December 31. Amikor pirosba öltözik az egész város!

A bejegyzés megjelenésekor december 25. van. Magyarországon karácsony. Talán még a hó is esik…

Isztambulban ez egy sima munkanap (de azért a cégben végtelenítve karácsonyi dalokat tettem be, hogy a kollégák is megismerjék a fejfájást az érzést). És a hó biztosan nem esik. De odáig már eljutottunk, hogy legalább a hőmérséklet lement 10 fok alá. Így azért nincs tavaszi hangulat…. No meg mert folyamatosan esik az eső. Ez az a pont, amikor ha tovább hűl a levegő, akkor mindjárt lesz 1 méter hó a nyakunkban, a forgalom leáll, a boltok és az iskolák bezárnak.

Olyankor már késő elmenni szánkót venni, így én ezt már korábban letudtam (tavaly eltörtük mind a 4 ruháskosrat, idén ezekre nem számíthatunk… pedig a kerek kosár nagyon viccesen tudott csúszni). Ott voltam én, meg a szánkó a buszon. Kint meg ott volt a nap, meg a 15 fok. A sofőrünk meg valamelyik dél-keleti tartományból jöhetett..olyan fekete volt, mint az iPhone. És bizonyára fázott, mert 40 fokra felcsavarta a fűtést. Én azért felvettem a sapkámat, hogy lássak az emberek: a tél bizony közeleg!

Ahol nem bíznak a véletlenben: műanyagból épített iglu, eszkimókkal. Ez bírja a +20 fokot is!
Ahol nem bíznak a véletlenben: műanyagból épített iglu, eszkimókkal. Ez bírja a +20 fokot is!

De tényleg, közeleg a tél, és közeleg vele az új év is. Vele együtt pedig a nemhivatalos karácsony. Tehát az Új Évet (vagy Évát, kinek mit) a Mikulás hozza el. Majd felül a karácsonyfára, és elrepül.

Vagy valami hasonló… De a történetben mindenképpen van egy Zeusz is, aki a fürdőző lányokat kergeti az Aranyszarv-öbölben. Elengedhetetlen része az isztambuli mondáknak…

Napfény, tengerpart, hókotró
Napfény, tengerpart, hókotró

De a lényeg, hogy a város ünnepi díszekbe fel lett öltöztette. És míg ti otthon lassan már összecsukjátok a Karácsonyfát, mi még csak most érkeztünk el az ünnepi hajrába!

Ünnepi díszek
Ünnepi díszek

Viszont míg a karácsonyi (újévi) akciók, a mikulás, és a karácsonyfák már november közepe óta a boltokban vannak, a legizgalmasabb dolog, csak az utolsó 1-2 hétben kerül elő: ez pedig a piros fehérnemű.

A történet szerint Zeusz éppen a fürdőző szűz lányokat kergette az Aranyszarv-öbölben, amikor… izé… valójában nem ez a történet. Hiszen a piros fehérneműs tradició Olaszországból származik!

Tehát egyszer, amikor Jupiter éppen a fürdőző szűz lányokat kergette a Tiberius folyóban…. nem-nem, nem ez a történet. Bár lehet, hogy mégis. De valójában nem tudjuk, hogy pontosan honnan, és milyen okból húznak a lányok szilveszter éjjelén piros fehérneműt. Nem tudjuk…

De azt tudjuk, hogy most már bizony mindenhol a világon, még Isztambulban is (ősi) szokás lett, hogy az újévbe pirosneműbe kell átlibbenni.

Piros szilveszter
Piros szilveszter

Vagy átesni… kinek hogyan sikerül… De a legfontosabb, hogy amikor éjfélt üt az óra, akkor még rajta legyen a pirosnemű a lányon. A lány aztán lehet fekve, állva, fejenállva, keresztben, harántcsíkozva, vagy csak simán otthon a tv előtt. Az már nem befolyásolja a szerencsét.

Ugyanis a piros alsónemű ilyenkor szerencsét hoz! Ez így van biztosan, hiszen az interneten is lehet erről olvasni!

Bár lehet, hogy mégse…(a piros festékgyárak összeesküvése!!!).. na de ki merné ezt megkockáztatni? Jobb inkább biztosra menni.

Persze a tavalyi piros fehérneműt azért mégsem lehet az idén is felhúzni. Hiszen

 • divatja múlt
 • ki tudja, hogy hol van…
 • el lett ajándékozva
 • azóta megette a macska
 • nem élte túl a szilvesztert, mert
  • olyan olcsó anyagból volt
  • olyan jó volt a buli
 • egyik reggel véletlenül a férj húzta fel
 • stb..
Piros szilveszter
Piros szilveszter

Akárhogy is, kell egy új piros alsónemű. Anélkül nem lehet szilveszterezni. Szerencsére ez itt Isztambul, ahol a fehérneműket úgy árulják, mint a kebabot: minden sarkon lehet találni. És így mindenki megtalálhatja a pénztárcájához és kacérságához mérhető darabot.

A tapasztaltabb blogolvasók tudhatják, minden évben kicsit körbenézünk a környéken, a választékok után. De az elmúlt időszakban nem készültek olyan újabb képek, amelyek túlszárnyalták volna az első pár évben készülteket.

A jó hír, hogy az idén viszont bővíteni a korábbi fényképgyűjteményt. Ráadásul fonalbolt keresés közben sikerült néhány igazán kacér példányra is rábukkanni!

Piros fehérnemű halmok
Piros fehérnemű halmok

Ha nagyon nem akarunk sokat költeni az eseményre, a szerencsére, vagy csak úgy érezzük, hogy bőven elég ha 10 percet kibír rajtunk a ruha, akkor érdemes az alsó kategóriában keresgélni.

Erre elég könnyű rátalálni. A legtöbb ruhabolt bejáratában, vagy mindjárt a bejárat előtt, kint az utcán találkozhatunk vele. Általában egy nagy doboz, vérvörös csipkével felhalmozva. Körülötte pedig általában szolidan öltözött nénik szoktak felhalmozódni, néha még össze is veszni 1-1 kacérabb darabon. De legalább letesztelik a termék szakítószilárdságát.

Ezeket az egyszer használatos példányokat roppant kedvező áron, néhány líráért (pár száz forint) vásárolhatjuk meg.

Piros szilveszter - csak 2 líra!
Piros szilveszter – csak 2 líra!

 

Ha viszont úgy érezzük, hogy kicsit többet is beáldoznánk a szerencsének, akkor már érdemes a boltba bemenni, és jobban körbenézni. Már csak azért is, mert ilyenkor óriási a választék! Könnyen találunk olyan boltot, aminek legalább a fele pirosneműből áll (a matektanár sose mondta, hogy egy háromszöget ennyiféle módon le lehet rajzolni, mindezt úgy, hogy csak a piros ceruzát lehet használni!).

Piros szilveszter
Piros szilveszter

De igazándiból ha már bent vagyunk a bolt mélyén, akkor érdemes a különlegességeket is megnézni. Mégiscsak egy különleges alkalomról van szó. No meg a szerencséről! Ki tudja, talán pont ez a ruha hozza meg a herceget a fehér lován!

Úgyhogy inkább hagyjuk a trigonometriát, és inkább öltözzünk télanyónak. Pontosabban télleányzónak.

Piros szilveszter - a kacérabb választék
Piros szilveszter – a kacérabb választék

Esetleg doktor néninek. Ami a mellett, hogy khmmm, még roppant praktikus is lehet egy szilveszteri bulin. Hiszen aki ebben meglát minket, annak tuti orvosi segítségre lesz szüksége.

Mindez egy fonalbolt mellett. Ha esetleg a nagyi gyakran kötöget, de közben mégse készül el soha az a pulóver, akkor már gyanús lehet..

Piros szilveszter - a doktornő
Piros szilveszter – a doktornő

Találhatunk ennél egyszerűbb változatokat is. Olyat, amikor csak úgy simán öltözünk pirosba.

Piros szilveszter
Piros szilveszter

Meg olyat is, amikor kevésbé simán, de azért még azon a bizonyos határon belül maradunk. Öltözzünk mondjuk lepkének!

Piros szilveszter
Piros szilveszter

De persze felöltözhetünk úgy is, hogy közben minél kevesebb legyen rajtunk. Gondosan ügyelve azért arra, hogy azért valami minimális piros mégis maradjon. Persze ez már erősen a 18++ kategória..

Piros ööööööö.... elfelejtettem, mit is akartam írni...
Piros ööööööö…. elfelejtettem, mit is akartam írni…

Mindeközben a fiuknak.

Míg a lány oldalon a pirosneműk abba az irányba haladnak, hogy a partnernek elálljon a lélegzete; addig a fiúknál is ugyan ezt a célt tűzték ki a piros alsóneműk, csak éppen más technikával. Itt az alapötlet az, hogy a partner a röhögéstől kezdjen el fulladozni.

Piros szilveszter a fiúknak is
Piros szilveszter a fiúknak is

Mert bizony a piros ruhás mulatságból a fiúkat sem lehet kihagyni (nekik talán nem lehet szerencséjük?). Csak míg ugyebár a nők előtt-utóbb felnőnek, addig ilyen baleset egyetlen férfival sem fordulhat elő. Így náluk az alapkoncepció a mikulásos boxer. Ezt találjuk különböző változatokban. Kezdve a szolidtól egészen a jólismert kiselefántos verzióig.

Piros szilveszter a fiúknak is
Piros szilveszter a fiúknak is

Tehát mindenki húzhat pirosat, aki csak akar (biztos vagyok benne, hogy még macskáknak való ruhát is árulnak valahol)! Így pirosban megyünk előre az új évbe! BUÉK!

Még az ásványvíz is piros mikulásba öltözött!
Még az ásványvíz is piros mikulásba öltözött!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
December 31. Amikor pirosba öltözik az egész város!, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .