A hipergyors videó (Hyperlapse)

Hamarosan itt a nyár (Isztambulban már 10 fok van!), így ideje felkészíteni a mobil telefonokat a nyaralásra.

Ehhez ajánlunk egy jó kis játékszert, amit már most lehet bemelegíteni.

Ez pedig a Hyperlapse a Microsofttól*.

Ez a program elsősorban arra szolgál, hogy látványosabbak, élvezhetőbbek legyenek a videóink. Másodsorban pedig jó alaposan megdolgoztassák a processzort, amitől olyan jó meleg lesz a telefon. Ez ugyebár télen nem elhanyagolható…

Igazándiból arra való, hogy a fejkamerával, és hasonlókkal felvett videók legyenek látványosak, meg egyúttal kiegyensúlyozottabbak.

Ugyebár egy ilyen fejkamera úgy kalimpál, ahogy a fejünk teszi minden lépés esetén. Az agyunk ezt kompenzálja. A videófelvevő már nem annyira. Bár vannak erre próbálkozások. Egy autóba szerelt kamera is tud rezegni, főleg a hátsó macskaköves kisutcákban. De csak ha simán kézben fogjuk a telefonunkat videókészítés közben, az is mozog.

De ez kevésbé zavaró (néha azért nem annyira kevésbé) míg a videót normál sebességgel játsszuk vissza. De viszont ha ezt gyorsítva szeretnénk visszanézni akkor már sokat romlik a videó élménye.

Persze felvetődik a kérdés, hogy miért is akarná valaki a kalandozáskor felvett filmjét felgyorsítani. Így képzeljünk el egy kétórás Boszporusz-túrát!

Amikor ott vagyunk a hajón, süt a nap, kék az ég, repkednek a sirályok, jön a tea és a simit árus, meg a satöbbi is is, akkor mindez jó. Meg szép, meg nyugodt. És ugye ki akarna hazamenni ilyenkor a munkahelyére?

De ha ugyan ezt megnézzük filmen, akkor a következőt látjuk: megy a hajó….megy a hajó…megy a hajó…jobbra-balra minden kék….megy a hajó…megy a hajó…jött egy simit árus….megy a hajó… Ez így azért már nem az igazi… Talán majd ha feltalálják a teljes élményt nyújtó virtuális szemüveget, aminél nemcsak látni és hallani lehet, hanem belibben a tenger illata, belibben a simit illata (esetleg még az ízét is érezzük), belibben a kellemes szél, belibbennek a háremhölgyek, izé.. szóval ha az akkori érzést 100%-ban vissza lehet majd adni, akkor biztos nagyobb élménnyel ülne neki az ember a film megnézéséhez.

Addig viszont itt van a jól bevált gyorsítási technika. Egy 5 perces film tízszeres sebességre felgyorsítva már csak 50 másodperc. És nemcsak, hogy rövidebb, de a gyorsabb mozgások izgalmat is hozhat. Tehát mindkét irányból nézve kisebb az esélye, hogy elalszunk.

Csakhogy ekkor már a felvétel közbeni apró bemozdulások (vagy az én autós videóim esetében hatalmas zötykölődések) igencsak zavaróak lehetne. Evés után nem is ajánlott az ilyen filmek megtekintése!

Ennek kiküszöbölésére többféle technika van. Legismertebb, és legegyszerűbb az, amikor az egymást követő képkockákat figyeli egy program, és megpróbálja az elmozdulásokat visszamozdítani.

Ez akkor egészen jól működik, ha mondjuk egy autóból készült a felvétel, amelyiknél minden képkocka alján megtalálható az ablak egy darabja. Ez alapján jól lehet a képeket egymásra illeszteni.

Egy ügyes hegymászó esetén viszont, ahol az illető gyorsan, nagy kilengésekkel mozog, ott már nincs ilyen fix pont. Sőt! Ott pont arra van szükségünk, hogy egyetlen szikla se legyen a videó fix eleme.

A Microsoft megoldásként egy roppant érdekes programot dolgozott ki. A kezükben már volt egy olyan technológia, ami a fényképekből állít össze egy háromdimenziós modellt (Microsoft Photosynth – RIP 2017). Ehhez mindössze csak annyi kellett, hogy a kérdéses tárgyról minél több képünk legyen.

Microsoft Photosynth
Microsoft Photosynth

Márpedig egy olyan videó esetében, amelyik másodpercenként 25-nél több képet tartalmaz, ráadásul HD minőségben, ott bőségesen tud a program miből dolgozni. Egyetlen probléma van csak: ha mi előre megyünk, akkor minden csak elölről lesz lefilmezve. Így minden tárgynak, épületnek csak az egyik oldaláról lehet 3D-s modellt készíteni. A hátuljáról nem. De mint látni fogjuk, erre nem is lesz szükség.

A Microsoft Hyperlapse programja azt csinálja, hogy a videóban lévő képkockákból felépít egy 3D-s világot. Miután pedig a valós világ virtuális másolata megvan, bő korlátok között már kényelmesen lehet a kamerát mozgatni. És ez a kamera már kiegyensúlyozottan fog haladni.

Az alábbi képen a szürke négyzetek jelölik a felvétel képkockáit. Immár a kiszámított 3D-s virtuális világban. És egyben ez az eredeti haladási útvonalat. A piros ennek a finomított változata, az új út.

Így működik a Microsft Hyperlapse
Így működik a Microsft Hyperlapse

Egy részletes videót pedig itt lehet megtekinteni.

[iframe width=”500″ height=”281″ src=”https://www.youtube.com/embed/sA4Za3Hv6ng” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen]

Tehát az egész úgy működik, hogy a felvett videónkból a Microsoft Hyperlapse program egy (fél)komplett 3D világot készít. Majd ebben egy új, immár rezgésmentes stabil kamera útvonalat számol. Ezek után pedig újra generálja a videót.

Mindezt akár a telefonunkon. Miközben facebookozunk… Elég durva, nem?

Az eredmény mindenképpen elég vagány. És nagyon-nagyon kell ugrálni, hogy ez is rázkódjon. Normális használat mellett elég egyenletes videót kapunk.

Úgyhogy ezen elindulva szépen-lassan az isztambuli videókat ilyen hyperlapse filmekkel is kiegészítjük.

Mindjárt elsőnek itt látható a Maçka park feletti felvonó. Az eredeti 3 perc volt. Felgyorsítva, és így kicsit izgalmasabbá téve már csak 9 másodperc. Tessék kapaszkodni! (és a végén a kukánál húzzuk be a fejünket!)

[iframe width=”500″ height=”281″ src=”https://www.youtube.com/embed/tZjXTAbmcSc” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen]

Ezen felbuzdulva mindjárt készítettünk egy komolyabb, és látványosabb felvételt is. Itt a Taksim térről kiindulva megyünk végig az İstiklâl Caddesi-n, egészen a Galata-toronyig. Az eredeti 15 perces. Belőle 2 verziót és készítettünk. Egyik 10x sebességű (ő a lazább):

[iframe width=”500″ height=”281″ src=”https://www.youtube.com/embed/nr3H39UG1lA” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen]

A másik pedig 20x (ő a még lazább). Elmehetne a StarWars-ba egy űrhajós jelenetnek is..

[iframe width=”500″ height=”281″ src=”https://www.youtube.com/embed/cIQHzTKFUsU” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen]

Ebben az esetben 44 másodperc alatt megjárjuk a több, mint 2 km-es távot.

És ha már ott jártunk, akkor készítettünk egy 8x sebességgel elszáguldó villamosos videót is:

[iframe width=”500″ height=”281″ src=”https://www.youtube.com/embed/Oxg2tKuiOiU” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen]

Ezen felbuzdulva elővettem azokat a filmeket is, amikor még az isztambuli kocsikázás közben vettem fel, és olyan nagyon hangulatosan rezegnek. Igazándiból ezzel a programmal a rezgést ténylegesen ki lehet küszöbölni. Nem kötelező, hogy a filmet fel is gyorsítsuk.

Itt van mindjárt egy klasszikus Fatih kocsikázás, szolid 8x sebességgel.

[iframe width=”500″ height=”281″ src=”https://www.youtube.com/embed/GbA_KEHQXIk” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen]

Akinek ez túl sok, vagy csak izgalmasabbra vágyuk, nekik ajánlom a 24x sebességet

[iframe width=”500″ height=”281″ src=”https://www.youtube.com/embed/Qgufjqly_XM” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen]

Itt egy másik, szintén Fatih kocsikázás. Ő 12x sebességű

[iframe width=”500″ height=”281″ src=”https://www.youtube.com/embed/5xJxHIT-NSc” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen]

Ő pedig ugyan ennek az utazásnak a visszafele útja. Szintén 12x sebességgel. Talán ez a 12x lesz a megfelelő. De ez még alakulóban van..

[iframe width=”500″ height=”281″ src=”https://www.youtube.com/embed/9YelxXmhMlU” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen]

És végül itt az Eurázsiai-alagút. Ez eredetileg roppant hosszú, 6 perces, ahol 5 percig tényleg nem történik semmi. Csak megyünk-megyünk-megyünk az alagútban. Az új technológiának köszönhetően viszont mindez már csak 60 másodperc.

[iframe width=”500″ height=”281″ src=”https://www.youtube.com/embed/ZDR4ha-EMGo” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen]

Az egész technika érdekes, és jó játék. Terveink szerint több ilyen videót is készítünk. Aki szeretne vele kísérletezni, ő a desktop verziót innen, a Windows Phone-osat innen, az androidosat pedig innen lehet letölteni. Jó mulatást!

Azok a filmek, amiket itt láttatok, mind az asztali PC-s változattal készültek. Azért is van benne a vízjel. A telefonoson ilyen nincs, ott szép az eredmény. A PC-s verzióval viszont kényelmesebb, és nemcsak a telefonos filmeket lehet feldolgozni.

* A Microsoft elég fura szerzet, amikor újításról van szó. Rengeteg érdekes, izgalmas, és hasznos találmányuk van, amiről úgy általában nem hallunk. Vagy csak nagy ritkán 1-1 morzsát kapunk belőle. Persze ezek általában olyan technikák, amiket utána eladnak, és mások erre fognak programot építeni. Valószínűleg egy ilyen az a program is, ami a drón fotókat rakja össze egy 3D-s modellé.

A Microsoft bőven az iPhone előtt bemutatta a tízujjas érintő képernyőt. Láttunk tőle digitális munka asztalt, és még számtalan más dolgot. Ami utána úgy eltűnik. Ez a Hyperlapse is 2016. júniusa óta nem lett piszkálva. A Pro verzió pedig nem vásárolható meg azon az oldalon, ahova a program mutat. Mintha a cégben lenne egy főnök, aki ilyenkor rászól az innovatív emberekre, hogy Hóóó! Elég lesz! A végén még kitalálunk valami olyat, amiért nem fognak utálni!! És akkor hova lesz a sok éves hírnevünk??

3 Replies to “A hipergyors videó (Hyperlapse)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük