Maradj Otthon alkalmazás Törökországban

2020 a koronavírus éve. Az egész világon elterjedt.

Ebből egy olyan különleges helyzet adódott, amikor az egész világon mindenkinek hasonló problémája van, hasonlóan próbál küzdeni ellene.

Törökországba hivatalosan márciusba érkezett meg a koronavírus. Ennek örömére mi is mindannyian bezárkóztunk, majd pedig úgy csináltunk, mint mindenki más a világon.
Ilyenkor mindegy, hogy az ember milyen kultúrához tartozik, milyen vallást követ, milyen bőrszínű, melyik ország polgára. Ilyenkor mindenki ugyan úgy van otthon. Kisebb-nagyobb különbségekkel.

A törökországi első napokat itt írtuk meg.

Azóta sok idő telt el. És bár a helyzet nem normalizálódott, de legalább stabilizálódott. Az emberek eljárnak dolgozni, kiülnek a Boszporusz partra teázni, meg újra megtanultak autót vezetni….
…volt egy pár napos időszak, amikor úgy tűnt, mintha a többség elfelejtette volna, mik azok a szabályok meg ilyenek… Abban az időszakban az ismerős felfordulást felváltotta egy ismeretlen felfordulás…

E cikk írásokkor 1086 új fertőzöttet találtak. Ez nagyjából megegyezik a korábbi napok értékével, csak kicsit kedvezőbb. Előző nap 1148 új beteg volt, az előtt 1154, az előtt 1172, előtte pedig 1186.

De azért vigyázni kell ezekkel az adatokkal! Bár a szám csökken, de ez még mindig azt jelenti, hogy egyre több, és több ember lesz beteg. Tehát nem a fertőzöttek száma csökken, hanem az újabb betegek száma. Vagyis a növekedés mértéke lassul.

Ez annyiban jó hír, hogy ezzel a csökkenő új esetszámmal egy idő múlva csak eljutunk oda, hogy nem lesz újabb beteg.
A cikk írását megelőző 5 nap számai így néztek ki: 1186, 1172, 1154, 1148, 1086. Ezen adatokból megkértem az Excelt, hogy számolgasson egy kicsit. Ebből kiderült, hogy október 1-re érhetjük el azt a szintet, hogy már nem lesz új beteg. Ez idő alatt kb. 32.000 ember fog megfertőződni Törökországban.

Ha minden ugyan így megy tovább és semmi sem jön közbe, akkor október elejére már csak néhány beteg lesz, október végére pedig ők is meggyógyulnak. Mi pedig fellélegezhetünk, és kimehetünk az utcára ünnepelni.

Amiről eddig beszéltünk, az a szám, amennyivel több beteg lesz. A cikk írásakor 209.000 fertőzött van. A 80 millió lakosú Törökországban ez azt jelenti, hogy minden 400.-i ember fertőzött. És elvileg ők is karanténban vannak.

Így ha a matek részét nézzük, akkor elég kicsi az esélye, hogy valamelyikükkel összefussunk. Azért naponta kb. 1000 embernek valahogy mégis sikerül.

Persze egy csomó minden más is beleszól az egészbe, nemcsak a matek. Az Excel eleve egyenes csökkenéssel számolt, miközben mindenki görbéről beszél. Ahogy csökken majd a fertőzöttek száma, úgy fog csökkenni a csökkenés mértéke is. E mellett nem minden fertőzött embert találnak meg. A koronavírus egyik sajátossága, hogy nagyon sokan úgy is lehetnek fertőzőek, hogy ők maguk még csak nem is köhögnek.
És még sok minden más is közbejöhet.

Így október vége helyett inkább decemberre számíthatunk arra, hogy a dolgok rendbe jönnek Törökországban.

Addig is a török egészségügy egy speciális Maradj otthon! applikációt fejlesztett ki, aminek a használatához telefonszám szükséges.
Ennek a török neve Hayat Eve Sığar, ami magyarul azt jelenti, hogy az Élet elfér a lakásban. (persze lehet ennél viccesebb fordításokat is kitalálni)

A Maradj otthon! (Hayat Eve Sığar) applikáció
A Maradj otthon! (Hayat Eve Sığar) applikáció

Ez egy koronavírus nyomkövető program. Azért, hogy valamennyire mégiscsak személytelenek legyenek az adatok, az azonosításhoz nem a személyi számot (kimlik numerasi) használja, hanem egy úgynevezett HES kódot.

Ezt a kódot ezen a programon keresztül lehet kérni (a kód neve is maga a program neve). És számos helyen kérik, kérhetik. Pl. a Török Légitársaságnál ha repülni szeretnénk, akkor az útlevél/személyi szám mellé a HES kódot is kérik.
Ez alapján fogják tudni visszakövetni az illetőt, ha esetleg megfertőződne.

De a program nemcsak a követésről szól. Hanem szeretne védelmet is nyújtani a vírus ellen. Ezt pedig különböző funkciókkal próbálja elérni.

A program Bluetooth-on keresztül folyamatosan figyeli a környezetét. És ha olyan telefonnal találkozik, ahol szintén fut a Hayat Eve Sığar applikáció, akkor jelez nekünk. Szól, hogy ajaj, valaki túl közel jött hozzánk.

A nap végén pedig láthatjuk, hogy mennyire sikerült a többi embertől távol tartanunk magunkat. Pontosabban a többi olyan embertől, akinek szintén van aktív Hayat Eve Sığar programja.

A HES kódnak, és a nyomkövetésnek köszönhetően az is kiderül, hogy a közelbe jött emberek között volt-e olyan, akiről tudják, hogy fertőző.

Persze itt most ne arra gondoljunk, hogy a koronavírusos emberek szabadon mászkálnak. Remélhetőleg ők a karanténban várják a gyógyulásukat.
Hanem arról, hogy ha valakiről idő közben kiderül, hogy vírusos, akkor a vele kapcsolatba került embereket lehet így visszakövetni.

Ez a program 14 napig tartja számon, hogy kivel találkoztunk (a központi szerver valószínűleg tovább). Lehet, hogy amikor az illetővel összefutottunk, akkor még nem volt fertőző, de mondjuk 10 nap múlva a teszten pozitív lett. Mi így erről tudni fogunk.
És ez nemcsak az az ember lehet, akivel három órán keresztül együtt teázgattunk, hanem olyan is, akivel két percet együtt ültünk a buszon.

Ma 5 ember jött közel hozzám, akiket aztán bottal kergettem el.
Ma 5 ember jött közel hozzám, akiket aztán bottal kergettem el.

A program következő hasznos, és roppant érdekes funkciója, hogy jelzi, mennyire vagyunk veszélyes területen.

Ennek a tényleges haszna megkérdőjelezhető, mert a térkép valószínűleg azt jelöli, hogy hol találtak (hol lakik??) fertőzött embert. Márpedig az elég ritkán fordul elő, hogy másnak a lakásába csak úgy bemegyünk.
Abból a szempontból viszont roppant érdekes, hogy egy nagyon részletes koronavírus térképet tarthatunk a zsebünkben. Webes verzió bezzeg nincs.
Így még ha nem is azt látjuk, hogy az utcán merre mászkálnak a fertőző emberek, arról azért jó képet nyújt, hogy merre mekkora a fertőzés mértéke, mekkora a veszélye.

Isztambul európai belvárosának koronavírus térképe.
Isztambul európai belvárosának koronavírus térképe.

Így ha egyik reggel azon gondolkodunk, hogy átugrunk mondjuk Üsküdarba reggelizni, mítingelni vagy csak napelementét nézni, akkor előtte megnézzük a térképen, hogy mi is az aktuális helyzet.
Aztán el is megy a kedvünk tőle.

Isztambul ázsiai belvárosának koronavírus térképe.
Isztambul ázsiai belvárosának koronavírus térképe.

De egyébként még akkor is érdemes inkább otthon maradni (hiszen az Élet elfér a lakásban), ha a térkép szerint a választott helyen minden oké.
Mint fent említettük, nem tudni, mi alapján jelölik a fertőzött területeket. Ahogy azt sem tudni, mennyire gyakran frissülnek az adatok.
Rengeteg adatról van szó..
Így inkább elrettentés szerepe van, hogy mondjuk Fatih kerületbe ne most menjünk el sétálni.

Isztambul Fatih kerületének koronavírus térképe.
Isztambul Fatih kerületének koronavírus térképe.

Mindez egész Törökországra ki van terjesztve. Így azt is böngészhetjük, hogy milyen állapotok vannak más városokban. Ez leginkább a törököknek lehet érdekes, hogy mennyire aggódjanak a falvakban maradt nagyszülőkért.

Mivel web-es verzió nincs a térképről (bár a mobilos applikációból ki lehetne nyerni az infót), így összebénáztam egy teljes Törökország koronavírus térképet nektek. Ez mondjuk úgy, hogy a július eleji állapotot mutatja. A térképre kattintva lesz nagyobb.

Törökország koronavírus térképe
Törökország koronavírus térképe

Ezen (pontosabban a nagyméretű képen) a vírus mellett az is jól látszik, hogy mely területeken nagy a népesség, vagy erős kapcsolatban vannak nagy népességű területekkel (lásd pl. Samsun vagy Gaziantep környékét).
Meg egy csomó minden más érdekes következtetést is le lehetne vonni ha összevetnénk más statisztikai adatokkal. Mondjuk összehasonlítanánk a az olvasási szokásokkal, bevásárlási módszerekkel, Szulejmán sorozat rajongóival, stb..

A térkép elég nagy (meg az ország is elég nagy). Ezért kiemeltem néhány ismertebb helyeket.

Isztambul, kicsit távolabbról nézve.

Isztambul koronavírus térképe
Isztambul koronavírus térképe

Valamelyik újság időnként kigyűjti, hogy mely isztambuli kerületek miképpen állnak a koronavírus elleni küzdelemben. Itt, a Hürriyet oldalán egy egészen friss lista van. Július 7-én lett összeállítva.

Ankara, Törökország fővárosa most így néz ki.

Ankara koronavírus térképe
Ankara koronavírus térképe

İzmir, a harmadik legnagyobb török város.

İzmir koronavírus térképe.
İzmir koronavírus térképe.

Bursa, aki pedig rövid ideig az Oszmán Birodalom fővárosa volt.

Bursa koronavírus térképe
Bursa koronavírus térképe

Antalya, a turisták kedvelt tengerpartja.

Antalya koronavírus térképe
Antalya koronavírus térképe

Batman. Egy kis szójáték a koronavírusos időszakban.

Batman koronavírus térképe.
Batman koronavírus térképe.

Kappadokya, ahol azért az emberek inkább a szabadban vannak, nem egymás nyakán.

Kappadokya koronavírus térképe
Kappadokya koronavírus térképe

Legyen egy északi, fekete-tengeri város is, mondjuk Trabzon!

Trabzon koronavírus térképe
Trabzon koronavírus térképe

Tekirdağ, aliasz Rodostó.

Rodostó koronavírus térképe.

És végül kedvenc török falunk, Salmanköy (alias Szalmafalva) tisztának tűnik. Bár a központi Şenpazar városka benzinkútjába valaki alaposan beletüsszentett..

Szalmafalva és a "központi" városa, Şenpazar
Szalmafalva és a „központi” városa, Şenpazar

A program természetesen tanácsokat is ad, miként lehet megpróbálni elkerülni a koronavírust. Köztük a maszk használatát javasolja.
Ha pedig valakinek éppen nincs maszkja, akkor ingyen kérhetünk egyet bármelyik gyógyszertárban. Ehhez az applikáció generál egy kódot nekünk.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.5/10 (2 votes cast)
Maradj Otthon alkalmazás Törökországban, 7.5 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .