Karácsony Isztambulban 2019. – harmadik rész

Mai mottónk: Az üzletnek mennie kell!

The shop must go on!

Természetesen így, kétértelműen…

Christmas in Cevahir AVM
Óriás karácsonyfa a Cevahir AVM közepén (2012)

Elvileg a Karácsony a szeretet ünnepe, és arról szól, hogy együtt a család, barátok, meg ilyesmi.
De hogy a Karácsony mennyire az üzletről is szól, az a világ egyik legősibb kereskedelmi központjában nagyon is tetten érhető. Hiszen ha már hivatalosan úgy sincs Karácsony, csak újév, akkor miért ne lehetne karácsonyi, pardon… újévi akció is mindjárt?

Ez úgy szépen jól beleillik a sorba. Véget ért a nyárivégi akció, elkezdődött a szeptemberi. A búzakalászos reklámokat felváltották a hulló falevelek. De most, hogy az ország keleti részén havat láttak, ez a koncepció már nem állja meg a helyét… Ideje átállni téli üzemmódra.

A tél pedig ugyebár hó meg fenyőfa. A fenyőfán legyen sok-sok lámpa, mert lámpa mindig kell! Az utcán is vannak lámpák: piros, sárga és zöld… a fenyőfán is legyen akkor piros, sárga, zöld…. hoppá! Kék lett, maradhat?
És persze csillagok! Csillagok mindig kellenek! A török zászlóban is van csillag, akkor a boltok kirakatát is teleszórjuk csillagokkal.
Egy ekkora kavalkádban viszont bárki, bármi elveszik. Kivéve, ha piros ruhában van. Sapkája is van, szakálla is… kinek nincs ma szakálla? Na ugye!
(A piros ruhának más jelentése is van, de majd az egyik következő bejegyzésben merülünk a kérdés mélyére)

Istanbul Christmas 2012
Kitlábon rohangáló karácsonyfák. (Kanyon AVM – 2012)

Isztambulban persze nem várták be, hogy megérkezzen a tél, vagy akár a december. Mindjárt november elején – rögtön az őszi akciózások után – megkezdődtek a karácsonyi akciók is. Természetesen a sima utcai boltokban is, de leginkább a bevásárló központokban (törökül AVM – Alışveriş Merkezi).
Náluk ez azért is izgalmas, mert óriási a verseny a bevásárló központok között.

A 2019-es statisztikák szerint Isztambulban 121 bevásárló központ működik. Két éven belül még 11 új megnyitására lehet számítani.
Törökországszerte összesen 420 bevásárló központ van. 2018-ban 19, 2019-ben pedig 3 új nyílt meg. Látható, hogy kicsit visszaesett a bővítés. De azért a törökök bizakodóak, és 2012 végéig még 62 új megnyitására számítanak.
Ez is gondolom olyan, mint a villanyszerelőnk, hogy bizakodunk, felrakja mind a 20 konnektort, de a 3.-nál megunja, és elmegy teázni…

Ha már a számoknál tartunk, ez a 420 bevásárló központ közel 13 millió m²-et foglal (Ez csak az üzletek területe. Nincs benne a parkoló, a gépek, lift, közlekedő folyosók, terek és parkok). Ha ezt mondjuk 200 m²-es lakóházakkal számolnánk, akkor 65.000 házat kapnánk. Simán összejön egy kisváros…

További érdekesség, hogy az 1000 főre jutó bevásárlóközpont-területben Isztambul vezet. Itt 1000 főre 312 m² vásárlási lehetőség jut. Ankara csak kicsit van lemaradva, ők 295 m²-n sétálgathatnak a bevásárló kosarakkal. A nagy meglepetés viszont Bolu, ahol a vásárolni szándékozó 1000 embernek 287 m² jut, éppen hogy csak lemaradva Ankarától, a fővárostól. Pedig Bolu csak az 55. a Törökország legnépesebb városai listán!
Persze ez csak játék a számokkal! Ha mondjuk a 20 fős Szalmafalván építenénk egy olyan bevásárló központot, amiben csak 3 bolt van, azzal mindjárt messze leköröznénk mindenkit!

Érdemes odafigyelni, hogy az AVM (Alışveriş Merkezi) egy nagyon jól hangzó név. És a törökök nemcsak azt szeretik, ami jól néz ki, hanem azokat is, amelyek jól hangzanak. Így egy csomó mindenre kiírják az AVM-et, ami egy kicsit is hasonlít rá. Meg olyanra is, ami egyáltalán nem hasonlít rá. Akár egy turkáló, egy konyhafelszerelés bolt, vagy még Ali bácsi kerti kiárusítása is lehet AVM. Ehhez csak annyi kell, hogy Ali bácsi festékkel 3 betűt felírjon a kapura. És ez rövidebb is, mintha a kiárusítás szóval próbálkoznak..

Christmas in Istanbul 2013
Karácsony Isztambulban

No de vissza a télbe, a Karácsonyba!
Az tehát, hogy ilyen rengeteg sok bevásárló központ van Isztambulban, nagyon komoly versenyt eredményez. Ezért mindenki próbálja a legjobb hangulatot megadni, hogy ő legyen a legkülönlegesebb. Karácsony, azaz Újév lévén a koncepció mindenhol a tél a körül forog. Ami persze vicces, amikor az utcán 16-20 fok van és süt a nap, a bevásárló központban pedig el akarják velünk hitetni, hogy esik a hó (ugye-ugye, vegyél télikabátot, meg hótaposó csizmát!!).
Az egyik bevásárló központban odáig mentek, hogy mindenfele műhó röpködött. A hangulat igazán téliesre sikeredett, hiába járt mindenki pólóban és rövid kabátban a 16 fokos „fagyban”. A műanyag műhó nagy előnye az igazival szemben, hogy nem olvad el. Így másnap is megmaradt. Meg a következő héten, meg a következő évben is… Aztán amikor még áprilisban találkozni lehetett vele, akkor úgy döntöttek, hogy a következő évben inkább más tervvel állnak elő..

Műhó-vihar (2017)
Műhó-vihar (2017)

Amikor viszont nem veszik el a fél bevásárló központ a (mű)hó alatt, akkor roppant látványos ötletekkel állnak elő!
Az színes izzósor és lámpák alap (mégiscsak Törökországról beszélünk), ahogy a sok-sok fenyőfa is. Rénszarvasokkal természetesen. Esetleg egy óriási karácsonyfa valahol középen. Ha több hely van, akkor több karácsonyfa is belefér. Vagy akár egy egész Mikulásfalva is!

Sweet village
Mikulásfalva a Capitol AVM-ben (2011)

Jó, ez utóbbi kicsit félre ment, amikor a bevásárló központ örökös pálmafái közé helyeztél el. Márcsak egy surf-deszkás Mikulás kellett volna, hogy teljes legyen az összkép!

Jurtakávézó
Jurtakávézó

Hasonlóan érdekes, de legalábbis furcsa eredmény a szabadtérbe helyezett jurta kávézó is. A koncepció szerint miközben kint a hóvihat a mínusz fokokkal együtt rocktáncot jár, addig odabent a jó melegben lehet jó meleg kávékat inni.
Egyenlőre inkább hűteni kell odabent… Idekint sok nyoma nincs a hidegnek.

Jó ötlet lenne a fordítottját megcsinálni. Hamár idekint úgyis 15+ fok van, akkor belülre kellene telet varázsolni. Mennyire izgalmas lenne az!

Tényleg van egy fedett hely, ahol télen-nyáron hó van. Ez egy téli élménypark, ahol bobozni lehet, és hasonlók. Itt található: SnowPark
És Isztambul belvárosától csak 58 perc kocsival (azaz még Isztambulban járunk).

Snowpark

SnowPark

Ha már a szabtéri dolgoknál tartunk, az elmúlt években egyre népszerűbb lett, hogy az Európában megszokott karácsonyi utcai vásárokat az isztambuli bevásárló központokban is megtartják. Egyre több helyen találkozhatunk a szabad helyeken felépített kis kunyhókkal, ahol aztán mindenféle jó dolgot (vagy jónak gondolt dolgot) lehet venni.
Az egyik ilyen vásárban az egyik házban nem vacakolnak a kreatívitással. Csak Nutellát árulnak, úgy minden extra nélkül. Mégis itt a leghosszabb a sor…

Istanbul Christmas 2010 - Capitol Shopping Center
Egy telefontársaság (Turkcell) kirakata (2010)

Most, hogy így bejártuk a bevásárló központot, ideje az üzletekre is rátérni. Ők sem maradhatnak ki a karácsonyi mókából!

Ez az időszak mindenképpen az üzleti élet nagy hajrája. Most kell eladni mindent, hogy végre ki lehessen porszívózni a raktárat. No meg hogy a kimutatásokban úgy látszódjon, mintha mindenki egész évben jól dolgozott volna. Úgyhogy ilyenkor akció hegyén hátán akció van.
De a vevőket sem kell félteni, mert ők az összegyűjtött pontokat akarják elkölteni, mielőtt lejárnának. Meg valami oknál fogva a pénzzel is úgy érzik, hogyha az idén nem költik el, akkor lejár…

Istanbul Christmas 2012
Karácsonyfadíszek minden mennyiségben

Néhány érdekesség azoknak, akik még csak ismerkednek a törökök üzleti szemléletével.

Az alapfelállás az, hogy akció mindig van. És mindenhol. Most, hogy jön a Karácsony, ez a karácsonyi akció. De van nyári akció, őszi akció, hétvégi akció, nem-esik-az-eső akció, csak-mert-felkelt-a-nap akció, stb.. Mindig van valami jó indok, amiért éppen lehet akció. Erre már külön mobil program is van, ami szól, ha a közelben akció van..
Ráadásul ezek nem 5, meg 10 százalékok szoktak lenni, hanem simán lehet 50%-os akciókat is találni.

Ehhez jön hozzá, hogy a különböző bankkártyák használata további kedvezményeket, jutalompontokat, meg minden féléket ad. Pl. lehet repülőjegyre is gyűjteni. De a legnépszerűbb, hogy a megvett terméket részletre fizethetjük ki. Függetlenül a termék árától. Tehát akár egy csomag zoknit is vehetünk 24 havi részletre mindenféle kamat nélkül. Ráadásul az év vége+Karácsony miatt további ajándék, hogy a részleteket is majd csak márciusban kezdjük el fizetni.
Ez jó móka, csak oda kell figyelni. Különben még a 2025-ös karácsonyi ajándékpénzt is elköltjük..

Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy melyik bank melyik kártyájával fizetünk. Így gyakori eset, hogy a fizetés előtt az árut félretesszük, majd elmegyünk az ATM-sarokba, hogy kicsit átrendezzük a számlát. A pénz utalása nincs ingyen, de az ATM használat igen. Amikor pedig a különböző bankok automataiból összeszedegetett pénzt a fizető bank ATM-be, az összeg azonnal megjelenik a számlán, és már használhatjuk is. Hétvégén, éjszaka is.
Ha több helyen is vásárolunk, akkor akár többször is felkeressük az ATM-sarkot.

ATM center
ATM-sarok

És ezzel még nincs vége. Mert még további ajándékok várhatnak minket. Akár hűségponttal, akár valamelyik telefontársaság révén, akár csak úgy.
És itt ne arra gondoljunk, hogy a mosógép mellé kapunk egy zoknit! Hanem olyanra, hogy 10 kg mosópor mellé kapunk egy mosógépet. Vagy TV mellé iPhone-t, vagy iPhone mellé TV-t (mikor melyik az olcsóbb). Vagy cipő mellé kenyérsütő-gépet.
Régen olyan is volt, hogy minden 10 liter benzin után kaptunk ajándék poharat. Tele volt vele a lakásunk! Aztán gondolom egyszer valamelyik háziasszony bepipult a ház urára, és szabadjára engedte a poharakat…utána elég gyorsan megszüntek az ajándék poharak.
Egyszer 20 liter tejet kaptam (meg egy plüss agyat) a nagy méretű bevásárlásom mellé. Hú de örültem, amikor végre hazaértem az összes kacattal!

Láthatjuk, hogy az végi hajrára mindenki belead mindent. Mindenhol akció, mindenhol Karácsony.

Christmas is coming
Metrocity AVM karácsonyi díszítése, ami semmit se változott az elmúlt 10 évben..
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Karácsony Isztambulban 2019. – harmadik rész, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .