Piroska naplója – 7. rész

Kedves naplóm!

Piroska vagyok, László király lánya, Kálmán király tanítványa.

De egy ideje már úgy ismernek, hogy Eiréné, a Görög-Római Birodalom örökösének, Komnénosz Jóannésznek (azaz Jánosnak) a felesége.

És ma…huh… hát a mai nap elég hosszú volt…

Ma van egy éve, hogy megérkeztem Konstantinápolyba. És azért mostanra már csak elmondhatom magamról, hogy beilleszkedtem. Ugye?

Kár hogy nem így van!

Oké, királylány vagyok. Nem is akármilyen, és nyugodtan mindenféle nagyzás nélkül jelenthetem ki. Az elmúlt egy évemben, de már otthon Kálmán király és Apus mellett is láttam már sok mindent. Láttam én más uralkodók lányait meg feleségeit. Meg nemes és főnemes emberek lányait, és feleségeit. Meg…hát őő…. Trebizond tartomány helytartójának, Theodor főnemesnek is van valami feleség féléje. Legalábbis a könyvelésbe feleségként van megjelölve. De úgy néz ki, mint egy szoknyába öltöztetett medve. És úgy eszik… És olyan szőrös is! Valami Kaukázusi törzsben szerezték a diplomáciai kapcsolatok építése címszóval.

Köztük azért sokan vannak, akik nem túl értelmesek. És sokan még olvasni sem tudnak. No meg ott van az a normann lány is. Az meg olyan sötét, hogyha rágyújtanák a palotát fényes nappal, attól sem világosodna meg. A másik meg, az a francia hercegnő, meg nyersen eszi a békát!

Szóval vannak furcsaságok Európában is. Meg itt is. Engem meg arra készítettek, hogy beilleszkedjem, és a magyarok ügyét szolgáljam itt, a birodalomban. És mint ilyennek, tényleg apróságnak lenne lennie, hogy megtanulom az uralkodó családot.

Ez mondjuk meg is van. Már az érkezésem előtt kívülről fújtam, ki kicsoda. De aztán kiderült, hogy tele vannak rokonokkal! És nemcsak össze-vissza a birodalom tartományaiban, de még Európában is. Még Hispániában is van 200 sógorom. Mintha az egész birodalom, meg úgy fél Európa egyetlen család lenne.

Ráadásul mindenki tudja, hogy a másik szeret enni, olvasni, mit utál, hogyan mossa meg a haját. De még azt is, hogy milyen sérelem érte a nagymamáját a II. Pun háború alatt. És persze azt is, hogy ki kivel veszett össze az elmúlt 400 év alatt. És most éppen békülnek, vagy készülnek az újabb összeveszésre.

Mintha egy 20 kötetes könyv 21. kötetébe csöppentem volna, olyan ez az egész.

Szerencsére a legjobb új barinőm, Anna, a férjem testvére, ezeket pontosan tudja. És roppant jól eligazodik bennük. Még ha direktben nem is segít, de rajta keresztül nagyon sok mindent megtudok.

A férjem, János szerint viszont az egész csak felesleges időtöltés. Neki majd úgysem az Ióannészekkel, Mánuelekkel meg Alexiosokkal kell vetélkednie, hanem a normannokkal, arabokkal, oroszokkal, italiakkal, meg hát a magyarokkal.

Ilyenkor szoktam egyet köhinteni, mire súlyos bocsánatkérések között elmondja, hogy végül is a magyarokkal már kibékültek. És hát küldték ezt a szép királylányt (ez lennék én), és mond rólam mindenféle szépeket, hogy csak pirulok.

Csak aztán az a bizonyos 27 ember előveszi a jegyző könyveit, író tábláit, tollait. Sőt! Még valaki a lantját is letisztogatja, hogy hátha szobára megyünk. Ez azért általában a pirulgatásom végét jelenti.

Szóval királylány vagyok. Művelt, és kitanult királylány. De azért így sem egyszerű megjegyezni a sok rokont (azoknak óhajait, sóhajait, és nyavalyáit), meg a sok titulust, ami itt van. Már eleve a császárnak 40 neve van! Jánosom is összeszedett van 12-őt eddig. És azt hiszem, nekem is van már néhány.

De még a nemeseknek, főnemeseknek is különféle titulusai vannak, amiket szintén erősen ajánlott fejben tartani. És még a főbb és mellék tisztségeket betöltő személyek sem maradnak különféle rang-nevek nélkül.

Pl. a főírnokot Magasságos Aranytollal Ékesszólóan Jegyzetelőnek hívnak. Egyébként a neve Eliosz. Mint nagyjából szinte mindenkinek. Vannak az Elioszok, meg az Ilioszok. Meg a Tosok és a Mosok. Mintha csak valami nagy család lennének. Vagy egy halom tükörkép egy tó vizében.

Amúgy is úgy hasonlítanak egymáshoz, hogy alig lehet őket megkülönböztetni. A múltkor is a császár mérges volt az egyik íróra, az egyik Elioszra. Azt hiszem Sólyomsebesen Író Nemeslélek volt a neve. De a császár mérgében kihajítatta az ablakon. Hát igen, ne hergelj egy olyan uralkodót, akinek van ablaka…

Másnap egy másik Eliosz állt a helyébe. És mindjárt megkapta a Sólyomsebesen Író Nemeslélek címet. Vagy akármi is ennek a neve… És kinézetre is nagyon hasonlóak. Így igazándiból nem nagyon tűnt fel a váltás senkinek.

Tehát van mit tanulgatnom bőségesen! És nem csak a mindennapokban

Egyre jobban megy a görög nyelvű szöveget olvasása, és a megértése is. Így most már én is Annához hasonlóan könyveket olvasok. Persze még nem olyan gyorsan, mint ő. De talán idővel ez is sikerül.

Mindez nagyon fontos, hogy megértem, mi is történik körülöttem. Ennek a birodalomnak a története 1000 évnél és messzebbre nyúlik. Ami leginkább abból állt, hogy kivel és miként szövetkeztek. A könyvtár tele van ezekkel a szerződésekkel. A szomszédok (pláne a rokonok!) pedig nem felejtenek. Képesek egy-egy szőlőlugas miatt felkelést indítani, mert valamelyik császár akárhány száz évvel korábban megállapodott valaki ük-ük-ük-ük-ük-ük-ük-ük-ük nagyapjával. Így ezek kényes dolgok, amelyekre nagyon oda kell figyelni!

Elvileg nekem ezzel nem kellene foglalkoznom. Ez a király és a tanácsadónak a dolga. Nekem elég ha sokat mosolygom, és szépen pislogok.

Mármint egyesek szerint… A normann lány biztosan így gondolná, ha lennének valódi gondolata, és kellene állandóan arra koncentrálnia, hogy lélegezzen. Theodor felesége pedig… ő vajon tud egyáltalán mosolyogni?

De nem! Ezt már Apus is mondta, ahogyan Kálmán király is! Egy uralkodó feleségének legalább annyi dolga van, mint a férjének. Csak a módszerek lehetnek mások. A Magyar Királyság pedig túlságosan is friss még. Szükség lehet arra, hogy én is megpróbáljam támogatni.

A görög-római birodalom is, ahogy fentebb írtam, nagyon öreg. Mégis közel volt, hogy elbukjon. Apósom, Alexiosz császár fordította meg a birodalom sorsát. Mindehhez ügyes politika, jó szövetségek, no és persze a rendíthetetlen hit volt szükséges.

Ha már a hittnél tartunk. Otthon sokkal több időm volt, így gyakran jártam a szomszédos templomba. És ez jó volt, mert nagyon jó teológiai vitákat tartottunk. Egészen jó kis klubbot hoztunk létre. Gondoltam, ezt itt is lehetne folytatni.

Természetesen egy olyan vallásos helyen, mint Konstantinápoly, jó ötletnek tartották a kezdeményezést. Így hamarosan össze is ültünk egy kis vallásos beszélgetésre. Gondoltam, indítsunk egy könnyűvel, így a Felabaráti szeretetről beszélgessünk.

Csakhogy míg otthon mindenkinek volt saját véleménye, és tényleg érdekes gondolatokat lehetett átbeszélni, itt teljesen más volt a helyzet. Itt ugyanis – mint később megtudtam – nem megengedett az eltérő vélemény. Nemcsak vallási ügyekben, hanem más birodalmi dolgokban is ajánlatos volt a császár véleményét követni. Akik nem így tettek, könnyen egy zsákban találhatták magukat. Majd a Boszporuszban.

Így tehát a rangban legmagasabb főúr elmondta a véleményét (ami szerintem igencsak téves volt), mire mindenki elkezdett helyeselni, és egyetérteni. Csakhogy az emberek elkezdték egymást túllicitálni, hogy ki az, aki jobban egyetért a főúrral. Ebből pedig először sárdobálózás lett, majd elkezdték a 200 éves sérelmeket is felhánytorgatni. Utána pedig direkt átmentek pogányozgatásba.

Innen pedig egyenes út volt a verekedés az urak és úrhölgyek között. Bár az utóbbiak közvetlenül nem vettek részt a csatározásokban, csak a kötőtűkkel dobálóztak. Egyeseknek pedig egyenes út vezetett az ablakon keresztüli távozáshoz (valószínűleg ők nem így tervezték a távozást). Ezek után a kedélyek meglepően gyorsan megnyugodtak. Mindenki kibékült a másikkal, majd kézen fogva lementek a boros pincébe.

Később úgy hallottam, hogy ott ismét előkerült a téma, és ismét fellángoltak az indulatok amit végül hajnalban a városőrségnek kellett lecsillapítania. És csak azért nem került megint 2-3 ember az ablak rossz oldalára, mert a borospincében nincsen ilyen.

Így tehát ez az egyébként értelmes és izgalmas hobbimat nem tudtam Konstantinápolyban folytatni. E mellett pedig mást nem igazán tudtam csinálni, és kezdtem magamat egyedül érezni. Egy magyar lány vagyok egy igencsak idegen világban.

Jó persze, itt voltak a magyar szolgáló lányok is, akik ott segítettek, ahol csak tudtak. De nem lehet a végtelenségig arról beszélni, hogy ki milyen furcsa gyümölcsöt talált a piacon. Sőt! Szerintem 2 percnél tovább sem lehet erről beszélni! Vagy még annyit sem..

Jánosom pedig mindig nagyon elfoglalt. Hiszen egy hatalmas birodalmat kell majd kormányoznia. Nem egyszerű erre felkészülni. Amikor pedig mégis van ideje, hogy együtt legyünk, elég csak hogy a kezemet megfogja, és mindjárt előkerül az a bizonyos 27 ember.

De tényleg! Hogy tudnak ezek mindig ott lenni, ahol mi vagyunk? Mert azt értem, hogy a könyvtárban el lehet bújni. A parkban is el lehet bújni. Még a hajón is el lehet bújni, meg az öltözőben (János zoknis fiókja hatalmas…még egy ökrös szekér is elférne benne!). Nem is beszélve a templomról (ezek mégis mit képzelnek rólunk?!?!). Na de a konyhában?? Ott mégis hova lehet elbújni? A fazékban??? A kések közé?? Tiszta rejtély…

Szóval leginkább egyedül vagyok. És az is biztos, hogy amíg nem igazodok el a palotai szabályokban és szokásokban, addig egyedül is maradok. Ezért is forgatom sokat a birodalmi könyveket.

Addig viszont úgy tűnik, hogy egyetlen társaságom Anna. Írtam már, hogy ő a legjobb barinőm itt?

Vele sokszor eljárunk a városban. Még a fogat versenyre is elhívott! Sőt! Átmentünk a Boszporusz másik oldalára, Kalcedóniába(1), ahol fontos egyházi döntések szoktak születni. Sőt! 600 éve még zsinatot is tartottak! Igazán izgalmas volt!

Ugye, hogy milyen jó barinőre találtam Annában. És még egyesek azt mondják, hogy vigyázni kell vele, mert titokban ő szeretne a trónon ülni! Ugyan már!

 

(1) – Kalcedónia, vagy Khalkenia, esetleg Chalcedonia. Ma Kadıköy, Isztambul része az ázsiai oldalon. Itt korábban létesült település. Amikor Büzans hajóval erre járt, akkor vakoknak nevezte és kinevette őket. Mivel a túloldal sokkal jobb hely egy világváros létrehozására. És tényleg! Ott született meg a Bizánci Birodalom. De azért nem kell szégyenkeznie Kalcedóniának sem. Ma Isztambul egyik legjobb városrésze.


Szeretnénk, ha 2018.-ban Szent Piroska jobban előtérbe kerülne (2018-ban van a Pantokrátor-monostor alapításának 900. évfordulója). Így egy amolyan emlékévet tartunk (ennek részletei majd időközben kiderülnek, addig is érdemes a Balassi Intézet Facebook oldalát követni, mert később ott lesznek további információk, érdekességek, események).

Sajnos a magyar történelem könyvekben csak pár mondatot találunk a magyar királylányról, és bizánci császárnéról. A fellelhető források is beszámolnak erről a szomorú hiányosságról, majd egyöntetűen rámutatnak arra, hogy bőséges és részletes leírások maradtak fent a bizánciak részéről. Majd pedig folytatva az ősi hagyományt, továbbra sem írnak semmit.

A kevés és nehezen beszerezhető információk miatt sok helyen kell a szerencsére bíznom magamat. Piroska naplója (ami kitaláció) olyan, mint egy kirakó, aminek csak néhány darabja van meg. A hiányzó részeket a saját tudásom alapján próbálom kiszínezni. De mivel nem vagyok történész, így bizonyára bőségesen lesznek pontatlanságok. Ezek számát próbálom szűkíteni, amennyire csak lehet. Természetesen bármilyen pontosítást szívesen fogadok.

A XII. század elején mind a Bizánci Birodalom, mind a Magyar Királyság a felemelkedés útján volt. Magyarország ekkor foglalta el pl. Horvátországot. A két ország egymással vetélkedett a Balkán feletti uralomért, majd hamarosan szomszédok lettek, és így már nyíltan is egymás ellen háborúztak.

A nemrég lezajlott Egyházszakadás pedig tovább fokozta a két hatalom közötti nézeteltéréseket. Mindkét fél nagyon erős külföldi szövetségeseket tudhatott maga mögött, és a katonái között. Több alkalommal is egy hajszálon múlt, hogy nem robbant ki egy kisebb világháború.

Az egyik legfőbb okot, amiért mégis elmaradt az fél Európát érintő háború, úgy hívják, hogy Piroska.


 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Piroska naplója - 7. rész, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .