Anatóliai időviharban – 24. rész – Az utolsó fellángolás

J-Várjál, várjál! Nem értem! – próbálta Zoltán valahogy átlátni a történelmet – Most akkor két Jusztosz van?
-Dehogy is! – válaszolta Kiraz – Az egyik a Jusztinosz. Ő az idősebb. Ő a császár most, 526-ban. A másik pedig a Jusztinianosz. Aki az előbbi fogadott fia. Ő lesz jövőre a császár, és ezzel a Bizánci Birodalom legfontosabb és legnagyobb uralkodója. Ő építettei az AyaSofya-t. Többek között. És az ő idejében éri el a birodalom a legnagyobb méretét. Ő az, aki végérvényesen összeveszett a pápával, ő űzte el a görög istenek is. Ő az, aki
-Lassíts egy kicsit! Most eltekintek attól, hogy még mindig nem értem, hogy tudod ezeket a neveket megjegyezni… de mi a kettő között a különbség?
-Az egyik a Jusztinosz, a másik pedig a Jusztinianosz. – próbálkozott Kiraz türelmesen. Majd amikor látta, hogy Zoltán még mindig nem érti, hozzátette – a másik név közepén van egy -nia- tag. És vigyázz rá, hogy ne keverd össze őket. Különben nagy bajba keveredhetünk!
-Hát… hallottam furcsa történeteket, mikor egy betűt elrontottak.. De ha ilyen érzékenyek rá, akkor nem lehetett volna az egyiket Bélának, a másikat meg Gézának nevezni? Vagy mondjuk George és Steve? Vagy ha neked az jobb, akkor Ali és Musztafa..
-Nem. A fontosak. És nekem nagyon is megfelel a Jusztinosz, és a Jusztinianosz.
-Akkor nem lehetne legalább J1-nek, meg J2-nek hívni őket? Csak hogy ne keverjem össze őket…
-Még csak az kéne! De ha az segít, akkor Jusztinosz születési neve Flavius, míg Jusztinianosz Petrus néven látta meg a napvilágot.
-Ó! Köszönöm! Így már mindjárt jobb! Szóval Flavius és Petrus, a két jóbarát…öö.. mit is csináltak? Vándoroltak a naplemente irányába? Vagy nagy harcosok voltak? Esetleg ivócimborák?
-Nem te!!! Ha lenne egy ásom, itt helyben elásnálak!! Az ismert világ legnagyobb birodalmának a császárai! Abban a korban, amikor Európa egy nagy sötét katyvasz!!

***

-Megpróbálom még egyszer! -próbálkozott ismét Kiraz néhány nap múlva, amikor végre megnyugodott. – Holnap megérkezünk Üsküdar-ba, a mostani nevén Scudari. Az már a Boszporusz partján fekszik, a mi időnkben a város közepe lesz. Szóval ez az utolsó lehetőségem, hogy elmagyarázzam. Neked is az utolsó, hogy megértsd!
-Na jó… Ööööö. – így Zoltán – Tehát akkor.. Volt,… azaz van ez a Jusz…izé… Flavius. Ő most a császár. Egy év múlva pedig Petrus ül fel a trónra, és újra megerősödik a birodalom. Sőt! Most lesz csak igazán nagy!
-Nocsak! Mégiscsak emlékszel valamire!
-Ó! Hát emlékszem én sok mindenre… Pl. hogy Xirkamox segített eljutni Izmirbe, aztán megakadályoztuk, hogy feláldozzák. Meg emlékszem, hogy Halikarnasszoszban volt egy királynő, aki a férjét megitta, aki valójában a bátyja. Bár vele végül nem találkoztunk… talán jobb is. De még arra is emlékszem, hogy Hattuszaszban az oroszlán kapu után jobbra kellett fordulni, hogy jó bort kapjunk! Szóval annyira nem vagyok elveszve. De azért továbbra is jobban örülnék, ha I 1.0-nak, meg I 2.0-nak hívnák az uralkodókat… Sokkal logikusabb lenne… De beérem a Flaviussal és a Petrussal. Ezek legalább emberi nevek..
-Jóvan-jóvan. Akkor megpróbálom egyszerűbben elmondani. 450 környékén járunk, a jövőbeli Szerbiában. Mint az évszámból láthatod, még áll a Nyugatrómai Birodalom. De attól még elég kemény az élet a Balkánon. Gyakoriak a fosztogató hadjáratok. Köztük Attiláék, meg a keleti gótok is gyakran betörnek a birodalomba. Ekkor volt, hogy Flavius, a később Jusztinosz két barátjával együtt felkerekedett, és Konstantinápolyba ment szerencsét próbálni.
-Tehát egy szegény ember, aki később az ismert világ birodalmának a császára lesz! Ez azért elég jó sikertörténet!
-Így igaz. A Bizánci meg a Római Birodalomban több hasonló is előfordult. Legtöbbször valaki sikeres hadvezér lett, majd császár.
-No igen. Ha egy parancsnokot szeretnek a katonái, akkor azok követik bárhova. És ha megszokták, hogy a halálba is követik, akkor miért ne mennének utána a trónterembe is? Sok-sok jó katona, meg egy jó parancsnok, és máris van miért félnie a császárnak…
-Így van! De tegyünk hozzá még néhány fontos elemet! Bizánc nagyon jól tudott politikázni. Ez főleg a későbbi időszakban látszik, amikor Európában a barbár törzseket felváltják az országok, és királyok. De az emberek mindebből keveset éreztek. A határok messze voltak. Az olyanok pedig, mint a frankok, olaszok, még messzebb. Tehát az emberek igazándiból nem tudták, miként zajlik a külpolitika. De a belsőről sem igazán lehetett fogalmuk 1-2 esetet kivéve. Persze a nagyvárosokban már aktívabban politizáltak az emberek. De ezek meg bonyolultak voltak. Ami pedig a császárékkal zajlott, az egy másik világ volt. Összegezve a birodalom kormányzása vagy teljes misztikum volt, vagy nem volt túl népszerű a legtöbb esetben. Mindezzel szemben egy sikeres katona, aki legyőzi a betolakodó barbárokat, egy kézzelfogható hős volt. Ráadásul egy tényleg jó hadvezér értett a taktikához is, gyors felfogású, aki átlátja a helyzetet. Ezek miatt tényleg lehetett valaki akár császár is.
-És ez a Flavius is így lett a birodalom vezetője?
-A történetek szerint a régi császár, Anasztasziosz nem tudta eldönteni, ki legyen az örököse. Addig-addig gondolkozott, míg az emberek elunták a várakozást. Inkább valaki olyat választottak, aki gyorsan, és határozottan tud dönteni.
-Ezért lett egy egy hadvezér a császár. Mert ő pont ilyen.
-Igen. Pedig ő akkor nem is volt a közelben, hanem a keleti határt védte. Ekkor 65 éves volt.
-Ez nem éppen az ideális időszak az uralkodás kezdésének… Jól gondolom?
-Ezzel ő is tisztában volt. Nem is próbálkozott azzal, hogy majd ő egyedül megold minden problémát. Helyette tehetséges tanácsadókkal vette körül magát. Egyik közülük nem más volt, mint az unokaöccse, a későbbi Jusztinianosz. Őt most a te kedvedért Petrusnak fogunk hívni.
-Ó! Köszönöm!
-Szívesen. Egyébként az ő teljes neve Flavius Petrus Sabbatius. Tehát őt is hívhatnánk Flaviusnak…
-Na jó…. Kész vagyok.. Akkor mégis, mit mondja, hogy ne keverjem őket össze, ne rontsam el, ne dobjanak be a Boszporuszba, meg ilyenek?
-Próbálkozhatsz a őfelsége megszólítással!

***

-És ez az Iuszti…, izé… – próbálkozott Zoltán – Flavius.. Jó uralkodó volt?
-Ő abban volt jó, hogy jól válogatta meg az embereit – magyarázta Kiraz – ahogyan egy jó hadvezérhez illik. Ezek közül is kiemelkedik az unokaöccse, és fogadott fia, Jusztinianosz. Azaz Petrus. És ő a lényeg most!
-Elég hosszú úton jutottunk el hozzá..
-Pedig ez még a rövidebb út! A történelemben nincsenek egyszerű dolgok.. Minden több száz, vagy akár ezer évre nyúlik vissza!
-Ezt minden alkalommal sikerül újra észrevennem..
-Tehát Jusztinianosz, alias Petrus, is a tanácsadók között volt. Nem tudni, mikor hogyan, és mennyire tervszerűen de végül teljesen átvette az irányítást. Az ellenlábasok hirtelen eltűntek, egyre nagyobb lett a befolyása, mígnem a császár halála előtt nem sokkal társcsászár lett.
-Ez elég erős kezdés!
-A továbbiakban még erősebb lesz. Úgy gondolta, hogy visszaállítja a Római Birodalmat. Ezt pedig egyrészt hódításokkal tette. Elfoglalta Itáliát, az Adria-tenger mindkét oldalát, és Spanyolország egy részét, és majdnem a teljes Észak-Afrikát. Kevés hiányzott, hogy az egész Földközi-tenger a birodalom része legyen. Keleten megerősítette a határt, visszaszorította a perzsákat, és ezzel újra felvirágzott a Selyemút. Mindeközben összeszedte a törvényeket, és újra rendezte őket. Úgymond rendet rakott. Ahol kellett, felújított. Majd sok törvényt hozott létre. Ezek között az egyik engedélyezte a házasságát Theodórával is.
-De hát ő volt a világ ura! Nem azzal házasodik egy császár, akivel csak akar?
-Ennek szigorú szabályai voltak. Theodóra bőven rangon aluli. Egy táncoslány. De nem szabad lebecsülni, mert nagyon ravasz. És hatalmas a befolyása. Jusztinianosz később társcsászárnővé emeli.
-Egy katona unokaöccséből lett császár, és egy táncosból lett császárnő. Érdekes lehetett.
-Nemsokára magad is láthatod… Minden esetre Theodóra nagyon jól tudja Jusztinianoszt irányítani. Ennek a jó oldala, hogy sok törvényt hoztak, ami kedvezett a nőknek. Az árnyoldala viszont, hogy egyházi szempontból nem egy oldalon álltak. E miatt Theodóra időnként keresztbe tett Jusztinianosznak. Ő meg a pápának. Nem mellékesen még Rómát is elfoglalja. Így ebben az időben nem lehet egyszerű, hogy vallási kérdésben ki mellé álljon az ember. De mindenképpen erősen ajánlott volt a görög isteneket, és szokásokat mellőzni. Jusztinianosz teljes egészében száműzte a hellenizmust.
-De nem úgy van, hogy Bizáncban görögül beszélnek?
-A hellenizmus és a görög nyelv nem ugyan az. Jusztinianosz új törvényeit mind görögül írták, holott az elődei még a latint használták. Jusztinianosz viszont nem tűrte a klasszikus görög vallást. De ahol ellentmondott az egyházzal, ott a tudományt és a művészet is tiltotta. Mindezek mellett a Bizánci Birodalmat nem lehetett görögnek nevezni. Persze a nagyvárosokban görög vagy görögösödött – úgynevezett hellenizált – emberek éltek. De alapvetően a birodalom nagyon soknemzetű volt. Láthattad, hogy eddig más-más nyelveken is beszéltünk..
-Hmm… És.. szóval bevette Rómát… Meg mintha azt mondta volna, hogy az AyaSofya-t is ő építette.
-Igen. Egy korábbi felkelés miatt, amiből azért bőségesen volt, a korábbi templom leégett. E helyett építteti fel a kor legnagyobb templomát. Más grandiózus építkezései is voltak. Ilyen pl. az Elsüllyedt Palota nevű hatalmas víztározó és még nagyon sok minden más is. Összegezve minden jól nézett ki: rendet rakott a törvények között, megújította és megerősítette a kereszténységet, megnövelte a birodalmat, hatalmas épületeket emelt. Minden megvolt, hogy úgy tűnjön, újra eljön a dicső Római Birodalom ideje.
-Mi volt akkor a baj?
-Mindez felemésztette a kincstárat. A gazdaságot nem sikerült rendbe tenni. Az új területek, habár valaha a Római Birodalomhoz tartoztak, mégse lettek hűségesek Bizánchoz. Hosszabb távon nem sikerült megtartani. Ráadásul nagyon sok pénzt vittek el. És még az ottani népekkel is sikerült összeveszni. Köztük pl. a frankokkal. És közben földrengések és járványok söpörtek végig az országon. Mondhatjuk azt is, hogy Jusztinianosz volt az utolsó császár, aki még a nagy birodalmat tudhatta magáénak. Egy utolsó nagy lélegzetvétel, mielőtt elkezd süllyedni a történelem mocsarába.
-De azért még bírta egy darabig! Meddig is?
-Majdnem 1000 évig. Pontosan… 927 évig.
-Azért az még így is szép kor!
-Igen, az.
-Meg elfoglalta Rómát! Az se kis dolog.
-Hát… Igaz. Bár Róma ekkoriban nem volt egy nagy dolog. Sőt! Igazándiból Róma elég gyenge volt. Tudod, mi adott neki sok erőt?
-Micsoda?
-Az, hogy azt hirdette, hogy ő nem olyan, mint Bizánc. Amikor a keresztény egyház két részre szakadt, akkor Rómának rá kellett jönnie, hogy gyenge és kevesen vannak. Míg szemben Bizánc volt, a Római Birodalom minden vívmányával, gazdagságával, kultúrájával, addig az ő oldalán a barbár korszakból éppen csak kilábaló királyságok voltak. Így állandóan meg kellett mutatnia, hogy ő jobb ennél. És ez nagyon sokat erősített rajta.
-Hú. Ebbe így még sose gondoltam bele… Bár az az igazság, hogy sok más részletbe se gondoltam bele sose… Viszont az 1000 évről valami eszembe jutott!
-Micsoda?
-Pont 1000 év múlva lesz az, amikor a rokonaid, a törökök megverik az én rokonaimat, a magyarokat Mohácsnál.
-Öööö… de ugye nem akarsz e miatt velem megverekedni??
-Áh, eszem ágában sincs! Arra gondoltam, hogy ha holnap beérünk Üsküdarba, akkor keresünk egy kocsmát. Én iszok a csata elvesztésének emlékére, te meg… a győzelmetekre.. amolyan negatív évfordulót rendezünk. Mégiscsak. 1000 év, különleges. Még ha mínuszos is.
-Ez jó ötlet! Benne vagyok!

***

-Boldog mínuszos évfordulót! – mondta Zoltán, miközben a korsóját a magasba emelte.
-Boldog mínuszos évfordulót! – válaszolta Kiraz.
-Na jó. Nem szeretem az ilyennel elrontani a bulizást… de hogy jutunk be holnap? Most már itt vagyunk a Boszporusz partján. És szép a kilátás. Klassz a palota is. Tényleg. Még azzal a fura lánccal is, ami előtte van a tengeren.
-Az amolyan sorompó. Azzal szabályozzák a hajóforgalmat.
-Aha. Nagyon baró ötlet! Annál jobb lesz áthajózni!
-Igen. Én már nagyon várom. Én hetente többször hajóztam Európa és Ázsia között. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen is ez a Bizánci időkben!
-Hmm… Én még egyszer sem hajóztam át… De biztos jó lesz. Na de ott a kérdés! Hogy jutunk be a palotába?
-Ezért mentünk Kappadókiába. Ott a zöldsapkások galamb postát küldtek az itteni szervezetnek. Azt mondták, keressük Alekszoszt, és majd ő bevisz a palotába. Már minden el van intézve!
-Akkor jó! Nyugodtan iszom ma. Na, még egyszer! Boldog mínuszost!
-Boldog mínuszost!

***

-Huh! Nem semmi út volt – állapította meg Zoltán másnap, miután átértek a túlpartra. – Hú de nagyon fáj a fejem…
-Viszont a halak jól jártak veled! – nevetett Kiraz
-Az biztos! Tegnap én ünnepeltem… ma meg ők. Remélem, holnap meg az ő fejük fog fájni! Na, keressük meg ezt az Alekszoszt!

***

-Alekszosz? – mondta egy zöld sapkás ember – Hónapok óta nem láttam. Úgy tudom, Egyiptomba ment.
-Ó jaj! – búslakodott Kiraz – De hát Kappadókiában azt mondták nekünk, hogy ő tud bevinni minket a palotába.
-Sajnálom, de akkor sincs itt… Ott biztosan rosszul tudták.
-Hajaj! Azt hiszem, tényleg hazatértem..- sóhajtott Kiraz – És nincs más, aki be tudna minket vinni?
-Nincs. Egyedül Alekszosznak vannak kapcsolatai a bentiekkel. De róla meg nincs hír. Ha engem kérdezel, megszökött egy lánnyal!
-És mondja csak! – lépett közbe Zoltán is, bár a fél szeme még csukva volt – Merre van az a palota?
-Nem idevalósi a fiú, ugye? – nézett a zöld sapkás Kirazra.
-Nem igazán.. – válaszolta a lány. – Egy másik bolygóról jött!
-Tényleg?
-Nem látszik? Nézd meg, milyen magas! A Mars bolygóról jött. Ott kisebb a gravitáció. Attól nőtt ilyen nagyra. Meg azért vörös a feje is.
-A micsoda kisebb??
-Áh, nem érdekes… Köszi a segítséget. Én tudom, merre van a palota.

***

-Mit akarsz csinálni? – kérdezte Kiraz a palota kapujában.
-Hát amit eddig… – válaszolta Zoltán. – Bekopogni.
-Ne már, Zoltán! Ez mégiscsak a birodalom székhelye. Nem lehet csak úgy kopogni.
-Miért? Ajtó van. Különben is, egyszer már bevált. – mondta Zoltán, majd jó hangosan kiáltott, miközben erőteljesen felébresztette az ajtót – Hé! Nyissák ki a kaput!
-Ki vagy te? – kérdezte valaki a kémlelőnyílás másik felén.
-Hát én, Zoltán!
-Szultán?
-Igen, a szultán! Nektek van sajtburgeretek?
-Micsodánk???
-Sajtburgeretek!
-Az meg mi?
-A francba… Ezek sem ismerik… – mérgelődött Zoltán. Majd felkiáltott – Ez egy titkos varázsszer!
-Még sose hallottunk róla…
-Engedjetek be, és megmutatom!

FOLYTATÁS

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Anatóliai időviharban – 24. rész – Az utolsó fellángolás, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .