Színrelépett a ChatGPT

Mire ezt olvasod, a blogot már a pókhálók borítják be. Talán már feledésbe is merült.

Pedig itt a sötét éjszakában egy fény gyulladt: megjelent a ChatGPT!

2022 őszén érte el a nagyközönség a ChatGPT-t. Talán már te is hallottál róla, kipróbáltad, használtad. Egy mesterséges intelligencia, amivel beszélgetni lehet. És adatot gyűjteni.

Ez a program nagyon jól jött volna akkor, amikor még napi szinten írtam a blogot. Biztosan sokat segített volna az adatok gyűjtésében, feldolgozásokban, fordításokban és persze a helyesírási hibák kijavításában.

Sajnos a blogot nem fogja ez a lehetőség feltámasztani. De arra mindenképpen jó, hogy egy utolsó kört fussunk még vele.

A leggyakrabban használt szavak felhője
A leggyakrabban használt szavak felhője

Egy kiegészítőnek köszönhetően (code interpreter) a blogról lementett adatokat fel tudtam dolgozni. Van egy lehetőség, hogy XML formában lementsem az egész blogot. Ez nem rossz, csakhogy tele van olyan kóddal, amire nincs szükségem.
A ChatGPT viszont nekem szépen kitakarította az egészet, és a blogot PDF formára átalakította. Így most már bárki letöltheti az egészet, és úgy is elolvashatja. Sajnos sok minden elveszett közben, de így is végre sikerült az egészet archiválnom.

Aki szeretné PDF-ben olvasgatni, azt a következő listában töltheti le őket.

És ha már itt jártunk, megkértem a ChatGPT-t, hogy csináljon mindenféle érdekes kimutatásokat, szép grafikonokat és más számolásokat. Egy-két látványosat be is teszek a blogba.

A leggyakrabban használt kategóriák.
A leggyakrabban használt kategóriák.

Ami pedig számomra a legfontosabb, végre megtudtam, pontosan mennyit is írtam a 12 év alatt:
1,596,525 szó (10,829,828 karakter)!
Ha mindezt könyvben kinyomtatnánk, akkor 7,478 oldal lenne.

Aki most kezd neki a PDF-ek elolvasásához, annak sok sikert kívánok!

11 Replies to “Színrelépett a ChatGPT

 1. Ma, amikor megnéztem az e-mail-jeimet igen kellemes meglepetés ért, nagyon megörültem Neked. Az igazán szuper összeállításnak külön is, mindjárt el is kezdtelek újra olvasgatni, végtelenül élvezem a stílusodat, humorodat. Bevallom sokszor eszembe jutsz, sőt a kovid előtt egy jó nagy csapattal (17-en voltunk, akik javarészt annyit tudtak Törökországról, hogy arany, bazárok, Szulejmán esetleg még a mohácsi csata) készültünk Alanya mellé nyaralni (kedvenc szállodánkba, idén ősszel hetedik alkalommal megyünk, de már csak a párommal), és az utazás előtti másfél hónapban napi szinten próbáltam a társaságba némi tudást csepegtetni Törökország történelméről, szokásairól, ételeiről és úgy általában mindenről. Ehhez igen sűrűn igénybe vettem a blogodat és sokat idéztem belőlük a társaság nagy örömére.
  További sok sikert kívánok Neked és a családodnak (a fiúk már jól megnőttek ugye?).

  1. Nagyon köszönöm, és örültem, ha csak egy rövid időre is, de sikerült újra idecsábítani. 🙂 És pláne örülök, hogy a blog hasznos és szórakoztató volt. 🙂

   Köszönök mindent, és én is sok sikert kívánok! 🙂 (igen, a fiúk igencsak megnőttek 🙂 )

   ui: ha folytatással nem is, de egy könyvvel készülök. 😉

    1. Egyenlőre online lesz. Blog formájában írom (ha már ilyen jól belejöttem). Küldök majd egy linket, ha már olvasható formában lesz.
     Ha jól megy, akkor majd megpróbálkozom a kiadókkal. Ha nem jön be, kinyomtatom magamnak, és kirakom a polcra. 🙂

  1. Köszönöm!

   Köszönöm!

   Néha nekem is hiányzik. Főleg az első időkben eszembe jutott, hogy „ezt mindenképpen le kell majd írnom a blogba, mert ilyen nincs”. De a már említett okok miatt nem fogom újra feléleszteni.

   Könyvbe ki lehetne nyomtatni, de szerintem ahhoz is kellene egy mesterséges intelligencia, hogy átböngéssze, átválogassa. Nagyon sok minden vagy elavult, vagy más ok miatt idejét múlt lett (hacsak nem akarunk egy „Pillanatképek Isztambulról 2009-2011” címmel kiadni valamit). Tehát erősen át kellene dolgozni. De mondom, ha 5-10 év múlva ezt egy program megcsinálja, akkor bele lehet majd vágni. 🙂

   Másfajta, más kalandokat viszont ígértem karácsonyra. Tavaly karácsonyra…. ….. még több pont…… Szerintem az idén karácsonykor már az első harmadát tényleg olvasni lehet majd.

 2. Bevallom őszintén, teljesen meglepődtem. Nem számítottam arra, hogy bárki is erre fog még járni, és ezt a bejegyzést el fogja olvasni. Úgy éreztem, erre az összefoglalásra mindenképpen szükség van, akkor is, ha senki se fogja látni.

  De nagyon örülök, hogy ezt a régi tüzet egy rövid időre újra fellobbanthattam. 🙂

  Sajnos a blog nem fog folytatódni. Egy könyv írásába fogtam bele (nem Isztambul, de a stílus én leszek). Tavaly ilyenkor úgy éreztem, 1-2 hónap alatt megírok 500 oldalt. De azért ez mégsem olyan, mint blogot írni. De lesz, „hamarosan”, és itt is hírt fogok adni róla. 🙂

 3. Kedves CyberMacs!

  Én a napokban tévedtem rá az oldaladra és hiába voltam már idén 5 alkalommal Isztambulban, sajnálom, hogy nem találkoztam hamarabb a blogoddal. Őszintén, sok fejfájástól megkímélt volna . Mindenesetre eddig nagyon jókat nevettem, sok hasznos kifejezést tanultam és biztos vagyok benne, hogy fogok.
  Gratulálni szeretnék ehhez a temérdek mennyiségű, szórakoztató és egyben hihetetlenül edukatív oldalhoz!

  Minden jót!

  U.I.: kíváncsian várom a készülő könyvről a további infót!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük