Isztambul torzított népesség térképe

2019. március 31-én önkormányzati választások zajlottak Törökországban. Az eredményekben sok volt a hűű meg a hááá… Vagyis mindenkit nagy meglepetés ért. De ezekbe most nem fogunk belemenni, pedig egy egész könyvet meg lehetne vele tölteni. A blogunk egyik alapelve, hogy a napi politikával nem foglalkozunk.

Amiért mégis előkerült a téma annak nem más az oka, mint a térképek.

A választási eredmények térképe Isztambulban így nézett ki:

2019. március 31-én önkormányzati választások Isztambul térképe
2019. március 31-én önkormányzati választások Isztambul térképe

Abba most ne menjünk bele, hogy melyik szín(*) melyik pártot jelenti (bár ez a térképen fel van tüntetve). Helyette általánosságokban nézzük!

A választásoknál mindig érdekes, hogy miként tüntetik fel a különböző pártok színeit, mivel a török pártok 80%-a a török zászló vörösét használja.

Ami mindenképpen jól látszik, hogy a térképen a narancssárga az uralkodó szín. Csakhogy – padadam, jön a meglepetés – az össz eredményben a narancs és a vörös színt képviselő párt nagyjából 50-50%-ban vitte a szavazatokat (sőt, a vörös egy icipicivel többet).

Dehát, dehát, dehát…. Ez mégis hogy lehet? Hiszen a térkép csupa narancssárga?

A válasz: A térkép megtévesztő! Ez ugyanis egy területi térkép, ami rengeteg mindet megmutat: melyik kerületek hol van, mekkora, hol vannak a határok, merre van a tenger, stb…

De egy valami nem látszik: melyik kerületben hány ember lakik (pontosabban arra az információra lenne szükség, hány ember ment el szavazni).

A legnagyobb isztambuli kerület Çatalca, ami leginkább erdőből áll. Ő 1.115 km²-t tudhat magának. Miközben kevesebb, mint 73.000 ember lakik ott (hivatalosan, de ez már egy másik történet). Márpedig ezzel ő a 3. legkevesebb lakót birtokló kerület!

Ennél kevesebb lakó csak a Szigeteken (16.000), és Şile kerületben van (36.500). Ez utóbbi egyébként a 3. legnagyobb kerület, 782 km²-el.

A második legnagyobb kerület Silivri, ahol szintén kevés ember lakik: 187.500. És ezzel ő az 5. legkevesebb emberrel rendelkező kerület.

Tessék. Mindjárt megkaptuk azt, hogy a három legnagyobb kerület rendelkezik a legkevesebb emberrel. És így a legkevesebb szavazóval is.

Most lássuk a lista másik oldalát!

A legtöbb ember Esenyurt kerületben lakik. 891.000-en (összehasonlításképpen ez alig valamivel kevesebb, mint fél Budapest). Ennek a kerületnek a mérete 43 km². Ő egy jó közepes méretűnek mondható. A lista 16. helyét foglalja el.

Második legnépesebb kerület Küçükçekmece. Ott 770.000 ember lakik. Mérete pedig 37,5 km². Ő már csak a 20. a listán!

Harmadik legnépesebb kerület pedig Bağcılar 735.000 lakossal. És ő még kisebb, 22 km²-t tudhat magának. Ezzel pedig a lista 27. helyén szerepel.

És akkor még nem is beszéltünk az olyanokról, mint pl. Gaziosmanpaşa. Közel félmillió (487.000) ember lakik kevesebb, mint 12 km²-n.

A legkisebb kerület egyébként Güngören. Ő 7 km²-es, és 290.000 ember lakik ott. Második helyezett Beyoğlu, 9 km²-el és 230.000 lakossal. Harmadik pedig Bayrampaşa 9,6 km²-el és 271.000 emberrel.

Mindebből úgy képzelhetjük el, hogy a nagyobb kerületekben éppenhogy kevesebb ember van. A több szavazó inkább a kisebb kerületekben van.

Szerencsére ma már számítógéppel lehet mindenféle kalkulálni és rajzolgatni. Így megrajzolták a tényleges szavazó térképet. Ez így néz ki:

2019. március 31-én önkormányzati választások Isztambul térképe a népességre torzítva
2019. március 31-én önkormányzati választások Isztambul térképe a népességre torzítva

Ugye? Rá se lehet ismerni! A korábbi nagy kerületek hirtelen milyen picik is lettek! Míg a belső, kisebb kerületek, melyek eddig alig látszottak, mindjárt nagyobbak lettek. És jobban uralják a térképet.

Itt már közelebb állunk az igazsághoz. A két szín már jobban megközelíti az 50-50%-os arányt. De annyiban még mindig nem jó, hogy se a narancssárga, se a vörös kerületek nem jelentenek 100%-s arányt egyik pártnak is. Ez csak azt mutatja, hogy az adott kerületben melyik párt nyert többséget. Azt nem látjuk, hogy mennyivel. Lehet, hogy csak 1%-al. De lehet, hogy 40%-al! Márpedig ez az összesített eredményben sokat számít.

Matematikailag lehetséges olyan végeredmény is, hogy egy kivétellel minden kerületben ugyan az a párt nyer, de csak néhány szavazattal. Ekkor a térképen egy kivétellel minden kerület ugyan olyan színű. De ha abban az egy kerületben a másik párt fölényesen nyert, akkor összesítettben ő lesz a győztes.

Tehát ezek a térképek szépek, meg látványosak, de nem mindig mutatják a teljes igazságot.

Amikor kész lett ez az érdekes és tanulságos torz térkép, a rajzolók gondoltak egyet, és ugyan ezt megcsinálták a teljes Törökországra is.

Emlékeztetőül így néz ki Törökország. A témánál maradva (meg a jobb láthatóság kedvéért) ezúttal is a 2019. március 31-ei választásokat használtuk.

2019. március 31-én önkormányzati választások Törökország térképe
2019. március 31-én önkormányzati választások Törökország térképe

Ugyan ez a térkép a népességre torzítva már így néz ki:

2019. március 31-én önkormányzati választások Törökország térképe a népességre torzítva
2019. március 31-én önkormányzati választások Törökország térképe a népességre torzítva

Nos igen… Nem véletlenül mondják, hogy Isztambulban lakik fél Törökország! Még ha a valóságban inkább a negyede-ötöde.

Hivatalos adatok szerint Törökország népessége 80 millió. Ebből 14 él Isztambulban. De bárkit megkérdezünk, biztosan állítja, hogy legalább 20 millióan vagyunk.

A fenti térkép egyben azt is mutatja, hogy a nyugati tartományok mennyivel több lakost tudhatnak, mint a keletiek. És ott is leginkább a Földközi-tenger partvidéke a vezető.

Ebből a tátott szájú vízilóból sikerült egy másik verziót is találnom, ami végre politikailag is semleges. Ő így néz ki.

Törökország torzított népességi térképe - Forrás: Milliyet - Leverhulme Trust projes
Törökország torzított népességi térképe – Forrás: Milliyet – Leverhulme Trust projes

Sajnos a kép nem túl jó felbontású. Ami még érdekes benne, hogy 10 évvel korábban készült, 2009-ben. És több különbséget is felfedezhetünk a két térkép között. Ezek lehetnek azért, mert mégiscsak 10 év telt el. De lehet a torzítás módszere miatt is. Vagy csak azért, mert ez eredetileg egy domborzati térkép.

Ha nem torzítanánk a térképet, akkor ilyennek kellene kinéznie. A nagyobb pöttyök jelentik a több embert, míg a sötétebb területek a nagyobb népsűrűséget.

Törökország lakossági térképe 2015 - Forrás: Coğrafya Harita
Törökország lakossági térképe 2015 – Forrás: Coğrafya Harita

Természetesen ez a térkép sokkal tudományosabb, és jobban össze lehet hasonlítani a különböző területeket. Főleg, amelyek egymástól messze vannak. És a színekkel játszva a különbségeket is jól ki lehet emelni.

De persze ezt előbb tanulmányozni kell, meg kell érteni, gondolkozni kell, meg hasonló utálatos dolgokat kell csinálni.. Ezzel szemben egy erre a célra torzított térképen mindjárt minden azonnal látszik.

Találtam egy másik térképet, ami szintén a Törökország népességével foglalkozik. Ő a legtöbb és a legkevesebb lakosú tartományokat emelte ki.

Törökország népessége - Forrás: Marmara Çağdaş
Törökország népessége – Forrás: Marmara Çağdaş

Nos igen. Isztambul vezet. Ráadásul 3x annyian laknak benne, mint Törökország fővárosában, Ankarában. Ráadásul Izmir is ott van a közelében. Lehet, hogy egy nap lehagyja Ankarát?

Ezzel szemben a legkevesebb ember Bayburt tartományban lakik. Alig 80.000-en. Ez magyarországi viszonylatban Szombathely lenne.

Ez az oldal azt is kiemeli, hogyha Isztambul ország lenne, akkor a világ 201 országából 129-et maga mögé utasíthatna.

És ha már népesség, akkor nem maradhat ki a nemek szerinti eloszlás sem! Ugyan ez az oldal feltünteti, hogy Törökországban 40 millió 535 ezer férfi, és 40 millió 275 ezer nő él. Vagyis 260 ezerrel több férfi van, mint nő. Elvben tehát ennyi külföldi lány találhat itt férjet! Juhuhú!

Férfiak és nők aránya Törökországban - Forrás: Marmara Çağdaş
Férfiak és nők aránya Törökországban – Forrás: Marmara Çağdaş

Ehhez viszont elengedhetetlenül szükségünk lesz arra a térképre, ami a fiúk és lányok arányát mutatja Törökországban.

A kékek azok a tartományok, ahol a fiúk, míg a rózsaszínek ahol a lányok vannak többen.

Fiúk-lányok aránya Törökországban - Forrás: Coğrafya Harita
Fiúk-lányok aránya Törökországban – Forrás: Coğrafya Harita

Azt azért fontos kiemelni, hogy ez a térkép 2016-ban készült. Azóta eltelt pár év. Így ha valaki mondjuk Yozgatban nem talál férjet magának, akkor az lehet azért is, mert azóta a fiúk átmentek Sivasba.

One Reply to “Isztambul torzított népesség térképe”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük