Kalandok Isztambulban és Törökországban.

-Húúú! Ez igen! – jelentette ki Zoltán.
-Ugye? Mennyire más…- válaszolta Kiraz -Ez az, amit majd 3300 év múlva feltárnak. Vagyis ez már majdnem az… Most vagyunk a hettita aranykor kezdetén…vártam valami hasonlót, de nem gondoltam, hogy ennyire…ilyen lesz…
-El sem hiszem, hogy itt laktunk hetekig…
-Jól megváltozott, mi?
-Mintha egy teljesen más városban lennénk…
-Pedig nem a város más…csak az időpont.
-Mennyit is jöttünk előre?
-200 évet.
-Hmm… most, hogy így mondod… Budapest is egészen más volt a születésem előtt 200 évvel…
-Isztambul még 100 évvel korábban is egy teljesen más város volt!
-pssszt! – szólította meg valaki őket egy kisutca árnyékából. Jól láthatóan koldus volt egy jól látható zöld sapkával. – Zoltán? Kiraz?
-Jaj! Ne már! – mondta Zoltán. – A végén még kiderül, hogy egy titkos földalatti szervezet vezetői vagyunk…

***

-Hé! Én csak vicceltem azzal, hogy egy titkos földalatti szervezet vezetői vagyunk.. Erre kiderül, hogy mégis.. -mérgelődött Zoltán később…
-Ez azért nem egy földalatti szervezet… – világosította fel Kiraz.
-De a föld alatt vagyunk!
-Jó, de nem titkos.
-Nem?? Biztos? De hát akkor miért vagyunk a föld alatt? Egészen biztosan nem az eső miatt…
-Tudod, ez egy olyan korszak, amikor nem igazán szeretik az asszír kereskedőket.
-Azt hittem, az aranykorban vagyunk. Az utca, és a házak is jól néztek ki. Ezek után az asszír barátainkkal egy föld alatti lukban rejtőzünk…hol is? A fal alatt…De micsoda fal alatt! Itt nem is volt ilyen fal..csak olyan, ami max. a nyulakat állította meg. Ez meg legalább 5 m széles! És hogyhogy az asszírokat nem kedvelik? Ők építették fel ezt a várost!
-Igen… De…
-Kiraz! Mi a fene folyik itt?
-Nos jó… Megpróbálom összefoglalni.. Dőlj hátra, és egyél abból… valamiből.

***

-Tehát – kezdett bele Kiraz – Az előző megállonk I. Murszilisz idejében volt. Valamikor i.e. 1520 körül. Most pedig i.e. 1300 körül lehetünk. A királyt pedig II. Murszilisz-nak hívják.
-Ó! Ugyan az a nevük!
-Igen, érdekes, hogy pont így alakult… de mennyire más is volt a két uralkodó! Szóval… Ez a Murszilisz, az első, elég lazán vette a dolgokat. Elment hódító háborúba, majd úgy döntött, hogy Babilonban elég jól érzi magát, és ott marad. Illetve végül mégiscsak visszajött. De közben az itthon maradt családtagok is elég jól érezték magukat a királyuk nélkül. Így amikor végül Murszilisz hazatért akkor a közeli rokonai egyszerűen leszúrták.
-Ez volt az ok, amiért mi végül elindultunk.
-Igen. És jól is tettük, hogy nem maradtunk. Eléggé zűrös időszak kezdődött. Mi ezt a jövőben csak átmeneti kornak fogjuk hívni. Kezdődött azzal, hogy Murszilisz rokonai egymást is leszurkálták.
-Ó! Nos.. Ez elég érdekesen hangzik… szinte már bánom, hogy eljöttünk.. szinte..
-Nyugi. Az egész csak innen nézve tűnik izgalmasnak. Ha benne lettél volna, vagy az unalomtól halsz meg, vagy mert valaki unalmában leszúr. Az események nem gyorsan zajlottak le, hanem lépésekben, lassan-lassan. Persze egy-egy lépés meglehetősen eseménydús lehetett. De a közben meg ment az élet tovább. Bár rosszabbul..sokkal rosszabbul..
-Mennyire rosszabbul?
-Sokat nem tudunk.. Erre a korra jellemző, hogy csak akkor vannak feljegyzések, amikor nyugodtan teltek az évek. Az pedig Anatóliában egyébként is ritkaság számba ment. Nemhogy az átmeneti korszakban! De nagyjából úgy tudod elképzelni, hogy összeomlik a gazdaság, megszűnik a kereskedelem, kisebb-nagyobb lázadások vannak. Nincs, vagy minimális a katonaság, így területek vesznek el, egyeseket elfoglalnak, mások csak önállósodnak. Meg ilyenek.. A vége az, hogy szinte már a város falait ostromolja az ellenség. Ekkor erősítették meg a falakat…először komolyabban.
-És hogyan jön mindez rendbe?
-Elsőre nem is sikerült. Volt egy király, Telipinusz. Ő megpróbálta rendbe tenni az örökösödést, még törvényt is alkotott róla. Visszahódított sok-sok országrészt, és ezeket le is írták. Ebből tudtuk meg, hogy milyen sok terület is veszett el. Köztük sok nagyon fontos is. De aztán Telipinusz meghal… a halál oka ismeretlen.
-Csak nem leesett a várfalról? Ahhoz nekem semmi közöm! Remélem…
-Ez lehet azért is, mert utána megint káosz következett.. Nem tudjuk, hogy utána ki ült a trónon. Nevek vannak, de azt nem tudni, hogy ki kit követett. És azt se tudjuk, hogy Telipinusz erőfeszitése eredménytelenek voltak, vagy pedig csak túl hamar került a másvilágra, azért nem sikerült rendet tennie.
-De ha ilyen sok kaotikus időszak volt, akkor hogy-hogy nem tűntek el a történelem süllyesztőjében?
-Több dolog is megmentette őket. De leginkább az, hogy a szomszédok is hasonló időszakot éltek meg. Igazándiból ebben az időszakban nincs hosszan tartó erős birodalom a közelben. Ráadásul a hettiták amint kicsit rendbeszedték magukat, mindjárt visszahódítottak néhány elvesztett területet. Így megint volt mit elveszteni. De leginkább szerencsés időszakban történtek a kellemetlen események. Később az egyiptomiak is, és az asszírok is kellően megerősödtek. De ekkor még egy kisebb népvándorlás is lezajlott. Tehát tényleg nem ért rá senki a hettitákkal foglalkozni.
-Végül azért sikerült újra beindítani a birodalmat…
-Az átmeneti korszak azért nem teljesen eredménytelen időszak volt. Sok király sok mindent kipróbált. Köztük I. Tudhalijasz elég sikeresnek mondható. Komoly közigazgatási reformot hozott. Mindenkivel megpróbált jóban lenni, szövetségeket és házasságokat között. Persze a harcot ő sem vetette meg. Még egy olyat is kitalált, hogy a mindig oda költözött, ahol legtöbbször harcoltak, ahol leginkább szükség volt rá. És persze vitte magával a nemességet is, akiknek így nem volt idejük ellene szervezkedni. Ő egészen jól haladt. Azon kevés királyok közé tartozik, aki természetes halállal halt meg.
-Ez azért ritkaság!
-Ugye? Talán ő alapozta meg a lehetőséget, hogy később tényleg rendezzék a birodalmat. Ő utána még volt egy rövidebb bizonytalan időszak, majd trónra lépett I. Szuppiluliumasz.
-Ő volt a Nagykirály?
-Olyasmi.. A Hettita Birodalom fénykorának ő adta meg az alapjait. Rengeteg területet foglalt el, miközben délen az asszírok kebelezték be a városállamokat. De így meg a terület lett túl nagy. Eddigre már bevett szokássá vált, hogy az elfoglalt területekre hettitákat telepítenek, az ott élőket pedig Anatólia belsejébe költöztetik. De még ez is kevés volt. Ezért az új területekre a saját családtagjait tette meg kormányzónak. Ő végül az egyik csatában kitört járványba halt bele. Az első fiával együtt. Őket a negyedik fiú követi. De ahelyett, hogy jó kis belharcban elégetnék a frissen megszilárdult birodalmat, a fiúk inkább összedolgoznak. Ezt a király hívják úgy, hogy II. Murszilisz.
-Ó! Tehát ő az, aki most van. E miatt akartál ebbe a korba jönni.
-Igen. Elég jól időszak. Talán a Hettita Birodalom fénypontja. Ekkor érte el a birodalom a legnagyobb kiterjedését. A hettita hadsereg lényegében verhetetlen volt.
-De sajnos minden szép álom egyszer véget ér…
-Nos igen.. Az asszírok igencsak megerősödtek. És az egyiptomiak is. A térségben 3 birodalom jött létre, amelyek egyre inkább a másikkal találták szembe magukat. Bár a hettitáknak a legtöbb gondot az asszírok jelentették. Ők tudtak hova tovább erősödni, míg a hettiták nem. Ráadásul a belső viszályoknak köszönhetően a birodalom 3 részre szakadt, és többé már nem is egyesül.
-Ez a három részes dolog ismerős..
-A továbbiak megint a történelem homálya fedi.. kevés pontos adattal rendelkezünk, ami jól mutatja, hogy megint egy bizonytalan időszak kezdődött. Majd jött egy újabb népmozgás, ami teljesen összeomlasztotta a legyengült birodalmat. Bizonyos értelemben voltak utódállamok, egészen az i.e. 8. századik Hatti Nagy Királynak nevezték magukat az uralkodók. De ez már nem az a birodalom lesz. A világtörténelem fontos eseményei máshol zajlanak majd. Így nekünk is majd abba az irányba kell tovább állnunk, miután feltöltöttük a gépet.
-Ó tényleg! Hol a gép?
-Nos.. ez egy jó kérdés..

***

-És hogy lehet, hogy az asszír kereskedőknek, a zöldikéknek bujkálniuk kell? – kérdezte Zoltán később – Nem ők alapították a várost? Nem nekik köszönhető, hogy itt egy birodalom nőtt ki?
-A történelemben az utókor ritkán hálás az elődeinek. Inkább szeretnek úgy tenni, mintha nem is léteztek volna…vagy csak valami félreértés, baleset lett volna. De igazándiból az asszírok nem akartak ide birodalmat építeni. Ez nekik csak egy piac volt. Talán ha már a kezdetekben is nagyban gondolkodtak volna, birodalmi szinten, akkor építenek ide egy nagyobb várost. Egy katonailag erős központot. De ez akkor is csak egy sima provincia lett volna nekik. Hiszen az ő központjuk messze délen van. Nem biztos, hogy jó ötlet a fővárostól távol egy erős pontot létrehozni..
-Oké. Tehát az asszírok amúgy sem ide építették volna a központjukat..meg nem is akartak birodalmat..de azért ennyire lecsúszni..
-Igazándiból erről sem tudunk sokat. Csak találgatunk.. Talán az, hogy a szomszédban éppen birodalmat építenek… vagy éppen annak az emléke, hogy valaha ők irányítottak itt mindent.. De még az is lehet, hogy őket hibáztatják a régi-régi összeomlásért. Holott pont az összeomlás az, ami miatt a hettiták kénytelenek voltak a bronz helyett a vasat használni, és ezzel olyan dolgokat kellett tenniük, ami a birodalommá válást okozta..
-Tehát inkább hálásnak kellene lenniük…
-Hááát… akár még az is… És tudod, az az érdekes, hogy az asszír írást, az asszír mértékegységet, az asszír adminisztrációt használják. De most mégis úgy áll a helyzet, hogyha valaki gondol egyet, és az utcán megöl egy asszír kereskedőt, akkor csak a legenyhébb büntetést kapja.
-De azért biztosan mindenki tudja, ki tette. Utána meg az ilyen ember biztosan nem hívják meg bulizni többet. De még kártya partira sem. Én legalábbis tutira nem. Maximum a strandra, amikor egy száll fürdőgatyában van, hogy lássam, tényleg nincs kés nála… de még úgy sem bíznék benne… És mi van azzal, hogy már megint vártak minket?
-Úgy tűnik, valamiféle mitológiai szereplők lettünk. Tudják, hogy néha eltűnünk, majd több száz év múlva megjelenünk. Így vártak minket. Még jóslat is készült az eljövetelünkről. Ehhez pedig megtanultak pár angol szót, amivel felvehetik velünk a kapcsolatot.
-Ó! Ez így érdekes – mondta Zoltán, majd átintegetett az egyik zöld sapkás embernek – Helló!
-A fjanszba! – érkezett a válasz
-Nem felejtették el a kedvenc magyar szavamat se..bár a kiejtésen van még mit csiszolni. – kommentálta Zoltán.
-Szerintem lesz ideje gyakorolni. Egy darabig úgyis itt maradunk…
-Tervünk van?
-Hát… eddig a te elméletedet követtük, hogy a gép a kereskedőknél lesz. Ez eddig be is jött. Most viszont jön az én ötletem, hogy megkeressük a királyt.
-Oké, de hogy jutunk be hozzá? Nem hiszem, hogy az ezer évről hozott só, meg obszidián elég lesz. Mégiscsak most már egy birodalom uralkodója…
-Nem, ennyi biztos nem elég. Ráadásul pont az asszírok a barátaink, ami szintén nem mutat jól a bemutatkozásban…
-Akkor gondolkoznunk kell… jaj..
-Csak nem mondod, hogy fáj a gondolkodás?
-Nem…de…de a sörnek jobban örülnék.

***

-Szerinted jó ez az álca? – kérdezte Zoltán másnap, amikor a város felfedezésére indultak.
-200 éve is álcaruhában voltunk. Pont most akarsz farmert húzni?
-Jó..de az nem ilyen volt!
-Milyen?
-Hát lila!
-Jaj! Van benne 1 lila csík.. Ettől akadsz ki? A lila nagyon drága festék egészen a 20 század elejéig. Vedd inkább megtiszteltetésnek. Csak a legelőkelőbbek és a királyok tudták megfizetni. De ha nagyon nem akarod, akkor húzd fel azt az egyszerű szürkés, és akkor azt gondolják, hogy a rabszolgám vagy. Nekem az is megfelel.
-Most, hogy így jobban megnézem…ez nem is annyira lila…inkább sötétkék egy kicsi piros árnyalattal… talán túlélem..

***

-Merre kezdjük? – kérdezte Zoltán később, amikor elindultak felfedezni az ismert/ismeretlen várost.
-Legyen az alsóváros. Ez az a rész, amint eddig is ismertünk… nagyjából… mert azért ez is változott… És nem is marad ilyen. Még néhány év, és II. Muvatallisz király átköltözik Tarhuntasszasz városába. És majd csak bő 50 évvel később III. Tudhalijasz király fog visszatérni. Ő pedig komoly építkezésekbe kezd majd. Új templomokat építenek, megerősítik a falat, és még sok minden mást. A jövőben talált romok szinte mindegyike az ő korából származik.
-De akkor miért ebbe az időbe akartál érkezni? Azt hittem a fénykorba jövünk.
-Mert III. Tudhalijasz idejében egyáltalán nem volt jó élni. Ráadásul azt a várost már ismerem. Az lesz az, amit majd kiásnak 3000 év múlva. A mostani viszont teljesen új. Vagyis másabb… Itt több a felfedezni való.
-Értem. Ó! Itt a nagytemplom! Ez mintha még nagyobb lenne. Meg most már oroszlán is van a kút mellett!
-És ebben van az a kő is, amint te lefestettél zöldre…. Ezt továbbra sem bocsájtottam meg neked…
-De nézd! Abba a terembe mennek be a legtöbben. Szerintem direkt örülnek is neki! Még ha erről ők esetleg nem is tudnának..
-Ez akkor sem mentség a tettedre! Ígérd meg, hogy nem avatkozol bele a történelembe! Már a puszta ittlétünk rengeteg kárt okoz…
-Jójó! Megígérem… Gyere, nézzünk szét itt jobban!
-Rendben van. Mindig is kíváncsi voltam, mik lehettek ezekben a termekben.. a régészek teljesen üresen találták őket…még egy fali rajzra utaló jel sem maradt.

***

-No nézd a központi raktárat! Meg se látszik, hogy leégett! Gyere! Csináljunk egy selfie-t! Már minden korból van egy képem! – lelkendezett Zoltán.
-Oké. De utána mennyünk fel a palota elé! Tetszeni fog a kilátás!

***

Hattuszasz látványa a régészek szerint (Forrás: Ancient-Wisdom)

-Húha! – Lelkendezett Zoltán még jobban! – Tudtam, hogy hatalmas, meg láttam is..nem is egyszer. De most valahogy más.. Mintha sokkal városibban nézne ki!
-Ugye? Pedig a falak nem mozdultak az elmúlt évszázadokban…
-De sokkal karakteresebbek lettek.
-Naná! Most már egy komoly védőerőd van itt! Most pedig nézz el balra! Az a felsőváros.
-Ez a rész eddig nem volt.. Ez nagyobb, mint az alsóváros!
-Gyere! Sok minden látnivaló van ott!
-De itt a palota. Mi lenne, ha előbb oda bekopognánk? Bizonyára ott van a gép is..
-De mégis? Hogy csináljuk? Kop-kop-kop jónapot, időutazók vagyunk?
-Eddig bevált..
-Csakhogy azt eddig a kereskedőkkel csináltuk, akik valami ismeretlen okból lelkesednek a nevedért… Mi van a király meg fordítva lelkesedik? 5 perc múlva már repülnénk is lefele a hátsó sziklafalon. Az ott 60 méter! Nem éppen egészséges onnan lezuhanni…
-Tudom, hiszen láttam néhány évszázada, amikor a trónörökös lezuhant..
-Jaj! Ne is emlékeztessél rá, Zoltán! Feltúrod az egész idővonalat! Inkább gyere, megkeressük az Oroszlános kaput. Azt biztos nem tudod elrontani!

***

-Egészen jól néznek ki ezek az oroszlánok – állapította meg Zoltán.
-Annyiban könnyű dolga volt a szobrásznak, hogy oroszlánt lehet találni. Bizonyára a királynak is van ilyen házikedvence.
-De ez vajon hogy történhetett? A szobrász bejárt a palotába minden nap, hogy a király házikedvencét lemérje, lerajzolja, megfaragja? Mi van, ha közben az oroszlán megéhezik? A szobrász megosztja vele a sonkás szendvicsét? Azért a mi időnkben ha kimegyek az állatkertbe oroszlánt nézni, azért csak ott van a kerítés kettőnk között..
-Most, hogy egy birodalom központjáról van szó, az irányok átrendeződtek. A város déli oldalán 3 kapu található, ebből ez az egyik. Mivel leginkább dél felé néz a birodalom, hiszen arra van az ország fontosabb része.
-És arra vannak az asszírok is, meg az egyiptomiak is…gondolom.
-Igen. Természetesen az alsóvárosi kapuk is megmaradtak. De azok nem ennyire díszesek.
-Vagyis délre, a művelt népek felé szeretnék magukat is műveltnek mutatni, míg északra, ahol csak a saját embereik vannak meg a barbárok, ott nem vacakoltak a díszítéssel. És miért éppen oroszlán?
– Az oroszlán amolyan kedvelt állat volt a hettiák idejében. Nem szent állat, de azért olyan, amit tisztelni kell. Nem jó vele az erdőben összefutni. És éppen ez a másik funkciója is: a kapun áthaladókban félelmet gerjesszen.
-Ez a része akkor nem sikerült… Mióta itt vagyunk, egyetlen ember se ijedt meg tőlük. Pedig többen is áthaladtak… de van egy ötletem!
-Zoltán! Mit akarsz csinálni?? Ne! Inkább ne is mond! Bármi is az, ne csináld!
-Egy pillanat és itt vagyok!
-Ne!

***

-Ez a középső, a Szfinxek kapuja – magyarázta Kiraz. – Aki itt akar bejönni, át kell mennie az őrtornyon és a sáncokon. Ebből is látszik, hogy ez egy igazi erődítmény-kapu.
-Látom, a szfinxek is eléggé harciasak. Ennek itt még sisakja is van!
-Igen. Úgy gondoljuk, hogy a szfinxek egyiptomi hatásra kerültek ide.
-Mi? Amolyan beszólás az egyiptomi követeknek, kereskedőknek, hogy itt is vannak ám fenevadak? Ha tőlük féltek, féljetek tőlünk is?
-Igen. Olyasmi..
-És mond csak! Milyen hangot ad ki a szfinx? Mégiscsak emberfejük van. Nem ordíthatnak úgy, mint az oroszlánok…
-Zoltán! Egyszer is bőven elég volt. Még sok is! Azt a szerencsétlen földművest úgy megijesztetted az oroszlánhangoddal, hogy többet az életben nem mer a kapu közelébe se jönni! Valamelyik falon fog átmászni, hogy kimehessen dolgozni..
-Viszont most már tényleg félni fognak az Oroszlános kaputól. Nem csak úgy elmennek mellette. Amúgy meg jó vicc volt.
-Zoltán, kérlek. Ne zavard össze az időfolyamot, és ne zavard össze az embereket! Így is van elég bajunk. Pont az hiányzik, hogy a végén megváltoztasd a történelmet, aztán… nem is tudom.. a vikingek tényleg letelepednek Amerikába, majd Kolumbusz helyett ők jönnek vissza, és meghódítják Európát..vagy valami egészen mást furcsaság, amivel egy teljesen más alternatív jövőt hozol össze.
-Oké, ígérem. Megpróbálom visszafogni magamat.
-Nem! Nem elég, ha megpróbálod. Teljesen fogd vissza magadat. Vagy megkérem a zöld sapkás barátainkat, hogy tegyenek be téged egy raktárba. Vagy tegyenek egy dobozba, és adjanak el Indiában!
-Jóvan…jóvan.. Azt mondtad, van még egy kapu. Nézzük meg azt is!
-Rendben. De közben átmegyünk a templom negyeden is.

***

-Hú! Ez valami templombazár itt? – kérdezte Zoltán. – Az ember reggel lejön ide, és aznapra választ egy istent magának?
-Hát… Én nem vagyok vagyok jártas a hettita mitológiában… úgy rémlik, hogy olyan 50 főistenük van. Meg akkor bizonyára voltak kisebb isteneik is.. Van külön istene a földnek, tengernek, időjárásnak, égnek, csillagoknak, háborúnak, szerelemnek meg még kit tudja minek… és persze a különböző kézműveseknek is. Fazekasok, kovácsok istene, stb…
-Volt a cseresznyéknek is istene?
-Ha ez most udvarlás akar lenni, akkor szólok, hogy apám…
-Van 3000 évem, míg megtalál. Annyira nem érzem magamat veszélyben…
-Majd keresek valakit, aki besoroz katonának, és elvisz Egyiptomba háborúzni.. akkor majd veszélyben érzed magadat!
-Jó-jó-jó. Még virágot sem merek venni akkor.. És akkor hogy is van ezekkel a templomokkal? Minden istennek saját temploma van? Nem lett volna egyszerűbb építeni egy közöset?
-Ez messze nem ilyen egyszerű… Az istenek bonyolult dolgok..még a középkorban is. Miközben a hatalom forrása is egyben. Egy háború előtt kell áldozni a háború istenének. De hogy mondod el, hogy melyik istennek hoztad az áldozatot, ha egyszerre több isten is van a templomban? Mi van, ha rossz istenhez kerül? A háború elveszik, de közben meg bőséges lesz az almatermés? Az egyszerű embereknek egyszerű megoldások kellenek: ez a templom a földműveseké. Ha földműveléssel kapcsolatban kéred istened támogatását, ide menjél be. És kész. E mellett a vallási ünnepeknek különleges jelentősége is volt. A városok a birodalmi és egyben vallási ünnepeknek egy-egy állomása volt. Azaz az ünnepek mentek városról városra. Ezt követte az uralkodó és családja, a előkelők, papok, táncosok, zenészek, akrobaták, stb…
-Mintha valami koncert turné lenne?
-Olyasmi. A vallási cél mellett a király is megmutatta magát minden városban.
-És bizonyára a katonáit is megmutatta.
-Igen. Ez is a cél része volt. Jól ki volt ez találva.
-Figyelj! Azon a templomon van egy villám!
-Ó, akkor az lesz Tarhuntasz, az időjárás istenének temploma.
-Á! Emlékszem rá. Őt akartuk eljátszani Alaca Höyük-ben! Nézzünk be!

***

-Háááát… ha elvonatkoztatunk néhány apróságtól, akkor akár még hasonlíthat is rád – állapította meg Kiraz, miközben a szentély közepén álló szobrot nézte.
-Melyik apróságra gondolsz? A 3 fejre vagy a 8 kézre? Esetleg a görbe orra?
-Nem a görbe orra gondoltam… az eléggé pontos..
-Hé!
-Sőt! Az a legfeltűnőbb ismertetőjel!
-De most tényleg rólam akartak szobrot csinálni?
-Egészen biztos vagyok benne. Ha az ort nem is hiszed el, nézd meg a nadrágját! Ez bizony a te farmered!
-Hú tényleg! Ez pontosan olyan… Na de…hogyan!
-Nem emlékszel? Felvettük a helyiek ruháit, hogy könnyebb legyen a beilleszkedés. Amikor pedig – hála neked – gyorsan kellett tovább állnunk, akkor csak a legszükségesebbeket vittük magunkkal. A levetett, 21. századi ruháink nem tartoztak ebbe a kupacba. Egyszerűen otthagytuk őket.
-Húúúú! Figyelj! Eszembe jutott valami! Amikor azt a nadrágot vettem, olyat kértem, ami strapabíró. Azt mondta az eladó, hogy még ezer év alatt sem kopik el. Most kiderülne, hogy igazat mondott-e. Talán itt őrzik ereklyeként!
-Ne is gondolj rá! A végén még fel akarod húzni itt, a papok szeme láttára! Ennyire már ismerlek. Még nincs meg a gép, nem tudunk hova menekülni. Inkább gyere, nézzük meg a harmadik kaput!

***

-Ő itt egy király? – mutatott rá Zoltán a harmadik kapu kődíszére. – Melyik?
-Nem tudjuk. Sőt! Az se biztos, hogy tényleg király van rajta. Csak azért hívjuk királynak, mert aki majd először kiássa, ő így gondolja.
-Úgy néz ki, mint egy harcos.
-Igen. De figyeld meg jobban! A sisakján szarvak vannak. Ebből arra gondolnak, hogy inkább istent ábrázolhat. Vagy egy királyt, amelyik istenné vált. Ezt elég gyakran csinálják…mármint a legendákban..
-Na de bárki tehet agancsokat a fejére. Ilyet én is csináltam az egyik koleszos bulin. Igaz, WC-pumpával. Az Asterix filmekben meg mindenkinek madártoll van a sisakján. Akkor ők is istenek?
-Ezeket a kijelentéseket azért ennél megalapozottabban teszik. Sok kutatás, utána járás, stb..
-Nekem tetszik a király elmélet. Csak a falon belülre tettek szobrot, ellentétben az oroszlánnal és a szfinxszel. Azok mindenkét oldalon vannak. Ha jön az ellenség, akkor lehet mutogatni, hogy biza nálunk oroszlánok vannak! Nálunk szfinxek vannak! Fussatok messze, mielőtt a haragunk utolér! – Zoltán teljesen beleélte magát. Még a hangját is elmélyítette. – Na de egy királyt? Azt nem mutogatjuk. Főleg, ha az egyik bulin agancsokkal a fején ugrált. Az a miénk. Nem fogjuk kitenni a külső falra. Belül lássa csak a nép, hogy ki a gazdájuk! Aki nem lesz jó, azt felökleli az agancsával!
-Hát… elég fura módon közelíted meg a történelmet…
-Az emberek mindig is emberek voltak. Az elmúlt időszakban ezt személyesen is megtapasztaltuk… Erről az emberi dologról jut eszembe… nincs egy kocsma valahol? Ez mégiscsak egy főváros!
-Nincs.
-Ne már!
-A dolgot nehezíti, hogy még nem találták fel a pénz.
-Ezt most nem mondod komolyan! De hát akkor hogy működik a kereskedelem? Mivel fizetnek?
-Termékekkel. Az általános fizető eszköz pedig az ezüst. Ezt súlyra mérik, és úgy számolgatják. Nem véletlen, hogy ennyit kellett írni..
-Nade…nade.. a mindennapokat hogy oldják meg pénz nélkül?
-Megoldják! Felírják, ki mennyivel tartozik, meg ilyenek. Több ezer éven keresztül működött. De nyugi. A következő állomásunk Lüda, a pénz őshazája.
-Oh, egészen megnyugodtam.. De azért csak van valami kocsmaszerűség… Ahol sört lehet inni.
-Sör nincs, de van bor! Gyere!

***

-Hogy megy  a nyelvtanulás? – kérdezte Zoltán két pohár borral később.
-Eléggé érdekesen… Mintha a beszéd és az írás két teljesen különböző világ lenne. Ráadásul tényleg két teljesen különböző világ…
-Tudsz már beszélni velük?
-Ha nagyon-nagyon figyelek, akkor talán megértem, hogy milyen témáról beszélnek.
-Hmm. Azt mondjuk érted, hogy ott balra miről beszélnek?
-Várjál, megpróbálom…
-Hajár!
-….öööö nos….
-Sikerült?
-Igen….de ez nagyon furcsa…
-Ha jól értem, akkor azt tervezik, hogy megölik a királyt…
-Ó! Mint az előzőt? Hogy is hívták?
-I. Muvatallisz
-Ah, igen! Meg a mostanit is így hívják! Azta! Tényleg igazuk van a rómaiaknak: Nomen et omen! A név kötelez. Akkor megint felgyújtják a várost?
-Nem Zoltán! Ez nem így történik. II. Muvatallisz-t nem ölik meg.
-Hát akkor biztosan nem sikerül a merénylet… elég gyakran előfordul…
-De azt tisztán ki tudtam venni, hogy biztos tippjük van.
-Persze-persze… mindig ezt mondják…
-De szerintem tényleg így van… a szófoszlányokból úgy tűnik, hogy a fél uralkodó család benne van. Meg a katonai tisztek jelentős része is… Nagyon úgy tűnik, hogy sikerülni fog nekik..
-Most mondtad, hogy a király túléli. Elmegy nyaralni, meg háborúzgatni, és vissza se tér. Csak majd valamelyik utódja.
-Hát ez az! Ezért nem értem az egészet…
-Én viszont azt hiszem, nagyon is értem. Csak egyetlen megoldás van.
-És mi lenne az?
-Az, hogy MI akadályozzuk meg a merényletet.
-Ne Zoltán! Ne csináld! A nyakunkba borítjuk az egész történelmet!
-Eddig azt mondtad, hogy ne avatkozzunk bele, mert megváltoztatjuk a történelmet. Hát most úgy látom, hogy akkor fog megváltozni, ha mi nem teszünk semmit.
-Na de!
-Egy hülye sci-fi-ben vagyunk. Az egész ki van találva előre. Okkal vagyunk itt. Az ok pedig, hogy ezt a Muvaszkit, vagy kit..
-Muvatallisz
-Igen, őt.. szóval őt megmentsük.
-Ez őrültség! Megint ezzel a sci-fis teóriáddal jössz… De még ha igazad is van.. hogy teszed? A fél város velük van!
-Majd útközben kitalálom. Hozz egyet a zöldikékből!

***

-Hé! Engedjenek be! Fontos dolgot akarok mondani a királynak! – kiabált Zoltán a palota kapujában miközben dörömbölt.
-Ennél valami jobb belépőt kellene kitalálnod – mondta Kiraz. – és persze nem angolul.
-A francba! – mondta Zoltán.
-A fjanszba! – mondta a zöld sapkás.
-Ezen azért még dolgozzál! Még nem az igazi..
-A fjanszba? – dugta ki a fejét valaki mellettük az egyik ablakból.
-A fjanszba! – válaszolta a zöld sapkás.
-A fjanszba! – mondta a benti ember, majd elővett a zsebéből egy zöld sapkát és a fejére tette.
-Ez valami titkos jelszó egy titkos földalatti szervezetnek?? – pislogott nagyokat Zoltán.
-Hát… nagyon úgy néz ki.. De nézd! Kinyitja az ajtót!

***

-Igyunk Kirazra, és az ő frissen tanult nyelvi tudására! – emelte poharát Zoltán egy hónappal később.
-És Zoltánra, meg az ő káromkodásaira! A nélkül nem jutottunk volna be a kapun.
-De a lényeget te csináltad! Nem semmi, ahogy azokat az ákombákomokat írtad a táblákra! Milyen gyorsan! Mindenki csak pislogott.. főleg, amikor megértették, miket is írtál!
-Köszi!
-Azért kár, hogy a király elment… Jókat vacsoráztunk együtt!
-Én is elmennék a helyében… megpróbálták megölni! Kiben bízhatnak meg ezek után?
-Elment, és magával vitte az isteneket is… azt mondta.. De legalább a bor egy részét itt hagyta nekünk. Meg a palotát is..
-Egy istent azért még itt maradt.
-Jaj! Hagyjuk már! Már a szultánozás is bőven elég volt! Most meg már isten is lettem…Pedig az ég világon semmit se tettem!
-Talán pont azért kedvelnek. Már az is elég nekik, hogy nem bántottad őket.
-Pffff…. nem való ez nekem… Mit is mondtál, hova ment a király?
-Tarhuntasszasz.
-Honnan ismerős ez a név?
-Ezt a várost a viharistenről, Tarhuntasz-ról nevezték el. Ezért olyan ismerős. Te mentetted meg, akit viharistennek gondol. Ezért megy a te városodba.
-Ez olyan, mint a görögöknél az Olimposz?
-Olyasmi. De Tarhuntasszasz egy város. Egy főváros. Csak éppen senki se tudja, hol van. Mégis létező város.
-Nem kellett volna a királlyal menni, hogy ezt kiderítsük?
-Nem. Mert a gép még itt van. Itt a palotában. Valószínűleg az utolsó hettita uralkodóval együtt fog távozni. Bárcsak ott lehetnék! Megoldhatnám a történelem egyik nagy rejtélyét! Hova és miért tűntek el a hettiták.
-Azt hittem, ezt tudjuk… Hatalmi harcok, külső ellenségek…a szokásos..
-Igen. De a birodalom nem bukott el a klasszikus módon. Hattuszasz sose éget le teljesen. Sose foglalták el. Az itt lakók egyszerűen összecsomagoltak, és elmentek. A városba utána kevésbé fejlett népek jöttek.
-Akkor menjünk el, és nézzük meg! A gép szerintem pár nap múlva kellően fel lesz töltve!
-Nem tehetjük. Az egy teljesen ismeretlen időszak. Ha elszámolom magamat, akkor bő 300 évig magunkra maradunk. Sose találjuk meg a gépet abban az időben…
-Akkor hova megyünk?
-Lüdiába. Ott találják fel a pénzt. Innen 500 évre van. És 500 km-e! Hát nem érdekes?
-Hát jó. Azért rendes volt a király, hogy ránk hagyta a palotát!
-Igen. Rendesen körbe tudok nézni. Leírok mindent egy táblára, majd keresek egy jó rejtekhelyet, ahol 3000 év múlva megtalálhatom.
-Én meg kipróbálom végre a medencét!
-Tudod, hogy az nem pancsolásra való! Az valami kultikus hely. Egy csomó hajó makettet találtak benne a régészek!
-Jah, hogy azok? Dehogy is! Egyszer láttam a királyt, amint vizi-háborúsdit játszik velük… Szerintem titokban még agancsokat is tesz a fejére!

***

-Összepakoltál mindent? Készen állsz? – kérdezte Zoltán.
-Igen.
-Hát akkor… Viszlát Hettita Birodalom! Sokat voltunk velük.. mintha egy korszak záródna le..
-Pontosan ez történik.. Kapaszkodj, indítom a gépet!

Folytatás

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Anatóliai időviharban – 12. rész – Az oroszlánkor, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .


33
Egyedi
Látoagtó
Powered By Google Analytics
Isztambul reptéri transzfer
Isztambul reptéri transzfer - A magyarok transzfere Isztambulban

Isztambul reptéri transzfer A magyarok transzfere Isztambulban

Támogasd a blogot!
Süti + GDPR, személyi jogok meg ilyenek

A Web-oldal sütiket tartalmaz (meg néha mi is sütögetünk, de az másik téma). Ebbe belekerülnek ilyenek, mint IP-címek. Amennyiben valakinek van ideje, ezekkel az IP-címekkel lehet vagánykodni. Pl. meg lehet tudni, ki honnan, mikor olvasta a blogot, miket írt, hány pontot adott, meg ilyeneket. Ezen kívül a Google is nyomon követ. Ez pedig olyasmit jelenet, hogy ha elolvasod ezt az oldalt, meg másik oldalt is, akkor ezt össze fogja kötni, és mindenféle következtetéseket von le. Majd olyan statisztikákat lehet lekérni, hogy ezt az oldalt inkább olyanok olvassák, akik homokvárat szeretnek építeni, vagy akik inkább főzőcskézni szeretnének.

Én ezzel nem fogok foglalkozni, mert nagyon nincs rá időm. Amennyiben viszont téged zavar, ajánlom a TOR Browser használatát, vagy valami anonim szűrőt.

Továbbá, ha úgy érzed, hogy a rendszer valamelyik személyes (vagy személyesnek érzett) adatodat tárolja (legyen akár az IP címed), és ezt szeretnéd törölni, akkor szóljál. És közös erővel megtesszük. 🙂

Ha bármi más GDPR, vagy személyi jogi problémád van az oldallal kapcsolatba, jelezd bátran, és valamit kitalálunk rá! 🙂

A pontos idő Törökországban
Isztambulról röviden
"Viccesnek szántam, de közben halál komoly :)" Dalma
Támogasd a blogot!
Kategóriák
Porosabb bejegyzések
Legbaróbb beszólások
  Learn Turkish
  on
  “10”
  Isztambul időjárása
  Isztambuli szelek
  Drone röppenések