Karácsony Isztambulban 2017 – 2. rész – A bevásárló központok

Előző alkalommal megnéztük, hogyan is készülnek a karácsonyra és az új évre Isztambul bazárjában.

Ezúttal pedig a bevásárló központokba látogatunk el (törökül: AVM – alışverış merkezi), ahol a hétköznapi üzleti élet zajlik.

Isztambulban több, mint 100 bevásárló központ van. Így az első lépés az, hogy becsábítsák a potenciális vásárlókat az épületbe. Éppen ezért karácsony előtt feldíszítik és kicsinosítják a bevásárló és szórakozó helyeket. Sokszor a többieket megelőzve igencsak korán: október közepén, elején,… meg ha nem felejtik el levenni a tavalyi díszeket, akkor ugyebár nyáron is fényképezkedhetünk a karácsonyfával. Fürdőgatyában….sárga kacsás úszógumival…

Egyik másik hely roppant hangulatos, meg látványos. Mint pl. a Capitol AVM volt néhány éve, ahol egy jópofa Mikulásfalvát alakítottak ki.

Capitol AVM - Mikulásfalva
Capitol AVM – Mikulásfalva

Mint minden évben, idén is a fő ellenpéldánk a Metrocity AVM, aki valahol a 2000-es évek elején megragadt az időben, és nem sikerült észrevenni, hogy közben telnek az évek* és azért valami kreativitást is elő lehetne szedni.. A díszek mindig teljesen ugyan azok, hogy a BUÉK (törökül: Mutlu yıllar!) mellett változik az évszám.

* Ők olyannyira meg vannak győződve, hogy még mindig 2005. van, hogy pl. az autóparkoló liftjét azóta se nézték meg, hogy egyáltalán működik-e még. Mert mondjuk az ajtó nem igazán nyílik ki. De azért valami zörög odabent (talán egy korábbi vásárló?)…

A Metrocity AVM, ahogy minden évben
A Metrocity AVM, ahogy minden évben

Persze a díszítés, az csak díszítés. Ami szép és jó, talán még illatos is (megenni azért nem lehet). De nem ez lenne Törökország, ha nem adnának bele mindent a látványba. Ez pedig azt jelenti, hogy nem fognak megállni annál, ha csak néhány millió világító lámpát felszerelnek. Valamit még kell hozzátenni, hogy a vásárlók lefotózzák, és feltöltsék a közössé médiába (meg blogot írjanak róla).

Ilyen lehet pl. a műhó. Igen, mű hó. Mégiscsak 15 fok van kint, tiszta tavaszi hangulat. Semmi olyasmi, ami a karácsonyra emlékeztet. Az ember el is felejti. De egy kis műhó! Mindjárt eszünkbe jut, hogy tényleg! Hiszen tél van! És nem zoknit vásárolni jöttem ide, hanem elkölteni a pénzemet karácsonyi ajándékokra!

No meg jó móka beállni egy ilyen havas képre, majd elküldeni az ismerősöknek, hogy Isztambulba megjött a hó! – utána pedig levesszük a sapkát, sálat, és egy darab pólóban kiülünk a Boszporusz-partjára teázni.. Persze csak ha éppen nem esik az eső…

Kanyon AMV hóban, 15 fokban
Kanyon AMV hóban, 15 fokban

De nem csak az épületek lehet díszesek. Hiszen ezt a telefonba belemerülő emberek talán csak akkor veszik észre, ha eléjük ugrik egy fal, oszlop, mozgólépcső. Mennyivel jobb az, ha mindjárt egy karácsonyfa ugrik a gyanútlan járókelők elé!

Szaladgáló karácsonyfák (Kanyon AVM - 2012)
Szaladgáló karácsonyfák (Kanyon AVM – 2012)

Bizony, ilyen mobil karácsonyfákkal is lehet találkozni. Hazavinni azért elég kockázatos. Mert bár nem szúr úgy, mint az igazi, de otthon valaki egészen biztosan nagyot fog ütni a sodrófával.

Más helyen, más időben, más esettben mindjárt más dologgal lehet találkozni. Idén a Zorlu AVM-ben táncoló csengőket láthatunk.

Zorlu AVM 2017 - Csengő szól, csengő szól...
Zorlu AVM 2017 – Csengő szól, csengő szól…

Ezek kívül mindenféle hóemberek is láthatóak, ha már egyszer hó nincs, azért valahogy érezzük úgy, mintha mégis lenne.

Itt van mindjárt egy eszkimó hóember, igluval. Meg nagykabátban, mert hát tényleg rettenetesen hideg van! Tisztára, mintha tél lenne!

Zorlu AVM 2017 - Eszkimó hóember
Zorlu AVM 2017 – Eszkimó hóember

Meg még (gonoszul) vigyorgó kínai hóemberek is vannak ám!

Zorlu AVM 2017 - kínai hóemberek
Zorlu AVM 2017 – kínai hóemberek

Más vigyorgó hóembereket is láthatunk.

Zorlu AVM 2017 - vigyorgó hó és nem annyira hó emberek
Zorlu AVM 2017 – vigyorgó hó és nem annyira hó emberek

Itt egy csoki-cukor-hóember is:

Zorlu AVM 2017 - Csoki-cukor-néger-hóember
Zorlu AVM 2017 – Csoki-cukor-néger-hóember

És napszemüveges hóember is. Ilyen időben ez csak természetes.

Zorlu AVM 2017 - Napszemüveges hóember
Zorlu AVM 2017 – Napszemüveges hóember

Ne tévesszen meg senkit a háttérben álló miniszoknyás lány, ő nem hóember. Hiába klikkelünk a képre a nagyobb méretért, ő akkor sem válik hóemberré. Jól láthatóak a lábai melyek melyek egészen biztosan nem hóból vannak. Nem is érdemes nézegetni……. <- ezt a hátam mögött mondja valaki, akinek a kezében sodrófa van…

De nemcsak ilyen karácsonyi különlegességek rejtőznek a bevásárló központokban. Hiszen a nevük lényege is a vásárlás. Így ilyenkor igazi, hangulatos (leszámítva a 10-15 fokos hőmérsékletet) karácsonyi vásárokra bukkanhatunk.

Igaz, forralt bor, és kürtöskalács nincs, meg fagyoskodás sem. De ezeket leszámítva teljesen olyan, mint bármely európai városban az ilyenkor szokásos karácsonyi vásár. Ráadásul a vásár nem is ér véget december 24-én, hanem egészen az év végéig tart.

Zorlu AVM - Karácsonyi vásár
Zorlu AVM – Karácsonyi vásár

Vehetünk mindenféle édességet és mindenféle mikulást. Meg mindenféle mindenfélét.

Zorlu AVM - Karácsonyi vásár
Zorlu AVM – Karácsonyi vásár

Ha pedig úgy érezzük, hogy nem bírjuk már tovább a rettentő hideget, akkor ihatunk egy jó kis forró kávét.

Zorlu AVM - Karácsonyi vásár
Zorlu AVM – Karácsonyi vásár

Az alábbi bódéban viszont nem vacakolnak azzal, hogy miként is lenne érdemes az ajándékok becsomagolni. Igazság szerint azzal sem vacakolnak, hogy milyen ajándékot vegyünk. Hiszen a Nutella mindenkinek a barátja! Főleg a diétát tanácsadóknak..

Nutella
Nutella

Oké! Ez a szokásos karácsonyi dekoráció. De mi van a boltokkal? Mégiscsak ő a bevásárló központok főszereplői?

Nos ilyenkor különleges karácsonyi akciók vannak. Egyébként is különleges akciók szoktak lenni. Különleges nyári akciók. Különleges őszi akciók. Különleges tavaszi akciók. Különleges hétvégi akciók. Meg különleges elmúlt már 8 óra és ma is dolgozni kell akciók. Most pedig közeleg a karácsony, így különleges karácsonyi akciók vannak.

De nemcsak arról van szó, hogy hatalmas 30-50-70%-is kedvezmények vannak (vagy legalábbis az van kiírva, míg valójában…), meg hogy négyet veszünk, de kettőt fizetünk, vagy hogy a váza mellé jár egy ajándék mosógép; hanem most tényleg mindenki akciózik. És most Törökországban vagyunk, ahol az akciókat komolyan veszik. És össze is lehet vonni!

Mindjárt indulásként kapunk kedvezményt az X termékre. De ha törzsvásárlók vagyunk (és a törökök mindenhol törzsvásárlók, ott is, ahol még sosem jártak), akkor további engedményeket kaphatunk. No meg ott vannak az összegyűjtött pontjaink. Azok is, amiket ebben a boltban szereztünk, meg azokat is, amiket teljesen máshol. Pl. ha veszel cipőt, akkor kapsz mellé egy kenyérsütő gépet. Vagy ezen évben összesen megittál 4000 liter kávét és túlélted, ezért jutalomból 20%-al olcsóbban vehetsz mosógépet.

Mindezek mellé kártyával fizetünk, akkor kérhetjük, hogy azt a csomag zoknit/mosógépet/zenélős kávéfőzőt/batman-alakú süteményformálót nem egyben fizetjük, hanem 48 havi kamatmentes részletben. De mivel karácsony van, ezért a bank rátesz még egy kedvezményt. Plusz a részleteket 3 hónappal később kezdjük el fizetni. Jah, és kapunk mellé pontokat, amin könyvet, heavy metal pólót, felhúzhatós tűzoltót, családi méretű fogkrémet, pelenkát, stb…-t vehetünk.

Aztán ott van hozzá, hogy a mobil szolgáltató is adhat valamilyen akciót. Ha igazoljuk az előfizetésünket, akkor kaphatunk további kedvezményt, ingyenes házhoz szállítást, strandbelépőt, stb..

És mivel karácsony van, mindez sokkal fokozottabb. Nem lehet egyszerű ilyenkor eladónak lenni. Kíváncsi is lennék, milyen matematikai kérdéseket kaphatnak a felvételinél.

A) Megy egy autó 90 km/h-val A városból B városba, de útközben megáll tankolni. 20 liter benzint vesz az illető, melyhez a klubkártyán kívül A Z bank kredit kártyát is használja, mely a 20% kedvezmény mellett 17 havi kamatmentes részletfizetést nyújt, és felhasználja a 180 km-el ezelőtti kávézóban összegyűjtött pontokat. Mellé vesz egy kólát, amitől automatikusan további 5%-ot kap a teljes vásárlásra, plusz egy ingyen pizzát. Kérdés, hogy ezek után hány liter akciós ablakmosó folyadékot kell vennie, hogy megkapja az ajándék plüssmackót?
B) Mi történik, ha főhősünk még ÁFÁ-s számlát is kér?

Már csak egy dolog maradt hátra: a boltokat is ki kell dekorálni. Van, ahol megelégednek annyival, hogy néhány millió lámpával telepakolják a bolt bejáratát. De hát ennyi egy átlagos török kamionban is van. Így ez még nem lesz nagy szám. Néhány bolt viszont tényleg odafigyel, hogy valami egyedit alkosson.

Turcell kirakat - 2010 karácsonya (Capitol AVM)
Turcell kirakat – 2010 karácsonya (Capitol AVM)

A rekordot ez a bolt viszi, ahol a karácsonyfa és a háttér szétszedett telefonokból van, míg a hó töltőkből.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Karácsony Isztambulban 2017 - 2. rész - A bevásárló központok, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .