3×3-as térkép, 3 szóval

Egy érdekes ötlettel álltak elő. A világot a megszokott koordinátás változat helyett 3×3 m-es négyzetrácsokra (alias kocekákra) osztották fel. Majd mindegyiknek adtak egy olyan háromszavas egyedi nevet, ami könnyen érthető, elmondható.

Pl. a ///terv.póniló.társaság egyértelműen megadja azt a helyet Isztambulban, ahol az Elsüllyedt Palota bejárata van. Míg a ///hangya.kijut.nyerít az a hely, ahol az Elsüllyedt Palota kijárata van.

Bár a szavak véletlenszerűen vannak összerakva, ez utóbbi esetben meglepő a hasonlat…

A program neve a what3words.com. És mobilis verziója is van, így ismerősünknek pontosan elküldhetjük (vagy bemondhatjuk) a pozíciónkat.

A Föld koordinátás felosztása egy nagyon jól bevált technika. Csakhogy akkor kezd nehézkes lenni, amikor a mindennapjainkban használjuk olyan relatív kis méreteknél, mint egy bejárat.

Az isztambuli Elsüllyed Palota bejárata pl. koordinátákkal leírva így néz ki: É.41º00’30,54″-K.28º58’41,72″

Ráadásul nagyon nem mindegy, hogy kiírjuk rendesen fokokkal, fokperccel és fokmásodperccel, ahogy pl. a Google Föld is teszi. Vagy a fokokat csak simán tizedessekkel, ahogy a pl. a Google Térkép is teszi. Az ő esetében ugyan az a hely így néz ki:
41.008381, 28.977953

Igen, még az északi/déli félteke és keleti/nyugati hosszúság is hiányzik. Azt +/- jelekkel oldja meg.

Persze ha a beállításokban bóklászunk, akkor meg lehet oldani, hogy legalább házon belük ugyan az a pozíció ugyan úgy legyen jelölve. De ez még nem garantálja, hogy sikerül is egyik programból a másikba a helyzetet átküldeni. Főleg, ha azt más gyártó készítette. Jellemzően a Google Térképből nem lehet a navigációs programokba a pozíciót értelmezhetően átküldeni. És nem is igazán látszik, hogy ez mikorra fog gördülékenyen működni…

Na de itt van ez a számunk: É.41º00’30,54″-K.28º58’41,72″ Ez bármely térképészettel foglalkozó embert jóleső érzéssel tölthet el, míg a többiek java részt azt se tudják, melyik kontinensen kell egyáltalán keresni. Annakidején belénkverték, hogy Budapest nagyjából az északi 47 º 30′ és keleti 19º környékén található. Így ebből tapogatva annyit sikerül is kikövetkeztetni, hogy ha valami mondjuk északi 50º, akkor az már biztosan nem Magyarországon van. Ha pedig keleti 50º, akkor az aztán tényleg jó messze van.

E mellett képzeljük el a következő beszélgetést:
-Hol vagy?
-Itt állok a kapuban!
-Hoooool?
-É.41º00’30,54″-K.28º58’41,72″
Hát… ez nem túl életszerű…

A Google is érezte, hogy ez így azért nem egyszerű, és kitalált egy egyszerűbb kódot. Maradva az Elsüllyedt Palota bejáratánál, ez Google kóddal így néz ki: 2X5H+95 Sultanahmet, Fatih, Alemdar Mh., Fatih/Istanbul

Jó, hát ők programozók. És nekik a 2X5H+95 éppen ugyan olyan betűk halmaza, mint mondjuk a sajtospogácsa szó. Ez részükről teljesen rendben is van.

Két informatikus beszélget:
-Mi a jelszód?
-ZhkL_26xWrz
-Ne már? Te a kutyád nevét használod jelszónak??

Ráadásul nem is elég a Google Térkép keresőjébe a 2X5H+95 kódot beírni. Legalább a Sultanahmet is szükséges hozza. Ha csak a kódot, meg Isztambult írjuk, akkor már nem találja meg (Istanbul-al sem).

És akkor még tegyük hozzá azokat az eseteket, amikor a Google nem is oda teszi a pontot, ahova kérjük. Ő jellemzően szeret az úton maradni. Így ha egy parkban akarunk valakivel találkozni, akkor az nem mindig lesz egyszerű.

Ezzel szemben a What3Words esetében az isztambuli Maçka park játszóterén a csúszdák előtt találkozunk: ///rovar.megáll.sármos. Igen, szúnyogokra lehet számítani, de ha ott megáll egy sármos srác, akkor az én vagyok.

Az, hogy szinte méterre (valójában 3 méterre) pontosan meg lehet adni a pozíciót, roppant hasznos. Pl. nemcsak a reptér kijáratánál várlak lesz az üzenet, hanem tényleg pontosan elküldhetjük, hogy hol is várjuk az ismerősünket.

És éppen e miatt használják az Egyesült Királyság mentőszolgálata is. De már az Airbnb is beépítette a rendszerébe. Úgyhogy a jövőben mi is használjuk fogjuk, mert sokkal jobban meg lehet adni egy-egy látnivaló pontos helyét.

Nézzünk is néhány ismertebb, kevésbé ismert, vagy eltévedésre alkalmas helyet! (ezeket egyenlőre a térképen gyűjtöm össze, nem a helyszínen. Így kisebb eltérések lehetnek)

Az AyaSofya múzeumba a bejárat itt található: ///legelők.garázs.leng
Kevesen tudják, de az ottani oszmán türbék is látogathatóak. Hozzájuk itt a bejárat: ///betanít.szalon.boltok
Piroska mozaikja pedig valahol itt van: ///útlevél.vonalaz.tanóra

A Kék Mecset bejárata itt van: ///vásárlók.rutinos.kiadó
De, hogy eljussunk odáig át kell menni a kapun: ///tekercs.kapusok.stílusok

A Hippodrom három oszlopa:
(Theodosius) Egyiptomi oszlop: ///mécses.reakció.fejlett
(Tripusz) Kígyó oszlop: ///kalandos.ernyők.jégpálya
Konstantin-obeliszk: ///szab.köpeny.jegyez

Fedett bazár bejáratai (valószínűleg néhány kimaradt):
///megnyer.bűvész.megvár
///ügyesen.szól.betesz
///motiváló.égitest.gondnok
///műsorok.forróság.bepótol
///szeder.ciripel.válaszol
///bejövő.vázol.beakad
///utcabál.büfés.kímél
///reszelő.békülés.jóízű
///szöcske.átkel.szak
///elrohan.lekésik.írók
///jegyez.lenget.befon
///éretlen.aláhúzás.írások

Fűszerbazár:
///kabátok.ezután.mágikus
///tálcák.gondozó.kijárat
///építő.odamegy.bizalom
///minden.gyalu.látomás
(itt van a kávébolt is mindjárt: ///bérel.szemek.dekorál)

Könyvbazár:
///pillanat.felismer.kalandok

Kadıköy könyvbazár:
///hajszál.szúnyog.csodásan
///benyit.támaszt.szirup

Rüstem Paşa Camii bejárata (ezeket a helyszínen le kellene ellenőrizni):
///szerintem.fenyves.gyűlés
///hord.évjárat.felvétel

Mint látható, a szavak mind magyarok. Így tényleg könnyű 1-1 helyszín pontos pozícióját megadni. Másrészt néha vicces.
A nyelvet lehet állítani. Tehát ha valakinek angol barátja van, akkor elég csak átállítani angolra, és máris angol szavakat fog kiírni.
Egyébként fordításra nem jó. A fenti ///kabátok.ezután.mágikus pl. angolul ///drum.ensemble.slows lesz, ami cseppet sem hasonlít a magyar verzióra. Viszont ha angol nyelvűbe írjuk be a magyar pozíció szavakat, akkor is megtalálja a keresett helyet.

Csúnya szavak természetesen nincsenek a rendszerben. Így nem kell attól aggódni, hogy valakinek a házához valami igazán kellemetlen név fog tartozni. Sőt! De még olyan a buta is hiányzik. És amennyire sikerült kitapasztalni, szamár meg ökör sincs. De kecske viszont már van! Meg okos is!

Ezen felbuzdulva még pár szóvariációt kipróbálva akár alternatív társkeresőként is lehet használni!

Kezdjük el írni, hogy ///gazdag.fiú…. aztán csatoljunk hozzá valamilyen jelzőt. Pl. okos, vagy szép, vagy sportos. Esetleg hajó, palota, vagy ami csak eszünkbe jut. Majd a térkép kiböki, hogy mely helyen érdemes kutatni (esetleg ásni).

Ugyan ez a módszert a másik nem kedvelői is kipróbálhatják. Pl. Brazíliában az erdő közepén található egy ///szép.lány.okos.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
3x3-as térkép, 3 szóval, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

2 Replies to “3×3-as térkép, 3 szóval

 1. Hááát, nem pontosan ehhez a témához vág, de én a Google Street View-ról néhány napja álltam vissza a Yandexre… A Google-ön sok helyen kitörölték a régi utca képeket, újból nekivágott az autó az adott városnak, és a korábbi utcák 1/3-át járta csak végig…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. A Google Utcatérképén a bal felső sarokban az infó ablak alján szokott lenni egy óra (vagy valami hasonló). Arra kattintva feljön az idővonal. Ha vannak régebbi képek, akkor lehet köztük váltogatni.
   Vannak helyek, ahol a Yandex jobb, vannak ahol a Google. És sok olyan, ahol egyik se jó.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .