Országgyűlési választások 2018 – külföldről

Ismét eljött az a bizonyos fontos negyedik év, amikor beleszólhatunk abba, hogy ki vezesse az országot a következő ciklusban. Azaz közelednek a magyarországi választások.

Egészen pontosan 2018. április 8-án lesz a nagy nap!

Hmm… 2018. április 8… lássuk csak a naptárat: Telihold nincs, sem napfogyatkozás. Sem pedig pótvizsga énekből. Sem óraátállás. Semmi más extra.

Látszólag egy sima hétvége lesz, így akár aznapra nem is csinálunk semmi extra programot, csak elmegyünk szavazni.

De ha mégis úgy érezzük, hogy mi április elején alakunk utazni, akkor nosza rajta! Aki azért Isztambulba jön, hozzon magával sálat, sapkát, strandpapucsot és fürdőruhát…amilyen időjárás van, nem lehet tudni, mi fog itt várni ránk.

Az viszont biztos, hogy aki aznap tényleg a Boszporusz partján fog járni, az mindjárt beugorhat a konzulátushoz is szavazni. Hiszen itt szerencsére van külképviselet (és egyszer még metró is lesz majd a ház előtt). Mindezt előtte jelezni kell. Szaknyelven:

Külképviseleti névjegyzékbe vételt kell kérelmezni.

Ez amilyen hosszú, és furcsán hangzik, annyira egyszerű az egész!

Elsőnek a választási iroda ezen oldalára kell ellátogatni *, ahol is mindjárt Ügyfélkapuval, vagy anélkül be is léphetünk a rendszerbe. Természetesen az előbbi az egyszerűbb, hiszen akkor már néhány adat a rendszerben lesz, és ennyivel kevesebbet kell gépelni.

A személyes adatok megadása után ez a kép fogad majd minket:

Választások 2018. - Isztambul
Választások 2018. – Isztambul

Ez az egész átjelentkezés legfontosabb lépése. És lényegében ez az egyetlen oldal van, ami az átjelentkezésről szól. Az összes többi a személyes adatok megadásáról szól.

Itt kell nagyon odafigyelni! Első lépésben azt kell kiválasztani, hogy külföldön szeretnék választani. Ehhez a K jelű mezőt kell bejelölni.

(Ha már egyszer jelöltük magunkat, akkor ezt később is lehet módosítani (M), vagy törölni (T). De ezt mindenképpen a határidő, 2018. március 31-e előtt kell megtenni)

Amint beállítottuk, hogy külföldön szeretnénk szavazni, mindjárt kapunk egy listát, és ebből kell kiválasztanunk, hogy melyik ország, melyik képviseletére szeretnénk ellátogatni. Törökország esetében 2 lehetőségünk van: vagy Isztambul, vagy Ankara.

Választások 2018. - Ankara
Választások 2018. – Ankara

Majd pedig a következő ablakban kiválasztjuk, hogy az átjelentkezésünk elfogadásáról szóló értesítőt hova kérjük.

Miután ezt a hatalmas feladatott megcsináltuk, és jól kifújtuk magunkat, tovább mehetünk a következő lépésre. De itt már nincs különösebb dolgunk, minthogy ellenőrizzük az adatokat. Tényleg a sajátunkat adtuk meg? És a választások napján tényleg abban az országban és városban leszünk? Nehogy aztán a végén a nagymamát küldjük el Rióba szavazni..!

Választások 2018. - adatok még egyszer
Választások 2018. – adatok még egyszer

Amennyiben minden adat rendben van, akkor okézunk egy jót. Ennek eredményeképpen kapunk is egy okés üzenetet.

Választások 2018. - minden rendben
Választások 2018. – minden rendben

Persze mindezt csak a rendszer küldte. És arról küldött, hogy amit mi küldtük, az lett küldve. De valójában várjuk meg, amíg a küldeményünk megérkezik, és majd arra fognak küldeni nekünk egy másik küldeményt. Abban fogjuk látni, hogy tényleg elfogadták az átjelentkezési kérelmünket.

Erről pedig egy kézzel aláírt, és lepecsételt, majd beszkennelt papírt fogunk kapni!

Választások 2018. - Értesítő
Választások 2018. – Értesítő

És ennyi! Mehetünk szavazni! Majd… 2018. április 8-án.

Ne feledjük, hogy az átjelentkezési procedúrának 8 nappal a szavazás előtt, tehát 2018. március 31-ig be kell fejeződnie! És mint láttuk, a pecsétes papírt egy igazi, hús-vér ember fogja elkészíteni. Ő pedig valószínűleg szokott aludni, étkezni, talán még futni is eljár! Meg sakkozni.. Ő nem lesz ott a gépnél a nap 24 órájában, a hét mind a 7 napján. Így javasolt, hogy ne várjuk meg az utolsó napokat!

No, és tényleg ennyi!

Mivel ez így kissé rövid lett, így némi érdekességgel megtoldjuk a cikket!

Magyarországon a nők 1919. november 17. óta szavazhatnak. És ezzel Magyarország megelőzött sok más, ma szemmel modernek számító országot. Pl. Svájc csak 1971-ben engedélyezte a nőknek a szavazást!

Mindez azért nem ment ilyen egyszerűen. Míg a férfiaknak elég volt a 4 elemi elvégzése, és a 24 betöltött életkor, addig a nőknek legalább 6 elemi és betöltött 30 év volt szükséges. Kivéve, ha volt 3 gyerekük, vagy saját keresetükből tartották el magukat. Az igazi egyenlőség csak 1945. után valósult meg.

Az első hely, ahol a nők is szavazójogot kaptak, az az USA Wyoming állama. Mindezt már 1869-ben! A teljes USA majd csak 1920-ban biztosítja a női választójogot. Így nem ők lettek a földön az első ország, hiszen Magyarország is megelőzte. Az első ilyen ország Új-Zéland, ahol 1893-ban fogadták el a törvényt. Míg Európában az első Finnország volt. Ők 1906-ban vezették be.

Törökország sincs nagyon lemaradva. Náluk a köztársaságot 1923. október 29-én kiáltották ki. De az elején még rengeteg mindent kellett rendbe tenni, hiszen az ország évszázadokkal volt lemaradva. Így a nők szabad választása kissé később, 1935. február 6-én lett bevezetve.

Mindeközben Atatürk joggal aggódott, hogy az emberek még nincsenek teljesen felkészülve a demokráciára. Így az első, igazi, választás majd csak 1950-ben lesz.

* Én most ide betettem egy linket. Erre kattintva el lehet jutni arra az oldalra, amelyiket ajánlottam. És ezzel nincs is semmi baj, amennyiben az oldalon cuki cicák, csinos nénik, helyes srácok, vagy még érdekesebb, ókori bizánci császárok találhatóak. De amikor a személyi adataikról van szó, akkor érdemes óvatosnak lenni!

Ma könnyen lehet bármilyen web-oldalt lemásolni, hogy a gyanútlan internetezőt csapdába csalják. Bank esetében a számlához és így a pénzhez jutnak a kiberbűnözők. Míg jelen esetben személyes adatokhoz jutnak. No meg becsapják az illetőt, mert az hiszi, hogy külföldön szavazhat, de aztán mégsem… És ugye pont az az 1 szavazat fog hiányozni.

Így aki biztosra akar menni, az nem a linkre kattint, hanem a hogy wé wé wé pötyi valasztas pötyi hu. Majd pedig a főoldalon mindjárt a Hol és hogyan szavazhatok menü alatt elvégezhetjük az átregisztálást. Ez képekben így néz ki.

 

Választások 2018. - Főképernyő
Választások 2018. – Főképernyő

 

Választások 2018. - Átjelentkezés
Választások 2018. – Átjelentkezés

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .