Karácsony Isztambulban 2019. – ötödik rész

December 29. van. Mostanra egészen biztosan véget ért a Karácsony
Egészen biztosan???
Isztambulban még csak most kezdődik az igazi hajrá!

Mindjárt vége az évnek, de te még mindig nem vetted meg ezt a vackot, amivel 12 hónapja bombázzuk a leveles ládádat. Könyörögve kérünk, hogy a hátralévő pár napban gyere el hozzánk, és költsd el az összes pénzedet nálunk. És akkor valamit mi is vehetünk a családunknak.
Kérjük, ne hagyd, hogy a főnökünk csalódottságában feláldozzon minket valamelyik alvilági istenének!!
Gyere el hozzánk! Most!! Rögtön!!! Azonnal!!!

Részlet az év utolsó akciós leveléből

Miközben folyamatosan érkeznek a különböző akciós hirdetések, amelyek már zajlik a visszaszámlálás, addig Isztambul utcái egy különös átalakuláson mennek keresztül. Itt egy másfajta visszaszámlálás zajlik.

Korábban, a többi piros napos ünnepeken a piros dolgok leginkább felfele kerültek. És legtöbbször zászló formában. Mondjuk fel a ház tetejére, az oszlop tetejére, a toronyház tetejére. Olyan hosszan, olyan pirosan, hogy leérjen az alsó emeletekig, hogy mindenki lássa.

December 31. viszont egy másfajta piros napos ünnep. Itt minden, ami piros, alulra kerül. Lehetőleg minél jobban elrejtve. Na jó, ha kicsit kilátszik, nem baj, attól lesz az kacéros. De csak módjával. Inkább maradjon rejtve. Kerüljön minél inkább lejjebb, minél több dolog alá. Hiszen mégiscsak egy fehérneműről van szó, ami valójában piros. Vörös. Vadítóan vörös.

New year red underesses
Pirosba fordultak a boltok

Tehát egy fehérneműről van. Mert a történet szerint, aki piros fehérneműben lép át az új évbe, az szerencsés lesz.

És ki az, aki nem akar szerencsés lenni? Ha mégis lenne ilyen, akkor biztosan lesz a közelben egy árus, aki majd rábeszéli az illetőt, hogy mégiscsak jobb szerencsésnek lenni. Ami lényegében már el is kezdődött, hiszen találkozott egy kedves eladóval, csak most, csak neki szuper kedvezményt ad. Mellé ajándékba mindjárt egy mosógépet is.

Tehát eladó a piros alsó ruházat! És ahogy ez már ősi szokás Anatóliában, minden kapható minden mennyiségben. Ebben az időszakban leginkább a piros ruha dolgok. És a mennyiség? Ott nincs határ! Az utcákon nagy-nagy kupacokban árulják a piros fehérneműket.

Red days are comming...
Vegyél pirosat kilóra

-Na de mégis, minek vegyek 24 darab piros fehérneműt? Újév éjszakáján egyszerre csak 1 ruha lehet rajtam..
-És aranyoskám, mi van a következő évvel? Meg az azt követővel? Csak nem akar minden új évbe ugyan abban a ruhába átkellni? Új év, de régi ruha? Nem hangzik túl jól..
-20 évre előre vegyek ruhát? Az maga szerint jól hangzik?
-Aj, dehogy is! Hát persze, hogy jöjjön jövőre is, és vegyen újakat! Meg év közben is! Meg bármikor máskor is! Reggel, délben, este… De nem-nem! Gondolni kell arra, hogy legyen tartalék ruha is. Ha… mondjuk baleset történne…
-Mármint miféle baleset? Csak nem arra gondol, hogy könnyen elszakadnak??
-Jaj, dehogy is! Ezek kiváló minőségűek! 50 évig is bírják szakadás nélkül! Ezt használják az orosz harckocsikban is! Teljes mértékben megbízhat benne! De vajon mi történik akkor, ha egészen véletlenül, ne adj Isten, történne egy baleset…
-Milyen baleset?
-Hát..ööö… mondjuk ráömlik a vörös bor…
-Úgy gondolom, hogy a vörös bor a vörös bugyin még nem akkora katasztrófa… Bár nem akarok belegondolni, hogy ez mégis milyen körülmények között fordulhatna elő…
-És ha fehérbor lenne?
-Szilveszterkor fehér bor! Az tényleg katasztrófa lenne!
-Na ugye… akkor mégis vesz tartalékot is? 20 darab felett óriási kedvezményt tudok adni….
-A 20 darab akkor is rengeteg….
-Adjon belőlük a rokonoknak, ismerősöknek, barátoknak, ellenségeknek… Figyeljen! Vegyen 30-at, és adok mellé ajándékba egy mosógépet!

Nos tehát, míg más országokban az év végen inkább a hegyekbe lapátolt havat kell kerülgetni az utcákon, addig Isztambulban a piros fehérnemű hegyek között próbálunk kijutni a buszhoz valahogy…
Mindez nemcsak, hogy meglepő, és érdekes látvány, de egyben érdekes, még inkább meglepő!

Törökországot ugyanis úgy ismerjük, mint ahol már az is súlyos erkölcstelenségnek számít, hogyha valakinek kivillan a kislábujja.(*)
Ezzel szemben azt látjuk, hogy az utca közepén az akár fejkendős nénikék válogatnak, sőt! össze is vesznek egyik-másik csipkés, átlátszó darabon.

Hiszen ezek a piros fehérnemű nemcsak egyszerűen egy fehérnemű ami éppen pirosra sikerült. Hanem megragadva a témát, és a fantáziát, olyan részeket, görbületeket, csipkéket, tartalmaz, vagy éppen bizonyos részek, görbületek hiányoznak, ami miatt nyugodtan ki lehetne tenni a karikás 18-ast az üzletre.

Vagy talán az egész kerültre…

Red underwears
Szigorúan csak 18 év felett!!

(*) A törökök erkölcsi hozzáállása más, mint amit Európában megszokhattunk. Hibás az a gondolat, hogy ők összességében szigorúbban állnának a témához. Vannak dolgok, amikről Európában nyugodtan lehet beszélni, miközben Törökországban igencsak pironkodna mindenki. De ugyan így vannak olyan dolgok is, amiről a törökök tudnak kényelmesen társalogni, míg Európában igencsak megbotránkozna mindenki.

Természetesen nemcsak olyan verziók vannak, amelyektől a használója pont olyan piros lesz, mint a ruha maga. Egészen szolid változatokat is tálunk bőséggel. De akár be lehet öltözni télanyónak, pillangónak, jávorszarvasnak vagy bármi másnak is. Kivéve a vörös traktort, és a zöld hernyót. Vörös traktoros ünnepi ruhát eddig még nem láttunk (de semmi sem lehetetten Isztambulban). Zöld kukacnak viszont nehéz lenne úgy öltözni, hogy közben pirosak akarunk maradni…

Red underwears
Piros lepke-angyalka-páva-satöbbi-kombó

Így bátran kijelenthetjük, hogy aki pirosban szeretne átkerülni az új évre, az vérmérséklettől, fantáziától és pénztárcától függően megtalálhatja a neki megfelelő ruhadarabot.

New year red clothes
Egy szolidabb model…. Na de ami a háttérben van!!

Mindenki??
Igen, mindenki! Még a fiúk is. Hiszen nekik is lehet szerencséjük.
De ahogy az már a sztereótípiákból adódik, az ő választékuk kicsit másabb. Míg a lányoknál inkább a nőiességen van a hangsúly, addig a fiúknál a cél, hogy minél távolabb álljon a komolyságtól. Így az ő esetükben a formában nincs túl sok fantázia. Helyette az alkotói kreativitás a „vicces” rajzok készítésére lettek elhasználva.

New Year red underdress for boys
Pirosat a fiúknak is!

Nos tehát fiúk és lányok, húzzatok pirosat, és irány 2020!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .