Bejutás Isztambulba a 3. repülőtérről

Kedves nézőink!

Megszakítjuk a Timon és Pumba Kiraz és Zoltán kalandjai sorozatunkat, hogy bejelentsük az örömhírt: elkészült a harmadik reptér Isztambulban. És át is adták. És az első gép már le is szállt!

A blogunk mindig is híres volt arról, hogy nem követi a napi eseményeket. 1-1 hír hetekkel-hónapokkal később jelent meg (sőt! az egyik T-rexxxxel kapcsolatos aktuális cikk még mindig csak előkészületben van). Az utóbbi időben pedig igencsak elhagytuk a valóságot.

De!

Most kivételt teszünk! Azért is gyorsan reagálunk az eseményere!! Annál is inkább, mert állampolgártársaink ebben a pillanatban is az erdőben küzdenek, hogy valahogy bekerüljenek Isztambul belvárosába!

Csakhogy!

A dolog nem egyszerű…. Sőt! Na de kezdjük az elején:

Átadták Isztambulban a 3. repülőteret (tadadadadáááá!). Ennek neve Isztambul Repülőtér. Vagy Isztambul Új (Yeni) Repülőtér. Vagy bármi, ami hasonló….

Ezek alapján jelenleg 3 reptérre lehet érkezni, ha Isztambult a levegőből akarjuk megközelíteni:

 • 1. reptér, a klasszikus, az ősi, az Atatürk. (IST)
 • 2. reptér, a fenegyerek, az ázsiai, a fapados, a Sabiha Gökçen,  (SAW)
 • 3. reptér, az új, a világvégi, a nemtudommilyen. (ISL)

Figyeljünk oda a kódokra nagyon. Isztambul a világ egyetlen városa, ahol nemcsak a repteret lehet elrontani, de még a kontinenst is. És akkor az életben nem találunk oda, ahova akarunk.

Az átadás megtörtént. Ki lett jelentve, hogy attól a naptól kezdve minden gép, ami az Atatürk reptért (IST) használta, eztán az új reptérre fog menni (ISL). Aztán amikor látszott, hogy ez nem fog olyan könnyen menni, akkor ezen kicsit módosítottak. Nagyjából így: egyenlőre minden marad a régiben; az új reptérre meg csak azok a belföldi gépek mennek, amelyeknek már úgyis mindegy. Nemzetközi gépek meg majd csak…valamikor. Először Ciprusból, mert azok tudnak törökül. Így ha eltévednek az erdőben, akkor török indulókat énekelve a közeli vadászok békén hagyják őket…talán…

A valóság persze más! Mindjárt az első nap több külföldi gép is érkezett(*). A flightradar24 szerint Budapestről (!!!) is! Meg Frankfurtból, Bakuból, de még Egyiptomból is. Nem tudni, mi alapján lettek pont ezek a gépek kiválasztva… De ami számunkra fontos, hogy a magyarokat szállító Turkish Airlines (THY – TK) is oda parkol be.

(*)Persze nem az első nap.. A flightradar24 szerint (legalábbis ameddig volt időm követni) az összes aznapi gépet átküldték az Atatürk reptérre. Jó lehetett ez annak, aki kiment az utasokat felvenni… Talán rájöttek, hogy nem olyan egyszerű a helyszínre kimenni. És míg az utasokat úgy-ahogy elviszik a taxik (ha meg nem, akkor is az erdőben bolyonganak, tehát nincsenek szem előtt), addig ezt nem lehet a személyzettel megtenni. Rájuk másnap is szükség van (bár drasztikusan lehet csökkenteni az országban a munkanélküliséget, ha minden nap egy egész repteret lehet új emberekkel feltölteni)

Továbbá nem lehet a dolog egyszerű. Ideiglenesen +1 repteret kell fenntartani, a hozzá való összes dologgal. Pl. a buszokkal, amik kiviszik az embereket. De még az olyan alapvető dolgokhoz is, mint pl. a szappantartó feltöltésére, plusz emberek szükségesek. Ideiglenesen.

Nem mellékesen, a 3. repülőteret az 1. kiváltására találták ki. Nem pedig arra, hogy párhuzamosan működjön, és a két reptér gépei egymást kerülgessék a levegőben… Tehát minden elismerésem azoknak, akik a mostani szituáción úrrá tudnak lenni.

További érdekesség: Az egész még annyira új, hogy a digitális rendszerek egy rész még nem is érzékelte az átállást.

 • A Flightradar24 szerint a reptéren gurgulázó gépek valójában az erdőben kóvályognak. A Google alaptérkép még nem frissült
 • A Google még ennél is jobb: a reptér bejáratánál egy munkagép kölcsönző van megjelölve (és éppen akciós a darus kocsi – úgyhogy ne vacakoljatok a városba bejutással, hanem béreljetek egy darus kocsit mindjárt. Azzal még parkolni is könnyű: kinézed a helyet, az ott álló kocsikat meg egyszerűen odébb rakod..De leállhatsz vele bárhol, mert ezt a rendőrök egy könnyen úgysem viszik el. Ráadásul remek fotókat lehet készíteni a daru tetejéről! Béreljetek csak darus kocsit!!).
 • A THY web-oldalán ha az új repteret választjuk ki (**), akkor kapunk (kaptunk) egy jó kis hibaüzenetet.
 • A jegykereső programok nem is hallottak még a 3. reptérről (ISL)
 • És még sok hasonló szépség… lesz még egy!

(**) Felröppent a hír, nyílt titok, hogy szeretnék az új repteret reklámozni. Így ha valaki onnan megy belföldre, az sokkal olcsóbb, mintha a másik két reptér valamelyikéről tenné. Csak tudjál rá jegyet venni! Elvileg a mobil applikációban lehetséges…

Ennyi mindenféle után akkor lássuk, hogy mely gépekkel mehetünk az új isztambuli (ISL) reptérre! Hátööööö… Oké, barátunk a fightradar24, mert az tényleg tudja, mely gépek vannak a levegőben.

 • Van egy halom belföldi: Antalya (AYT), Ankara (ESB), Adana (ADA), Erzurum ERZ), Trabzon (TZX) – hogy ne csak A-betűs városok legyenek..
 • Budapest (BUD) (bár ezt a bejegyzés írásakor pont megint átküldték az Atatürkre)
 • Söul (ICN)
 • Bécs (VIE)
 • Párizs (CDG)
 • Chicago (ORD)
 • Dakar (DSS)
 • Baku (GYD)
 • Milánó (MXP)
 • Teherán (IKA)
 • Bagdad (BGW)
 • Hyderabad (HYD)
 • És még sok más.. Óránként kb. 5 gép…majd 1 óra szünet, levegő vétel, meg szélnek eresztenek 1-2 gépet..
 • Tehát egyértelműen nem állapítható meg, milyen szisztéma szerint érkeznek ide a gépek.

De melyek azok a gépek, amelyek biztosan nem érkeznek az új isztambuli reptérre (egyenlőre):

 • Antarctic IceLine (AIL)
 • Millennium Falcon (MILF)
 • A nagy nemzetközi gépek, mint pl. Lufthansa (LH)
 • Fapadosok, pl. WizzAir (W8)
 • Malév (MA)

Oké! Ide akartunk, vagy sem, de már a 3. reptéren vagyunk. Hogy jutunk be Isztambul belvárosába? Vagy esetleg a hotelba. Mert hát ott is lehet aludni…nemcsak kint az edőben

Egyenlőre nincs statisztika arról, hogy hány ember tévedt el eddig az erdőben. Mert hát ugye…aki eltévedt, az nem tud jelentkezni, hogy eltévedt. A bolgár határról meg eddig nem hoztak vissza senkit. Persze ennek lehetnek más okai is…

Ha törökül rákeresünk arra a „hogy a bánatba jutunk be Isztambul Új Repülőtéréről a városba”, akkor elég érdekes, de annál kevésbé használható infókat kapunk.

 • Lesz metró! Gayrettepe városrészből (ahonnan egy másik metróval mehetünk be Taksimba). De hogy ez mikor lesz tényleg kész… Ma még nem jár.. (az egyik választáson azt ígérték, hogy 2017 után.. Egyenlőre még tartják az ígéretet)
 • Lesz egy csomó minden más is! Amelyek ráadásul szuper gyorsak. Meg szuper luxusosak (és valószínűleg szuper drágák). De ezek is majd…. Ahogy a törökök mondják: Holnap!
 • Kiszámolták, hogy a különböző városrészekre mennyibe kerül a taxi. És az a meglepő eredmény jött ki, hogy valami minél messzebb van, annál drágább… Hát igen… a matematika tele van meglepetésekkel…
  Amúgy legalább 100 lírára érdemes számítani.

No de pánikra semmi ok! Van nekünk a jól bevált Trafi nevű programunk! Megadjuk, hogy itt állunk (jelenleg Beşiktaş, sarki kávézó). Majd vigyen ki a öööö…. hát még itt sincs olyan pont… És a térkép még itt is a régi Google alaptérkép… De sebaj, mert a bejárat itt van valahol ennek a fának a közelében… És padadadaaaaam! Talált buszos útvonalat!

Jó…hát 500 perc… ez is van annyi, mint a repülőút Budapestig…nem? nincs annyi…de majd túléljük…De persze a busz nem oda megy, hanem a közeli faluba. Onnan már csak 2 km-t kell gyalogolni az erdőn keresztül, majd átmászni a kerítésen, és átfutni 3 kifutó pályán. Még szerencse, hogy óránként csak 5 gép van…

Aki már csinált olyat, hogy kiemelt katonai terület kerítésén mászik át 4 bőrönddel, babakocsival és két ordító gyerekkel, az tudja, hogy ennél nagyobb élmény nincs is! Ezek után egy egész hetes napozás valamelyik török tengerpartok roppant unalmas tud lenni…

No de mi nem siettük el a bejegyzés megírását! Megérte várni! Hiszen lassan kezdenek tisztázódni a dolgok!

Az IETT (isztambuli BKVİstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri – Isztambuli Elektromos Villamos és Metró Vállalat – vagy ahogy a törökök mondják: Ineklik Etme, Taksi Tut! – Ne szállj fel, menj inkább taxival) egy érdekes táblázat, ábra jelent meg.

E szerint IST és H jelzésű buszok jelennek meg. Az IETT az, amelyeket a már ismert istanbulkart-al használhatunk (2 egységet von le!!). Ők a H jelzésűek.

A H-2 visz be Mecidiyeköy-be. Majd ahogy a német taxis mondja: und viel glück! – sok szerencsét! Innen metróval mehetünk tovább, és még át kell szállni a villamosra is, hogy eljussunk a Kék Mecsethez. És ez még csak az egyszerűbb. De ő legalább bevisz a városba!

A H-3 olyan helyre visz, ahova valószínűleg senki se akar menni. Ez az első reptér mögötti mindenféle világvégi helyekre juttatja el a lelkes kalandozókat. Egyik világ végéről a másikra..

A H-4 meg a régi és az új repteret köti össze. Ez főleg akkor nagyon jó, ha a gép nem oda szállt le, ahova vártuk. Vagy ha inkább valahova máshova tovább szeretnénk reppenni..

Ha valaki a Sabiha Gökçen reptérre akarna menni…. inkább ne akarjon oda menni..

Az IST-esek egy másik cég. Náluk az IST-1 visz Yenikapı-ba, ahol mindjárt vízre vagy metróra szállhatunk. Az IST-19 visz Taksimba (itt már emberekkel is találkozhatunk), míg az IST-3 a központi buszpályaudvarra visz, és máris mehetünk tovább Anatólia belsejébe….

Mindezek után, aki úgy érzi, hogy inkább biztosra megy, és inkább egy olyan transzfert szeretne, ami biztosan elviszi a szállásához, és még magyarul is tudnak, akkor nekik ajánljuk Ramazan Timzant.

A weboldaluk, ami hamarosan frissül, itt érhető el.

Ő 25 euró/fő áron bárki elvisz oda Isztambulba, ahova csak szeretné. És egészen biztosan kényelmesebb körülmények között, mint egy taxiban.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.3/10 (4 votes cast)
Bejutás Isztambulba a 3. repülőtérről, 7.3 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .