Kérdések és válaszok

Sziasztok! Ezt a fület azért hoztam létre, hogy legyen hely általános kérdéseknek és válaszoknak.
Kérdezzetek nyugodtan. Én a nemhivatalos válasz leszek. :)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/10 (4 votes cast)
Kérdések és válaszok, 4.5 out of 10 based on 4 ratings
 

67 Replies to “Kérdések és válaszok

 1. Kedves Gabi!Jó kis teaházad van, és jó nagy. Gratula!A teázó nagyon-nagyon lassan halad. Jól át kell gondolni, ezért nem akarjuk elsietni.Nagyon nem mindegy, hova nyitunk. Nézegetjük az éttermeket, kávézókat, és nagyon gyakori, hogy két szomszédos épületből az egyik tele van, míg a másik üres. Egy jól menő utca bal oldala és jobb oldala között is óriási különbségek lehetnek…Másik dolog pedig, hogy a török teát a kormány védi. Ez azt jelenti, hogy rettenetesen nehéz a teát behozni. És csak Rize tartományon keresztül lehet. Vagyis ha bejön a tea, el kell vinni még 1000 km-t repülővel, majd még 200-at kocsival, ott megvizsgálják, lepecsételik, és visszahozzák. És mindez eltart pár napig, amíg a vámos ügyintézőnek szállást és ennivalót kell nyújtani. Majd pedig jön a 135% vám. De ez nem csak a tea beszerzési árára jön rá, hanem a szállításra és a fenti macera teljes költségére is.Ezért aztán nem érdemes kis mennyiséget behozni.Mire mindezt megtudtuk, eltelt fél év, és még mindig rengeteg a megválaszolatlan kérdés…Egyenlőre lehet dohányozni és vízipipázni, bár nem mindenhol. A terv az, hogy minden zárt helységben, ahol emberek tartózkodjanak, ott tilos legyen a dohányzás. Csak ugyebár ez a vízipipát is érinti. Annak pedig nagy hagyománya van. Sőt, rengeteg olyan szórakozóhely van, ahova az emberek vízipipázni járnak. Ez nem olyan, mint a cigaretta vagy a szivar. Senki nem mondja azt, hogy "gyere, vasárnap elmegyünk egyet cigizni". Ugyanez viszont vízipipával nagyon is gyakori.Úgyhogy folyik a nagy gondolkodás, mi is legyen ezzel a törvénnyel.

 2. Szia, köszi a gyors válasz! Az én teaházamban is lehet vizipipázni, bár nagyon megnehezítette a VPOP a helyzetünket. Nagyon drága lett a dohány,és egyre kevesebben engedhetik meg maguknak ezt a kikapcsolódási lehetőséget.Sok kitartást kívánok Nektek.Nagyon jó a blog-od, sok mindent megtudtam Istambulról. Az utazásaink mindig nagyon kalandosak, mert egyénileg utazunk, és soha nem az érdekel bennünket mint az átlagos turistákat.Továbbra is figyelemmel kísérem a fejleményeket.Sok sikert! Milyen időre számíthatunk a jövő héten?Üdv; Gabi

 3. Köszönjük!Nektek is sok sikert!Az idő rettentően változó. Általában hideg van, és rengeteg az eső (a csatornázásnak pedig mintha nem az eső elvezetése lenne a célja, hanem hogy megússza azt. ezért mindenhol víz és víz).Este kifejezetten hideg van.De pl. tegnap végig sütött a nap, és mindenki pólóban rohangált.Jelenleg bármire lehet számítani.Általában egyébként október-novemberben száraz, és kellemes idő szokott lenni. Póló+könnyű kabát az ajánlott. Az esős időszak december végén kezdődik.Idén viszont úgy tűnik, a tél igencsak hamar megérkezett.Jó túrázást!

 4. Nem tudom jó helyre írok-e!?Csütörtökön utazunk Isztambulba, és pénteken állítólag nemzeti ünnep lesz. Mit jelent ez nekünk turistáknak?Szívesen megnézném az Isztambul parki forma1-es pályát, hogy jutok el a legegyszerűbben oda?Örülnék, ha tudnál segíteni!Köszi!

 5. Helló!Pénteken a Köztársaság Ünnepe lesz.Ez az aug. 20-hoz hasonlít. Sok minden nyitva lesz, de az állami cégek zárva vannak.Este hatalmas utcabál, tűzijáték, és ilyenek. Persze a part és a főbb utcák tele lesznek.Az a forumula 1 park az rettenetesen messze van. Még török szemmel is. Oda nem tudsz "egyszerűen" eljutni (hacsak nem taxival).Ez a turistarésztől olyan 50 km-e van.Itt egy térkép, hol is található:http://maps.google.com/?ie=UTF8&hq=&hnear=Istanbul+Province%2FIstanbul,+Turkey&ll=40.954428,29.414177&spn=0.035004,0.103083&t=h&z=14Jó nyaralást!

 6. Hálásan köszönöm az infot.KB mit kérhetnek el a taxiért? Mondjuk az áziai oldalról indulva? A busz, vagy a vasútállomás körülről? Nagyon köszi előre is!

 7. Szívesen!Szerintem legalább 60 líra az út oda, majd pedig még vissza. A pálya ezen kívül a világ végén van. Nem hiszem, hogy ott könnyű lenne taxit találni ha éppen nincs műsor.Jelenleg 1 líra 138 forint. Ha a politikusaink csöndben maradnak, akkor hétvégéig ez az ár nem fog változni.

 8. Pocsék idő van.. Többnyire eső, és hideg. De néha-néha azért kisüt a nap. Vasárnap pedig egészen jó idő volt.Legalább nincs dög meleg.

 9. Sevgili CyberMacs!
  Az kérdezném,hogy te szoktál-e véletlenül járni a Cevahir bevásárlóközpontban? (Şişli körzet)
  Feyyaz

  1. Kedves Feyyaz!

   Nagyon-nagyon-nagyon ritkán. Azaz eddig 2x 🙂
   Egyszer szándékosan, egyszer meg véletlenül. 🙂
   Nincs nagyon messze, de kiesik a mi útvonalunkból, és annyira nem jött be.

 10. Én is közel laktam a Cevahir-hoz és csak a vidámpark részleg miatt jártunk oda Jiri barátommal 🙂 Rengeteg időt és pénzt el lehet ott tölteni/költeni.

 11. Szia! Dec. 20-án indulunk Istambulba 3 fiú gyermekemmel, autóval. Ott töltjük a karácsonyt. Foglaltunk már szállást is. Nagyon sok kérdésem lenne evvel kapcsolatban, ha segítenél. Én kb. 20 évvel ezelőtt voltam Istambulban…….kb. arra emlékszem…..biztosan nagy a változás azóta. De a lényeg, hogy vágyom vissza annyira, hogy elviszem a gyerekeimet. Szeretném, ha nekik is akkora élmény lenne a város, hogy megszeressék, és akarják megismerni az országot is.
  Gyakorlati kérdéseim lennének, mivel a karácsonyt is ott fogjuk tölteni. Nagyon más lesz!!! Nagyon várjuk.
  Autóval megyünk, vízum a határon, – ahogy írtad, hogy olcsóbb. Hogyan érdemes pénzt váltani, illetve kivinni. A kiindulás FT. Éjszaka fogunk vezetni felváltva. A fiaim 23 ill. 21 éves ikrek.(2). Igyekszem mindent elolvasni, amit nálad találok, de hátha valami elkerülte a figyelmem. Egyébként nagyon tetszik, hozzám szól, és humoros is, és hasznos is! Előre is köszi: Ágg Zsuzsanna

  1. Szia!

   Köszönjük! 🙂

   Elsőnek ajánlom ezeket a gyűjteményeket:
   http://isztambul.info/blog/category/turistakalauz/

   Isztambul néha hetek alatt is meg tud változni, így biztosan nagyon más lesz, mint 20 évvel ezelőtt. Így viszont nektek, „felnőtteknek” is új élmény lesz. 🙂

   Autóval jönni viszont mindenképpen érdekes lesz. Sokat segít ha van egy kis előgyakorlat olasz, spanyol vagy görög területen. Ha nincs, akkor pedig ajánlott lassan menni. Úgyis eltart egy ideig, míg az ember megszokja a tájékozódást.
   Elején kicsit nehéz vezetni, viszont ha az ember megtanulja, akkor a hazamenetel lesz érdekes: mindenki lazán indul el a zöldben, nincs dudálás, mindenki a saját sávjában megy, stb…
   Ajánlott a buszok, minibuszok és dolmuşok elkerülése, de jó messze. De legjobb, ha a kocsit a szállodánál hagyjátok, mert nagyon nehéz parkolni.
   Érdemes ezeket a bejegyzéseket átböngészni: http://isztambul.info/blog/tag/kozlekedes/.

   Így ennyit előlegben. És várjuk a kérdéseket. 🙂

Comments are closed.