Anatóliai időviharban – 15. rész – Amikor elsötétül az ég

Amikor Zoltán felébredt még sötét volt. Viszont nagyon furcsán érezte magát. Nem tudott megmozdulni. Mint akit megkötöztek. Majd amikor jobban megnézte magát, akkor kiderült, hogy tényleg megkötözték. Hosszas próbálkozás után csak egyetlen egy dolog sikerült elérnie: leesett az ágyról.

Valójában ezzel még egy dolgot elért: nagy zajt. És ezzel elért még egy dolgot! Valaki felfigyelt rá!
-Hé! Ki kötözött meg? – Kérdezte Zoltán a belépő lánytól.
-Én. – válaszolta Kiraz.
-Na de miért?
-Mert ma van a napfogyatkozás.
-És ez valami ősi anatóliai szokás, hogy napfogyatkozáskor megkötözik a férfiakat?
-Nem mindet. Csak azt, amelyik garantáltan bajt hozhat a fejére. Pontosabban az elkövetkező évszázadok történelmére.
-Na de én nem szoktam ilyet tenni…
-Áh, nem… lássuk csak! Ott a zöld kő esete..meg az oroszlános kapu…meg a..
-Jójó. Csináltam pár dolgot a múltban.
-Hát igen. De azt szeretném ha jövőben nem tennél. Főleg ma! Nem akarom, hogy valami furcsa ötlettel állj elő a napfogyatkozásra nézve! Mondjuk, hogy istent játszol..
-Éééén? De hát semmi ilyesmire nem gondoltam.
-Lehet… Sőt! De én inkább biztosra akarok menni. Úgyhogy így maradsz, megkötözve, míg véget nem ér a napfogyatkozás.
-És akkor nem is láthatom?
-Dehogyisnem! Majd kirakunk az erkélyre!

***

-Egyébként mikor lesz a napfogyatkozás? – Kérdezte Zoltán később, amikor kikerült az erélyre.
-Erről sok mindenre nem emlékszem.. Ezt éppen csak említettük, amikor tanultunk róla…
-Bárcsak lenne internetünk! Egy perc alatt utána tudnék nézni!
-Azt hiszem délután, este felé volt.. Tudod, ezt azért több szempontból is érdekes. Nem véletlen, hogy ide akartam jönni.
-Egy napfogyatkozás mindenképpen érdekes… De annyira már ismerlek, hogy ennél többről van szó. Nos. Ki vele!
-Azt már meséltem, hogy ez a napfogyatkozás egy nagy csatát fog megállítani. Ez lesz ma délután. A lüd és a méd sereg most éppen farkasszemet néz egymással. És nemsokára összecsapnak. De majd délután, minden előjel nélkül elsötétül a nap. Ekkora a harcok megállnak. Mindkét fél meggyőződése, hogy az istenek megharagudtak rájuk. Ezért kibékültek.
-Ez így egy szép történet.
-Igen. Ez egy szép történet. Minderről részletesen egy görög történetíró emlékszik meg. Ő majd pontosan 100 év múlva fog megszületni az innen 150 km-e délre lévő Halikarnasszosz kikötővárosban. Ezt a mi jövőnkben Bodrumnak fogják hívni.
-Ó! Arról hallottam már! Tele vannak vele az utazási irodák prospektusai.
-Igen. Az egy híres nyaralóhely lesz. Majd.. Most még csak egy kis tengeri kikötőváros. És ez nem is nagyon fog változni a turizmus felfedezéséig. No de visszatérve a görög történetírónkra, őt Hérodotosz-nak hívják. Őrá úgy szoktak, úgy szoktunk hivatkozni, hogy ő az első igazi történelem író. Rendszerszerűen összegyűjtötte az anyagokat. És amennyire a lehetőségei szerint tudta, ellenőrizte is őket. Csak azt írta meg, ami szerinte valóban megtörtént. E miatt pedig nagyon értékesek a gyűjteményei. Ráadásul a leghíresebb, kilenc kötetes munkájának a címe: Hisztoriai.
-Úgy, mint a History? Vagyis Történelem?
-Pontosan. A latin historia szó ebből a gyűjteményből származik. Majd onnan vették át az európai nyelvek, és így az angol is.
-Akkor viszont igazán híresnek kellett lennie!
-Igen. Őt már az ókorban elismerte a későbbi történetíró. A másik rész a napfogyatkozás. Mindig sokat segít a történészeknek, ha valami csillagászati esemény is történik a közelben, mert azokat visszamenőleg is pontosan ki lehet számítani. A mai napfogyatkozást 2500 év múlva percre pontosan meg fogják tudni határozni. És mivel Hérodotosz feljegyzi a mai csatát, és a mai napfogyatkozást is, így ez lesz a legkorábbi történelmi esemény, amit pontosan tudjuk, mikor történik. Csakhogy! Hérodotosz azt is megjegyzi, hogy valaki ezt előre tudta. De nem a harcolok felek között. Hanem valaki itt, valamelyik görög kikötő városban előre szólt, hogy mikor lesz pontosan a napfogyatkozás.
-Ajajaj….
-Mond Zoltán, hogy nem te voltál!
-Na de… én úgy tudtam, hogy a görögök ki tudták számolni a napfogyatkozásokat. Jóval korábban ezt csinálták az egyiptomiak is, nem? Még egy filmet is láttam róla, hogy a papok így szerzik meg a hatalmat a fáraótól. Úgy csinálnak, mintha ők sötétítették volna el az eget…
-Sem az egyiptomiak, sem a babalinóiak, de még a görögök sem tudták előre jelezni a napfogyatkozásokat. Sőt! A kínaiak sem! Ezt majd csak időszámításunk után tudják megtenni. Az egyiptomiak ráadásul túlságosan babonások voltak, így ők még a feljegyzéseikből is kihagyták a napfogyatkozásokat. Ezzel jócskán megnehezítve a történészek munkáját. Ebben az időben csak 2 ember van a világon, aki tudja, hogy mi fog ma történni: te és én.
-Hupsz!
-Szóval kedves Zoltán. Mielőtt eláslak egy mély kútba, mond el nekem, hogy kinek meséltél a mai sötétségről?
-Csak Xirkamox-nak, és a barátomnak, Azisztóterész-nek.
-És mit csináltak, amikor elmondtad nekik?
-Kinevettek…
-Pff… még szerencse, hogy egy kisvárosban lakunk. Ma este már mindenki arról fog beszélni, hogy Zoltán előre szólt nekik, de nem hittek neki..

***

-Látom, Kiraz rövid pórázra fogott téged – mondta később Xirkamox, amikor meglátogatta Zoltánt az erkélyen.
-Hát.. Jó alaposan idekötözött, hogy ne tudjak elmenni. Azt mondja, biztos akar lenni benne, hogy senkivel nem beszélek a mai napon.
-Engem azért beengedett
-Ezen én is csodálkozom..
-Azt mondta, hogy ma különös együttállás várható a csillagok részéről. És e miatt jobb, ha téged megkötöz. Nehogy démonná váljál, és utána felfald a világot!
-Ez kedves tőle! De azért annyira nem rossz a helyzet!!
-Talán nem. De én ezt nem tudhatom.. Viszont sok fele jártam, és sok mindent hallottam. Istenekről…démonokról…varázslókról…királyokról…és rólatok is.
-És miket hallottál rólunk?
-Áh, semmi különöset… villámot szór a szemetek, esőt csináltok, irányítani tudjátok az embereket. Egyszer megmentetek egy királyt, egy másikra meg ránéztetek, mire leugrott a várfalról…
-Az beleset volt! Éppen fotózni akartam a város panorámáját, amikor mögém állt a királyt. Ettől megijedtem, és majdnem leestem. De szerencsére sikerült megkapaszkodnom benne. Így én nem estem le…csak ő…
-Még azt is mondják, hogy olyan magas vagy, mint 3 elefánt egymás hátán. Ezt a részt mondjuk nem hittem el. De a perzsa nagykirály kincses kamrájában van nadrág, ami hosszabb, mint amit bármely élő ember felhúzna.
-Miii??? Tényleg egy kincseskamrában van a nadrágom?
-Én nem tudom, mert oda nem léphet be senki. De a Társaságból van, aki a saját szemével látta. És bár Kroszosz nem egy magas ember, de…
-Álj, álj! Most akkor tényleg van egy titkos társaság?
-Persze! Különben hogy találtunk volna rátok?
-És mi a neve ennek a társaságnak?
-A Zöldsapkások, a Szultán keresői.
-Nem vagyok szultán! Ez csak félreértés a nevemből!
-Hát.. ha a démon megnevezés jobban tetszik…
-Öööö… nem igazán.. Egyébként mit csinál ezt a titkos társaság?
-Várja, hogy megjelenjetek.
-Más egyebet?
-Mi mást tehetnénk? Azt se tudjuk, kik vagytok, honnan jöttetek, pláne hogy mit akartok!
-Ez igaz… Viszont nagyon jó bort csináltok!
-Köszi! Hoztam is belőle!
-Nagyszerű! Gyere, és ülj ide! Én nem tudok odamenni…
-Igaz, hogy ma egy sárkány megeszi a Napot?
-Nem. Csak a Hold a Nap fog elmenni. Olyan, mintha valaki elmenne az ablakod előtt, és arra a rövid időre árnyék lenne a szobában… Csak ez kicsit nagyobb, és ezért sötét lesz. Mintha este lenne. De csak pár perc az egész. Utána újra világos lesz, és minden megy tovább.
-De azért a csillagok nem fognak látszani, ugye?
-Miért? Az baj lenne?
-A csillagoknak ilyenkor ágyban a helyük. Mégiscsak nappal van!
-Izé.. Hát akkor nem lesznek csillagok. Ugyebár azok ilyenkor alszanak. Ez köztudott.

***

-Zoltán! Baj van! – jött fel Kiraz az erkélyre, amikor elkezdett sötétedni.
-És mit tegyek? Ide vagyok kötözve! Egyébként mi a baj?
-Az emberek megijedtek, amiért szürkület lett!
-Oké.. De mit tegyek? Főleg így megkötözve?
-Mindjárt eloldozlak… Mindenki téged akar. Amikor elkezdett sötétedni, akkor megrémültek az emberek. De Xirkamox mondta, hogy beszélt veled. Próbálta őket megnyugtatni, hogy ez csak egy árnyék. Úgy tűnt, mintha hinnének neki. Mígnem valaki megkérdezte, hogy ezt honnan tudja. Akkor elmondta, hogy te mondtad neki. Erről eszükbe jutott, hogy te már szóltál erről. De most nem látnak sehol. Így Xirkamox-t akarják feláldozni, hogy kiengeszteljenek téged, mert…
-..mert bizonyára haragos vagyok, amiért nem hittek nekem, és én okoztam a sötétséget…jaj nekem! Pedig csak figyelmeztetni akartam őket!
-Látod, ezért nem szabad beleavatkozni a történelem menetébe!
-És akkor most mit tegyünk?
-Hát… Ha már beleavatkoztunk, … akkor itt az ideje, hogy megmutassuk, milyen az, amikor tényleg mi alakítjuk a történelmet. Sikerült már feltöltened a telefonodat?

***

-Barátaim! – állt ki a tömeg elé Kiraz. Eddigre már megkezdődött a totalitás, azaz a Holt teljesen eltakarta a napon. Csak egy fényes gyűrű látszódott. Kiraz nem aprózta el a belépőjét. A köpenye lángolt. Az arcát egy ősi hettita maszk takarta. – Engedjétek el azonnal Xirkamox-ot! Vagy Tarhuntasz, akit ti Zoltán néven ismertek, lesújt a haragjával! Már így is mérges rátok, amiért nem hitettek neki! Ha vissza akarjátok kapni a Napot, akkor tegyétek, amit mondtam! Én Tarhuntasz hírnöke vagyok! Ne várjátok meg, hogy…
Nem derült ki, mit akar mondani, mert ekkor Zoltán is megjelent a közeli ház tetején. Folyamatosan vakuzott a mobil telefonjával, miközben Petőfi Anyám tyúkja versét mondta. De mivel ezt magyarul tette, nemhogy nem értette senki, de nagy ijedelem tört ki. A tér pillanatok alatt kiürült. Majd a város is.

***

-Köszönöm! – mondta Xirkamox , miután eloldozták. Nem tudni, hogy ő is elfutott volna, mert jó alaposan odakötötték az egyik oszlophoz.
-Áh, semmiség! – mondta Zoltán. Jó móka volt! – Nézd Kiraz! De jó fotók lettek!

***

-Tegnap lezajlott a napfogyatkozás. – mondta Kiraz másnap.
-Ezért jöttünk ebbe az időbe, ugye? – mondta Zoltán.
-Hát.. nem úgy alakult, ahogy vártam.. De nagyon tanulságos volt!
-Viszont még nem mehetünk tovább. A telefont is éppen csak fel tudtam tölteni. Még mindig nincs rendes savas folyadékunk. Xirkamox pedig azt mondta, hogy őszig várni kell, hogy egyáltalán legyen szőlő. Csak az után kezdhetjük meg a gép feltöltését.
-Én… gondolkoztam ezen a dolgon… Mondtad, hogy Xirkamox-ék milyen titkos társaságot alakítottak. És most már komolyan belenyúltunk a történelembe. Valahogy nincs szívem csak úgy itthagyni őket..
-Azt mondod, hogy továbbra is játszunk istent? Hogy változtassuk meg a történelmet?
-Nem! De… igen… meg nem is… az se biztos, hogy tudunk rajta változtatni.. Azt a királyt, akit a hettitáknál megmentettünk, azt meg akarták ölni. De mi úgy tanultuk, hogy ő békésen élt tovább. Érted? A történelem előre meg volt írva! Mi is benne vagyunk! Azért tanultuk azt, hogy tovább élt, mert addigra mi már megváltoztattuk a történelmet! A zöld kő, a napfogyatkozás előrejelzése… mind-mind részei a történelemnek. Még a te nadrágod is! Bár arról még sose hallottam..
-Lehet, hogy van egy Titkos Ókori Nadrág Kutatók Társulat a XXI. században…
-Akárhogy is, úgy érzem, hogy nem mehetünk egyszerűen haza. Itt most jó! Tudjuk a pontos dátumot. Kivárhatnánk, míg a gép feltölt 2600 évet, és hazamehetnénk. De úgy érzem, feladatunk van… Nem mehetünk csak úgy el! Miután ennyi mindent tettünk..
-És akkor hova mennénk?
-Arra gondoltam, hogy először szóljunk Xirkamox -nak, hogy 40 év múlva a perzsák felégetik a teljes várost. De valahogy óvatosan, mert a város nem lesz üres a történelemkönyvek szerint. Utána pedig nézzünk be 100 év múlva Hérodotosz-hoz.
-Hmm… és ott lesz nála a gép?
-Talán igen… Ez a kockázat benne van.
-Érdekes tervek… De még van időnk végiggondolni…

***

Folytatás

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (2 votes cast)
Anatóliai időviharban – 15. rész – Amikor elsötétül az ég, 9.0 out of 10 based on 2 ratings
 

One Reply to “Anatóliai időviharban – 15. rész – Amikor elsötétül az ég”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .