Istanbulkart 2020

Már másfél év telt el azóta, hogy Isztambul megavárosának új vezetése lett. Az új dolgok pedig új dolgokat hoznak (ez egy olyan mondat, amit a Facebookra is ki kellene tenni, hogy másoknak is fájjon). Így az istanbulkart is új tulajdonságokkal lett felruházva.

Ezen alapon gondoltam, írok egy jó kis bejegyzést az istanbulkartról. Ez így a vírusidőszak közepén roppant hasznos. Remélem, legalább annyira érdekes is lesz!

Közben persze észrevettem, hogy még ebben az évben januárban rengeteg dolgot összeszedtem az istanbulkartról. Ezen aztán jól meg is lepődtem. De még jobban azon, hogy a mindenkori isztambuli tömegközlekedési árlistát is frissítettem. Igaz, alig pár hétre rá megváltoztak az árak…. így legalább ezt újra lehetett frissíteni (ez meg is történt.. bár közben elég álmos voltam, lehetnek hibák az eredményben).

De most komolyan.. január nem volt olyan régen. Mi változott ebben a pár hónapban?
Ööö… mi is? Lássuk, mit csináltunk januárban: vártuk, hogy legyen hó, terveztük a nyaralást, meg ilyeneket… aztán úgy hirtelen összeomlott a világ..
Igen, pár dolog érezhetően megváltozott..

Ezek között van a tömegközlekedés is. Ugye ha mindenki otthon van, akkor mindenki otthon van, nem pedig a buszokon. 2020. márciusában szépen mindenki bezárkózott a lakásába. Majd jött a szép idő, és ilyenkor hatóságilag is rátettek egy lapáttal: hétvégenként teljes kijárási tilalom volt. Ilyenkor csak azok voltak kint, akik azt fotózták, hogy rajtuk kívül senki sincs kint.

Erről több fotó és videó is készült. Itt van az egyik, ahol a teljesen üres buszpályaudvar és a híres bevásárló-sétáló utca az İstiklâl Caddesi látszik üresen.

Isztambul üres utcákkal.

Az İstiklâl Caddesi így szokott kinézni egy átlagos péntek délután.

Shopping day
Péntek délután az İstiklâl Caddesi-n

A különbséget a mindig figyelő Google is érzékelte, és egy szép grafikonba rendezte. Ezen jól látszik, hogy mennyire visszaesett a tömegközlekedés használata, ami még most sem érte el az átlagos szintet. Érdemes a képre kattintva a többi adatokat is nézegetni, pl. a parkok használatát.

Amit a Google lát: így változtak meg a szokásaink a COVID-19 vírus alatt.
A tömegközlekedés használata erősen visszaesett az első időszakban. A kijárási tilalmas hétvégéken szinte senki nem ült a buszokon.
Forrás: Google
Amit a Google lát: így változtak meg a szokásaink a COVID-19 vírus alatt.
A tömegközlekedés használata erősen visszaesett az első időszakban.
A kijárási tilalmas hétvégéken szinte senki nem ült a buszokon.
Forrás: Google

Tehát adva van 4 darab fal, négyszög alakban. Közé meg bezártunk egy halom embert. Ablak azért van, ahol lehet kifele integetni. Meg ajtó is van, de azon csak a boltig lehet elmenni, vagy a közeli parkig.
Ilyenkor mit csináljunk a közlekedési kártyával? Főleg ha van rajta pénz is?

Hát igen… a buszt nem lehet megenni… Vagyis hát… mindenki azzal jár jobban, ha ezzel nem próbálkozunk. De mi lenne, ha az istanbulkartot lehetne úgy használni, mint egy feltöltős kártyát, és tényleg lehetne vele ehető dolgokat is venni?

Nem tudni, melyik volt az első cég (bár biztosan utána lehetne nézni) melyik elkezdte az istanbulkartot is elfogadni, mint fizetős eszköz. Valószínűleg valamik nagyobb üzlethálózat. (hacsak nem a sarki kisboltban a Mari néni jött rá, hogyan lehet a rendszert meghackelni, és lecsapolni a rajta levő pénzt). De ma már több üzletben is lehet vele vásárolni.

Az előlfeltöltős kártyák egyébként is jó üzletnek számítanak: az ügyfél előre felpakolja rá a pénzt, amit utána úgysem tud 100%-ban elhasználni. Egy kicsi mindenképpen marad rajta. De az ügyfél még a teljes lemerülés előtt úgyis feltölti. Kivéve, ha elhagyja, mert az ugyebár totális üzleti siker!

<a href=Istanbulkart + Migros" class="wp-image-13758"/>
Istanbulkart + Migros

Az istanbulkart össze lett kapcsolva más törzsvásárlós kártyákkal. Példánkban (nem reklám értékű – sajnos) a Migrosban lehet istanbulkarttal fizetni. Cserébe a Migrosban kapott pontokat lehet máshol elhasználni. Pl. buszozásra, hajózásra, biciklizésre, vagy városi WC-zésre (máris összekötöttük az inputot az outputtal..).
De nemcsak a Migrosban, hanem az A101-ben hálózatban vagy az online Getir-ben is használható. Meg még ki tudja hol…

Mindezzel bővültek azok a helyek is, ahol „alapesetben” is használható az istanbulkart. Ezek azok a dolgok, amelyek már régóta tervben voltak, és folyamatosan bővítették. Ilyen a a parkolás és a nyílvános wc-k, amelyek már régebb óta üzemelnek. Újdonság, hogy az isztambuli strandoknál (isper), egyes éttermekben és kávézókban (Beltur, Istanbul Sosyal Tesisler), és egyes taxiknál (iTaksi) és bicikli kölcsönzőknél (babike) is használhatjuk.
Őket ezen az Isztambul térképen lehet keresgélni.

Használhatjuk még a palackos víz automatizálnál (Hamidiye) is. Ami azért izgalmas, mert ha a közelben palack visszaváltó is van, akkor a kiürült műanyagot oda bedobva valamennyi pénzt visszatölthetünk a kártyára. Így elviekben csak a vízért fizettünk, a palackért nem. Hiszen (elviekben) csak a vizet fogyasztottuk el, a palackot nem.

Ide lehet a PET palackot bedobni, majd az érte kapott összeget az istanbulkartra feltölteni.
Ide lehet a PET palackot bedobni, majd az érte kapott összeget az istanbulkartra feltölteni.

Mindennyi jóság mellett folytatódik az istanbulkart átvitele a mobil telefonokra is.
Tavasszal elkezdték tesztelni azt a technológiát, hogy a kártya helyett egyszerűen a mobil telefont használjuk. Ez ugyan úgy tud működni, mint amikor a bankkártya helyett használjuk a telefont (vagy jobb helyen az okos óránkat). Ennek igazándiból olyan komoly technikai akadálya nincs. Mégis valahol akadozik a rendszer… talán nem szeretnék, ha a török hackerek már az első nap darabjaira szednék a mobil applikációt, és saját feltöltő program írjanak helyette.

Egyenlő egy köztes megoldás kezd kialakulni, a QR-kódos fizetés. Ebben az esetben ha valami megtetszik, haza akarjuk vinni, és még ki is akarjuk fizetni, akkor egy QR-kódot kell a telefonon lévő istanbulkart programnak megmutatni. És már hopp! Át is ugrott a pénzünk az eladóhoz!
Ezzel a technológiával leginkább a harmadik repülőtérnél találkozhatunk, és a reptérre kivivő buszon.

Továbbá úgy tűnik, hogy az istanbulkart szépen-lassan tényleg Isztambul kártyává alakul. Már néhány múzeumba és kiállításra is bejuthatunk vele. Ezek jelenleg a Miniatürk, Sea Life Akvaryum és Madame Tussauds. Itt a belépés mellé kedvezményeket is kaphatunk, ha az istanbulkarttal fizetünk.
Az úgymond rendes múzeumok még odébb vannak (még bőven lesznek veszekedések, hogy ki kihez tartozik), így pl. a Dolmabahçe Palotába még nem tudunk istanbulkarttal bemenni. Mármint persze, bevihetjük magunkkal, csak fizetni nem tudunk vele. De mondjuk selfiet készíthetünk vele…

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy az istanbulkart kilépett abból a kategóriából, hogy csak busszal-villamossal-hajóval-metróval-felvonóval használjuk. Szépen lassan talán tényleg egy általános Isztambul kártya lesz.

Viszont ennek a fordítottjára is megvan a lehetőség. Ez az NFC technológia, amire az egész épül, pontosan ugyan az, mint amit az érintéses bankkártya fizetés is használ. Tehát ugyan azokat a dolgokat, amiket most az istanbulkarttal csinálunk, megtehetnénk a bankkártyával is. Vagy a kártyát direkt össze lehetne kötni egy bankszámlával is, ahogy erre is van sok példa Törökországban.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Istanbulkart 2020',url: 'http://isztambul.info/blog/2020/10/19/istanbulkart-2020/',contentID: 'post-13747',suggestTags: 'istanbulkart,pénz',providerName: 'Isztambul kalandok',styling: 'text' });return false" class="evernoteSiteMemoryLink">
 

3 Replies to “Istanbulkart 2020

 1. Mindig örömmel olvasom a blogot. Sok hasznos információhoz jutok általa. Köszönöm. Ha elmúlik a vírus veszély remek lenne kipróbálni az Istanbulcard Migros használatát is . Annó közlekedésre remekül bevált.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Reméljük, hogy ez egy jó kezdet lesz ahhoz, hogy az istanbulkart ne csak buszozásra legyen jó, hanem tényleg egy turista kártya legyen.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .