Újabban az újabb reptérről

Isztambulban megnyílt a harmadik repülőtér. Ééééééés..
…és egy darabig nem történt semmi.

Jó persze. Amikor az ember egy új szervert telepít, azt sem kezdi el azonnal használni. Hanem előtte a biteket kergeti rajta, teszteli, meg éjjel-nappal figyeli. Egy poroltóval a kezében.

Néha kettővel. De ha a rendszergazda egyik kezében pizza van, akkor mégiscsak egy poroltót tud tartani.

Bizonyára hasonlóan van a repülőtereknél is. Ott is van minden, amit előtte tesztelni kell. Csak itt éppen repülőkkel játszik az ember. Ami azért mindenképpen sokkal érdekesebb, mint a váltóáram.

Na de aztán március végén mindenki összeszedte magát, mindenki összecsomagolt, becsukták az utolsó fiókot is, majd feldobták az utolsó kismotorra. És megindult a menet. Mindenki átment az új repülőtérre.

Erről azért egy képet jó lett volna az interneten találni. Mégiscsak izgalmasan nézhetett ki. Még úgy is, hogy a repülőgépek csak átugranak, sok járműnek meg saját kereke van. Így leginkább a kávé az, amit cipelni kellett.

Most, hogy sok mindent véglegesítettek, ismerkedjünk meg kicsit ezzel az új reptérrel. Melynek a köztudatban továbbra is Új reptér, vagy Harmadik reptér néven van.

De ennek van egy valódi neve: İGA

Igen. Ez egy rövidítés. És ahhoz nem kell törökül tudni, hogy az első İ betű az Isztambult jelenti. Jól is nézne ki, ha a közeli faluról nevezték volna el…!

Na de vajon, mi lehet a GA? A török nyelvtudók mostanra már biztosan kitalálták. Nem? Hát ez igen kellemetlen….

Oké, segítek. Ez nem törökül van! Hanem angolul! Még mindig nem?? Hát jó. A GA azt jelenti, hogy Great Airport (az angolul kevésbé tudóknak: Nagy Repülőtér).

Vagyis az İGA azt jelenti, hogy İstanbul Great Airport. Magyarul: Isztambuli Nagy Repülőtér. Ugye-ugye, hogy mindenkinek már a nyelvén volt. Csak az a fránya csípős szósz, amit ránksóztak a bazárban! Az megzavart!

Most vonatkoztassunk el attól, hogy ez mennyire fantáziadús név (viszont kifejező, mert az új reptér tényleg nagy, és hát… ahogy mindenki látja is: ez egy reptér. Senki nem szólhat, hogy meg lett vezetve. Kaphatta volna azt a nevet is, hogy Kiskunmajsai Göcsörtös Sárga Tengeralattjáró (KGST) és akkor az életben nem talál oda senki). Viszont az mindenképpen érdekes kérdéseket vet fel, hogy ha már a reptér nevének 2/3-a angol, akkor miért is lett a maradék 1/3-ad török. Angolul ugyanis Istanbul, míg törökül İstanbul. Magyarul meg Isztambul, hogy még jobb legyen… (ó-vikinggül meg Miklagarðr – hátha valaki pont erre volt kíváncsi).

Tehát ha már angolul akarjuk hívni a repteret, akkor IGA- lehetne a neve. Az İGA névnek viszont van egy erőssége! Egy egyedisége. Amit nem lehet elvitatni tőle! Mégpedig az, hogy a nagy török (pontozott) İ betűtől egy csomó rendszer csuklik, megakad, vagy esetleg teljesen le is áll. Hiába standardizálták már 2000 előtt. A világ 19 év alatt sem készült fel arra, hogy feltegye a pontot a nagy I-re!

Ha valakinél gyanúsan mindig a foglalás közben fagy le a Windows, az próbáljon meg inkább a Sabiha Gökçen-re repülni.

Most így, hogy bő 1 hónap eltelt a költözéssel, kijelenthetjük, hogy az összes utasszállító gép, ami az Atatürk-re érkezett, mind az új reptérre landol. És onnan is fog felszállni.

Ezzel pedig a (IATA) nemzetközi rövidítéseket is átcserélték. Az új reptér lett az IST, a régi pedig ISL. Ez az a jelzés, ami a csomagunkra kerül, és ami eldönti, hogy a végén hova is fog kerülni.

De ettől még a régi reptér (Atatürk) nem zárt be. Az egy darabig még megmarad a teherforgalomnak (ehhez azért a környék túlságosan ki van építve raktárakkal, vámokkal, hamburger árusokkal, stb..)

Ebből viszont egy nagyon érdekes helyzet alakult ki a levegőben. Arról van szó, hogy Isztambulba a repülők leginkább keletnek (Európa/Amerika), és nyugatra (Ázsia) járnak. Csakhogy ez a természetet legkevésbé sem érdekli. Az uralkodó széljárás inkább északi és déli. Pontosabban kicsit keleti-nyugati, hogy a Boszporusszal párhuzamos legyen. Ennek köszönhetően pedig a három (valójában 5) működő reptérnek gépei folyamatosan egymás útjait keresztezik.

Ez így elsőre eléggé zagyván hangzik (kipróbáltam, negyedszerre is), így íme egy szemléltető ábra!

Isztambul repülőterei
Isztambul repülőterei

Az A betű jelöli a régi, Atatürk repülőteret. Az S a második, a Sabiha Gökçen-t. Míg az İ az új, İGA-t. Az Európa jelenti Európát, az Ázsia pedig Ázsia. Piros csíkok pedig a kifutópályák irányait jelölik.
(Az Atatürk reptéren két kifutópálya különböző irányokkal, de a repülés szempontjából elég kevés az eltérés)

A térkép amúgy axonometrikus, mert úgy jobban néz ki. Az volt a terv, hogy a gépek magassága is látszódik majd, de az végül túl bonyolult lett volna (A Google Earth meg nem igazán segített ebben).

Isztambul légifolyosói az İGA előtt - Észak-keleti szélben
Isztambul légifolyosói az İGA előtt – Észak-keleti szélben

A régi, İGA előtti időkben, ha észak-keleti szél volt, vagy szélcsend, akkor fenti ábra alapján érkeztek a gépek. A felszállást egyenlőre nem rajzoltam rá a térképekre.

Tehát a gépek nyugati irányból, a tenger felől érkeztek a reptérre. A gépek eléggé rövid időt töltöttek a város felett. A két reptér pedig kellően távol van egymástól (43 km) ahhoz, hogy a gépek ne zavarják egymást. Egyedül az Ázsiából az Atatükre érkező (zöld) gépek keresztezték az Európából a Sabiha Gökçen-re érkező (lila) gépeket.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a légi irányítás még mindig leginkább 2D-ben működik. Ha csak nem muszáj, a gépeket inkább nem viszik egymás fölé, hacsak nincs közöttük legalább 1000 m szintkülönbség (1000 m kb. 333 emelet).
E mellett pedig a közeli repterek még mindig nincsenek összekapcsolva. Ha egyik repülőtér gépe keresztezi egy másik reptér gépét, akkor nem szoktak áttelefonálni, és összehangolni a repülést. Inkább mindkettő bőséges távolságot tart.
Úgy mondják, hogy ezek miatt igencsak telített az Európai légtér, és nem sok hely maradt már. De ha az egészet odaadnák a számítógépnek, akkor az még rengeteg gépet be tudna oda zsúfolni.

Isztambul légifolyosói az İGA előtt - Dél-nyugati szélben
Isztambul légifolyosói az İGA előtt – Dél-nyugati szélben

Dél-nyugati szél esetében sem volt különösebben másképp. Leginkább csak több időt töltöttek a gépek a város felett. Így pedig remekül lehetett fényképezni. Jó, hát a gép kicsit belelógott a képbe, meg az ablak is ritkán volt tiszta. De akkor is jó látvány volt.

Istanbul from the sky
Isztambul repülőgépről

A gépek nem minden esetben ezt az utat járták be. Ha kisebb volt a forgalom, akkor rövidítettek. Ha viszont ha sokan voltak, akkor plusz köröket írtak le. Ez a földről is érdekesen nézett ki.

Amikor a gépnek sorban is kell állnia…

Mindez most alaposan átalakult. Köszönhetően leginkább annak, hogy az Atatürk repülőtér még mindig üzemel. A flightradar24-en nagyon jól lehet nyomon követni, milyen módon kerülgetik a három repülőtér gépei egymást. Ezekből próbáltam összerakni egy átfogó képet. Ezen már a felszálló gépek is rajta vannak (ha már egyszer bonyolult, legyen tényleg bonyolult). Az összkép kicsit olyan, mint Beşiktaş kerületben a hétfő reggel.

Isztambul új légifolyosói- Észak-keleti szélben
Isztambul új légifolyosói- Észak-keleti szélben

Oké, egy kis jelmagyarázat mindennek előtt:
Piros – İGA leszálló gépek
Bordó – İGA felszálló gépek
Lila – Sabiha Gökçen leszálló gépek
Rózsaszín – Sabiha Gökçen felszálló gépek
Zöld – Atatürk leszálló gépek
Halványzöld – Atatürk felszálló gépek
İGA – új reptér, A – Atatürk, S – Sabiha Gökçen
Európa és Ázsia maradtak a régiben.

Még érdekesebb legyen, beteszem a másik képet is, a dél-nyugati szélet:

Isztambul új légifolyosói- Dél-nyugati szélben
Isztambul új légifolyosói- Dél-nyugati szélben

Ha a képekre ránagyítunk, akkor azt láthatjuk, hogy a repülők a másik két reptér felett repülnek át. Ennek oka pedig, hogy ez az a biztos pont, ahol a repülőgépek a földön vannak (kivéve, ha valami miatt meg kell szakítani a leszállást, de azért van 1500 m szintkülönbség, hogy legyen hely bőven). Így itt már nyugodtan lehet a gépeket bármilyen magasságban vezetni. A leszálló gépek 1500-2500 m-es magasságban haladnak a város felett. Mégpedig igencsak hosszú utakon.

Ha Magyarországról érkezünk, és északias a szél, akkor a jobb oldali ablaknál ülve láthatjuk a várost. Igaz, inkább csak az erdőt. De ha ugyan ilyen szélben északról érkezünk (mondjuk Moszkvából), akkor már egészen jó kis légi-túrában lehet részünk. Azt tegyük hozzá, hogy régen is hasonló útvonalat jártak be a gépek, de a legérdekesebb részeken 1000 m alatt repültek, és így tényleg látványos volt. Most ugyan ott 1500 m-en haladnak (de legalább messzebbre lehet látni).

A legjobb (mármint az utas szemszögéből), ha délies szél van, és Ázsia felől érkezünk az új reptérre. Ilyenkor aztán tényleg minden mellett elrepül a gépünk. Ajánlott a jobb oldalra ülni!

Ezzel, hogy bő 500 m-el magasabbra kerültek a gépek, a drónozást is megkönnyítették. Kicsit jobban felszabadult az alsó légtér (a felső viszont jobban megtelt), és nagyobb lett.

Viszont nem szabad elfeledkezni arról, hogy az Atatürk repülőtér még mindig üzemel! Igaz, sokkal kevesebb gép indul és érkezik oda. Jellemzően óránként 1-2. De valahogy őket is be kellett zsúfolni a légtérbe. Dél-nyugati szél esetében a gépek roppant alacsonyan, 800-en tesznek meg egy nyolcas alakú kört Isztambul leglátványosabb területe felett (zöld vonal). Kár, hogy ezt a pilótákon kívül senki se látja.

Kérjük a legfelső emeleten lakókat, hogy húzzák be a fejüket!

Még egy érdekesség: Az új repülőtéren 2 kifutópálya van párhuzamosan. És mindkettő üzemel. Így pedig a gépek egymás mellett repülnek érkezéskor. A térképen ez nagyon közelinek látszódik, de a valóságban 1.5 km van a gépek között. Így nem biztos, hogy egyikről át lehet integetni a másikra.

Dupla kifutópálya
Dupla kifutópálya

Most, hogy így átnéztük a légi dolgokat, térjünk át a földiekre is!

Ha ki akarunk jutni az új İGA reptérre, vagy onnan be a városba, akkor továbbra is a legegyszerűbb megoldás, ha Ramazan Timzán segítségét kérjük. Ez a transzfer, ami garantáltan a hotel kapujáig visz minket. És mindezt magyarul! Ami azért igencsak nagy segítség!

Tegyük hozzá azt is, hogy az ő autójában garantáltan lesz ülőhelyünk!

Isztambul reptéri transzfer - A magyarok transzfere Isztambulban
Isztambul reptéri transzfer A magyarok transzfere Isztambulban

Nem mellékesen sokkal jobb lett a reklámja, mint a hivatalos reptéri transzferé. Ez utóbbi olyan, mintha egy kezdő Photoshop tanfolyamon adták volna fel házi feladatnak. De mivel egyik se lett értékelhető, gyorsan megkérték a rendszergazdát, hogy dobjon össze valamit.

Nem, nem fogom berakni azt a képet. Azért mindennek van határa…

Ha valaki mégis úgy gondolja, hogy a kalandot választja, vagy csak szeret sokat állni a buszon, akkor neki találták ki a reptéri buszt. Időközben kiderült, hogy az új reptér nemcsak a térkép szerint van kint a világ végén, hanem még a valóságban. Így mostanra egészen komoly buszhálózatot építettek ki, 19 végponttal. Ezek közül ami hasznos lehet:

 • Mindjárt direkt a történelmi negyed, a Kék Mecset mellett (Sultanahmed, Eminönü) – 18 TL
 • Taksim – 18 TL
 • Mecidiyeköy – 16 TL
 • Beşiktaş – 18 TL
 • Yenikapı, innen lehet hajóval tovább menni Bursa irányába – 18 TL
 • Otogar (Esenler), itt pedig a távolsági buszra lehet átszállni – 16 TL
 • Tüyap, a fórumok, kiállítások helye – 21 TL
 • Kadıköy, a túlpart, az ázsiai oldal – 25 TL
 • Pendik, ha tényleg nagyon messzire akarunk menni – 30 TL
 • Başakşehir, ezt leginkább Feyyaznak írom. De másnak is ajánlom, ha rajong a fociért, vagy csak az egyik világvégéről a másikra akar eljutni (bár van ennél messzebb is) – 14 TL
 • Ezeken kívül még megáll egy csomó helyen, mint pl. Maslak, vagy Levent. Az összes megálló itt látható.

A buszok viszonylag sűrűn járnak. A Taksim térről óránként 4 busz indul. Kadıköy-ből 2. A teljes menetrend itt található. A várható utazási idő és a viteldíj pedig itt látható. Istanbulkart-al is lehet fizetni.
Taksim térről pl. 80 perc az út. A Kék Mecsettől 100 perc (ez kocsival amúgy 50 perc), Kadıköy-ből pedig 110! És ez csak a várható utazási idő. Ha egyszer majd bedugul….! Tegnap éppen láttam az egyik buszt, ahogy Beşiktaş-nál próbált befordulni. De éppen pakolták ki a kólás autót. Így jó 10 perccet állt ott..
E mellett azt írják, hogy indulás előtt legalább 15 perccel.

Összefoglalva: Ha a buszt választjuk, rengeteg időre lesz szükség a reptérre kijutáshoz! Legyen nálunk sátor, szendvics, és PET-palackos víz. Mert a PET-palackot nemcsak kiüríteni lehet, hanem megtölteni is…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Újabban az újabb reptérről, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

4 Replies to “Újabban az újabb reptérről

 1. Azért annyira nem vészesek azok a buszozási idők 🙂 Elvégre a Sabiha 60 (E-11) illetve 88 (E-10) várható percre van Kadıköy-től.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Ez igaz. 🙂
   Bár az E-11 és E-10-es buszok, azok nem reptéri, hanem sima buszok (még ha expresszesek is). Ráadásul oda kell figyelni, mert van olyan járat, amelyik útközben beugrik egy-egy lakóövezetbe.

   Az új reptérnél lesz majd metró is, ami elvileg felgyorsíthatja a beérkezést. De az meg inkább kevesebb csomagnál lesz praktikus, mert többször is át kell szállni, és a végén gyalogolni.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Köszönöm az információt!
  3 hete annyira arra a koncentráltam, hogy eljussak busszal Taksimba, észre sem vettem: lehet menni egyből Başakşehir-be is!
  Meg van jegyezve! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .