.

Taksit árlista
Taksit árlista
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Bankok, kártyák, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

One Reply to “Bankok, kártyák”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .