Isztambul 6.0 – 9. rész: 660 mínuszban

-De hát itt nincs semmi! – mutatott körbe Péter a több ezer fából álló domboldalon.
Persze ott voltak a fák. Meg a nyuszik. Meg mindenféle tollas jószág, ami a fák között repkedett, és mindenféle szőrös jószág, ami a fákon mászkált és ugrált. Meg a nyuszik, amik csak úgy ugráltak. És szőrösek is voltak. Csakhogy!

Péternek nem Isztambul 6.0 volt az első turista városa, amiben először járt. Bár kétségkívül eddig ez volt a legfurcsább. Péter magát tapasztalt túrázónak tartotta. Így megszokta, hogy egy ilyen városba a belépés előtt egy információ és ajándéktárgy halmaz van. De olyan mennyiségben, ami nemcsak átvitt étterembe dől rá az emberekre. Miamiban pl. Péterre a krokodilos strandpapucsok dőltek rá…
Ez most sem volt másképpen. Isztambul 6.0/G bejárata tömve volt. Péter mindent megtudhatott az időszámítás előtti 660-73 évek korszakáról. Olyan dolgokat is, amiket talán jobb lett volna, ha sosem tud meg. És olyan dolgokat vehetett, amelyek utána hiába dobta be az ember az újrahasznosítóba (akár többször is), továbbra is haszontalan vackok voltak.
És persze ott volt még az a sok ember. Rengeteg. Érezhetően kevesebben, mint akár az eredeti, az oszmán-kori vagy akár a bizánci Isztambul esetében, de még mindig nagyon sokan. Mindez a sok ember tűnt el hirtelen, amikor a BEJÁRAT alagút után Péter kiért a fényre, a városba.
Meg persze a házak. Abból viszont egyet sem lehetett látni. Pedig Péter erre gondolt, hogy mégiscsak valami városban lesz.
-Ha most be lenne kapcsolva a túraprogramod, akkor átnavigálna a domb túloldalára. – magyarázta Portakal – Onnan csodás a kilátás a 2500 évvel korábbi Boszporuszra és Aranyszarv-öbölre. Ott szerzünk lovakat és azokkal megyünk be a központi városba, Büzantionba.

“Ha most be lenne kapcsolva a túraprogramod” – gondolta magában Péter újra és újra még órák múlva is. “De nincs bekapcsolva! Nem lehet! Mert akkor a város mesterséges intelligenciája azonnal ránk találna.” – mérgelődött Péter. Nagyon sok minden, mint pl. a virtuális képalkotó, a illat-szimuláló, de még a lépéssegítő nadrág is működött offline módban. De pont a leghasznosabb, a túraprogram volt állandó kapcsolatban a város mesterséges intelligenciájával. Az segített abban, hogy a túra Péter számára minél nagyobb élmény legyen.
E nélkül viszont Péter teljesen el volt veszve. Ott volt mellette persze Portakal is. De ő ember lévén eleve nem vehette fel a versenyt a túraprogrammal. Portakal ismeretei egyébként is végletesek voltak. Mint mondta, ő nem történész.
Péter nem igazán tudta Portakalt hova tenni. Végül is mi ő? Valami szuperninja? Vagy ő is benne van a várostervező csoportban? Portakal saját elmondása szerint az ő feladata a problémák megoldása. Vagy valami hasonló. Részese a tervező csapatnak is, segít embereket kimenteni, projekteket tesztel, és a Windows frissítések után összeomló rendszereket is ő rugdossa helyre.

***

Az út Büzantionba kevesebb, mint 1 óráig tartott volna, de direkt egyenesen oda mentek volna. De bele kellett olvadniuk a környező turista csapatokba. Márpedig itt nem úgy mentek a dolgok, mint a szokásos turista városokban, hogy mindenki szétszéled és megy, amerre lát. Itt egy olyan úton haladtak, mintha egy tárlat vezetésen lettek volna.
Végigmentek az Aranyszarv-öböl mentén, és minden faluba betértek. Portak elmondta, hogy mindez úgy lett kialakítva, mintha egy kisebb időutazáson vettek volna részt. Elinduláskor még az i.e. 7. században voltak, és mire beértek Büzantionba, már nagyjából a 2. századik mentek előre az időbe. Azok a települések, melyeken áthaladtak olyan jelentéktelen halászfalvak voltak, amikre senki se emlékezett. A mesterséges intelligencia rakta össze a ködös történelmi utalásokból és a föld alatt talált cserépdarabokból. Sőt! Még a nevüket is sikerült előkotorni az idő homályából!
-De ettől még unalmas halászfalvak maradtak volna – magyarázta Portakal – Ezért egy kicsit átalakították, hogy kicsit hasonlítson az időszámítás előtti görög kereskedő városokra is. Sőt! Felismerhető az a korszak, amikor Lüdia, vagy a perzsák uralták ezt a területet. Természetesen vannak halászfalvak eredeti alakjukban azoknak is, akik tényleg arra kíváncsiak. Sőt! A Boszporusz mentén egészen érdekes falvakat lehet végigjárni!

A túraprogram hiányában Péter nem mindig tudta követni Portakal ismertetőit. A túraprogram mindig felmérte Péter jelenlegi állapotát és figyelte a reakcióit. Ezen kívül a neten felelhető adatokból megállapított Péter történelmi és kulturális felkészültségét. Ezzel a fejlett technikával szemben Portakal eleve hátrányos helyzetből indult. És nem is tudott jól előadni. Így hiába mondott sok érdekeset, Péter elég sokat azonnal elfelejtett.

De arra mindenképpen felfigyelt, hogy mennyire több korszakot próbáltak ebbe az egyetlen városba (vagy inkább interaktív kiállításba) bezsúfolni. Ebben a néhány évszázadban élték fénykorukat a görög városállamok. Ők nemcsak, hogy állandóan egymással harcoltak, de időnként még a perzsák kis megjelentek.

Volt olyan idő, amikor a Boszporusz partján minden város külön állam volt. Persze annyira praktikusan gondolkoztak, hogy mindenki egy pénznemet használt.
Volt olyan idő is, amikor a két part tartozott másik országhoz. És olyan is, amikor az egész területet a perzsák foglalták el.

Portakal sok minden más érdekességet is mondott, de ő nem szokott hozzá az idegenvezetéshez. A túraprogram pedig ki volt kapcsolva, ami segítette volna Pétert a megértéshez, befoltozva a történelmi lukakat. Így elég sokat még az előtt elfelejtette, hogy Portakal befejezte volna a történetet…
Péter később a következőket írta a blogjába:

…amikor a városalapító Büzasz érkezett, akkor az ázsiai oldalon már volt egy megarai város. Büzasz is megarai volt, így ahelyett, hogy egymást megtámadták volna, inkább egy jót cseverésztek. Bár Büzasz később a naplójában idiótáknak nevezte őket… vagy vakoknak.. vagy valami hasonlónak. Csak mert rossz helyre építették a városukat. Úgyhogy Büzasz megmutatta nekik, jó alaposan. Kikötött a túl oldalon, ahol fenékbe rúgta az ott lakó trákokat (ők mégiscsak trákok, nem megaraiak), majd felépítette a saját városát, a saját nevével, mert ő akkora arc volt!

Igen, kétségen kívül a túraprogram sokkal jobban magyarázott.

***

Amikor felértek az utolsó előtti dombtetőre, akkor Péter nagyon meglepődött. No persze a látvány is olyan volt, amit nem lehet csak úgy leírni, de szerencsére pont ezért kialakítottak egy fotós pontot a turistáknak. Hozzá mindjárt építettek is egy olyasmit, ami egy kávézó i.e. 500-as verziójának felelhetne meg. Portakal jelezte Péternek, hogy ez egy különleges hely. Ebben az idővárosban csak ezen az ponton megengedett a modern technika használata. És egyben az utolsó hely, ahol még lehet modern ételeket és italokat venni, azaz kávézni, kólázni, pizzázni, haburgerezni, sültkrumplizni.

Péter élt is a lehetőséggel. Ebben a sorrendben. Majd ugyan ezt visszafele. Aztán belegondolt, hogy talán sokáig nem tud majd rendes ételt enni, így tett még egy kört. Csak az után ment ki a fotópontra, hogy megnézze az bronzkori várost.

Ismét megállapította, hogy milyen kicsi. Péter megszokta, hogy a városok óriásiak. Ez pedig csak néhány utca… Jó, volt ott egy palota a domb tetején, meg egy színház a domb oldalán, meg egy stadion a másik oldalán, meg egy kikötő is, meg… Na jó, mégsem olyan kicsi.
Portakal elmagyarázta, hogy ahol megérkeztek a városba, az már a bizánci időkben is a fallal körülvett részen belül volt. A modern korban pedig az a történelmi belvárosnak számított, ahonnan kb. 40 perc volt kocsival eljutni a város szélére (ha nem volt dugó). Ezzel szemben, most az időszámítás előtti időkben befele kellett egy bő órát haladniuk, hogy egyáltalán meglássák az egykori városfalat!

Portakal arról is mesélt, hogy amiket most lehet látni, azok már Római Birodalom idejében el fognak tűnni. Alig 1-2 tégla jelzi majd az egykori helyüket. A várost felépítő mesterséges intelligencia is inkább az emberi gondolkodásra építette a számításait: milyenek voltak a házat, városok, kolóniák abban a korban; hogyan használhatták ki a terep, időjárás, stb.. jellemzőit. Vagyis ami itt látszik, az csak 10%-ban biztos, 20%-ban igen nagy valószínűséggel ilyen volt. A maradékot a mesterséges intelligencia számolta ki.

-És ahogy megyünk vissza az időben, úgy lesz egyre nehezebb – tette hozzá Portakal. – A feljegyzések száma gyorsa csökken, ahogy a fellelhető régészeti leletek is. A korábbi időszakokban egyre inkább kell a mesterséges intelligenciák kalkulációikra hagyatkozni. És egyre nagyobb területet kell átnézni. A nanorobotok átnézték a valódi Isztambul 200 km-es körzetét egészen 10 km-es mélységig. De még így is túl sok a bizonytalan rész arról, hogy milyen volt az élet 8000 évvel korábban. Nem is beszélve arról az időszakról, amikor még nem alakult ki a Boszporusz! Az egy nagyon érdekes turisztikai város lesz majd egyszer, ha sikerül azt a korszakot is feltérképezni. Ebben segítene sokat az az elveszett város, aminek a térképét most keressük.
-De ha jól emlékszem, az a város valamikor i.e. 1000-2000 között volt. – mondott ellent Péter, hogy jelezze, valamit azért ő is megértett az egész küldetésből – Hogy fog ez segíteni az i.e. 6000 és korábbi világ felfedezésében?
-A nanorobotok nemcsak Isztambul környékét fésülték át, hanem a többi ismert lelőhelyeket. Az így gyűjtött információkból a mesterséges intelligencia leképzi, mi minden lehetett azokon a helyeken, amiről egyébként semmilyen ismereteink nincsenek. Hasonlóan kell eljárni, ha az ismert területről a térben vagy az időben távolodunk. Minden egyes újabb lelőhely egy újabb pont, ahonnan kiindulva lehet számításokat végezni. Még az is sokat segít, ha egy olyan új helyet találunk, ami térben közel van, de időben messze. Az elfeledett város viszont egy egész elfeledett civilizáció központja. Márpedig azokat nemcsak pár száz évre építik. És az ilyen helyeken mindig bőséges információ van, amikből lehet számolni, és távolodni mind térben, mind időben. Ráadásul egy civilizációs központ sok újabb várost fedhet fel, ahol még több információt szerezhetünk, amelyekkel még jobban tud a mesterséges intelligencia dolgozni.
Tehát ezért fontos nekünk ez az egész!
-Hűha! – hűházott Péter. – Visszamegyek a büfébe, és kérek valami erősebbet.

***

Mielőtt elérhették volna Büzantion kapuját volt egy utolsó turista ellenőrző hely. Itt felkészítették az embereket, hogy most már tényleg belépnek a történelmi helyre. Eddig lazák voltak a szabályok, de mostantól komolyan kell venni őket. Különben nem működik az illúzió.
Mindenkinek ellenőrizték a fordító programját, és azt a modult, ami megakadályozza, hogy a turista a korhoz nem illő módon cselekedjen.
Ezek után jelezték mindenkinek, hogy a technika és a higiénia is az éppen még biztonságos szintre lett beállítva. Ezt hallva sokan gyorsan visszamentek a kávézó mellékhelyiségébe. Péter inkább erőt vett magán, és Portakallal elindult a kapu felé.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .