Vonatok Törökországban – 2 rész: Van-tó Expressz

Törökországban jelenleg (pontosabban 2016. júniusában) 8772 km-nyi vasút van (volt).

Ez első ránézésre nagyon jónak tűnik. Ha azt is hozzávesszük, hogy a török tengerpart hossza összesen 7200 km, akkor azt láthatjuk, hogy akár a teljes parton végig lehetne vezetni a vasutat.
Ez azért nem lenne rossz, vonattal menni a partra!

Az utasszám sem tűnik rossznak: 81 millió fő évente! Vagyis a teljes török lakosság egyszer vonatozik egy évben!

Most viszont vegyük elő a magyarországi számokat is (2011-es adat): 7893 km vasútvonal, amin 142 millió ember utazott.

No igen, így már nem olyan fényes a helyzet… Ezen próbálnak úgy javítani az elmúlt években. Több helyen is zajlik a szupergyorsvonatok építése. Így egy szép napon majd tényleg jókat lehet vonatozni Törökországban.

De addig sem kell búsulni, mert már most is van néhány érdekes járat!

Ebben a részben ismerkedjünk meg a Van-tó Expresszel!

Oké, ehhez elsőnek a Van-tóval, és a környékével kell megismerkedni egy kicsit. Mert nem jó úgy vonatozni, hogy nem tudjuk, minket megyünk oda.

Másképpen fogalmazva: Mi van Van-ban?

Ígérem, egyszer még jelentkezek Az év legrosszabb szóvicce versenyre…

Van Törökország délkeleti végén található. És mint ilyen, akkor természetesen tele van macskákkal.

De ezek nem ám sima macskák! Innen származik a híres van-macska. Ez ellentétben a fekete, fehér és a menj innen te szőrös dög típusokkal, melyek a természet remekművei, a van-macska egy előre megfontolt szándékkal szelektív tenyésztéssel az ember rakta össze. Mégpedig Törökország 4 különböző tájáról gyűjtöttek ehhez macskákat.

Az eredmény egy különleges fehér macska lett (néha vörös foltokkal), amelyiknek egyik szeme kék, másik barna. E mellett a mondák szerint kiváló személyi testőr. Sálként el lehet rejteni, így meglepetésszerűen vetheti magát a támadóra, és apríthatja fel az éles karmaival.

Más források azt is igazolják, hogy ez a macska nemcsak úszni is tud, de még szereti is a vizet. Néha láthatóak, amint a Van-tóban úszkálnak. Mások szerint nem a macskát, hanem a szörnyet látják ilyenkor. Megint mások szerint a macska a szörny, vagy a szörny a macska. Míg egyesek szerint ilyenkor a macska a szörnyet kergeti, ami hasonlít egy pamutgombolyaghoz.

Van-macska - Forrás: Wikipédia
Van-macska – Forrás: Wikipédia

Persze bármennyire is cuki ez az állat, azért ez még nem elég indok, hogy Van városába utazzunk. Ott még számos nagyon érdekes látnivalót találunk.

A Van-tó Törökország legnagyobb tava. Kicsit olyan, mint a Balaton, ami minden bájával, kialudt vulkánjával és ásványi anyagaival szép, érdekes és látványos. A víz magas nátrium-karbonátját a helyiek régóta használják mosószernek is. Így ha esetleg belesnénk a vízbe, ne aggódjunk, a ruhánk legalább tiszta lesz!

De ami ennél is fontosabb, hogy ez itt Kelet-Anatólia központja, ahol több ezer éven keresztül különböző népek jöttek-mentek, háborúzgattak, és sok mindent építettek. Ma számos örmény és kurd emléket találhatunk. Van városának pedig 2 vára is van: Van-vár és a Hoşap-vár

Aghtamar - Forrás: Wikipédia (
birasuegi)
Aghtamar – Forrás: Wikipédia
(birasuegi)

Így inkább nem az a kérdés, hogy menjünk-e Van tartományba, hanem az, hogy mikor. És hogyan?
Nos egyik lehetséges, és ajánlott út a Van-Expressz!

Mindjárt az egyik leggyakoribb kép, amit az expresszről találhatunk, azokon éppen szép havas tájakon halad át a vonat.

Van-tó Expressz. Fotó: Hüseyin Taşkın
Van-tó Expressz. Fotó: Hüseyin Taşkın

Esetleg éppen a madarakat kergeti. Szintén a havas terepen.

Van-tó Expressz. - Forrás: Emlaknews
Van-tó Expressz. – Forrás: Emlaknews

A másik, ami gyakran feltűnik, hogy az emberek a vonat tábláját fogják a kezükben, úgy fotózkodnak. Arra azonban semmilyen utalást nem találtam, hogy a jegyárban a tábla is benne lenne. Így ezt valószínűleg hazavinni azért nem lehet. Így a fotózkodás után akasszuk vissza a vonatra! Nem arra, a másikra!

Egy csapat turista a vonattal, táblával, sapkával, sállal. - Forrás: Haberturk
Egy csapat turista a vonattal, táblával, sapkával, sállal. – Forrás: Haberturk

A táblát jobban megnézve feltűnhet valami furcsaság: A végállomás nem Van városa! Hanem Tatvan. Ez pedig a Van-tó másik oldalán található. Vagyis a vonat nem megy el Van városáig, hanem csak a tóig. Ezért is nem Van Expressz a neve, hanem Van-tó Express.

Van-tavi vasúti komphajó - Forrás: Wikipédia
Van-tavi vasúti komphajó – Forrás: Wikipédia

A történet szerint az emberek lelkesen építették a vasutat Ankarából. Hegyen-völgyön vitték keresztül a síneket, hidakat is építettek. Mígnem eljutottak Tatvan városába, vagyis a Van-tóhoz. Ott megálltak, és körbenéztek. Most mi legyen? Balra kerüljük meg a tavat, vagy jobbra?

A Van-tó nem kicsi. 3755 km2 a területe. A kerülete pedig 430 km. Így aztán semmi meglepő nincs abban, ahogy a történet folytatódik: az építők balra néztek, jobbra néztek, majd felnéztek a napra, ami igencsak alacsonyan volt már. Míg ők igencsak magasan: 1640 m-e a tengertől. Mindeközben vészesen közeledett az az időpont, amikor a török sorozat kezdődik.

Úgyhogy mindenki hazament.

De megfogadták, hogy egyszer még visszajönnek, és akkor körbeépítik a tavat vonattal. Majd egyszer… Talán éppen holnap!

A vonat viszont nem állhatott meg! De ahelyett, hogy belefutna a tóba, inkább odatettek egy vasúti komphajót. Így egyszerre lehet hajóval, és vonattal folytatni az utat Van városába, majd tovább Iránba. De az már egy másik történet…

A vonat Ankarából indul, mégpedig minden pénteken és vasárnap 10:55-kor. 12:02-kor pedig már meg is érkezik Tatvan városába. Csak éppen egy nappal később. Azaz a keddi vonat szerda délben, míg a vasárnapi vonat hétfő délben lesz a végállomáson. Vagyis ez egy jó kétnapos program. Főleg, ha hozzátesszük, hogy még át kell hajózni Van városába is.

Visszafele ugyan úgy kedden és vasárnap járnak a vonatok. Indulás reggel 7-kor, érkezés 7:44-kor (szintén 1 nappal később).

A jegy ára 48 TL (2019-ben), amit ha összehasonlítunk mondjuk az isztambuli AyaSofya 72 lírás (2019) belépőjével, akkor egészen jónak mondható. Hát még ha a repülő árával!

Ez persze az alap ár, amikor csak ülünk a vonaton. Az emeletes ágyas (Google szerint edző kanapé), vagy kupé jegy ennél drágább: 64 TL (bár amikor a próbavásárlást végeztem, nekem 48 lírát mondott). Ha pedig rendes ágyban akarunk aludni, akkor 1 fő 117 TL, míg 2 fő 187 TL.
Az utóbbi kettőben már benne van az étkezés is!

A vonat – ellentétben mondjuk a metróval, tengeralattjáróval, éjszakai repüléssel – nagyon kellemes utazás. Mégiscsak 25 óráig megy a vonat, így bőven lesz mit látnunk! Ez idő alatt 60 állomáson megy keresztül!

Irmak, Yahşihan, Kırıkkale, Balışıh, Çerikli, Sekili, Yerköy, Caferli, Şefaatli, Sarıkent, Karasenir, Kanlıca, Yenifakılı, Himmetdede, Boğazköprü, Kayseri, Sarıoğlan, Karaözü, Yeniçubuk, İhsanlı, Şarkışla, Hanlı, Gözmen, Bedirli, Kalın, Yapı, Sivas, Taşlıdere, Bostankaya, Yenikangal, Çetinkaya, Demiriz, Akçamağara, Akgedik, Hekimhan, Malatya, Battalgazi, Fırat, Kuşsarayı, Pınarlı, Baskil, Şefkat, Yolçatı, Elazığ, Yurt, Çağlar, Muratbağı, Palu, Beyhan, Ekerek, Suveren, Genç, Turna, Nurik, Solhan, Kale, Muş, Sıcaksu, Rahova és Tatvan.

Ez így sokaknak nem mond semmit. Így a lényeg: Ankara—Kayseri—Sivas—Malatya—Elazığı—Tatva······Van.
A térképen kb. így néz ki:

A Van-tó Expressz hozzávetőleges útvonala
A Van-tó Expressz hozzávetőleges útvonala

Valamiért a járat hosszáról nem sikerült információt szerezni. De még az útvonalról sincs egy rendes térkép. Így a Google-ban raktam össze valami hasonlót. Úgy tűnik, hogy a vonat legalább 1200 km-t halad, míg eljut Ankarából a Van-tóig. (Frissítés: megtaláltam: 1245 km)

Innen mehetünk tovább a komphajóval még 90 km-t, míg eljutunk Van városába.

A hajó nagyjából a vonat megépítésével egyidőben indult. Mindez még 1970-71 környékén volt. Így a hajók mára eléggé elavultak. De ami még fontosabb: lassúak.

2017-ben elkezdték új hajókkal feltölteni a flottát. Ezek a korábbi 4 és fél óra helyett 3 és fél óra alatt teszik meg az utat (Ez már gyorsabb, mint egy futó ember sebessége. Ne próbáljunk meg a hajóval versenyt úszni, mert ő fog nyerni!).

E mellett úgy hírlik, hogy nincs tényleges menetrendje a hajónak. Akkor indul, amikor tele van (vagy a kapitány úgy érzi, hogy tele van).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (2 votes cast)
Vonatok Törökországban - 2 rész: Van-tó Expressz, 9.0 out of 10 based on 2 ratings
 

3 Replies to “Vonatok Törökországban – 2 rész: Van-tó Expressz

  1. Egy győri Törökország rajongó barátom nagy Van-imádó, már mindenféle közlekedési eszközzel járt ott.
    A Van-tavi vasúti komphajó fedélzetéről lenyűgöző képeket csinált a naplementéről!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .